Umphang – Thaimaan paras vaelluskohde

Tee Lor Su -vesiputous. Umphang, Thaimaa. Kuva: Drone Thailand / Shutterstock.com

Umphang on yksi Thaimaan syrjäisimmistä ja vähiten vierailluista seuduista. Jo neljän tunnin (150 kilometriä) ajomatka Mae Sotista Umphangiin on upea elämys. Lähes 2000 mutkan tie kiemurtelee seuraten metsien peittämien vuorten rinteitä ja harjanteita. Matkan varrella on vain muutamia kyliä, joista monet ovat Myanmarista rajan yli tulleiden karenien ja muiden turvapaikanhakijoiden majoja.

Umphangin kylä on niin pieni, että siihen tutustuu helposti kävellen.

Umphang toimii starttipaikkana luontoretkille. Länsimaalaisia matkaajia täällä käy vähän. Viikonloppuisin käy thaimaalaisia pakettituristeja, jotka saapuvat bussilasteittain Bangkokista ihmettelemään Umphangin kuuluisaa Tee Lor Su -vesiputousta.

Doi Hua Mod, Umphang, Thaimaa. Kuva: Bill45 / Shutterstock.com

Umphangissa on muutamia melko vaatimattomia majataloja, joiden kautta voi järjestää opastettuja retkiä. Retkiin kannattaa varata ainakin kaksi yötä, ja mielellään varata retkipaketti etukäteen vaikkapa Mae Sotista, jotta säästää aikaa ja tietää pääsevänsä perillä tekemään haluamansa aktiviteetit. Umphangissa on usein niin vähän matkalaisia, ettei sopivaa ryhmää välttämättä löydy paikan päältä.

Retkiä voi tehdä sekä Umphangista käsin, että osallistua yön tai parin yhdistelmäretkelle, jonka aikana käydään Tee Lor Su -vesiputouksella ja yövytään karen-heimon viidakkokylissä.

Vesiputous Tee Lor Su (Tilorsu)

Tee Lor Su -vesiputous. Umphang, Thaimaa. Kuva: Kittipong Chotitana / Shutterstock.com

Viidakon keskellä sijaitsevat Kaakkois-Aasian suurimmat vesiputoukset. 25 kilometriä etelään Umphangista sijaitsee suojelualueen päämaja, josta kuljetaan toiset 25 kilometriä nelivetoisella maastoautoilla halki metsien Teelorsun leiriin. Leiristä on matkaa vesiputouksille noin 1,5 kilometriä pitkin päällystettyä kävelyreittiä viidakon siimekseen.

Upeat vesiputoukset muodostavat altaita, joissa voi virkistäytyä.

Umphang, Thaimaa. Kuva: Infjustice / Shutterstock.com

Leirin päämajan tuntumassa on pikku kioski, josta saa ruokaa sekä juomaa.

Voit yhdistää Tilorsun visiittiin norsuratsastuksen ja vierailun Karen-vähemmistökansan kylässä, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä syvemmälle metsässä.

Seikkailut jokea pitkin

Mae Klong -joki. Umphang, Thaimaa. Kuva: Wor_K_Simkul / Shutterstock.com

Umphangin lähellä virtaavassa Mae Klong -joessa voi tehdä retkiä kumiveneillä. Koska suurin osa asiakkaista täällä on paikallisia, joilla ei ole kokemusta raftingista, niin yleensä veneitä ohjailevat paikalliset pojat ja retket sopivatkin kaikenikäisille ja kokoisille matkalaisille.

Suosituin reitti kestää noin puolitoista tuntia, minkä aikana nähdään upea Ti Lo Jor -vesiputous, kylvetään kuumissa lähteissä sekä vieraillaan tippukiviluolassa.

Matka Umphangiin

Mae Sotista kulkee päivittäin songthaew-lava-autoja, jotka poimivat porukkaa ja tavaraa mukaan matkan varrelta. Kyydit lähtevät yleensä kaupungin ulkopuolella olevalta Mae Sotin bussiasemalta (olettaen että matkustajia on tarpeeksi). Käyttöönsä voi vuokrata myös koko auton.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kiitokset oikein hyvästä sivustosta. Paljon vinkkejä ja useastikin Thaimaassa käyneelle uusia kiinnostavia paikkoja.
    Ainoa parannus olisi jokaisen kohteen yhteydessä oleva pieni kartta, joka näyttää missäpäin Thaimaata se on. Minä menen sekaisin kun klikkailen ympäriinsä. Missä nyt on se juttu pienestä puutalokaupungista josta luin…? Kirjanmerkkejä täytyy muistaa käyttää 🙂
    t: Aarno

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi