Ko Phayam – Thaimaan ihana hippisaari

Koh Phayamin Buffalo Bay -rantaa koristavat hauskat kalliomuodostelmat. Kuva: SigMick / Shutterstock.com

Ko Phayam on vastaus niille, jotka etsivät Thaimaasta upeaa saarta, josta harva matkailija on vielä kuullutkaan. Ko Phayamin tunnelmaa kuvaavat parhaiten kiireettömyys ja ajantajun katoaminen.

Ko Phayamilla ei ole paljoa muuta tekemistä kuin laiskottelu, mutta se onkin sitten maailmanluokan laiskottelua. Saarella voi kuunnella meren pauhua, leikkiä tai surffata aalloissa, tarkkailla taivaalla kaartelevia haukkoja ja viritellä riippumattoaan yhä parempaan kulmaan. Ja katsoa pilviä.

Missään muualla Thaimaassa ei näe yhtä dramaattisia pilviä kuin täällä!

Saaren taivaanrannat ovat kuin maalauksia – ja auringonlaskut niin värikkäitä, että taidehuutokaupassa ne myytäisiin halpoina toritauluina mutta luonnon maalaamina ne ovat hengästyttävän kauniita.

Saari oli pitkään Thaimaan salaisimpia, mutta vuosien saatossa Ko Phayamin maine on alkanut kiiriä reppureissaajapiireissä. Viime aikoina saarelle ovat löytäneet myös thaimaalaiset kotimaanmatkaajat.

Tunnelma on silti edelleen hyvin hippihenkinen. Kaikki saarelle matkustavat tuntuvat arvostavan ilmapiiriä, joka kutsuu rauhaan ja luonnonkauneudesta nauttimiseen. Ja saari todellakin on kaunis: rannat ovat pitkät ja komeat, ja horisontissa maisemia kaunistavat Burman mystiset rajasaaret.

Pian kaikkia vastaantulijoita morjestellaan kuin vanhoja tuttuja ja vaihdetaan sana tai pari kohdattaessa.

Miksi matkustaa: Rento ja leppoisa Ko Phayam on kuin aikamatka Thaimaahan 30 vuotta sitten. Täällä asutaan edelleen edullisissa bungaloweissa aivan rannalla.

Autot ja muut modernin maailman kotkotukset loistavat poissaolollaan, ja saarella liikutaan kävellen, polkupyörällä tai skootterilla mahtavien cashewpuiden varjossa.

Miksi jättää väliin: Ko Phayam sijaitsee sen verran lähellä rannikkoa, ettei saari sovi snorklaukseen tai sukellukseen: näkyvyys pinnan alla on vaatimaton. Snorklausretken voi tosin tehdä upeille Ko Surinin autiosaarille.

Näkyvyyttä huonontaa entisestään se, että Ko Phayamin edustalla Ranongissa on useita suuria jokia, joka laskevat mereen – ja Ranongin provinssi on Thaimaan sateisin. Suurin osa saaren majataloista ja ravintoloista sulkeekin sadekaudeksi.

Rannoilla on myös jonkinverran hiekkakärpäsiä.

Kenelle Ko Phayam sopii parhaiten?

Koh Phayam on kiireettömyyden saari. Kuva: Chainfoto24 / Shutterstock.com

Reppureissaaja: Ko Phayam on Thaimaan parhaita kohteita reppureissaajalle, joka etsii rentoa ja edullista saarta kaukana massaturismin lieveilmiöistä. Vanhan ajan reppureissuhenkeä henkii mainio Rasta House.

Reppureissaajia houkuttelee saarelle myös se, että Ko Phayamilta on helppo tehdä Ranongin kautta visa run Myanmarin puolelle. Ja tällä rajalla thaimaalaiset passintarkastajat ovat edelleen anteliaita: moni onnistuu elelemään saarella visa runien ansiosta kuukausikaupalla.

Seikkailija: Ko Phayamilla on vielä sopivasti seikkailun tuntua – täällä ei ole vielä jokainen Thaimaan-reissaaja käynyt.

Jos etsit

Edulliset rantabungalowit: Ko Phayam on Thaimaan paras paikka etsiä edullista rantabungalowia – niitä riittää saaren molemmilla päärannoilla Ao Yailla ja Buffalo Bayllä.

Autio hiekkaranta: Ko Phayamin rannat ovat pitkät ja suurimman osan vuodesta hyvin rauhalliset, eivätkä ne ole vuodenvaihteessakaan kovin vilkkaita. Varsinkin saaren pääranta Ao Yai on häikäisevän kaunis – ja loputtoman pitkä. Kaukaisuudessa kävelevät ihmiset voi yleensä laskea yhden käden sormilla.

Surffaus: Ko Phayam on Thaimaan harvoja saaria, jonka rannoille vyöryvät kunnon aallot. Varsinkin pääranta Ao Yai sopii varsin hyvin surffaukseen, ja rannan majatalot vuokraavatkin käyttöön surffilautoja.

Kasvisruoka: Hippihenki kukoistaa Ko Phayamilla, mikä näkyy myös siinä, että kasvisruoka on saarella hyvin edustettuna.

Koh Phayamin satamakylä

Myös Koh Phayamin satamakylän vieressä on ranta. Kuva: Anake Seenadee / Shutterstock.com

Saaren pieni satamakylä sijaitsee saaren itäpuolella. Kylässä on satamalaiturin lisäksi muutama majatalo, rantavaatteita myyvä puoti ja jokunen ravintola.

Satamasta pääsee rannoille mopotakseilla sekä pikkutraktorien vetämillä vaunuilla. Hyvä vaihtoehto on vuokrata heti satamasta skootteri liikkumiseen.

Satamakylän vieressä on ranta, ja vaikka se ei kuulu saaren hienoimpiin, on rannalla muutama suosittu mökkikylä. Blue Sky Resort on saaren hienoimpia resortteja. Tyylikkäät bungalowit ovat piilossa mangrovemetsän suojissa.

Lähellä on niin ikään tyylikäs Nitiporn Resort ja niinikään kehuttu mutta edullisempi Sabai Sabai Bungalows.

Ko Phayam – parhaat rannat

Monkey Beach on Koh Phayamin kauneimpia rantoja. Kuva: LightRecords / Shutterstock.com

Ao Yai – Koh Phayamin paras ranta

Ko Phayamin suurin ja paras ranta on huikea hieno Ao Yai eli Suuri lahti, jolle majoittuukin suurin osa matkalaisista majoittuu. Aallot ovat usein suuret, mutteivät liian suuret: ne sopivat hyvin aalloissa hyppimiseen. Rannalla vuokrataan myös surffilautoja.

Ranta mitä oivallisin lenkkeilyyn etenkin aamuisin ja auringonlaskun aikaan. Muita aktiviteettejä on kajakointi ja vaikkapa rantalentiksen peluu.

Hiekalla on jonkin verran hiekkakärpäsiä, jotka voivat puraista ikäviä paukamia, mutta meressä ne eivät haittaa.

Rannan tyylikkäimpiä majapaikkoja on upouusi, modreni CEDE Boutique Beach Resort.

Varma valinta edulliseen majapaikkaan Ao Yai -rannalla on puolestaan avustajiemme suosittelema Lazy Hut, josta saa bungalowin alkaen 500 bahtia ja pitempään oleskeluun 400 bahtia/yö. Majatalo sijaitsee rannan mukavan rauhallisessa eteläosassa.

Ao Khao Kwai eli Buffalo Bay

Toinen pitkä ranta on Ao Khao Kwai eli Buffalo Bay, joka kaartuu kahden jyrkän rantakallion väliin pitkänä ja keltaisena kuin kultaiset häränsarvet. Myanmarin rajasaaret näkyvät taivaanrannassa sinisenä utuna.

Ranta on parhaimmillaan pohjoisosassaan – eteläosassa laskuvesi vetäytyy kauas. Rannan pohjoisosaa koristaa koko saaren vaikuttavin rakennelma: ajopuusta kyhätty mahtavan kokoinen ja kummallisen näköinen Hippie Bar.

Buffalo Bayn eteläosassa on Hin Talu -nimisiä kivimuodostelmia, jotka ovat kuin ikkunoita, joiden läpi näkyy meri. Thamaalaiset matkailijat käyvät kuvaamassa näitä innokkaasti. Laskuveden aikaan eteläosassa voi ihailla myös tuhansia, meren paljastamaa hiekkaa pitkin vipeltäviä taskurapuja.

Monkey Beach – Ko Phayamin autioranta

Kun tietä jatkaa Buffalo Baysta eteenpäin saaren pohjoisreunalle, saapuu kauniille ja pienehkölle Ao Kwangpeeb Beachille, joka tunnetaan myös nimellä Monkey Beach. Meri on täällä saaren turkooseinta. Rannan edustalla meressä on jonkin verran korallia ja kohtalaiset snorklausmaastot. Varsinaista majataloa ei ole, mutta juomia saa rantakojusta.

Saaren itäpuolen rannat

Myös saaren itäpuolella on pienempiä rantoja, joilla on muutamia majataloja. Laskuveden aikaan itäpuolen rannat tapaavat olla kivikkoisia.

Itäpuolen majatalot eivät kuitenkaan ole lainkaan hullumpi vaihtoehto, jos aikoo vuokrata skooterin ja joka tapauksessa viettää aika eri puolilla saara. Hinta–laatusuhdekin tapaa olla itäpuolen paikoissa kohdallaan.

Hyvä valinta on esimerkiksi Phayamas Private Beach Resort, jonka bungalowit ovat siistejä ja viihtyisiä ja ravintolan thairuokakin on erinomaista – kalastaja tuo päivittäin tuoreen saaliin. Aamiaisella voi ihailla komeita sarvinokkalintuja. Majatalon oma ranta kärsii vuorovesivaihteluista, mutta mopolla on vain lyhyt pyrähdys Buffalo Baylle.

Viereisellä lahdella on kiva ja edullinen PP Land Beach Eco Resort, jossa luonnonmukaisuus on kantava aate. Kasvikset kerätään omasta luomupuutarhasta ja aktiviteettilistalla on joogaa (tosin myös kalastusta).

Ko Phayam – tekemistä ja näkemistä

Wat Koh Phayam -temppeli. Koh Phayam, Thaimaa. Kuva: Mod939698 / Shutterstock.com

Ko Phayamin nähtävyydet ehtii kiertää päivässä. Ja se on vain hyvä asia: tällä saarella on aikaa rentoutua!

Koh Phayamilla on käsin kosketeltavissa saarella olemisen viehätys. Mitä pienempi saari on ja mitä vähemmän siellä on tekemistä, sen laiskemmaksi elämä muodostuu ja sen helpompi on olla onnellinen. Saari on kokonainen itsessään, kuten John Donne runoili. Se on oma rajallinen maailmansa, jonka voi kokea ottavansa haltuun.

Hyvää ajanvietettä laiskottelun lomaan on kiertää mopolla saaren eri rantoja, polkuja ja kylän raitteja. Jokaisella rannalla on oma tunnelmansa, vaikka kaikki eivät ole uimiseen yhtä hyviä.

Ko Phayamin ainoa varsinainen nähtävyys on pieni, mutta sangen omalaatuinen temppeli Wat Koh Phayam. Temppelin silmiin pistävin osa on mereen työntyvä laituri, jonka päässä on valkoinen, lootuskukan muotoinen rakennus. Tällaista ei taida Thaimaassa olla toista! Laiturin nokassa on myös Thaimaan laivaston isänä pidetyn Phra Chumphonin patsas. Vieressä rinteellä on suurehko Buddhan-patsas.

Temppelille satamasta johtavan tien varrella voi bongata erikoisen nähtävyyden: pikkuruisen henkitalojen hautausmaan. Pyhän puun juurelle temppelin maille on tuotu käytöstä poistettuja henkientaloja viettämään eläkepäiviään. Vieressä on myös pitkähäntäveneiden vanhoja keulapuita – niissäkin asuu henkiä, joten niitäkään ei voi niin vain hylätä veneen mukana vaan vietävä pyhään paikkaan hiljalleen maatumaan.

Buffalo Baytä reunustavissa puissa näkee usein aamuvarhaisella ja auringonlaskun aikaan komeita sarvinokkalintuja. Muutenkin saarella voi bongailla aivan erilaista eläimistöä kuin kaupunkimaisemmissa kohteissa – liskoista käärmeisiin ja monenlaisiin ölliäisiin.

Jos ajat yöllä saaren halki, varaudu siihen, että saat myös ainakin muutaman ölläisen päin näköä.

Ko Phayamilta järjestetään retkiä lähettyvillä sijaitsevaan Laem Sonin meriluonnonpuistoon, jossa odottavat kauniit autiosaaret. Koko päivän snorklausreissuja tehdään puolestaan upeille Surin-saarille.

Surffaus – Ko Phayam on Thaimaan paras kohde lainelautailuun

Ko Phayam on Thaimaan paras paikka surffaukseen – kunnon aaltoja löytyy muualta Thaimaasta oikeastaan vain Phuketista ja sielläkin ainoastaan sadekaudella. Ko Phayamilla voi sen sijaan surffata myös kuivalla kaudella, ainakin maalis–huhtikuussa. Aallot taitavat olla vieläkin paremmat sadekaudella, mutta silloin suurin osa saaren palveluista on suljettuna.

Lautoja voi vuokrata esimerkiksi rennosta Sathanee-ravintolasta ja edellistä suuremmasta Bubble Bar -rantabaarista. Opetustakin on tarjolla.

Ko Phayamin ravintolat

Ravintoloita löytyy ympäri saarta, tosin monipuolisin kattaus on Ao Yai -rannan tuntumassa. Hintataso on edullinen. Thaimaalaisia perusherkkuja kuten papaijasalaatteja ja grillikanaa löytää satamakylästä. Satamakylän viihtyisin ruokapaikka on värikkäästi koristeltu Fan’s Homemade, joka tarjoilee ruuan lisäksi herkullisia hedelmäpirtelöitä.

Saaren kuuluisin ravintola on kasvisruokaa ja super foodia tarjoileva Cha Chai Home, josta kerrotaan lisää alempana.

Mukava ravintola Ao Yailla on esimerkiksi olohuonemainen Sathanee, jonka ruokalista on monipuolisempi ja kekseliäämpi kuin suurimmassa osassa muita rantaravintoloita. Perjantaisin kannattaa ainakin käydä maistamassa savustettua ankkaa.

Sathaneen listalla on jopa ruisleipää – mikä voi olla yksi syy siihen, että Sathanee tapaa olla saarella viihtyvien suomalaisten suosiossa. Kannattaa huomioida, että Sathaneen tontin vuokrasopimus on katkolla, joten saari saattaa vaihtaa sijaintia lähiaikoina.

Suosittu on myös vieressä sijaitseva Dream Cuisine, ja syystäkin. Jos kaipaat vaikka pastoja, ne tuntuvat olevan täällä erinomaiset. Täällä pääset myös pelaamaan pingistä!

Saarella on myös sporttibaari, jos sellaista kaipaa. Sataman lähettyvillä sijaitseva Rendezvous Bar on lajissaan varsin mainio. Tarjolla on selkeät listat siitä, mitä urheilutapahtumia voi nähdä livenä, ja lisäksi on mahdollisuus katsoa uusintoja pyynnöstä. Keittiö on auki päivittäin puoleenyöhön – kun saaren muista ravintoloista on usein vaikea saada ruokaa iltakymmenen jälkeen. Varma valinta ovat esimerkiksi buffalo wingsit.

Thaimaalaiseen perusruokaan hyvä vinkki on omassa rauhassaan pikkutien varrella sijaitseva Phayam Seaview, jossa pääsee edullisen ruuan lisäksi nauttimaan komeista maisemista.

Cha Chai Home – Thaimaan paras kasvisravintola

Saaren kuuluisin ravintola on Cha Chai Home, koko Thaimaan todennäköisesti paras kasvisravintola. Menu on todella laaja, ja jollain ihmeellä ravintola onnistuu tekemää kaiken hyvin.

Aluksi pitkä lista voi hämmentää, mutta se tulee tarpeeseen, jos saarella viettää pitemmän aikaa. Moni matkailija nimittäin päätyy syömään Cha Chai Homessa melkein päivittäin!

Ravintola saa suuren plussan siitäkin, että vaikka se on suosittu ja asiakkaita voi olla välillä paljonkin, tulee ruoka aina nopeasti pöytään.

Viihtyisässä, hippihenkisessä paikassa voi pistäytyä myös ihan vain raikkaalla hedelmämehulla tai pirtelöllä – niidenkin lista on todella pitkä.

Ravintolan yhteydessä on yllättävänkin hyvin varusteltu super food -kauppa, jossa ovat hinnatkin kohdallaan saaren syrjäisestä sijainnista huolimatta. Ja siihen päälle kun lisätään vielä ravintolan laaja kirjasto, josta voi lainata luettavaa, niin kyseessä on jo aikamoinen reissaajan paratiisipaikka.

Miinusta ravintola saa tosin siitä, että vaikka omistajat ovat yleensä mukavia, joskus vastassa saattaa olla myös tylyä kohtelua.

Cha Chai Home sijaitsee saaren keskiosissa suunnilleen puolivälissä tietä, joka kulkee Ao Yai ja Buffalo Bay -rantojen välissä.

Ko Phayamin baarit ja bileet

Hippie Bar on rakennettu rantaan kulkeutuneesta ajopuusta. Ao Khao Kwai -ranta, Koh Phayam. Kuva: Ksl / Shutterstock.com

Ko Phayamin kuuluisin ja näyttävin baari on Buggalo Bayllä sijaitseva Hippie Bar, jonka valtava, eksoottiselta taideteokselta näyttävä rakennelma on kyhätty rantaan ajautuneista ajopuista. Tätä ilmestystä on aivan pakko käydä ihailemassa. Meininki on rennon reggaehenkinen – rastapäisiä baarinpitäjiä täytyy melkein nykiä hihasta juomia saadakseen.

Ao Yain edustalla, rannalle johtavan päätien varrella on saaren sympaattisimman baarinpitäjän, japanilaisen Tomon, luotsaama Irie Islands. Täällä on open mic-iltoja sekä akustisia jameja useamman kerran viikossa.

Kukkulalla Buffalo Bayn eteläpäädyn yllä on mukava maisemabaari Eagle Bar, jonne pääsee ajamalla pikkupolkua halki kumipuumetsän. Baarista matkaa voi jatkaa katsomaan yksinkertaista merimustalaisten pikkukylää.

Vaikka Koh Phayam tuntuukin toisinaan uinuvan hiljaiselta, high seasonilla baarit järjestävät vuoron perään bileitä, joista ilmoitellaan tienvarsille pystytetyissä plakaateissa. Lähes joka ilta ainakin jollakin rannalla on juhlat, jonne koko saaren juhlimishenkinen väki kokoontuu.

Viidakkoon rakennetussa Muzikassa on konemusiikkibileet joka lauantai sesongin aikana.

Myös reggae on saarella kunniassaan, ja esimerkiksi Thaimaan legendaarisin reggae-yhtye Job 2 Do käy saarella usein soittamassa.

Ko Phayamin majoitus

Satamakylän vieressä sijaitseva Blue Sky Resort on saaren tyylikkäin majapaikka. Bungalowit ovat osin piilossa mangrovemetsän keskellä. Kuva: Shutter_o / Shutterstock.com

Viihtyisät puitteet majoitukselle takaa se, että Phayamilta puuttuvat kokonaan suuret, monikerroksiset hotellikompleksit. Suurin osa Ko Phayamin majoituksesta on edullisia rantamajataloja, vaikka saarelle on hiljattain perustettu muutama tyylikkäämpikin paikka.

Mukavia bungalow-majataloja on pitkin saarta, joten ei kannata jämähtää ensimmäiseen, vaan kiertää ja löytää se juuri omaan sielunmaisemaan ja lompakkoon sopiva mesta. Tällä saarella majatalon etsiminen käy hauskasta harrastuksesta! Bungalowien hinnat alkavat 400 bahtista, millä saa jo ihan kivan perusmökin omalla suihkulla ja vessalla.

Kannattaa huomioida, ettei saaren sähkö tuotetaan generaattoreilla, joten monessa edullisessa majapaikassa on sähköä tarjolla vain muutaman tunnin ajan iltaisin.

Jos ei ole pakko asua aivan rannalla, viihtyisä majapaikka on myös saaren parhaan kasvisravintolan Cha Chai Homen vieressä sijaitseva Phayam Valley.

Katso tarjoukset Ko Phayamin majoitukseen. Varaamalla hotellin oranssien linkkiemme kautta tuet ilmaisen oppaamme toimintaa, eikä se maksa sinulle penniäkään ylimääräistä.

Paras aika matkustaa Ko Phayamille

Ko Phayam sijaitsee Thaimaan sateisimmassa provinssissa Ranongissa. Puolet vuodesta saarta pyyhkivät rajut monsuunimyrskyt. Monsuunikaudella toukokuusta marraskuulle sataa paljon. Suurin osa majataloista ja ravintoloista avaan ovensa vasta joulun alla, eikä saarella varsinaisesta tungoksesta tarvitse kärsiä sesongin huippunakaan.

Varsinainen sesonkiaika, jolloin kaikki palvelut ovat saatavilla, on verrattain lyhyt: joulukuun puolestavälistä maaliskuun lopulle.

Ko Phayam – vinkit

Ympärivuorokautinen sähkö on vielä majapaikoissa (kalleimpia kohteita lukuun ottamatta) harvinaisuus. Yleensä sähköä tulee iltakuudesta puolille öin saakka. Joissakin paikoissa käytetään lisänä aurinkopaneeleja. Taskulamppu saattaa osoittautua sangen tarpeelliseksi.

Osassa majataloista on wifi-yhteys, mutta jos haluat olla varma netin toimimisesta, hanki puhelimeesi thaimaalainen dataliittymä.

Saari on hiljattain saanut ensimmäisen pankkiautomaattinsa. Mukaan kannattaa silti varata riittävästi käteistä.

Mopolla ajaessa saari tuntuu varsin pieneltä, mutta kävelyyn etäisyydet ovat pitkät. Tiet ovat kapeita mutta varsin hyvässä kunnossa ja täällä on helppo totutella skootterin käyttöön.

Matka Ko Phayamille

Saarelle matkustetaan Myanmarin rajalla sijaitsevan Ranongin satamasta, josta kulkee saarelle pikaveneitä pitkin päivää. Liput 350 bahtia. Ranong on varsin mukava kaupunki, jossa voi hyvin viettää yön tai pari – varsinkin, kun Ranongista voi tehdä päiväretken Myanmarin upeille Mergui-saarille.

Ranongiin matkustaa Bangkokista kätevimmin lentämällä. Lentoja on päivittäin useampi, sillä thaimaalaiset matkustavat Ranongiin pelaamaan kasinoissa Myanmarin puolella.

Bangkokista kulkee myös yöbusseja Ranongiin (matkaa lähes 600 km). Bussit Ranongiin lähtevät Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta iltakahdeksan aikoihin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Ko Phayamin vieressä sijaitsee vieläkin hipimpi saari Ko Chang Noi. Tällä saarella rantojen keskinkertaisuus takaa niiden ihanan rauhallisuuden.

Ko Phayamilta on pikavenekyytejä Ko Surin -autiosaarille, jotka ovat Thaimaan parhaita paikkoja snorklata.

Ko Phayam – kokemuksia

Tämän Ko Phayam oppaan on kirjoittanut sivuston Kapteeni, joka vieraili saarella viimeksi huhtikuussa 2019. Tekemisessä ovat suuresti auttaneet myös Rosita Juurinen ja saarella vuonna 2019 useita kuukausia viettänyt Jani Pallanen. Suurkiitos!

Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Koh Phayam -saaresta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi