Koh Samui – kohdeopas

thaimaa samui palmuranta
Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Ozerov Alexander / Shutterstock.com

Koh Samui on hyvä kohde kokea Thaimaan parhaat palat tiivistettynä yhdelle saarelle: on hienoja rantoja, loistavia ravintoloita ja romanttisia hotelleja, temppeleitä ja paikallistunnelmaa.

Matkakohteena Ko Samui on monipuolinen, ja ympäri saarta löytyy erilaisia tunnelmia Chaweng Beachin vilinästä Mae Nam Beachin rauhaan. Aidon Thaimaan tunnelmia löytyy Koh Samuin maaseudulta saaren lounaisosasta.

Ko Samui on Thaimaan kolmanneksi suurin saari, ja oikeastaan juuri sopivan kokoinen: ei liian iso muttei pienikään. Saari on helppo kiertää ympäri. Koh Samuin ympäri ajaa päivässä tai puolessa riippuen siitä, miten pitkiä pysähdyksiä tekee matkalla.

Ja jos palmut kuvastavat paratiisia, niin niitä saarella riittää. Ennen turistien tuloa kookospalmujen viljely oli Koh Samuin tärkein elinkeino.

Miksi matkustaa: Matkakohteena Koh Samuilla parasta on saaritunnelma: täällä ei voi hetkeäkään unohtaa olevansa saarella. Ko Samui on muodoltaan melkein pyöreä, ja saarta kiertää kehätie. Minne tahansa Samuilla ajaakin, meri kiiltelee palmujen takaa.

Miksi jättää väliin: Koh Samui on Thaimaan toiseksi suosituin saari Phuketin jälkeen, eikä saari ole välttynyt suosion haittapuolilta kuten röyhkeiltä taksikuskeilta ja etenkin Chaweng Beachia vaivaavilta ruuhkilta. Suosiostaan huolimatta Ko Samui on kuitenkin säilyttänyt paljon alkuperäisestä viehätyksestään. Perhekohteena Ko Samui ei ole paras mahdollinen: saaren hotellit eivät ole erityisemmin panostaneet lasten kanssa matkustaviin.

Lue lisää, miten Koh Samui pärjää Thaimaan suurinta ja suosituinta saarta vastaan: Koh Samui VS Phuket

Kenelle Koh Samui sopii parhaiten?

thaimaa samui luksushotelli
Koh Samuilta löytyy todella upeita luksusresortteja. Kuva: GlebSStock / Shutterstock.com

Luksus: Ko Samuista on tullut Thaimaan kuumin luksuskohde: uusia, toinen toistaan upeampia hotelleja on avattu rauhallisiin, ”salaisiin” poukamiin. Lue lisää Thaimaan parhaista luksuskohteista.

Pariskunta: Tyylikäs saari sopiikin erinomaisesti häämatkalaisille ja muuten vain rakastavaisille pariskunnille. Trendikäs hotelli pariskunnille on esimerkiksi rauhallisella Lipa Noi Beachilla sijaitseva Nikki Beach. Todella romanttinen hotelli on myös ihanalla Choeng Mon -rannalla sijaitseva Sala Samui.

Jos etsit

Yöelämä: Koh Samuin yöelämä kuuluu Thaimaan vilkkaimpiin. Yöelämän keskus on Chaweng Beach, jolla on sekä eläväisiä rantabaareja että suuria klubeja, joilla tasokkaat dj:t vauhdittavat menoa. Erinomainen hotelli bilettäjille on Chawengin sykkeessä sijaitseva, nuorekkaita juhlatunnelmia henkivä Samui Resotel.

Ravintolat: Koh Samuin ravintolatarjonta on erinomaista – varsinkin kansainvälisen keittiön osalta. Ko Samui on houkutellut puoleensa poikkeuksellisen paljon länsimaisia mestarikokkeja. Katukeittiöitäkin toki löytyy, mutta niistä harva on saavuttanut suurempaa mainetta.

Erikoiset elämykset: Ko Samuilta löytyy myös paikallisia kummallisuuksia kuten kaksi itsestään muumioitunutta munkkia, joita voi käydä ihmettelemässä heidän kotitemppeleissään.

Ko Samuin parhaat rannat

thaimaa samui hiekkaranta
Chaweng beach, Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Preto Perola / Shutterstock.com

Samuin komein ranta on yhdeksän kilometriä pitkä, vitivalkoinen Chaweng Beach. Rannan takana sijaitsee vilkas turistikylä täynnä palveluita. Chaweng sopii parhaiten matkailijoille, jotka pitävät vilkkaasta rantaelämästä. Ravintoloita on monipuolinen kattaus ja bileet ovat jokaöiset.

Chawengilta löytyy myös mainio, uusi suomalainen hotelli Pandora Lifestyle Hotel. Rannan ikimuistoisin hotelli on huipputyylikäs The Library, jonka kruunaa punainen uima-allas – täydellinen paikak unohtumattomille Instagram-kuville.

Toinen upea ranta on lyhyt Choeng Mon, joka kaartuu täydelliseksi paratiisilahdeksi. Tämä on loistava paikka asustaa, jos ei kaipaa Chawengin vilskeeseen. Tunnelma on leppoisa mutta palveluitakin löytyy, etenkin hyviä ravintoloita. Eikä Chawengin vilskeeseen ole pitkä ajomatka. Katso hotellitarjoukset Choeng Mon Beachille.

Chawengin jälkeen Samuin toiseksi vilkkain ranta on Lamai Beach. Ranta on pitkä, mutta hiekka ei ole yhtä hienoa kuin Chawengilla tai Choeng Monilla. Lamai Beachin iltaelämä on Samuin rannoista nuhjuisinta: Lamailla on isohko punaisten lyhtyjen alue. Tämä on hyvä ranta asua, jos aikoo sukeltaa: erinomainen suomalainen sukelluskeskus Live and Let Dive sijaitsee Lamailla. Katso hotellitarjoukset Lamai Beachille.

Saaren lounaispuolen Phangka, Taling Ngam ja Lipa Noi ovat kapeita ja rauhallisia rantoja. Maisemat ovat maalaismaiset. Aluetta on alettu kutsua nimellä Virgin Coast, Neitsytrannikko. Täällä sijaitsevat monet Samuin ylellisimmistä hotelleista. Katso tarjoukset Taling Ngamin hotelleihin.

thaimaa samui fisherman village
Fishersman’s Village, Bophut Beach. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Chantal de Bruijne / Shutterstock.com

Saaren pohjoispuolta hallitsee kaksi pitkää rantaa, joiden hiekka on karheampaa ja ruskeampaa kuin Samuin muilla rannoilla. Bophut-ranta sopii parhaiten niille, jotka arvostavat enemmän viihtyisää hotellia ja hyviä ravintoloita kuin luonnonkaunista rantaa: rantaa reunustavat kohtuuhintaiset luksushotellit ja vieressä on tyylikäs ravintola-alue Fisherman’s Village. Katso tarjoukset Bophutin hotelleihin.

Viisi kilometriä pitkä Mae Nam on puolestaan Ko Samuin mittapuulla vielä varsin neitseellinen ja sopii rauhaa etsiville. Mukava ja kohtuuhintainen, vanhan ajan rantatunnelmia henkivä hotelli on Shangrilah Bungalow.

Ko Samui – näkemistä ja tekemistä

thaimaa Ang Thong kansallispuisto palmuranta
Ang Thong -kansallispuisto. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Ikunl / Shutterstock.com

Tekemistä ja kokemista on monipuolisesti: hemmottele upeissa spa-kylpylöissä, käy temppeleillä, pulahda vesiputoukseen ja tee retkiä Ang Thongin meriluonnonpuistoon, jonka autiosaaret innoittivat Alex Garlandia kirjoittamaan teoksensa The Beach.

Sukellusretkiä tehdään Siaminlahden parhaille sukelluskohteille kuten legendaariselle Sail Rockille. Täysmittaisi golfkenttiä on vain yksi, mutta sitäkin upeampi Santiburi Samui.

Samuin pääkaupunki on pieni satamakaupunki Nathon, jota asuttavat aikoinaan Kiinasta tulleet siirtolaiset. Vanhaa kiinalaistunnelmaa on säilynyt etenkin Angthong-kadulla, jota reunustavat vanhat tiikkitalot. Katonräystäistä roikkuu lintuhäkkejä. Siirtolaiset saapuivat Kiinan Hainan-saarelta, jonka kartta roikkuu edelleen 150 vuotta vanhassa San-Jow-kiinalaistemppelissä keskustan laidalla.

Lue lisää Koh Samuin nähtävyyksistä.

Koh Samuin maaseutu

Maaseudun rauhaa löytyy saaren lounaisosasta, jossa pääsee yhä seuraamaan vesipuhveliotteluita tai ajelemaan skootterilla pitkin rauhallisia maalaisteitä, joita reunustavat paalujen varassa seisovat talot ja valtavat kookospähkinäpinot.

Vaikka turismi onkin syrjäyttänyt pääelinkeinona kookospähkinöiden keruun, on saarella edelleen valtava määrä kookospalmujen. Koh Samuilla tuotettu kookosmaito tunnetaan ympäri Thaimaata.

Ko Samui – hotellit

thaimaa samui ranta bungalow
Pikkumökkejä rannalla. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Ko Samui on suuntautunut luksusmatkailuun, mutta saarelta löytää edelleen myös edullisia majapaikkoja.

Katso hotellisuositukset Ko Samuille.

Koh Samui – ostokset

Shoppailu on keskittynyt Koh Samuilla Chaweng Beachin ympäristöön. Chawengin – ja koko saaren – suurin ja uusin ostoskeskus on rannan lähettyvillä sijaitseva Central Festival Samui.

Kauempana rannalta, saarta kiertävän päätien varrella, Chawengin alueella sijaitsevat vierekkäin myös Tesco Lotus ja HomePro. Edellinen on pääosin ruokamarketti, jossa on vaatteita myynnissä, ja jälkimmäinen on keskittynyt kodin sisutukseen.

Koh Samuin spa-hoidot

Hemmotteluhoitoa rantakatoksen suojassa. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Mariyaermolaeva / Shutterstock.com

Hemmotteluun Koh Samui sopii ostoksia paremmin. Joogatunteja tarjoaa esimerkiksi Bophutissa toimiva Absolute Yoga. Aikuisten lisäksi joogaamaan pääsevät myös pikkulapset.

Tamarind Springs – Koh Samuin ihanin kylpylä

Hienoja spa-kylpylöitä on useita. Niistä tunnelmallisin on Tamarind Springs. Tunnelmallinen luksuskylpylä sijaitsee rauhallisessa, luonnonkauniissa viidakkolehdossa Lamai Beachin lähellä.

Suurten kivenmurikoiden muodostamiin luoliin on rakennettu höyrysaunat ja viileän veden altaat, joissa vieras käy rentoutumassa ennen huippuluokan thaihierontaa.

Koh Samui – hyvä tietää

Rannalta toiselle pääsee liikkumaan songthaweilla, joita kulkee myös Chawengin pääkadulla. Hinnat ovat edulliset. Sen sijaan tavalliset taksit ovat kalliita.

Autovuokraamoita on useita. Paikallisten matkatoimistojen kautta pikkujeepin saa vuokrattua päiväksi noin tuhannella bahtialla. Vertaa Samuin autovuokraamojen hintoja Skyscannerin sivuilla.

Samuilla on hyvät, kansainvälisen tason sairaalat.

Koh Samuin sää ja ilmasto

Koh Samui sijaitsee eteläisellä Siaminlahdella, jossa sadekausi ajoittuu eri aikaan kuin muualla Thaimaassa. Sadekausi alkaa Ko Samuilla vasta lokakuussa, huomattavasti myöhemmin kuin suuressa osassa Thaimaata. Tänne onkin hyvä matkustaa suomalaiseen kesäaikaan, jolloin ilmat ovat Samuilla erinomaiset.

Eniten sataa marraskuussa. Sadekausi on lyhyt mutta intensiivinen ja voi jatkua vuodenvaihteeseen asti. Vältä siis matkustamista ainakin marraskuussa, mielellään myös loka- ja joulukuussa.

Hyvää matkustusaikaa kestää tammikuusta syyskuun lopulle. Lue lisää Thaimaan ilmastosta.

Matka Ko Samuille

Koh Samui lentokenttä terminaali
Koh Samuin lentokenttä. Kuva: Jeafish Ping / Shutterstock.com

Bangkok Air lentää Samuille kymmeniä kertoja päivässä. Lentoyhtiö omistaa saaren lentokentän, ja kilpailun puuttuminen on pitänyt lentojen hinnat hieman korkeampina kuin muualle Thaimaahan.

Lentoja on eri puolille Thaimaata ja Hongkongiin sekä Singaporeen. Lentokenttä sijaitsee saaren koillisosassa. Rannoille pääsee kentältä minibussilla.

Halpalentoyhtiö Nok Air tarjoaa lentoja Suratthaniin ja Nakhon Si Thammaratiin, joista matka Samuille jatkuu bussikyydillä ja lautalla. Nok Airilla matka-aikaa Bangkokista kertyy yhteensä kuutisen tuntia.

Edullisesti Samuille matkustaa yöjunalla Suratthaniin, jonka satamasta laivat lähtevät aamulla Samuille. Bangkokin rautatieasemalla myydään matkustuspaketteja, joihin kuuluvat juna- ja laivalippu. Rautatieasemalta on kuljetus satamaan.

Junat myöhästelevät usein, joten varaa junasta laivaan siirtymiseen hyvin aikaa.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Full Moon bileet Koh Phangan tulishow
Full Moon Party on Koh Phangan -saaren legendaarinen vetonaula. Kuva: Parkpoom Kotcharat / Shutterstock.com

Samuilta on hyvät lauttayhteydet naapurisaarille Koh Phanganille ja Koh Taolle. Laivoja lähtee Nathonista, Mae Namista ja Big Buddha Beachilta.

Samuilta käsin voi käydä vaikka Koh Phanganin täydenkuunjuhlissa: juhlapäivinä saarten välillä kulkee lukuisia pikaveneitä, joten Koh Phanganilla ei ole pakko yöpyä.

Jos haluaa kokea aitoa thaimaalaista tunnelmaa turistiseutujen ulkopuolella, kannattaa Koh Samuin -matkaan yhdistää vierailu mantereen puolella Khanomissa.

HOTELLIT | NÄHTÄVYYDET | RAVINTOLAT JA BAARIT | OSTOKSET

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi