Koh Tao

thaimaa koh tao auringonlasku
Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Preto Perola / Shutterstock.com

Koh Tao on Thaimaan suosituin – ja edullisin – paikka suorittaa sukelluskurssi. Pienelle 20 neliökilometrin saarelle on ahtautunut yli 50 sukelluskeskusta, mistä Koh Tao on ansainnut lempinimen Maailman suurin sukelluskoulu.

Koh Tao on samaan aikaan sekä vilkas että leppoisa. Vilkkaaksi sen tekevät jokailtaiset rantabileet ja leppoisaksi se, että sukeltamisen ohella suosituinta tekemistä saarella on rantaterasseilla makailu. Huolettomuus valtaa täällä mielen nopeasti.

Viime vuosina Ko Taolle on noussut entistä enemmän hotelleja myös reppureissaajia vaativimmille matkaajille. Mikään varsinainen luksuskohde saari ei silti ole.

Miksi matkustaa: Sukelluskurssit ovat Koh Taolla edulliset ja saari on mukavan pieni.

Miksi jättää väliin: Jos ei aio sukeltaa tai snorklailla, Koh Taolla saattaa tuntea olevansa erilainen nuori.

Kenelle Koh Tao sopii parhaiten?

Reppureissu: Ko Taosta on tullut keskeinen etappi reppureissaajien reitillä Thaimaassa. Kun Koh Taolla on suoritettu sukelluslupa, matka jatkuu naapurisaari Koh Phanganille täydenkuunjuhliin.

Jos etsit

Sukellus ja snorklaus: Ko Taolle sukeltamaan ja snokrlaamaan houkuttelevat paitsi saarta ympäröivät koralliriutat myös sukelluskurssien edulliset hinnat. PADI Open Waterin saa suoritettua noin 250 eurolla, edullisemmin kuin kenties missään muualla maailmassa. Koh Taolla toimii legendaarinen suomalainen sukelluskeskus Koh Tao Divers.

Saaritunnelmaa: Koh Tao on sen verran pieni ja sijaitsee niin kaukana merellä, että täällä tuntee tosiaan olevansa saarella. Ja varsin paratiisimaisella sellaisella.

Koh Taon rannat

thaimaa koh tao ranta
Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Benedix / Shutterstock.com

Saaren satamalaiturin edustalla on kylä Mae Haad, josta löytyvät poliisi, posti ja pankki. Kylässä on ravintoloita ja edullisia majataloja.

Koh Taon rannoista vilkkain on kaksi kilometriä pitkä Haad Sairee. Tänne on pakkautunut suurin osa saaren ravintoloista ja majataloista. Päivisin ranta on unelias, kun kaikki ovat sukeltamassa, illalla ranta herää eloon. Juhlat ovat jokaöisiä.

Haad Sairee on saaren rannoista varmin valinta asuinpaikaksi: muilla rannoilla voi olla vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella hiljaista ja yksinäistä. Parhaimmillaan ranta on pohjois- ja eteläpäissään.

Toiseksi suosituin ranta on Ao Chalok Ban Kao saaren eteläpuolella. Voimakkaasti kaartuva ranta on hyvin matala, mikä tekee siitä lapsiystävällisen mutta huonon uimiseen. Haad Saireen ja Ao Chalok Ban Kaon välillä kulkee hyvä tie.

Koh Taon kaunein ranta on Haad Thian Og eli Shark Bay, joka sijaitsee saaren eteläosassa heti Ao Chalok Ban Kaon reunalla olevan pitkän niemen takana. Rantaa käytännössä hallitsee Haad Tien Beach Resort, joka on kieltämättä romanttinen tosin varsin hintava paikka asua (alkaen 150 e/yö). Rannalle saapuvilta päivävierailta hotelli kerää pääsymaksun. Rannan edustalla snorklatessa voi nähdä riuttahaita ja kilpikonnia kunhan ui tarpeeksi kauas rannasta.

Saaren itäpuolella on lisää kauniita pikkurantoja. Ao Leuk -rannalla korallit kuultavat pinnan alta, ja Ao Tanoten edustalla merestä nousee kallio, josta voi hyppiä veteen. Rannoille vievät pikkutiet eivät ole kuntonsa puolesta kaikkein mukavimpia ajettavia. Rannat sopivatkin paremmin päiväretkikohteiksi kuin asumiseen – ellei tosiaan halua asua omassa rauhassaan. Mukaan kannattaa ottaa maski ja snorkkeli, sillä rannat tarjoavat hyvää snorklaamista. Rannoille pääsee myös pitkähäntäveneellä.

Hin Wong on komeiden graniittikallioiden reunustama lahti, jolla ei ole hiekkarantaa mutta rauhaa sitäkin enemmän. Hyvää snorklaamista. Tie Hin Wongille on kohtuullisen hyvässä kunnossa.

thaimaa Nang Yuan saari
Koh Nang Yuan on Koh Taon kuvankaunis naapurisaari. Kuva: Avigator Thailand / Shutterstock.com

Koh Taon edustalla sijaitsee luonnonihme Koh Nangyuan. Saari on kuuluisa siitä, että se on maailman ainoa kolmoissaari, jonka kytkevät yhteen hiekkakannakset.

Kuvat saaresta ovat tuttuja thaimaalaisista turistiesitteistä. Saarella on yksi majatalo. Saarelle pääsee veneellä päiväretkelle.

Ko Tao – majoitus

thaimaa koh tao uima-allas
Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Kim Wutimet / Shutterstock.com

Koh Taolta löytyy majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan, kunkin reissaajan matkabudjetista riippuen. Se kuinka helppoa Koh Taolta on löytää paras mahdollinen majapaikka, riippuu paljon matkan ajankohdasta. Huippusesonki ajoittuu joulukuun lopulta helmi-maaliskuulle, jolloin valinnan varaa on vähemmän kuin ennen tai jälkeen sesongin.

Toinen ratkaiseva tekijä on se, kuinka rauhallista toivot ikkunasi takana olevan. Hyvä vaihtoehto vilkkaalle Haad Saireelle on esimerkiksi satamakylä Mae Haad, jossa bailaavat turistit häiritsevät harvemmin yöunta, mutta Haad Saireen rientoihin on vain lyhyt matka.

Majoituksen hintakin tapaa olla Mae Haadissa rantoja edullisempaa. Heti satamasta löytyy esimerkiksi Koh Tao Loft Hostel, jossa yö maksaa 350–400 bahtia. Hyvä puoli hinnan lisäksi on se, että lautalla saarelle saavuttuasi et joudu raahautumaan kauaksi rinkkoinesi. Hostelli on yksi saaren uusimmista ja siellä tapaat varmasti muita nuorekkaita reissaajia. Mae Haadin pääkadulla on rinta rinnan monta muutakin halpaa majataloa.

Jos et vierasta ajatusta toisten suomalaisten kanssa yhteen kokoontumisesta, mainio vaihtoehto on suunnata Earth House -majataloon. Täällä törmäät taatusti muutamaan muuhunkin finskiin, koska paikka ja sen bungalowit ovat niittäneet mainetta maamiestemme keskuudessa. Paikan houkutuksiin kuuluvat lihapulla- ja lohi-illalliset, siiderivalikoima sekä erilaiset peli-illat.

Had Saireen mukavassa eteläpäässä hyvä valinta on Koh Tao Divers -sukelluskeskuksen vieressä sijaitseva In Touch.

Jos kaipaat vähän fiinimpää menoa, ota suunnaksi Haadtien Beach Resort, joka sijaitsee Shark Baylla. Täällä voit makoilla postikorttimaisella rannalla pina coladaa siemaillen ja snorklailla turkoosissa vedessä.

Monet Koh Taon sukelluskeskuksista ovat majatalojen omistamia, jolloin huoneista saa alennusta, jos suorittaa sukelluskurssin. Majoituspaikan valintaan vaikuttaakin usein se, missä sukelluskeskuksessa aikoo kurssinsa suorittaa.

Lue lisää suosituksia Ko Taon majoitukseen tai katso tarjoukset Ko Taon hotelleihin.

Koh Tao – tekemistä

thaimaa koh tao snorklaus
Snorklaaja selfie-kepin kanssa. Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Aleksei Kornev / Shutterstock.com

Tekeminen Ko Taolla keskittyy vahvasti pinnan alle eli sukeltamiseen ja snorklaamiseen, mutta toki saarelta löytyy paljon muutakin tekemistä. Ko Taolla voi harrastaa niin thainyrkkeilyä, joogaa, boulderointia kuin crossfittiäkin. Lue lisää Koh Taon nähtävyyksistä.

Matka Koh Taolle

Koh Tao sijaitsee Siaminlahdella 40 kilometrin päässä mantereesta. Laivat Taolle lähtevät Chumphonista, jonne pääsee Bangkokista sekä bussilla että junalla. Asemalta on kuljetus satamaan. Bangkokin rautatieasemalla myydään valmiita juna–laiva-yhdistelmälippuja.

Taolle pääsee laivalla myös lähisaarilta Koh Phanganilta ja Koh Samuilta. Laivavuoroja on muutama päivässä.

Lähimmät lentokentät ovat Samuilla ja mantereen puolella Suratthanissa. Suratthanin satamasta voi ottaa laivan, joka kulkee Taolle Samuin ja Phanganin kautta.

Ko Taon satamasta pääsee lavatakseilla rannoille. Satama sijaitsee pienessä Mae Haad -kylässä. Suosituimmalle rannalle Haad Saireelle voi myös kävellä vartissa.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Matka Koh Taolle yhdistetään yleensä käymiseen naapurisaarilla Koh Phanganilla ja Samuilla. Saarten välillä kulkee ahkerasti veneitä. Saaret ovat keskenään hyvin erilaisia, minkä takia kannattaakin käydä kaikilla kolmella.

Koh Tao – kokemuksia

Sivun päivittämisessä on auttanut Koh Taolla asunut Johanna Kasvinen. Kerro omia kokemuksiasi Koh Tao -saarelta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi