Kanchanaburi – viidakkoretkiä ja sotahistoriaa

Kwai-joen silta on Kanchanaburin kuuluisin nähtävyys. Kuva: Guitar Photo Home / Shutterstock.com

Kanchanaburi on lähin paikka Bangkokista päästä luonnon keskelle. Vain parin tunnin matkan päässä pääkaupungista odottavat Kanchanaburin viidakot ja vesiputoukset. Matkailijoita vetävät myös alueen sotahistorialliset nähtävyydet kuten kuuluisa Kwai-joen silta, joka tunnetaan parhaiten samannimisestä kirjasta ja elokuvasta.

Majoituksen hintataso on Kanchanaburissa edullinen, mutta toki tyylikkäämpiäkin paikkoja löytyy. Bangkokin lisäksi Kanchanaburissa on helppo käydä esimerkiksi Hua Hinista käsin.

Kanchanaburi on samannimisen, Myanmarin rajalla sijaitsevan provinssin pääkaupunki. Tunnelma on leppoisan pikkukaupunkimainen. Maaseutu on aivan vieressä. Parissakin päivässä ehtii nähdä paljon, sillä majatalot järjestävät retkiä Kanchanaburin alueen tärkeimmille nähtävyyksille.

Sotahistoriaa Kanchanaburin keskustassa

Toisen maailmansodan sotavankien hautausmaa. Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Soonthorn Wongsaita / Shutterstock.com

Kanchanaburin keskustan nähtävyydet kertovat toisesta maailmansodasta ja Kuolemanrautatiestä, jonka japanilaiset rakennuttivat Thaimaasta Burmaan. Nimensä Kuolemanrautatie on saanut siitä, että sotavangit joutuivat työskentelemään viidakkoisessa vuoristossa helvetillisissä olosuhteissa. Tuhansia sotavankeja kuoli nälkään, tauteihin ja japanilaisten asettamiin rangaistuksiin.

Kanchanaburin kuuluisin nähtävyys on aivan keskustassa sijaitseva Kwai-joen silta. Silta on tunnelmallisen näköinen, mutta elokuvamaineesta huolimatta sen rakentamiseen ei liittynyt suurta dramatiikkaa: tasaisella maalla sijaitseva silta koottiin nopeasti valmiista metalliosista. Mutta sillasta alkoi Kuolemanrautatie, jonka rakentamisessa riitti dramatiikkaa.

Sillan vieressä on World War II and JEATH War Museum, jonka voi hyvin jättää väliin. Paikka on aikamoinen, puolivillainen turistipyydys, jonka sekalaisissa kokoelmissa esitellään niin japanilaisen upseerin käyttämä matto kuin valokuvia Thaimaan misseistä vuodesta 1934 vuoteen 1992.

Kanchanaburin varsinainen sotamuseo on keskustan toisella laidalla, lyhyen tuktuk-matkan päässä sijaitseva Thailand-Burma Railway Centrestä (Chaokunen-katu, klo 9–17). Ja täällä on aivan pakko käydä! Kunnianhimoisesti toteutettu museo kertoo Kuolemanrautatien rakentamisesta alkuperäisesinein, piirroksin ja pienoismallein. Nähtävillä on myös japanilaissotilaiden työmailta kuvaamaa filmimateriaalia.

Museon vieressä on suuri sotilashautausmaa Kanchanaburi War Cemetery, jolla lepää liki 7000 liittoutuneiden sotilasta. Osaan haudoista omaiset ovat jättäneet muistokirjoituksia, toisiin on kaiverrettu vain risti ja teksti: ”Liittoutuneiden sotilas vuoden 1939–1945 sodassa. Yksin Jumalan tuntema.”

Lue lisää Kwai-joen sillasta ja Kanchanaburin julmasta Kuolemanrautatiestä.

Päiväretket Kanchanaburista

Erawan-vesiputous. Erawanin kansallipsuisto, Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Happystock / Shutterstock.com

Kanchanaburissa kannattaa ehdottomasti osallistua retkille, joita majatalot järjestävät lähialueiden nähtävyyksille. Päivän retkillä kokee paljon, ja samalla tulee tutustuttua muihin reissareihin.

Retkiin kuuluu yleensä vierailu kauniilla Erawan-vesiputouksella ja juna-ajelu pitkin Kuolemanrautatietä.

Hellfire Pass. Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Suthikait / Shutterstock.com

Sotahistoriasta kiinnostuneen kannattaa varmistaa, että päiväkierrokseen kuuluu myös käynti Hellfire Passissa, Kanchanaburin alueen vaikuttavimmassa sotahistoriallisessa nähtävyydessä.

Kyseessä on kanjoni, jonka sotavangit hakkasivat läpi korkeiden kallioiden. Apuvälineinään heillä olivat vain hakut ja dynamiittipötköt. Traktoreina toimivat norsut. Hellfire Passille on Kanchanaburista matkaa 115 kilometriä.

Kanchanburin viidakkoretket

Kwai-joella voi yöpyä kelluvassa majatalossa. Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Mumemories / Shutterstock.com

Kanchanaburi on myös suosittu kohde yön yli kestäville retkille, jotka vievät Kwai-joen varrelle viidakkoon, jossa nukutaan joen päällä kelluvissa majataloissa. Retket on helppo ja tunnelmallinen tapa kokea viidakon lumoa.

Lue lisää viidakkoretkestä pitkin Kwai-jokea.

Kanchanaburin erikoiset nähtävyydet

Melkein Kanchanaburin keskustan vieressä on kolme erikoista temppeliä, joita on helppo käydä ihmettelemässä omatoimisella retkellä skootterilla tai polkupyörällä. Yksi temppeleistä näyttää jättimäiseltä pääsiäismunalta ja toiseen marssitaan sisään lohikäärmeen suusta. Kolmannen vetonaulana on kelluva nunna.

Lue lisää Kanchanaburin erikoisista temppeleistä.

Retki kelluville markkinoille

Kanchanaburista järjestetään myös puolen päivän retkiä kelluville markkinoille, jotka sijaitsevat matkalla Bangkokiin.

Golf Kanchanaburissa

Kanchanaburi on myös hyvä golfkohde. Keskustan lähellä on peräti kuusi golfkenttää – ja jos mukaan otetaan lähiseudunkin kentät, on niitä yhteensä lähes parikymmentä.

Miten kävi Kanchanaburin tiikeritemppelin?

Munkki ja tiikeri. Kanchanaburi, Keski-Thaimaa. Kuva: Cocos Bounty / Shutterstock.com

Kanchanaburin kiistanalaisin retkikohde oli vuosien ajan tiikeritemppeli Wat Pha Luang Ta Bua, jossa pääsi paijaamaan täysikasvuisia tiikereitä. Kiistanalaisuudestaan huolimatta Tiikeritemppeli oli todella suosittu nähtävyys, joka tuotti runsaat pääsylipputulot temppelille.

Virallisen totuuden mukaan munkit olivat pelastaneet orpoja tiikerinpentuja viidakosta ja kasvattaneet niistä kesyjä lemmikkejä temppelin pyhässä ilmapiirissä. Kansainväliset luonnonsuojelujärjestöt olivat toista mieltä: heidän tutkimustensa mukaan munkit olivat ostaneet ainakin osan tiikereistä laittomasti Laosista ja pitivät ne säyseinä huumaamalla sekä väkivalloin.

Viranomaiset ratsasivat temppelin viimein vuonna 2016 ja löysivät runsaasti todisteita väärinkäytöksistä. Temppeli suljettiin.

Vaan Tiikeritemppelin taru ei loppunutkaan siihen. Helmikuussa 2018 uutisoitiin, että entisen Tiikeritemppelin viereen avataan uusi Tiger Zoo. Ahneus taisi voittaa. Vastaavia tiikeritarhoja on valitettavasti muuallakin Thaimaassa, niin Bangkokissa, Pattayalla kuin Samuillakin. Eläintensuojelun kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

Sotaisa näytelmä Kwai-joen sillalla

Mielenkiintoinen matkustusajankohta on marras-joulukuun vaihde, jolloin Kanchaburissa muistellaan toista maailmansotaa ja Kwai-joen sillan historiaa järjestämällä spektaakkeli. Historian tarkoista yksityiskohdista (tai niiden puuttumisesta) ei juurikaan kannata spektaakkelissa välittää, vaan keskittää huomio valo- ja ääniefekteihin.

Näytelmä tapahtuu itse sillalla, sekä sen välittömässä läheisyydessä. Alkajaisiksi joukko näyttelijöitä esittää otteita sillan rakennustöistä. Paikalla ovat tietysti japanilaiset sotilaat valvomassa ja vangit rakentamassa. Tarinan edetessä vastaranta muuttuu taistelutantereeksi ja näytelmä päättyy sillan ”pommitukseen” ilotulitteilla.

Kuulostaa huikealta ja osittain näyttääkin siltä. Tarina kerrotaan thaiksi, mutta istumapaikkoja englanninkielisen selostuksen kera (kuullokkeista) voi ostaa pienestä lisähinnasta. Herkullinen ruoka tekee spektaakkelista entistä nautittavamman, joten kannattaa seurata näytelmää sillan vieressä, joen kelluvista ravintoloista.

Tapahtuman ympärille on myös rakennettu valtava markkina-alue, jota tutkiessa kuluu kokonainen päivä vaivatta. Herkempikorvaisten kannattaa varata taskunpohjalle pussillinen korvatulppia.

Kanchanaburin ravintolat ja baarit

Aivan Kwai-joen sillan juurella on mahtavia kalaravintoloita: pitkältä listalta voi valita lukemattomasta määrästä erilaisia makeanveden kaloja.

Reppureissaaja-alueelta löytyy paljon edullisia thairavintoloita ja baareja. Katukeittiöistä saa kanaa, possua ja kasviksia riisillä tai keittoina. Aivan mahtavia makuja ja hinnaltaan noin 70 bahtia, eli 2,20 euroa. Nälkä lähtee ja varmasti löydät mieleisesi paikan.

Saman kadun varrella on baareja joka lähtöön. Lukijamme Jari suosittelee Su Bar -baaria: ”Juomat ovat edullisia ja ilmapiiri on viihtyisä ilmapiiri. Biljardipöytä löytyy, kuten melkein kyllä joka paikasta, ja vastapäisestä ravintolasta voi tilata ruokaa.”

”Hyviä ruokapaikkoja ovat myös Magnai, Teenai ja Zap Zap. Todella romanttinen paikka aivan joen rannassa terassilla on Good Time Resort, jossa on myös isompia, lapsiperheille hyviä huoneita. Kivoja ravintoloita löytyy paljoin, mutta jokaisella on oma maku, joten ei muuta kuin testaamaan! Hintataso on kaikkialla halpa (vaikka kurssi onkin huono). Syötiin seuralaisen kanssa Good Time Resortissa alkudrinkkien, viinipullon ja notkuvan pöydän huippuateria 1400 bathia eli vajaat 50 euroa, siis kahdelta.”

Kanchanaburi – hotellit

Kanchanaburissa on tarjolla monenlaista majoitusta ja yleensä tasoonsa nähden erinomaiseen hintaan. Mae Nam Khwae -kadun varrella on pieni ja mukava reppureissaajakeskittymä viihtyisine majataloineen ja edullisine baareineen. Kwai-joen sillalle on lyhyt kävelymatka.

Jos haluat tukea MinneThaimaassa-sivuston toimintaa, varaa hotelli oranssien linkkien kautta. Me saamme hotellivertailusivustolta pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä.

Pong Phen Guesthouse

Miksi: Erinomainen majatalo uima-altaalla. Majataloa suosittelee myös lukijamme Jari: ”Huoneita on joka lähtöön, siistejä, ilmastoituja huoneita ja edullisia bambumökkejä. Hyvällä paikalla ja ystävällinen henkilökunta. Hyvät aamiaiset paikalliseen tai läntiseen makuun. Olin just 16 vuorokautta samassa ja kun menen uudelleen niin sama.

Missä: Hyvä sijainti Mae Nam Khwae -kadun reppureissaaja-alueella. Katso tarjoukset hotelliin.

Kanchanaburi – matka

Kanchanaburi sijaitsee 140 kilometriä Bangkokista länteen. Busseja kulkee vilkkaasti sekä Bangkokin eteläiseltä että pohjoiselta bussiasemalta. Lue lisää Bangkokin bussiasemista.

Kanchanaburin linja-autoasema sijaitsee kaupungin eteläosassa, josta on majataloalueelle reipas kävelymatka – helpommalla pääsee, jos ottaa mopotaksin.

Junia kulkee Bangkokista aamulla ja iltapäivällä. Matka kestää kolme tuntia, tunnin pitempään kuin bussilla. Rautatieasemalta on lyhyt kävely majataloalueelle.

Helpoin vaihtoehto on ottaa Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä taksi Kanchanaburiin. Matka maksaa noin 2.500,00 bathia (vajaat 80 euroa) riippuen neuvottelutaidoista.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Kanchanaburista on helppo jatkaa matkaa Suphanburin kautta Ayutthayan historiallisille raunioille tai Ratchaburin kautta Hua Hinin rannoille.

Bussilla – tai seikkailullisemmin vuokraskootterilla – voi tehdä parin päivän retken myös Burman rajalle Sangkhlaburiin.

Kanchanabur – kokemuksia

Kanchanaburin kokemuksia jakoi Kapteenin ohella Kanchanaburissa säännöllisesti lomaileva Jari Harjula: ”Ei muuta kuin hyvää matkaa ja nauttikaa Thaimaan maaseudun näkymistä! Thaimaata on paljon Pattayan ja Phuketin ulkopuolellakin.”

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Suosittelen Pong Phen Questhouse majoitusta.
    On todella monitasoinen ja hyvällä paikalla.
    Hyvät aamiaiset paikalliseen tai läntiseen makuun.
    Olin just 16 vuorokautta samassa ja kun menen uudelleen niin sama.
    Olin myös kesäkuussa viikon.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi