Koh Tao – suosikkisaari hurmaa muutkin kuin sukeltajat

thaimaa koh tao auringonlasku
Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Preto Perola / Shutterstock.com

Koh Tao on mukava pikkusaari, joka on noussut suomalaisten reissaajien sydämiin. Suuri syy tähän on suomalaisella sukelluskeskuksella, Koh Tao Diversilla, joka on toiminut saarella iät ja ajat ja opettanut lukemattoman määrän suomalaisia sukeltamaan. Keskusta pyörittää Thaimaan suomalainen legenda, Mikko Paasi, joka osallistui myös luolaan jumiin jääneiden nuorten jalkapalloilijoiden pelastamiseen.

Toki ilman Koh Tao Diversiakin saari olisi mukava kohde. Se on sopivan pieni, jotta saaritunnelmaa riittää, mutta kuitenkin tarpeeksi suuri, jottei saarella ehdi kyllästyä. Vaikka Koh Tao tunnetaankin parhaiten sukeltamisesta, saarella riittää paljon muutakin tekemistä.

Alun perin Koh Tao nousi maineeseen juuri sukelluskursseistaan, ja saari on edelleenkin Thaimaan suosituin – ja edullisin – paikka suorittaa sukelluskurssi. Pienelle 20 neliökilometrin saarelle on ahtautunut yli 50 sukelluskeskusta, mistä Koh Tao on ansainnut lempinimen Maailman suurin sukelluskoulu.

Koh Tao on samaan aikaan sekä vilkas että leppoisa. Vilkkaaksi sen tekevät jokailtaiset rantabileet ja leppoisaksi se, että sukeltamisen ohella suosituinta tekemistä saarella on rantaterasseilla makailu. Huolettomuus valtaa täällä mielen nopeasti.

Viime vuosina Ko Taolle on noussut entistä enemmän hotelleja myös reppureissaajia vaativimmille matkaajille. Mikään varsinainen luksuskohde saari ei silti ole.

Miksi matkustaa: Sukelluskurssit ovat Koh Taolla edulliset ja saari on mukavan pieni.

Miksi jättää väliin: Jos ei aio sukeltaa tai snorklailla, Koh Taolla saattaa tuntea olevansa erilainen nuori.

Kenelle Koh Tao sopii parhaiten?

Reppureissu: Ko Taosta on tullut keskeinen etappi reppureissaajien reitillä Thaimaassa. Kun Koh Taolla on suoritettu sukelluslupa, matka jatkuu naapurisaari Koh Phanganille täydenkuunjuhliin.

Pariskunta: Sitä mukaa kun Koh Taolle on avattu aina vain tyylikkäämpiä majapaikkoja, siitä on tullut myös varteenotettava kohde romanttiselle lomalle oman rakkaan kanssa. Sopii erityisen hyvin niille, jotka etsivät pientä saarta, mutta myös vilkasta iltaelämää. Rakastavaisille erinomainen hotelli on esimerkiksi Chalok Baylla sijaitseva View Point Resort, jonka villat vievät sydämen mennessään.

Jos etsit

Sukellus ja snorklaus: Ko Taolle sukeltamaan ja snorklaamaan houkuttelevat paitsi saarta ympäröivät koralliriutat myös sukelluskurssien edulliset hinnat. PADI Open Waterin saa suoritettua noin 250 eurolla, edullisemmin kuin kenties missään muualla maailmassa. Koh Taolla toimii legendaarinen suomalainen sukelluskeskus Koh Tao Divers.

Saaritunnelmaa: Koh Tao on sen verran pieni ja sijaitsee niin kaukana merellä, että täällä tuntee tosiaan olevansa saarella. Ja varsin paratiisimaisella sellaisella.

Mae Haad – Koh Taon satamakylä

Saaren satamalaiturin edustalla on kylä Mae Haad, josta löytyvät poliisi, posti ja pankki. Kylässä on ravintoloita ja edullisia majataloja.

Erinomainen vaihtoehto on Mae Haadin vieressä rantakallioilla sijaitseva Sensi Paradise, joka tarjoaa kohtuuhintaista ja luonnonläheistä tyylikkyyttä. Sensi Paradise oli Koh Taon ensimmäisiä paremman luokan hotelleja, ja taso sekä tunnelma ovat sen kuin parantuneet. Uima-allas ja oma pikkuranta. Lyhyt kävely Mae Haadin ravintoloille.

Koh Taon rannat

thaimaa koh tao ranta
Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Benedix / Shutterstock.com

Sairee Beach – Koh Taon suosituin ranta

Koh Taon rannoista vilkkain on kaksi kilometriä pitkä Sairee Beach. Tänne on pakkautunut suurin osa saaren ravintoloista ja majataloista. Päivisin ranta on unelias, kun kaikki ovat sukeltamassa, illalla ranta herää eloon. Juhlat ovat jokaöisiä.

Haad Sairee on saaren rannoista varmin valinta asuinpaikaksi: muilla rannoilla voi olla vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella hiljaista ja yksinäistä. Parhaimmillaan ranta on pohjois- ja eteläpäissään.

Rannan parhaita majapaikkoja on aivan rannan pohjoispäässä sijaitseva Ko Tao Cabana, tyylikäs ja mielikuvituksellisen näköinen hotelli, joka sopii niin pariskunnille kuin perheillekin. Pariskunnille on romanttisia villoja ja lapsille palmujen varjossa pieni leikkialue trampoliinilla. Sijainti omassa rauhassaan ja silti lähellä rannan palveluja.

Jos taas aiot sukeltaa Koh Tao Diversin kautta, niin hyvä valinta on In Touch, joka sijaitsee Saireen mukavassa eteläpäässä aivan suomalaisen sukelluskeskuksen vieressä. Monenhintaisia ja -tasoisia huoneita.

Ao Chalok Ban Kao – mukava ranta perheille

Toiseksi suosituin ranta on Ao Chalok Ban Kao saaren eteläpuolella. Voimakkaasti kaartuva ranta on hyvin matala, mikä tekee siitä lapsiystävällisen mutta huonon uimiseen. Parhaita syitä täällä asumiseen on View Point Resort, jossa pääsee asumaan upeissa villoissa.

Haad Saireen ja Ao Chalok Ban Kaon välillä kulkee hyvä tie, joten täältä on helppo käydä Haad Saireen vilskeessä. Tai toisin päin.

Shark Bay (Haad Thien Og) – Koh Taon kaunein ranta

Koh Taon kaunein ranta on Haad Thian Og eli Shark Bay, joka sijaitsee saaren eteläosassa heti Ao Chalok Ban Kaon reunalla olevan pitkän niemen takana. Rantaa käytännössä hallitsee Haad Tien Beach Resort, joka on kieltämättä romanttinen tosin varsin hintava paikka asua (alkaen 150 e/yö).

Valitettavasti hotelli kerää rannalle saapuvilta päivävierailta pääsymaksun.

Rannan edustalla snorklatessa voi nähdä riuttahaita ja kilpikonnia kunhan ui tarpeeksi kauas rannasta.

Ao Leuk ja Ao Tanote – kauniit rannat sopivat parhaiten päiväretkelle

Saaren itäpuolella on lisää kauniita pikkurantoja. Ao Leuk -rannalla korallit kuultavat pinnan alta, ja Ao Tanoten edustalla merestä nousee kallio, josta voi hyppiä veteen.

Rannoille vievät pikkutiet eivät ole kuntonsa puolesta kaikkein mukavimpia ajettavia. Rannat sopivatkin paremmin päiväretkikohteiksi kuin asumiseen – ellei tosiaan halua asua omassa rauhassaan.

Mukaan kannattaa ottaa maski ja snorkkeli, sillä rannat tarjoavat hyvää snorklaamista. Rannoille pääsee myös pitkähäntäveneellä.

Hin Wong – komeiden graniittikallioiden reunustama lahti

Hin Wong on komeiden graniittikallioiden reunustama lahti, jolla ei ole hiekkarantaa mutta rauhaa sitäkin enemmän. Hyvää snorklaamista. Tie Hin Wongille on kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Koh Nang Yuan -saari ja Koh Taon kuvatuin maisema

thaimaa Nang Yuan saari
Koh Nang Yuan on Koh Taon kuvankaunis naapurisaari. Kuva: Avigator Thailand / Shutterstock.com

Koh Taon edustalla sijaitsee luonnonihme Koh Nangyuan. Saari on kuuluisa siitä, että se on maailman ainoa kolmoissaari, jonka kytkevät yhteen hiekkakannakset.

Kuvat saaresta ovat tuttuja thaimaalaisista turistiesitteistä. Saarella on yksi majatalo, Nangyuan Island Dive Resort. Saarelle pääsee veneellä päiväretkelle.

Saaren vesissä voi myös snorklata.

Koh Tao – tekemistä

thaimaa koh tao snorklaus
Snorklaaja selfie-kepin kanssa. Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Aleksei Kornev / Shutterstock.com

Tekeminen Ko Taolla keskittyy vahvasti pinnan alle eli sukeltamiseen ja snorklaamiseen, mutta toki saarelta löytyy paljon muutakin tekemistä. Ko Taolla voi harrastaa niin thainyrkkeilyä, joogaa, boulderointia kuin crossfittiäkin. Lue lisää Koh Taon nähtävyyksistä.

Ko Tao – majoitus

thaimaa koh tao uima-allas
Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Kim Wutimet / Shutterstock.com

Koh Taolta löytyy majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan, kunkin reissaajan matkabudjetista riippuen. Se kuinka helppoa Koh Taolta on löytää paras mahdollinen majapaikka, riippuu paljon matkan ajankohdasta. Huippusesonki ajoittuu joulukuun lopulta helmi-maaliskuulle, jolloin valinnan varaa on vähemmän kuin ennen tai jälkeen sesongin.

Toinen ratkaiseva tekijä on se, kuinka rauhallista toivot ikkunasi takana olevan. Hyvä vaihtoehto vilkkaalle Haad Saireelle on esimerkiksi satamakylä Mae Haad, jossa bailaavat turistit häiritsevät harvemmin yöunta, mutta Haad Saireen rientoihin on vain lyhyt matka.

Majoituksen hintakin tapaa olla Mae Haadissa rantoja edullisempaa. Heti satamasta löytyy esimerkiksi Koh Tao Loft Hostel, jossa yö maksaa 350–400 bahtia. Hyvä puoli hinnan lisäksi on se, että lautalla saarelle saavuttuasi et joudu raahautumaan kauaksi rinkkoinesi. Hostelli on yksi saaren uusimmista ja siellä tapaat varmasti muita nuorekkaita reissaajia. Mae Haadin pääkadulla on rinta rinnan monta muutakin halpaa majataloa.

Jos et vierasta ajatusta toisten suomalaisten kanssa yhteen kokoontumisesta, mainio vaihtoehto on suunnata Earth House -majataloon. Täällä törmäät taatusti muutamaan muuhunkin finskiin, koska paikka ja sen bungalowit ovat niittäneet mainetta maamiestemme keskuudessa. Paikan houkutuksiin kuuluvat lihapulla- ja lohi-illalliset, siiderivalikoima sekä erilaiset peli-illat.

Jos kaipaat vähän fiinimpää menoa, ota suunnaksi Haadtien Beach Resort, joka sijaitsee Shark Baylla. Täällä voit makoilla postikorttimaisella rannalla pina coladaa siemaillen ja snorklailla turkoosissa vedessä.

Luksuslomailuun hyvä vaihtoehto edelliselle on saaren kaakkoiskärjessä pienellä niemellä sijaitseva Sai Daeng Resort, josta löytyy hulppeita luksusvilloja. Sijainti on hieno: niemen – ja resortin – molemmin puolin on pienet hiekkarannat.

Monet Koh Taon sukelluskeskuksista ovat majatalojen omistamia, jolloin huoneista saa alennusta, jos suorittaa sukelluskurssin. Majoituspaikan valintaan vaikuttaakin usein se, missä sukelluskeskuksessa aikoo kurssinsa suorittaa.

Jos haluat tukea ilmaisen MinneThaimaassa-sivuston toimintaa, varaa hotelli oranssien linkkien kautta: e saamme hotellivertailusivustolta pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä.

Matka Koh Taolle

Koh Tao sijaitsee Siaminlahdella 40 kilometrin päässä mantereesta. Laivat Taolle lähtevät Chumphonista, jonne pääsee Bangkokista sekä bussilla että junalla. Asemalta on kuljetus satamaan. Bangkokin rautatieasemalla myydään valmiita juna–laiva-yhdistelmälippuja.

Taolle pääsee laivalla myös lähisaarilta Koh Phanganilta ja Koh Samuilta. Laivavuoroja on muutama päivässä.

Lähimmät lentokentät ovat Samuilla ja mantereen puolella Suratthanissa. Suratthanin satamasta voi ottaa laivan, joka kulkee Taolle Samuin ja Phanganin kautta.

Ko Taon satamasta pääsee lavatakseilla rannoille. Satama sijaitsee pienessä Mae Haad -kylässä. Suosituimmalle rannalle Haad Saireelle voi myös kävellä vartissa.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Matka Koh Taolle yhdistetään yleensä käymiseen naapurisaarilla Koh Phanganilla ja Samuilla. Saarten välillä kulkee ahkerasti veneitä. Saaret ovat keskenään hyvin erilaisia, minkä takia kannattaakin käydä kaikilla kolmella.

Koh Tao – kokemuksia

Sivun päivittämisessä on auttanut Koh Taolla asunut ja työskennellyt Johanna Kasvinen. Kerro omia kokemuksiasi Koh Tao -saarelta.

Koh Tao kartta näyttää kätevästi saaren parhaiden paikkojen sijainnit.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi