Royal Sports Club – käy katsomassa laukkakisoja Bangkokissa

Bangkokin laukkarata
Bangkokin laukkarata sijaitsee keskellä pilvenpiirtäjäkeskustaa.

Vihdoinkin! Fanaattisena ravimiehenä olin kokenut pitkillä Thaimaan-matkoillani pahoja vieroitusoireita hevosurheilusta, kunnes sain viimein mentyä laukkakisoihin Bangkokissa. Kokemus oli palkitseva – tosin kovin erilaisella tavalla, mitä olin alun perin kuvitellut.

Nopeasti kävi selväksi, että sanonnalla rahalla saa ja hevosella pääsee on aivan omanlaisensa merkitys Thaimaan laukkakisoissa.

Väkeä oli katsomossa paljon ja ilmassa riehakas tunnelma, kun hevoset kirmasivat liikkeelle kilometrin mittaisella ruohoradalla. Mutta sitten alkoi tapahtua kummia. Joissain lähdöissä johtavat hevoset hyytyivät yllättäen loppumetreillä ja toisissa ennakkosuosikit jäivät jo lähdössä hännille.

Voittajan veikkaaminen tuntui olevan arpapeliä.

Thaimaan korruptio näkyy myös laukkakisoissa

Hotellille palattuani perehdyin netin välityksellä tarkemmin thaimaalaiseen hevosurheilukulttuuriin. Paljastui, ettei Thaimaan laukkakisoissa ole tärkeintä reilu peli vaan sisäpiirin tieto. Nopein hevonen voittaa vain silloin, kun omistajat ovat niin päättäneet.

Laukkakisat ovat Thaimaassa yli miljardin bahtin vuosittainen bisnes, ja hevosurheilun sanotaan työllistävän kaikkiaan 300 000 ihmistä. Vaikka pienin vedonlyöntipanos Bangkokin Royal Sports Clubilla on 50 bahtia, liikkuvat vedonlyönnissä isot rahat. Ja kaikkialla missä liikkuu rahaa, on tilaa myös korruptiolle.

Olisihan se pitänyt arvata. Ollaanhan nyt maassa, jossa poliitikot asuvat palatsimaisissa omakotitaloissa, pienipalkkaiset poliisipäälliköt ostavat käteisellä Mersuja ja kenraalit maksavat iloisesti tuplahinnan asehankintojen käyvästä hinnasta. Sama pieni eliittipiiri omistaa myös laukkahevoset.

Laukkakisat on harvoja laillisia vedonlyöntipaikkoja

Miksi ihmiset sitten lyövät vetoa, vaikka kaikki tuntuvatkin tietävän, että voittaja on päätetty jo ennen lähtölaukausta? Koska laukkakisat ovat ainoa laillinen vedonlyöntikohde ja thaimaalaiset ovat aasialaisten tavoin fanaattisia vedonlyöjiä.

Laittomasti vetoa lyödäänkin kaikesta muustakin mahdollisesta kuten thainyrkkeilystä, kukkotappeluista, taistelukaloista ja koppakuoriaisten juoksukilpailuista.

Thaimaan laukkakisoissa vedonlyönti on kaiketi sallittua siksi, että hevosurheilun toi maahan reilut sata vuotta sitten suuresti arvostettu kuningas Rama V Chulalongkorn, kun hän palasi laajalta tutustumismatkaltaan Euroopasta ja alkoi modernisoida Thaimaata. Toimiin kuuluivat hevosurheiluun kannustamisen lisäksi Thaimaan armeijan vaatettaminen eurooppalaistyylisillä univormuilla, rautateiden rakentaminen ja herrasmiesten kannustaminen knallin käyttöön.

Royal Bangkok Sports Clubin laukkarata sijaitsee keskellä kaupunkia

Royal Bangkok Sports Clubin laukkarata perustettiin suomaalle silloisen keskustan laitamille. Sittemmin kaupungin keskusta on siirtynyt, ja valtava laukkarata-alue (yli 40 hehtaaria!) on aivan keskellä modernin Bangkokin pilvenpiirtäjämaisemia.

Laukkaradan keskellä on klubilaisten käytössä golfkenttä ja klubilta löytyvät myös uima-altaat ja tenniskentät.

Aitoon luokkayhteiskunnan henkeen Royal Bangkok Sports Clubiin on jäsenyys vain kaikkein arvovaltaisimmilla thaimaalaisperheillä. Laukkakisojen aikana katsomoon pääsee kuitenkin kuka tahansa.

Muista pukeutua siististi! Miehillä on oltava kauluspaita ja kengät, muuten joutuu vuokraamaan portilta huonosti istuvan paidan ja muoviset kalossit. Elämys toki sekin.

Vaikka voittajat olisivatkin ennalta määrätyt, ei se tee thaimaalaisista laukkakisoista yhtään vähemmän kiinnostavia – vaan pikemminkin päinvastoin. Tämän kummallisemmiksi eivät hevosurheilutapahtumat muutu.

Räikeimmät ylilyönnit jäivät omalta vierailultani näkemättä, mutta thaimaalaisista laukkakisoista kerrotaan monenlaisia tarinoita huumattuina toikkaroivista hevosista, viime metreillä johtajahevosen satulasta hyppäävistä ratsastajista ja poliiseista, jotka ovat humalapäissään paljastaneet juomaseuralaisilleen voittajahevoset.

Luvassa on siis vähintäänkin omalaatuinen hevosurheilukokemus. Suosittelen!

Missä?

Royal Bangkok Sports Clubille yleisö pääsee sisäänkäynnistä, joka on Chulalongkorn-yliopistoa vastapäätä Henry Dunant -kadulla. Lähin BTS-ilmajunapysäkki on Siam ja MRT-metripysäkit Sam Yan ja Silom.

Koska?

Laukkakisat järjestetään Royal Bangkok Sports Clubilla joka toinen sunnuntai (ajat kannattaa tarkistaa klubin nettisivuilta). Laukkakisoja järjestetään myös muissa kaupungeissa kuten Chiang Maissa.

Mitä maksaa?

Lippu laukkakisoihin 100 bahtia ja englanninkielinen vedonlyöntiohjelma toiset 100 bahtia. Pienimmät vedot 50 bahtia.

Hotellivinkki

Royal Sports Clubia vastapäätä sijaitsevan St. Regis -luksushotellin huoneiden ikkunoista avautuvat upeat näkymät laukkaradalle. Tyylikkäät huoneet ja loistava sijainti keskustassa aivan BTS Ratchadamri -ilmajunapysäkin kohdalla.

Muista käydä herkuttelemassa hotellin japanilaisessa Zuma-ravintolassa, joka on tyylikäs yhdistelmä ravintolaa ja cocktailbaaria.

Vierailevan artikkelin kirjoittaja pysyttelee mieluiten nimettömänä, sillä hän ei halua tehdä seuraavalla Thaimaan-matkallaan lähempää tuttavuutta Thaimaan poliisiviranomaisten tai armeijan edustajien kanssa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi