Chao Phraya – Bangkokin äitijoki elää uutta kukoistusta

Bangkok joki
Matkustajavene Chao Praya -joella. Taustalla näkyy Wat Arun -temppeli. Bangkok, Thaimaa. Kuva: Juriah Mosin / Shutterstock.com

Bangkokin vanhaa puolta reunustava Chao Phraya -joki on kaupungin kiehtovimpia alueita. Kaupunki perustettiin joen varteen 1700-luvun lopulla, ja 200 vuoden ajan Chao Phraya oli Bangkokin elämänlanka, jota pitkin kulkivat kauppa ja ihmiset.

Joen varrelle nousivat Bangkokin upeimmat palatsit ja temppelit, Chinatown ja eurooppalaisten korttelit.

Chao Phraya tunnettiinkin Bangkokin äitijokena.

1900-luvun lopulla Bangkokin elämä alkoi keskittyä yhä enemmän modernille puolelle Sukhumvit-kadun varteen. Ilmajunarata, metro ja suuret valtatiet korvasivat joen kaupungin valtaväylänä.

Vihdoin viime vuosina Chao Phrayan varret ovat heränneet uuteen kukoistukseen: joen rantaan on perustettu ihania hotelleja, trendikkäitä ravintoloita ja uusia ostosalueita.

Nykyään kannattaakin tosissaan harkita asumista Sukhumvitin alueen sijaan joen varrella, jossa uusi ja vanha kohtaavat kiehtovasti. Joen varren hotelleista kaikkein paras sijainti on tyylikkäällä Shangri-La Hotelilla.

Ja vaikka päättäisitkin asua Bangkokin modernilla puolella, kannattaa ainakin yksi päivä viettää Chao Phrayan varrella.

Chao Phraya -jokea pitkin Bangkokin vanhaan kaupunkiin

Chao Phrayaa pitkin kulkevat jokiveneet ovat kätevin – ja tunnelmallisin – tapa siirtyä Bangkokin uudelta puolelta vanhalle, jossa odottavat kaupungin upeimmat nähtävyydet kuten Grand Palace. Vanhalle puolelle kun ei kulje metroa tai ilmajunaa ja taksit juuttuvat pitkiksi ajoiksi ruuhkiin.

Matkaan kannattaa lähteä heti aamusta; Bangkokin vanhassa kaupungissa vierähtää koko päivä.

Nouse jokiveneeseen Tha Sathorn -laiturilta, joka sijaitsee BTS-ilmajuna-asema Saphan Taksinin alapuolella. Suurimman osan matkasta mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat joen oikealla puolen.

Alkumatkasta näkyy vanhoja eurooppalaistyylisiä rakennuksia – Bangrakiksi kutsuttua aluetta asuttivat 1900-luvun vaihteessa eurooppalaiset kauppiaat ja diplomaatit. Jäljellä on edelleen esimerkiksi Portugalin kaunis, vanha suurlähetystö.

Kaunis, vanha kirkkokin ohitetaan. Kirkon vieressä kohoava hieno rakennus oli Thaimaan ensimmäinen pankki, vuonna 1906 avattu Siam Commercial Bank.

Joki tekee ison mutkan, ja näkyviin ilmestyvät Chinatownin rähjäiset satamalaiturit. Aikoinaan niiden kautta kulki suurin osa Bangkokiin tuodusta tavarasta, sittemmin Bangkokin bisneskeskus on siirtynyt syrjään Chinatownista.

Chinatown on niin kiehtovaa seutua, että siihen tutustumiseen kannattaa varata kokonaan oma päivänsä (perille pääsee keskustasta metrolla).

Chinatown päättyy kahteen vierekkäiseen siltaan. Niiden kupeessa on kukkatori Pak Klong Talat, joka tapasi olla Bangkokin värikkäimpiä nähtävyyksiä aivan viime vuosiin saakka, kunnes varsinainen kukkien tukkutori siirrettiin täältä kauemmas keskustasta. Kyllä täällä edelleenkin pääsee ihastelemaan orkideoita, mutta suurin vilinä on taakse jäänyttä aikaa.

Kukkatorin jälkeen alkaa tapahtua veneen vasemmalla puolen. Sillan jälkeen näkyy portugalilaisen siirtokunnan vanha kirkko, ja kohta sen jälkeen taivasta kohti kohoaa Wat Arun, Aamunkoiton temppeli. Avaruusraketilta näyttävä, 80-metriä korkea temppelitorni on yksi Bangkokin kuvatuimmista kohteista.

Melkein Wat Arunia vastapäätä, rannan oikealla puolen, on suuresta, makaavasta Buddha-patsaastaan tunnettu Wat Po ja kohta sen jälkeen saavutaankin jo Grand Palacen laiturille, joka on nimeltään Tha Chang.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi