Udon Thani – yllättävän hyvä ruokakaupunki

Udon Thani lootus järvi
Udon Thanissa asuu Thaimaan suurin vietnamilaisyhteisö. Tämä neito kuvattiin vietnamilaisessa asussa Udonin Red Lotus -järvellä. Kuva: Thampitakkull Jakkree / Shutterstock.com

Udon Thani on yksi Isaanin keskeisistä kaupungeista. Viime vuodet kaupunki on ollut jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva kasvukeskus. Kaupunkiin on avattu komeita ostoskeskuksia, ja ravintolatarjontakin on nykyisin jopa yllättävän houkuttelevaa. Tunnelma on silti sangen rauhallinen.

Parhaiten Udon Thani tunnetaan matkailun risteysasemana, lentokenttänsä ansiosta. Moni matkaa Udon Thanin lentokentän kautta Laosin puolelle Vientianeen – ja Laosin pääkaupungista moni käy ostoksilla Udon Thanissa.

Udon on suhteellisen edullinen paikka asustella Thaimaassa, ja aika moni ulkomaalainen onkin ottanut sen kotikaupungikseen. Udon Thanissa asuu paljon tanskalaisia, norjalaisia, brittejä, amerikkalaisia, ranskalaisia ja muutama suomalainenkin. Pääasiallisesti kaikki ulkomaalaiset ovat eläkeläisiä, muut sitten ravintoloitsijoita, yrittäjiä ja opettajia.

Omanlaistaan tunnelmaa Udon Thanille luo Thaimaa suurin vietnamilaisyhteisö. Vietnamilaisia muutti Udoniin paljon toisen maailmansodan jälkeen, ja vaikka he ovat sittemmin saaneet Thaimaan kansalaisuuden, ovat he säilyttäneet kielensä ja ruokakulttuurinsa. Udon onkin Thaimaan parhaita paikkoja herkutella vietnamilaisella ruualla – herkullista vietnamilaista nuudelikeittoa voi olla tarjolla esimerkiksi hotelliaamiaisella.

Matkailijan kannattaa pysähtyä Udoniin herkuttelemaan, rauhoittumaan, pelaamaan golfia tai retkeilemään.

Udon Thanin keskusta

Udon Thanin keskusta sydämessä on suuri ostoskeskus CentralPlaza Udon Thani. Melkein sen vieressä kulkee hotellien, ravintoloiden ja baarien reunustama Soi Samphan Tamit -katu. Vieressä on myös baarialue Nutty Park. Tämä on vilkkainta läsimaalaisten aluetta.

Paikallisempaa tunnnelmaa löytyy saarekkeista ympäri kaupunkia. Kaupungin betoniarkkitehtuuri ei varsinaisesti hyväile silmää.

Etäisyydet ovat lyhyet, varsinkin jos käytössä on skootteri.

Udon Thani – nähtävyydet

Udon Thanin keskustassa ei ole varsinaisia nähtävyyksiä, ellei sellaiseksi lasketa Nong Prajat Parkia, järven ympärillä olevaa ulkoilualuetta.

Udonin historiallisesti arvokkain nähtävyys on Ban Chiang, arkeologinen kaivauspaikka, josta löytyneet kivikautiset savikipot laittoivat Kaakkois-Aasian varhaishistorian uusiksi. Paljastui, että alueella on ollut korkeakulttuuria paljon varhemmin kuin aiemmin uskottiin.

Thaimaalaisille Ban Chiangin alue on kansallinen ylpeyden aihe, ja se on julistettu myös Unescon maailmanperintökohteeksi. Löytöjä voi ihailla kansallismuseossa Ban Chiangin kylässä noin 50 kilometriä itään kaupungista.

Udonin alueen kuvatuin nähtävyys on puolestaan kaupungista 45 kilomeriä kaakkoon sijaitseva, niin sanottu Red Lotus Lake, Talay Bua Daeng, jonka valtaavat upean punaiset lumpeet joulu–helmikuussa. Tällöin järvelle kannattaa suunnata aikaisin aamusta, jolloin kukat avautuvat kaikessa loistossaan.

Lapset voi viedä keskustassa polskimaan vesipuisto Usotel Waterlandiin, jossa on komeita vesiliukumäkiä.

Golfkenttiä on kaupungissa useampia ja tenniskenttiä muutama.

Udonin festivaalit

Phra Nang Naga Fireball Festival. Nongkhai, Thaimaa. Kuva: Birdbyb Stockphoto / Shutterstock.com

Udonissa on joulukuun alusta alkavat isot markkinat, jotka kestää kuukauden. Paikkana Tungsri Mueang -aukio.

Udonin lähellä on Nong Khai -niminen kaupunki, jossa järjestetään lokakuussa suuri vuosittainen Naga Fireball -juhla. Mekong joen molemmin puolin on satojatuhansia thai ja laosilaisia tuijottamassa näitä palloja. Hyvin kutsuva ja ystävällinen tilaisuus.

Udon – hotellit

Udonissa on hyvä valikoima hotelleja. Uusia hotelleja on syntynyt kuin sieniä sateella, Udonin talouskasvun myötä. Paras hotelli on Centara, joka sijaitsee CentralPlaza-ostoskeskuksen yhteydessä.

Hyvä vaihtoehto on ravintolakatu Soi Samphan Tamitilla sijaitseva tyylikäs, mutta edullinen The 8 Hotel Udon Thani. Vieläkin edullisempia ovat vieressä sijaitsevat The Old Inn ja @Home. Kaikista kolmesta on vain muutaman minuutin kävely CentralPlazaan.

Udon Thani – ravintolat

Udon Thanissa on yllättävänkin herkullinen kaupunki. Keskustassa on muutama aivan loistava ruokapaikka.

Ravintolakatu Soi Samphan Tamitilla kannattaa ehdottomasti käydä ainakin Da Sofia -ravintolassa, joka tarjoilee erinomaista italialaista ruokaa. Pasta on kotona tehtyä ja toscanalainen possu sulaa suuhun.

Fiinimpää ruokaa tarjoilee rautatieaseman kulmalla sijaitseva Chef’s Table sekä Phon Phisai -kadulla sijaitseva, paikallisen julkkiskokin, Chef Numin, pyörittämä Samuay & Sons. Etenkin jälkimmäisessä käydään varta vasten makumatkalla Bangkokista asti.

Ennen oman ravintolansa perustamista kotiseudulleen Chef Num työskenteli Bangkokin kuuluisissa Nahm- ja BoLan-ravintoloissa. Hän on käynyt myös kutsuttuna kokkaamassa Lontoon thairavintoloissa.

Udonissa on myös aivan pakko käydä herkuttelemassa vietnamilaisella ruualla VT Namnueng -ravintolassa. Lyhyt ruokalista on keskittynyt ravintolan erikoisuuksiin, jotka ovat kaikki herkullisia. Saavu porukalla ja tilaa pöytä täyteen ruokaa – et pety!

CentralPlaza-ostoskeskuksesta löytyy monipuolinen valikoima ketjuravintoloita.

Udonin baarit ja yöelämä

Yöelämä on pääasiassa keskittynyt Soi Samphan Thamitille ja Nutty Parkiin, vaikka baareja löytyy toki muualtakin.

Shoppailu Udonissa

Hyviä kohteita shoppailuun ja ruokailuun ovat rautatieaseman lähistöllä sijaitsevat UD town ja Night Market.

Udonin tapaan jokaisessa vähänkin isommassa thaimaalaisessa kaupungissa on ostoskeskus Central, jossa on kauppojen lisäksi elokuvateatteri, luistinrata ja keilahalli. Orgaaniseen viljelyyn perustuva ruokakauppakin löytyy.

Thaihieronta Udonissa

Hierontoja ja spa-palveluja on tarjolla sekä hotellien että ostospaikkojen yhteyksissä kuin kaupungin keskustan ulkopuolellakin.

Matka Udoniin

Udoniin pääsee kätevimmin lentäen. Lennot Bangkokista ovat yleensä edulliset. Bangkokista pääsee Udoniin myös junalla.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Koillis-Thaimaan pohjoisin lentokenttä on Udonissa, ja yhteydet Nong Khaihin Laosin rajalle ja rajan yli ovat kätevät. Udonista pääsee 80 bahtin bussikyydillä suoraan Laosin pääkaupunkiin Vientianeen. Kuljetuksia on myös suoraan Udonin lentokentältä.

Liikkuminen Udonissa

Tuk-tukeja, mopotakseja, takseja löytyy keskustasta ja keskustan bussiasemalta. Liikkuminen julkisilla on helppoa, mutta muuttuu kalliimmaksi mitä pitemmälle ilta etenee.

Udon Thani – kokemuksia

Udon Thaini kokemuksia kertoivat Captain Andy ja ”Udonin tonttu”, Udoniin kesällä 2013 muuttanut suomalainen.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

3 KOMMENTIT

 1. Joo,
  vähän haastan sinua Andy, eli Soi Samphan Tamit on Udon Thanissa ns. Falang-katu tyttöbaareineen ja hierontoineen. Ei siellä paikalliset thaimaalaiset käy, eikä sieltä thaimaalaisia makuelämyksiä löydy. Toki brittien, skandinaavien jne. ruokaa löytyy, niitä kaipaaville lomalaisille.

  UD-townissa, joka on rautatien lähellä löytyy syötävää ruokaa ei mitenkään erikoista, mutta perusmättöä.

  Suosittelemasi VT taas on enemmänkin sellainen säälittävä versio aidosta Vietnamilaisesta ruuasta. Vietnam-tyylinen mäkkäri kuvaa ravintolaa.

  Aitoja ja hyviä paikoja löytyy, turistirysien ulkopuoleta runsaasti, kunhan vain tietää paikat.

  Hyvä periaate kierrellessä on, että jos paikka on täynnä paikallisia, ruoka on hyvää.

  Eli Udon Thani on herkullinen ruokakaupunki.

  • Haastaa sopii ilman muuta Tom, mutta samalla olisi ollut kyllä kiva, että olisit paljastanut myös omia suosikkejasi 🙂 No, hyvää thairuokaa nyt löytää kaikkialta Thaimaasta, mutta siihenkin voi kyllästyä ja haluta vaihtelua. Vietnamilainen VT oli kyllä täynnä juurikin paikallisia (tai Udon Thanissa muualta vierailulla olleita thaikkuja) ja sen verran hyvä, että vaimoni haluaa sinne varmasti uudelleen seuraavalla visiitillä. Minä taas haluan todennäköisesti takaisin Da Sofiaan.

 2. Thaimaa on ruokakulttuurissa kiinnostavan laaja. Ruoka Chiang Maissa, Isaanissa, Bangokissa, etelässä ovat paikoitellen totaalisen erilaisia.

  Itse olen Isaanilainen, joten makutottumukseni eivät välttämättä ole sopivia ensikertalaisille. Meillä korostuvat ruuassa tuoreiden makujen kirjo, jossa painoa on fermentoidulla kalakastikkeella, tulisuudella, grillauksella, rasvan rapeudella, jne. Maustamisessa korostuvat myös lime, yrtit, korianteri, sitruunaruoho ja thaibasilika.

  Aamuisin syömme varsin usein keittojoa, joista eräs sovellus on Vietnamin Pho. Näitä toimijoita löytyy joka lähtöön katujen varsilta. Lounaalla meillä ostetaan liiankin usein (taas jälleen kadun varrelta) grillattua ruokaa (kana, possu, nauta, sisäelin, …) som tamin kanssa. Iltaisin taas laitetaan kotona lähinnä possua, kanaa, kalaa tai tuoreita äyriäisiä.

  Udonsta löytyy MacDonaldseja, pizzerioita, KFC, VT, jne ja ne kaikki ovat todella suosittuja. Ihan heittona vain, että niillä sinällään ole mitään tekemistä thai-ruuan kanssa. Ihan sama meininki täällä Suomessa, eli mäccäreillä riittää asiakkaita.

  Makuelämykset lähtevät sydämestä ja kaikki vaihtoehdot ovat aina hyviä. Jopa KFC-mättö uppoaa ainakin nuoriin. Korostan kuitenkin, että Udonissa löytyy kiina/laos/mianmar/thaimaa ruokaskene ja sitäkin kannattaa ilman muuta kokeilla rohkeasti kadun varsilla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi