Koh Taon parhaat sukelluskohteet

Sukelluskohteena Koh Taon erityinen valtti on se, että Koh Taolla voi sukeltaa vuoden ympäri. Sää on huono sukeltamiseen oikeastaan vain marraskuussa. Koh Tao houkuttelee etenkin aloittelevia sukeltajia, mutta saari sopii myös kokeneille sukeltajille.

Alla on listattu Koh Taon parhaat sukelluskohteet. Niille pääsee sukeltamaan Koh Taon ohella myös Koh Samuilta kuin Koh Phanganilta käsin – tosin matkaa sukelluskohteille kertyy selvästi Koh Taoa enemmän. Poikkeuksen tekee Sail Rock, joka sijaitsee Koh Taon ja Koh Phanganin puolivälissä.

1. Sail Rock

Koh Taolta käsin tehdään sukellusretkiä Sail Rockille, jonka vesissä voi nähdä jopa valashain. Kuva: Edoardo Spacca / Shutterstock.com

Rikkaan merenalaisen elämän ympäröimä suuri graniittipylväs nousee 40 metrin syvyydestä aina 15 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tätä suurta pylvästä ympäröi muutama pienempi pylväs, jotka eivät nouse aivan pintaan asti. Kohde on seinämäsukelluskohde parhaimmillaan.

Kohteesta löytyy myös hieno pystysuuntainen onkalo eli ”savupiippu”, josta on mahdollista uida läpi. Sisäänkäynti onkaloon on 18 metrin syvyydestä ja ulos voi uida 12 ja 7 metrin syvyydestä.

Kohteella voi nähdä sekä kovaa että pehmeää korallia, ja kalaa on enemmän kuin riittävästi. Tavallisesti kohteella näkee isoja barrakuda-, batfish-, fusilier- ja trevally-parvia sekä isoja groupereita ja murenoita.

Tarkemmin seinämää tutkittaessa voi havaita myös kaikkea pienempää kuten scorpion fishejä, cleaner shirmppejä ja pipefishejä. Sail Rock on seudun todennäköisin paikka nähdä valashai ja ajoittain kohteella näkee myös härkähaita.

Näkyvyys kohteella vaihtelee paljon ja nopeasti riippuen virtauksista, mutta on yleensä 10–30 metriä. Sukelluskohde sopii kaikille luokitetuille sukeltajille, mutta ajoittain virtaukset kohteella voivat olla todella kovia ja tehdä kohteesta vaativahkon.

Sail Rock sijaitsee Koh Phanganin ja Koh Taon välissä. Koh Samuille on matkaa 45 kilometriä, mutta koska matkat Koh Samuilta Sail Rockille tehdään pikaveneellä, taittuu matka noin 45 minuutissa suuntaansa. Matkat Koh Phanganilta ja Koh Taolta tehdään yleensä hitaammilla veneillä ja matka-aikaa kertyy enemmän.

2. Chumphon Pinnacle

Sukelluskohde koostuu jättimäisestä graniittilohkareesta, joka kohoaa 36 metrin syvyydestä 14 metriin syvyyteen. Lohkareen ympärillä on useita pienempiä lohkareita. Lohkareissa on sekä kovaa että pehmeää korallia ja yläosat ovat merivuokkojen ja vuokkokalojen eli ”nemojen” asuttamia.

Kohteelta löytyy lähes kaikkea mahdollista trooppista kalaa. Erityisen komeita ovat barrakuda-, travelly-, tonnikala- ja batfishit-parvet. Kohteelta löytyvät myös alueen isoimmat grouperit, jotka usein makailevat puhdistusasemalla cleaner wrassejen ja shrimppien puhdistettavana.

Chumphon Pinnaclella voi myös törmätä isompiin eväkkäisiin kuten riutta-, härkä- ja valashaihin.

Syvyys yhdistettynä virtauksiin tekee kohteesta sopimattoman aivan aloittelijoille. Minimiluokituksena kohteelle voi pitää AOWD:tä tai ainakin kokenutta OWD sukeltajaa.

Yleisesti näkyvyys kohteella on erinomainen ja vähintään 20 metriä vaihdellen kuitenkin välillä 10–30 metriä.

Chumphon Pinnacle sijaitsee noin 11 kilometriä luoteeseen Koh Taolta. Samuilta kohteelle ajaa pikaveneellä tunnin ja 25 minuuttia.

3. Southwest Pinnacle

Sukeltajia South West Pinnaclen ympärillä. Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Krzysztof Bargiel / Shutterstock.com

Southwest Pinnacles koostuu useasta graniittilohkareesta, jotka kohoavat noin 25–30 metrin syvyydestä korkeimmillaan viiden metrin syvyyteen. Jostakin syystä kohteella sukelletaan huomattavasti vähemmän kuin muilla seudun kohteilla, joten useimmiten paikalla saa olla ainoana veneenä. Vedessä ei siis todellakaan ole ruuhkaa!

Kohteella on sekä pehmeää että kovaa korallia. Kohteella on paljon värikästä elämää, kuten butterflyfishejä, angelfishejä ja bluespotted stingrayta. Isompina kaloina kohteella on nähty seeprahaita, barrakudia sekä ajoittain valashaita.

Graniittilohkareiden yläosat ovat kauttaaltaan merivuokkojen ja pink anemone fishien asuttamia. Tarkemmin seinämiä katsoessa löytää kaikkea mahdollista pienempää merenelävää.

Kohteella on yleensä hyvä näkyvyys, mutta vaihtelee noin 10–30 metrin välillä. Kohteella voi olla ajoittain koviakin virtauksia, jotka voivat tehdä kohteesta vaativahkon aloittelevalle sukeltajalle.

Southwest Pinnacles sijaitsee seitsemän kilometriä lounaaseen Koh Taon rannasta.

4. Shark Island

Koh Taon eteläpäässä sijaitseva Shark Island on yksi seudun suosituimmista sukelluskohteista.

Syvimmillään kohde on 28 metrissä, mutta suurin osa kohteen pohjasta on alle 20 metrin syvyydessä. Sukelluskohde soveltuu kaikentasoisille sukeltajille, ja sukellussyvyyden voi valita itse.

Oikeastaan kaikki nähtävä on kohteen itäpuolella. Valitettavasti kohteen länsipuolella on aikoinaan kalastettu dynamiitilla, eikä siellä juurikaan ole korallia. Itäpuoli sen sijaan on sekä pehmeän että kovan korallin peitossa.

Kohteessa on mahdollista nähdä lähes kaikenlaista trooppista kalaa kuten barrakudia, sinitäplärauskuja, triggerfishejä sekä merietanoita. Lähes joka kerralla kohteella näkee kilpikonnan sekä jättimurenan.

Näkyvyys kohteella vaihtelee 10–30 metrin välillä ollen yleensä vähintään 15 metriä. Virtaukset kohteella vaihtelevat lähes olemattomasta melko kovaan.

5. White Rock / Twins

Vuokkokala on tuttu näky sukelluksilla Koh Taon vesissä. Kuva: Wanwalee Wongsawan / Shutterstock.com

Top 5 -sijoitus on jaettu kahden lähes vierekkäin olevan kohteen eli White Rockin ja Twinsin kesken.

White Rock sijaitsee Koh Taon pohjoispäässä olevan Koh Nang Yuan -saariryhmän eteläpuolella, ja on yksi seudun suosituimmista sukelluskohteista. Sukelluskohde koostuu kahdesta isosta kivenlohkareesta sekä useista pienemmistä lohkareista. maksimisyvyys kohteella on 22 metriä ja toinen isommista kivistä nousee lähes pinnalle.

Merenelävistä paikalla näkee värikkäitä butterfly fishejä, parrot fishejä, wrasseja, angelfishejä, bluespotted stingrayta ja muita värikkäitä kaloja. Lisäksi kohteella näkee usein kilpikonnia, murenoita ja triggerfishejä. Triggerfishit voivat pesimisaikaan olla hyvin reviiritietoisia.

Kohteella ei juurikaan ole virtauksia, ja kohde sopii aloittelijasta aina kokeneemmille sukeltajille.

Näkyvyys on yleensä hyvä eli vähintään 15 metriä vaihdellen 10–25 metrin välillä.

Kohde on sopivan matala reissun toiselle sukellukselle, kun ensimmäisen sukelluksen on tehnyt esimerkiksi Chumpon Pinnaclella.

Twins sijaitsee Koh Taon pohjoispäässä olevan Koh Nang Yuan saariryhmän länsipuolella ja on yksi seudun suosituimmista sukelluskohteista. Sukelluskohde koostuu kahdesta isommasta kivikasasta (Twin Peaks/Twin Rock), joista matalampi nousee kymmenen metrin syvyydestä kohti pintaa ja syvempi 18 metrin syvyydestä.

Yleisimmät merenelävät Twinsillä ovat sinitäplärauskut, murenat, enkelikalat, wrasset, grouperit ja muut pienemmät kalat kuten gobyt ja shrimpit. Alueella on ajoittain triggerfishejä, jotka pesimisaikaan saattavat olla hyvinkin reviiritietoisia. Suosituin nähtävyys kohteella on vuokkokalaperhe, jonka koti-merivuokko on suojattu sukeltajien toimesta kivirenkain. Ajoittain kohteella ”törmää” myös merikäärmeeseen tai kilpikonnaan.

Kivien pohjoispuolella ovat lisäksi sukeltajien tekemä ”keinoriutta” sekä taitorata, jossa on muutamia renkaita, joiden lävitse voi uida.

Kohteella ei yleensä ole lainkaan virtausta tai virtaus on lähes olematonta. Kohde sopii kaikentasoisille sukeltajille. Kivet nousevat lähes pinnalle ja kohde sopii myös snorklaukseen. Näkyvyys kohteella on yleensä hyvä eli vähintään 15 metriä vaihdellen välillä 10–25 metriä.

Kohde on sopivan matala reissun toiselle sukellukselle, kun ensimmäisen sukelluksen on tehnyt esimerkiksi Chumphon Pinnaclella.

Koh Taon sukellukset – kokemuksia

Koh Taon sukelluskohteista kertoi Stefan Sirkiä, joka pyöritti Koh Samuilla Live and Let Dive -sukelluskeskusta. Sittemmin keskus on tietääksemme lopettanut toimintansa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi