Koh Samui – kohdeopas

thaimaa samui palmuranta
Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Ozerov Alexander / Shutterstock.com

Koh Samui on hyvä kohde kokea Thaimaan parhaat palat tiivistettynä yhdelle saarelle: on hienoja rantoja, loistavia ravintoloita ja romanttisia hotelleja, temppeleitä ja paikallistunnelmaa.

Matkakohteena Ko Samui on monipuolinen, ja ympäri saarta löytyy erilaisia tunnelmia Chaweng Beachin vilinästä Mae Nam Beachin rauhaan. Aidon Thaimaan tunnelmia löytyy Koh Samuin maaseudulta saaren lounaisosasta.

Ko Samui on Thaimaan kolmanneksi suurin saari, ja oikeastaan juuri sopivan kokoinen: ei liian iso muttei pienikään. Saari on helppo kiertää ympäri. Koh Samuin ympäri ajaa päivässä tai puolessa riippuen siitä, miten pitkiä pysähdyksiä tekee matkalla.

Ja jos palmut kuvastavat paratiisia, niin niitä saarella riittää. Ennen turistien tuloa kookospalmujen viljely oli Koh Samuin tärkein elinkeino.

Miksi matkustaa: Matkakohteena Koh Samuilla parasta on saaritunnelma: täällä ei voi hetkeäkään unohtaa olevansa saarella. Ko Samui on muodoltaan melkein pyöreä, ja saarta kiertää kehätie. Minne tahansa Samuilla ajaakin, meri kiiltelee palmujen takaa.

Miksi jättää väliin: Koh Samui on Thaimaan toiseksi suosituin saari Phuketin jälkeen, eikä saari ole välttynyt suosion haittapuolilta kuten röyhkeiltä taksikuskeilta ja etenkin Chaweng Beachia vaivaavilta ruuhkilta. Suosiostaan huolimatta Ko Samui on kuitenkin säilyttänyt paljon alkuperäisestä viehätyksestään. Perhekohteena Ko Samui ei ole paras mahdollinen: saaren hotellit eivät ole erityisemmin panostaneet lasten kanssa matkustaviin.

Lue lisää, miten Koh Samui pärjää Thaimaan suurinta ja suosituinta saarta vastaan: Koh Samui VS Phuket

Kenelle Koh Samui sopii parhaiten?

thaimaa samui luksushotelli
Koh Samuilta löytyy todella upeita luksusresortteja. Kuva: GlebSStock / Shutterstock.com

Luksus: Ko Samuista on tullut Thaimaan kuumin luksuskohde: uusia, toinen toistaan upeampia hotelleja on avattu rauhallisiin, ”salaisiin” poukamiin. Mutta jos yksi pitäisi valita yli muiden, se olisi Six Senses Samui, joka edustaa ekohenkistä superluksusta hyvin privaatissa ympäristössä. Tilavissa villoissa on kaikissa on oma pulahdusallas upeilla maisemilla. Six Senses on Aasian arvostetuimpia luksuskonsepteja ja tunnettu sekä erinomaisista spa-hoidoistaan että vieraana viihtyvistä julkkiksista.

Pariskunta: Tyylikäs saari sopiikin erinomaisesti häämatkalaisille ja muuten vain rakastavaisille pariskunnille. Todella romanttinen hotelli on ihanalla Choeng Mon -rannalla sijaitseva tyylikäs Sala Samui, joka on hakenut vaikutteensa historiallisesta kiinalais-portugalilaisesta arkkitehtuurista. Suurimmassa osassa huoneista on omat pulahtamisaltaat, vähintäänkin parvekkeilla on seksikkäät, pyöreät poreammeet.

Jos etsit

Yöelämä: Koh Samuin yöelämä kuuluu Thaimaan vilkkaimpiin. Yöelämän keskus on Chaweng Beach, jolla on sekä eläväisiä rantabaareja että suuria klubeja, joilla tasokkaat dj:t vauhdittavat menoa. Erinomainen hotelli bilettäjille on Chawengin sykkeessä sijaitseva, nuorekkaita juhlatunnelmia henkivä Samui Resotel. Trendikkäässä hotellissa musiikki soi uima-altaalla ja nuorella asiakaskunnalla on jatkuvasti meno päällä.

Ravintolat: Samuin ravintolatarjonta on erinomaista – varsinkin kansainvälisen keittiön osalta. Koh Samui on houkutellut puoleensa poikkeuksellisen paljon länsimaisia mestarikokkeja. Katukeittiöitäkin toki löytyy, mutta niistä harva on saavuttanut suurempaa mainetta.

Erikoiset elämykset: Ko Samuilta löytyy myös paikallisia kummallisuuksia kuten kaksi itsestään muumioitunutta munkkia, joita voi käydä ihmettelemässä heidän kotitemppeleissään.

Ko Samuin parhaat rannat

thaimaa samui hiekkaranta
Chaweng beach, Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Preto Perola / Shutterstock.com

Chaweng Beach – Samuin suosituin ranta

Samuin komein ranta on yhdeksän kilometriä pitkä, vitivalkoinen Chaweng Beach. Rannan takana sijaitsee vilkas turistikylä täynnä palveluita. Chaweng sopii parhaiten matkailijoille, jotka pitävät vilkkaasta rantaelämästä.

Ravintoloita on monipuolinen kattaus ja bileet ovat jokaöiset. Suosituin tanssiklubi on Green Mango, jossa käy kuuluisia dj:tä soittamassa. Tunnelma on katossa joka ilta.

Chawengin hienoimpia hotelleja on Centara Reserve Samui, jonka keskiössä on suuri ja tyylikäs uima-allas.

Toinen uima-allasfanien huippukohde on The Library, jonka allas on punainen – täydellinen paikka unohtumattomille Instagram-kuville. Ja vaikkei The Libraryssa asuisikaan, voi sen tunnelmia käydä henkimässä hotellin The Page -ravintolassa, joka tarjoilee kansainvälisiä finde dining -elämyksiä.

Erinomainen hotelli perheille on Chaweng Regent Beach, thaimaalaista tyyliä huokuva hotelli, jossa on viihtyisät uima-allasalueet trooppisessa puutarhassa. Täällä pääsee asumaan keskellä Chawengin palveluita ja silti omassa rauhassaan.

Heti Chawengin pohjoispuolella on pieni ja nimetön ranta, jolla sijaitsee muutama ylellinen Anantara Lawana. Hotellin sijainti on täydellinen: ranta on rauhallinen mutta Chawengin palvelut aivan vieressä.

Choeng Mon – Samuin kaunein ranta

Toinen upea ranta on lyhyt Choeng Mon, joka kaartuu täydelliseksi paratiisilahdeksi. Tämä on loistava paikka asustaa, jos ei kaipaa Chawengin vilskeeseen.

Tunnelma on leppoisa mutta palveluitakin löytyy, etenkin hyviä ravintoloita. Eikä Chawengin vilskeeseen ole pitkä ajomatka.

Hyvä valinta rannalla on kohtuuhintainen ja viihtyisä P.S. Thana Resort. Etenkin kalliimmat huoneet ovat täällä mainiot: suuret ja tyylikkäät kuin paremmassakin hotellissa – ja vielä kylpyammeella.

Jos taas kaipaa suurta uima-allasta, Melia Koh Samui on rannan komeimpia hotelleja.

Katso hotellitarjoukset Choeng Mon Beachille.

Lamai Beach – Samuin toiseksi suosituin ranta

Chawengin jälkeen Samuin toiseksi vilkkain ranta on Lamai Beach. Ranta on pitkä, mutta hiekka ei ole yhtä hienoa kuin Chawengilla tai Choeng Monilla.

Lamai Beachin iltaelämä on Samuin rannoista nuhjuisinta: Lamailla on isohko punaisten lyhtyjen alue. Sille hyvää vastapainoa tuo aivan Lamain itäpäässä sijaitseva beach club Beach Republic.

Bonusta Lamai saa siitä, että täältä löytyy edelleen vanhan ajan reissutunnelmaa henkivä, yksinkertainen ja halpa bungalowikylä New Hut Bungalows.

Chawengin tapaan myös Lamain vieressä on melkeinpä salainen ranta, Thong Takian Beach, joka tunnetaan myös nimellä Silver Beach. Ihastuttavalla pikku rannalla sijaitsee hieman oudosti nimetty Crystal Bay Yacht Club (ei täällä mitään jahteja näe). Mökit ovat tilavat ja uima-allaskin on hyvä. Lapsille on leikkimökki ja keinuja.

Katso hotellitarjoukset Lamai Beachille.

Bophut – herkuttelijan rantakohde Samuilla

thaimaa samui fisherman village
Fishersman’s Village, Bophut Beach. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Chantal de Bruijne / Shutterstock.com

Saaren pohjoispuolella sijaitsevalla Bophut Beachilla hiekka on karheampaa ja ruskeampaa kuin Samuin muilla rannoilla.

Bophut-ranta sopiikin parhaiten niille, jotka arvostavat enemmän viihtyisää hotellia ja hyviä ravintoloita kuin luonnonkaunista rantaa: rantaa reunustavat kohtuuhintaiset luksushotellit ja vieressä on saaren mukavin ravintola-alue Fisherman’s Village. Kyseessä on entinen kalastajakylä, joka on muuttunut tyylikkääksi ravintolakeskittymäksi.

Katso tarjoukset Bophutin hotelleihin.

Mae Nam – Samuin paras rauhallinen ranta

Viisi kilometriä pitkä Mae Nam on Ko Samuin mittapuulla vielä varsin neitseellinen ja sopii rauhaa etsiville. Mukava ja kohtuuhintainen, vanhan ajan rantatunnelmia henkivä hotelli on Shangrilah Bungalow.

Rannan päässä sijaitsee W Koh Samui, joka edustaa trendikästä ja nuorekasta luksusta. Mae Namin alueelta löytyy myös muutama Samuin mukavimmista ravintoloista.

Mae Namista hieman eteenpäin on kaunis ja vieläkin rauhallisempi Ban Tai Beach.

Lipa Noi ja Samuin länsipuolen rannat

Rantoja on myös Samuin länsirannikolla. Ne ovat pääosin kapeita ja vuorovesivaihtelut voivat olla suuria. Tunnelma on pääosin rauhallinen ja maisemat ovat maalaismaiset. Aluetta onkin alettu kutsua nimellä Virgin Coast, Neitsytrannikko.

Länsipuolen rannoista tunnetuin on Lipa Noi, jolla sijaitsee saaren maineikkain beach club, Nikki Beach. Trendikkäässä hotellissa voi nauttia viikolla rauhasta ja viikonloppuisin bileistä, kuten Samuin elämyksellisimmistä sunnuntaibrunssista. Myös hotellin ulkopuoliset vieraat ovat tervetulleita brunssille.

Ko Samui – näkemistä ja tekemistä

thaimaa Ang Thong kansallispuisto palmuranta
Ang Thong -kansallispuisto. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Ikunl / Shutterstock.com

Tekemistä ja kokemista on monipuolisesti: hemmottele upeissa spa-kylpylöissä, käy temppeleillä, pulahda vesiputoukseen ja tee retkiä Ang Thongin meriluonnonpuistoon, jonka autiosaaret innoittivat Alex Garlandia kirjoittamaan teoksensa The Beach.

Sukellusretkiä tehdään Siaminlahden parhaille sukelluskohteille kuten legendaariselle Sail Rockille. Täysmittaisi golfkenttiä on vain yksi, mutta sitäkin upeampi Santiburi Samui.

Samuin pääkaupunki on pieni satamakaupunki Nathon, jota asuttavat aikoinaan Kiinasta tulleet siirtolaiset. Vanhaa kiinalaistunnelmaa on säilynyt etenkin Angthong-kadulla, jota reunustavat vanhat tiikkitalot. Katonräystäistä roikkuu lintuhäkkejä. Siirtolaiset saapuivat Kiinan Hainan-saarelta, jonka kartta roikkuu edelleen 150 vuotta vanhassa San-Jow-kiinalaistemppelissä keskustan laidalla.

Lue lisää Koh Samuin nähtävyyksistä.

Koh Samuin maaseutu

Maaseudun rauhaa löytyy saaren lounaisosasta, jossa pääsee yhä seuraamaan vesipuhveliotteluita tai ajelemaan skootterilla pitkin rauhallisia maalaisteitä, joita reunustavat paalujen varassa seisovat talot ja valtavat kookospähkinäpinot.

Vaikka turismi onkin syrjäyttänyt pääelinkeinona kookospähkinöiden keruun, on saarella edelleen valtava määrä kookospalmujen. Koh Samuilla tuotettu kookosmaito tunnetaan ympäri Thaimaata.

Ko Samui – hotellit

thaimaa samui ranta bungalow
Pikkumökkejä rannalla. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Ko Samui on suuntautunut luksusmatkailuun, mutta saarelta löytää edelleen myös edullisia majapaikkoja.

Katso lisää suosituksia Ko Samuin hotelleihin.

Koh Samui – ostokset

Shoppailu on keskittynyt Koh Samuilla Chaweng Beachin ympäristöön. Chawengin – ja koko saaren – suurin ja uusin ostoskeskus on rannan lähettyvillä sijaitseva Central Festival Samui.

Kauempana rannalta, saarta kiertävän päätien varrella, Chawengin alueella sijaitsevat vierekkäin myös Tesco Lotus ja HomePro. Edellinen on pääosin ruokamarketti, jossa on vaatteita myynnissä, ja jälkimmäinen on keskittynyt kodin sisutukseen.

Koh Samuin spa-hoidot

Hemmotteluhoitoa rantakatoksen suojassa. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Mariyaermolaeva / Shutterstock.com

Hemmotteluun Koh Samui sopii ostoksia paremmin. Joogatunteja tarjoaa esimerkiksi Bophutissa toimiva Absolute Yoga. Aikuisten lisäksi joogaamaan pääsevät myös pikkulapset.

Tamarind Springs – Koh Samuin ihanin kylpylä

Hienoja spa-kylpylöitä on useita. Niistä tunnelmallisin on Tamarind Springs. Tunnelmallinen luksuskylpylä sijaitsee rauhallisessa, luonnonkauniissa viidakkolehdossa Lamai Beachin lähellä.

Suurten kivenmurikoiden muodostamiin luoliin on rakennettu höyrysaunat ja viileän veden altaat, joissa vieras käy rentoutumassa ennen huippuluokan thaihierontaa.

Koh Samui – hyvä tietää

Rannalta toiselle pääsee liikkumaan songthaweilla, joita kulkee myös Chawengin pääkadulla. Hinnat ovat edulliset. Sen sijaan tavalliset taksit ovat kalliita.

Autovuokraamoita on useita. Paikallisten matkatoimistojen kautta pikkujeepin saa vuokrattua päiväksi noin tuhannella bahtialla. Vertaa Samuin autovuokraamojen hintoja Momondon sivuilla.

Samuilla on hyvät, kansainvälisen tason sairaalat.

Koh Samuin sää ja ilmasto

Koh Samui sijaitsee eteläisellä Siaminlahdella, jossa sadekausi ajoittuu eri aikaan kuin muualla Thaimaassa. Sadekausi alkaa Ko Samuilla vasta lokakuussa, huomattavasti myöhemmin kuin suuressa osassa Thaimaata. Tänne onkin hyvä matkustaa suomalaiseen kesäaikaan, jolloin ilmat ovat Samuilla erinomaiset.

Eniten sataa marraskuussa. Sadekausi on lyhyt mutta intensiivinen ja voi jatkua vuodenvaihteeseen asti. Vältä siis matkustamista ainakin marraskuussa, mielellään myös loka- ja joulukuussa.

Hyvää matkustusaikaa kestää tammikuusta syyskuun lopulle. Lue lisää Thaimaan ilmastosta.

Matka Ko Samuille

Koh Samui lentokenttä terminaali
Koh Samuin lentokenttä. Kuva: Jeafish Ping / Shutterstock.com

Bangkok Air lentää Samuille kymmeniä kertoja päivässä. Lentoyhtiö omistaa saaren lentokentän, ja kilpailun puuttuminen on pitänyt lentojen hinnat hieman korkeampina kuin muualle Thaimaahan.

Lentoja on eri puolille Thaimaata ja Hongkongiin sekä Singaporeen. Lentokenttä sijaitsee saaren koillisosassa. Rannoille pääsee kentältä minibussilla.

Halpalentoyhtiö Nok Air tarjoaa lentoja Suratthaniin ja Nakhon Si Thammaratiin, joista matka Samuille jatkuu bussikyydillä ja lautalla. Nok Airilla matka-aikaa Bangkokista kertyy yhteensä kuutisen tuntia.

Edullisesti Samuille matkustaa yöjunalla Suratthaniin, jonka satamasta laivat lähtevät aamulla Samuille. Bangkokin rautatieasemalla myydään matkustuspaketteja, joihin kuuluvat juna- ja laivalippu. Rautatieasemalta on kuljetus satamaan.

Junat myöhästelevät usein, joten varaa junasta laivaan siirtymiseen hyvin aikaa.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Full Moon bileet Koh Phangan tulishow
Full Moon Party on Koh Phangan -saaren legendaarinen vetonaula. Kuva: Parkpoom Kotcharat / Shutterstock.com

Samuilta on hyvät lauttayhteydet naapurisaarille Koh Phanganille ja Koh Taolle. Laivoja lähtee Nathonista, Mae Namista ja Big Buddha Beachilta.

Samuilta käsin voi käydä vaikka Koh Phanganin täydenkuunjuhlissa: juhlapäivinä saarten välillä kulkee lukuisia pikaveneitä, joten Koh Phanganilla ei ole pakko yöpyä.

Jos haluaa kokea aitoa thaimaalaista tunnelmaa turistiseutujen ulkopuolella, kannattaa Koh Samuin -matkaan yhdistää vierailu mantereen puolella Khanomissa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi