Bangkok – nähtävyydet, retket ja tekemistä

Bangkokin suosituimmat nähtävyydet löytyvät vanhastakaupungista eli Ratanakosinista, jossa sijaitsevat sekä Suuri palatsi ja Smaragdi-Buddhan temppeli että jättimäisestä Buddha-patsaasta tunnettu Wat Po -temppeli. Ehdottomasti vierailun arvoinen on myös Bangkokin kansallismuseo.

Bangkokin modernin puolen kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Lumpini-puisto, eksoottinen Erawan-pyhättö ja Jim Thompsonin kotimuseo.

Jos aika on tiukalla, Bangkokin parhaat nähtävyydet ehtiikin kiertää pikaisesti kahdessa päivässä.

Bangkok on nykyisin maailman suosituin matkailukaupunki, mikä tarkoittaa sitä, että varsinkin Ratanakosinin kuuluisimmat nähtävyydet Suuri palatsi ja Wat Po ovat usein tupaten täynnä matkailijoita.

Kannattaakin harkita sitä, että niiden sijaan suuntaa kiehtoville, mutta vähemmän tunnetuille nähtävyyksille. Niitäkin riittää, kuten myös kiehtovan erikoisia nähtävyyksiä.

Nähtävyyksien katselun ohella Bangkokiin voi myös tutustua monenlaisen hauskan tekemisen kautta. Kokkikursseilla pääsee kurkistamaan bangkokilaisten arkeen niin metropolin kuuluisimmassa slummissa kuin Thonburin puolen eksoottisten kanavienki varrella.

Bangkokin vehreille takapihoille pääsee kurkistamaan myös osallistumalla kävelykierroksille opastetuille polkupyöräkierroksille ja jopa melomalla! Usein juuri tekemisen kautta Bangkokista saa kaikkein hauskimman ja ikimuistoisimman kuvan.

Bangkokissa on myös paljon tekemistä lapsille.

Bangkokin historialliset nähtävyydet

Wat Phra Kaew eli Smaragdibuddhan temppeli on yksi Bangkokin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Travel Mania / Shutterstock.com

Bangkokin historialliset nähtävyydet ja tärkeimmät museot ovat keskittyneet Chao Phraya -joen rannalla sijaitsevaan vanhaan kaupunkiin, jonka sisintä osaa kutsutaan nimellä Ratanakosin.

Aloita päivä aikaisin, jotta ehdit kiertää nähtävyydet ennen keskipäivän hellettä. Jos asut Bangkokin modernilla puolella vaikkapa Sukhumvitin tai Silomin alueella, perille pääsee tunnelmallisesti jokiveneellä pitkin Chao-Phraya-jokea.

Ratanakosinin sydämessä on kuninkaallinen aukio Sanam Luang, jolla on kaupungin alkuajoista asti järjestetty tärkeimmät kuninkaalliset juhlatilaisuudet. Keväisin, kun tuulet ovat voimakkaat, aukiolla näkee bangkokilaisia lennättämässä kookkaita, perinteisiä leijoja.

Aukion ympärillä sijaitsevat sekä Suuri palatsi ja Smaragdi-Budhhan temppeli, Bangkokin tärkein nähtävyys, että Bangkokin kansallismuseo. Museo on yksi Kaakkois-Aasian parhaista: kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa – vaikkapa keskipäivän kuumina tunteina.

Wat Po -temppelin makaava Buddha. Bangkok, Thaimaa. Kuva: DR Travel Photo and Video / Shutterstock.com

Heti Suuren palatsin eteläpuolella lyhyen kävelymatkan päässä on temppeli Wat Pho, joka tunnetaan suuresta makaavasta Buddha-patsaastaan. Temppelissä toimii myös Thaimaan vanhin hierontakoulu, jonka oppilailta voi ottaa thaihieronnan.

Vanhankaupugin alueella on säilynyt vanhoja kanavia ajalta, jolloin Bangkokia kutsuttiin Aasian Venetsiaksi. Ennen teiden rakentamista bangkokilaiset liikkuivat paikasta toiseen kävellen ja kapeilla kanooteilla.

Jos kävelee Suurelta palatsilta itään, yli Klong Lod -kanavan, saapuu kiehtovalle alueelle, jossa on säilynyt korttelikaupalla 1900-luvun alun Bangkokia. Kanlayana Maitri -katu vie Suurelle keinulle, jolla järjestettiin aikoinaan tärkeitä hinduseremonioita.

Nuoret miehet keinuivat korkealla maanpinnan yläpuolella ja koettivat napata hampaillaan rahapussin, joka oli ripustettu vieressä olevan pylvään nokkaan. Onnettomuudet olivat yleisiä.

Keinusta muutama kortteli itään on Kultainen vuori. Tekokukkulan päällä kimalteleva temppeli oli 1960-luvulle asti Bangkokin korkein rakennus. Huipulta avautuvat näkymät vanhankaupungin tiilikatoille ja taivaita tähyäville temppelitorneille.

Kultaisen vuoren vierellä on laituri, jolta voi nousta kanavabussin kyytiin ja matkata Saen Saep -kanavaa pitkin Bangkokin keskustaan.

Thonburin kanavat – Bangkokin paras retkikohde

Khlong Bang Luang. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Asam3dv / Shutterstock.com

Chai Phraya -joen toisella puolen olevaa aluetta kutsutaan nimellä Thonburi. Thonburi toimi hetken aikaa thaiden pääkaupunkinakin ennen Bangkokia, mutta on sittemmin muuttunut historian aikakapseliksi.

Thonburista löytyy yhä kanavia, joiden varrella ihmiset elävät paalujen varaan rakennetuissa taloissaan pienet banaaniviljelmät takapihoillaan. Samanlaiselta näytti myös Bangkok 1900-luvun alkuun asti.

Melkein kaikilla jokilaitureilla päivystää taksiveneitä, joilla pääsee kierrokselle Thonburin kanaviin.

Thonburin kanaviin voi tutustua myös meloen. Kuva: Antti Helin

Hauskin tapa tutustua Thonburin kanaviin on osallistua melontaretkelle. Toinen hyvä tapa kokea Thonburin kanavat pintaa syvemmältä on osallistua Amita Cooking Class -kokkikurssille, joka pidetään kauniissa, vanhassa kanavanvarren talossa.

Royal Barges Museum – Bangkokin lohikäärmeveneet

Thonburin puolella, aivan Klong Bangkok Noi -kanavan suulla, on Royal Barges Museum, jossa pääsee näkemään, miten hienoilla lohikäärmeveneillä Thaimaan kuninkaalliset ovat joella liikkuneet – ja liikkuvat edelleen suurissa juhlallisuuksissa.

Veneistä hienoimmat on kaiverrettu 50 metriä pitkistä jättiläispuiden rungoista. Mukaan mahtuu puolensataa soutajaa ja koko joukko hoviväkeä.

Wat Arun – Aamunkoiton temppeli

Bangkokin kuvatuin temppeli nousee Thonburin puolella joen rannasta kuin avaruussukkula. 80 metriä korkean tornin koristama temppeli tunnetaan myös nimellä Aamunkoiton temppeli.

Wat Arun sijaitsee melkein Wat Po -temppeliä vastapäätä. Joen yli pääsee edullisilla jokiveneillä.

Wat Benchamabophit eli Marmoritemppeli

Bangkok Marmoritemppeli
Wat Benchamabopitr Dusitvanaram. Bangkok, Thaimaa. Kuva: WorldWide / Shutterstock.com

Wat Benchamabophit eli Marmoritemppeli on Bangkokin kaueimpia temppeleitä. Upea temppeli rakennettiin 1900-luvun vaihteessa Italiasta laivatusta marmorista.

Temppelissä kannattaa tutustua myös munkkien nättiin, puiseen asuinalueeseen. Munkkikokelaat ryhtyvät mielellään juttusille.

Marmoritemppeli sijaitsee Dusitin kaupunginosassa vanhankaupungin pohjoispuolella.

Lumpini Park – Bangkokin keskuspuisto

Lumpini Park. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Littlewormy / Shutterstock.com

Bangkokin ”keskuspuisto” herää eloon varhain aamuisin ja myöhään iltapäivällä, kun puisto täyttyy kuntoilijoista. Mukaan mahtuu myös omituisia harrastuksia, kuten naurujoogaa.

Hyvä paikka seurata kaakkoisaasialaisen takraw-peliä. Peli muistuttaa jaloilla pelattavaa lentopalloa, ja parhaat pelaajat venyvät hienoihin akrobaattisiin suorituksiin.

Keskellä päivääkin puistossa näkee kookkaita varaaneja.

Puiston vieressä ovat metroasema MRT Lumphini ja ilmajuna-asema BTS Saladaeng.

Erawan Shrine

Miksi: Modernissa keskustassa on vain muutama temppeli. Mielenkiintoisin on kooltaan pieni mutta tunnelmaltaan suuri Erawan Shrine. Avonaisen Erawan-pyhätön vierestä kulkevat monikaistaiset päätiet, joiden yläpuolella viilettävät ilmajunat. Pyhätön edessä suitsukkeet savuavat ja ksylofonit kilkattavat. Taivaallisia enkeleitä esittävät tanssijattaret liikehtivät sulavasti.

Täällä Bangkok on eksoottisimmillaan: moderni ja perinteet kohtaavat sulassa sovussa. Nelikasvoisen patsaan eteen polvistuu ihmisiä rukoilemaan kuka mitäkin: terveyttä, rakkautta tai onnea bisneksessä. Jos toive toteutuu, rukoilijat palaavat pyhätölle ja palkkaavat tanssijattaret henkeä viihdyttämään.

Missä: Ostoskeskustassa imajunapysäkki BTS Chidlomin vieressä. Lue lisää Erawanin pyhäköstä.

Klong Toey -tori – Bangkokin paras ruokatori

Miksi: Bangkokin suurimmalla tuoretorilla kaakattaa ankkoja, ja pesusoikoissa pulikoi ankeriaita. Pulskia sammakoita on säkkikaupalla sekä elävinä että nyljettyinä. Lihatiskien kohdalla voisi pitää anatomian luennon: kaikki osat puhvelinnahasta härän sukukalleuksiin käytetään hyväksi.

Missä: Rama IV Road, MRT Klong Toey. Toriin tutustuu kätevimmin osallistumalla Cooking with Poo -kokkikursille, joka alkaa vierailulla Klong Toeyn torilla.

Bangkokin parhaat museot

Bangkokin kansallismuseo

Miksi: Historiaa, Buddha-patsaita, taide-esineitä. Museo on kokoelmiltaan yksi Kaakkois-Aasian parhaista. Keskiviikko- ja torstaiaamuisin järjestetään opastettuja englanninkielisiä kierroksia.

Missä: Sanam Luang -aukion luoteisreunassa. Sisäänpääsymaksu 200 bahtia.

Museum of Siam

Miksi: Multimediaa hyödyntävä museo kertoo Thaimaan monikulttuurisesta historiasta.

Missä: Wat Pon vieressä. Suljettu maanantaisin.

Jim Thomson -kotimuseo

Miksi: Kaunis thaimaalainen talo jäi jäljelle amerikkalaismiehestä, joka elvytti Thaimaan silkkiteollisuuden, vakoili CIA:n piikkiin ja katosi vuonna 1967 mystisesti Malesian viidakoihin. Taloa koristavat Jim Thompsonin arvokkaat aasialaisen taiteen kokoelmat. Kirjailija Somerset Maugham raapusti talon vieraskirjaan vuonna 1959: ”Kauniita esineitännekin harvinaisempaa on se moitteeton maku, jolla olette ne järjestäneet.”

Missä: Soi Kasemsan 2, BTS National Stadium.

Suan Pakkad Palace

Miksi: Jim Thompsonin kotimuseon ohella toinen vanha tiikkihuvila on Suan Pakkad Palace eli Kaalimaan palatsi. Vanhoilla esineillä täytetyn museon kohokohta on taidokkailla lakkatöillä koristeltu 1600-luvun pieni paviljonki, jonka on siirretty Ayhutthayasta.

Missä: Ilmajunapysäkki BTS Phaya Thai

Herra Kukritin talo

Miksi: Herra Kukrit (1911–1995) oli arvostettu poliitikko ja kulttuurihenkilö, joka kirjoitti historiallisen romaaneita, tuki perinteistä tanssia ja näytteli Marlon Brandon rinnalla elokuvassa Ugly American. Talossa on esillä hieno khon-tanssinaamareiden kokoelma.

Missä: Vilkkaan Sathorn Roadin eteläpuolella, mukavassa puutarhakaupunginosassa. Chong Nonsi Soi 7, lähin ilmajunapysäkki BTS Chong Nonsi.

Bangkok Art and Culture Centre

Miksi: Bangkokin ostoskeskustassa sijaitsevasta kulttuurikeskuksesta voi hakea vastapainoa kauppakeskusten kaupallisuudelle. Vaihtelevan tasoisia taidenäyttelyitä.

Missä: MBK-ostoskeskusta vastapäätä.

Tiikkipalatsi Vimanmek (suljettu)

Miksi: Kauniissa tiikkipalatsissa pääsi tutustumaan 1900-luvun vaihteessa hallinneen kuningas Rama V:n eli Chulalongkornin elämään. Palatsissa oli myös perinteisiä tanssiesityksiä. Hiljattain Vimanmek-palatsi on suljettu kokonaan vierailijoilta. Syynä lienee sama kuin se, miksi lähellä sijainnut perinteinen Dusit Zoo -eläintarha suljettiin, eli Thaimaan uuden kuninkaallisen palatsin laajentaminen.

Missä: Dusit-alueella, vanhankaupungin pohjoispuolella.

Bangkokin show-esitykset

Kabaree-esitys. Bangkok, Thaimaa. Kuva: CyberEak / Shutterstock.com

Siam Niramit

Miksi: Näyttävä kulttuurishow on täynnä thaimaalaista tanssia, akrobatiaa ja erikoistehosteita. Alennuslipun voi ostaa etukäteen netistä.

Missä: Ratchadan alueella. Lähin metroasema on MRT Thailand Cultural Centre, jonka sisäänkäynnin numero 1 luota on ilmainen kuljetus Siam Niramit -teatteriin.

Calypso Cabaree

Miksi: Tämän ladyboyshow’n Lady Gagakin kävi katsomassa Bangkokissa käydessään. Lipun voi ostaa etukäteen netistä tarjoushintaan.

Missä: Chao Phraya -joen varressa sijaitsevalla Asiatique The Riverfront -ostosalueella. Perille pääsee matkustamalla ensin BTS Saphan Taksin -ilmajuna-asemalle, josta on ilmainen venekuljetus Asiatique The Riverfrontiin.

Thainyrkkeily Bangkokissa

Thainyrkkeily eli muay thai on Thaimaan perinteinen kamppailulaji. Kuva: Saravutpics / Shutterstock.com

Thainyrkkeilyä pääsee seuraamaan Thaimaan arvostetuimmilla areenoilla Lumpini Stadiumilla ja Ratchadamnoen Stadiumilla. Kaupungissa toimii kymmeniä treenisaleja, joissa matkailijakin pääsee tutustumaan lajin saloihin. Suositeltavia harjoitussaleja ovat Kaewsamrit ja Kiatphontip, joista kerrotaan lisää artikkelissa Thaimaan parhaat thainyrkkeilysalit.

Bangkokin retkikohteet

Lohikäärmetemppeli Wat Samphran
Bangkokin erikoisimman näköinen temppeli on Wat Samphran, joka sijaitsee esikaupungissa. Kuva: Victor Ene / Unsplash

Bangkokin paras retkikohde on lumoava rauniokaupunki Ayutthaya. Suosittuja ovat myös retket kelluville markkinoille.

Erikoisen näköinen retkikohde on Lohikäärmetemppeli Wat Samphran. Korkean kerrostalon ympäri kiertynyt jättimäinen lohikäärme on hämmästyttävä näky! Temppelialueella on muitakin suuria otusveistoksia. Wat Samphran sijaitsee kaupungin länsipuolella hyvän matkaa keskustasta. Helpoiten perille pääsee taksilla – vaikkapa metron päätepysäkiltä Bangkae.

Tämän sivun päivittämisessä ovat auttaneet Ari Ojanperä ja Hanna Reunanen. Suurkiitos!

BANGKOK | HOTELLIT | RAVINTOLAT | YÖELÄMÄ | OSTOKSET

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Suomeen harvoin saadaan maailmanluokan musikaaleja ja showta, mutta jos olet kiinnostunut korkeakulttuurista ja huikeista spektaakkeleista, baletista, oopperasta, teatterista, sirkuksesta, jne, kannattaa Bangkokin lomalla tutkia Thai Ticket Majorin (paikallinen Lippupalvelu, jonka kautta myydään lähes kaikki tapahtumat), mitä enkeltenkaupungissa olisi sinulle tarjota.

    Itse kävin eilen katsomassa Andrew Lloyd Webberin klassikon Phantom of the Operan. Teatteri oli täynnä thaimaalaista yäluokkaa, lippujen hinnat olivat suomalaisella tasolla, parhaimmat paikat THB 5,500 (euroina noin 135,00). Phantom of the Opera on maailman kiertueella ja sitä esitetään aina kesäkuun 9.een saakka. Suosittelen!

    Syys-lokakuussa järjestetään Bangkok’s International Dance & Music Festivaali, jossa on esiintyy mm. maailmankuuluja balettitaloja ja orkestereita. Itse olen vieraillut festivaaleilla jo neljän vuoden ajan.

    Tutki tarkasti etukäteen missä teatterissa tapahtuma sijaitsee ja varaa reilusti aikaa taksimatkaan. Aasialaiseen kulttuuriin ei myoskään välttämättä kuulu väliajalla nautittavat shampanjat, vaan kuten eilisessä esityksessä, väliaika oli pissatauon mittainen 😀 Ja esitys oli ilmoitettu alkavaksi klo 19.00, alkoi se 19.30, me suomalaiset ainoina istuimme salissa 18.55.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi