Kalliokiipeily Krabilla

Railayn rannan maisemissa kelpaa kiivetä usean köydenpituuden reittejä. Krabi, Thaimaa. Kuva: King Ropes Access / Shutterstock.com

Krabi tunnetaan jylhistä vuorista ja karstikivikallioista. Upeiden maisemien lisäksi pystysuorista kallioista pääsee nauttimaan myös kiipeilemällä. Krabi onkin yksi maailman kuuluisimmista kalliokiipeilypaikoista.

Kiipeilijät ympäri maailmaa aloittelijoista maajoukkuetason huippuihin kokoontuvatkin Krabille nauttimaan kiipeilystä hulppeissa puitteissa. Krabin Railey- ja Tonsai -biitseillä on yli tuhat reittiä kattava monipuolinen kiipeilykeskittymä, jolla liuta yrityksiä palvelee kiipeilymatkaajia.

Jos matkasi suuntautuu Krabille kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisuus kokea huikeita kiipeilyelämyksiä ja kokeilla omia rajojaan!

Kalliokiipeily sopii kaikenikäisille pikkulapsista mummoihin ja vaareihin.

Kalliokiipeily – aloita uusi harrastus Raileylla

Railay Beach on koko Thaimaan kuuluisin kalliokiipeilykohde. Kuva: Maciej Bledowski / Shutterstock.com

Kalliokiipeilyä kokeillakseen ei tarvitse aiempaa kiipeilykokemusta. Tarvittava ohjaus ja varusteet järjestyvät paikanpäältä. Kiipeily on turvallista asiantuntevien oppaiden johdolla.

Raileyn kalliot sopivat hyvin aloittelijoille ja esimerkiksi lapsiperheille, mutta kymmenistä vaihtoehdoista löytyy myös vaativia reittejä. Nuorimmat kiipeilijät ovatkin vain 3–4-vuotiaita. Ikähaitarin toisessa päässä on nähty seitsemän- ja jopa kahdeksankymppisiä kiipeilijöitä.

Laji sopiikin siis useimmille matkaajille. Peruskunto riittää.

Eroon korkeanpaikankammosta

Suosittuja kiipeilyreittejä sijaitsee aivan rannalla Raileyn upeissa maisemissa. Tämä mahdollistaa kiipeilyn yhdistämisen näppärästi uimiseen ja auringonottoon.

Kiipeily on muuten mitä parhainta siedätystä korkeanpaikankammoon, ja on hienoa nähdä, miten ihmiset kerta toisensa jälkeen voittavat pelkojaan seinämillä ja vähän kerrallaan oppivat luottamaan itseensä ja turvaköyteen.

Ao Tonsai sopii kokeneille kalliokiipeilijöille

Kokeneemmat kiipeilijät löytävät haasteita Ao Tonsain rannalta lyhyen kävely- tai venematkan päässä Raileylta, mistä löytyy vaativia overhang-reittejä sekä multi-pitch-reittejä jopa 200 metrin korkeuteen.

Tonsain rannalta löytyvät myös hyvät boulderointimahdollisuudet omatoimikiipeilijöille.

Kursseja ja henkilökohtaisia oppaita

Halutessasi voit vuokrata itsellesi kiipeilyoppaan, joka tutustuttaa sinut sekä Raileyn että Tonsain kallioihin kiipeilypaikat omaan tasoosi räätälöiden.

Krabin kiipeilykouluilta saa kaikki tarvittavat varusteet ja opastuksen.

Suosituimpia kursseja ovat puolen päivän ja kokopäivän kiipeilykurssit, jotka toteutetaan ns. yläköysikiipeilynä, mikä sopii hyvin aloittelijoille tai vain vähän kiipeilyä harrastaneille.

Puolen päivän kurssilla ehtii kiivetä 3–4 reittiä ja oppia varmistuksen perustaidot. Koko päivän kestävällä kurssilla oppii enemmän tekniikkaa ja hyvällä tuurilla ohjaaja vie kiipeilijän Phra Nang Beachin perällä olevaan luolaan, josta laskeudutaan huikeiden näkymien siivittämänä Railey Westin puolelle. Suosittelemme!

Krabin kiipeilykoulut vuokraavat myös pelkkiä varusteita omatoimikiipeilijöille. Varoituksen sanana kuitenkin sanottakoon, että kiipeilyonnettomuuksia tapahtuu eniten juuri omatoimisille kiipeilijöille, joten kannattaa harkita, milloin taidot riittävät itsenäiseen jyrkänteiden valloitukseen.

Kalliokiipeily Krabissa – näin se toimii

1. Varaa haluamasi kalliokiipeilykurssi mielellään edellisenä päivänä suoraan valitsemaltasi kiipeilykoululta (tai matkatoimistosta mantereen puolelta). Varattaessa maksetaan yleensä pieni varausmaksu (tai koko summa).
2. Kysy sisältyykö kurssiin mahdollisuus päästä laskeutumaan Phra Nang Beachin luolasta (tämä vaihtelee kouluittain ja ohjaajittain).
3. Varustaudu kiipeilypäivään joustavalla ja kevyellä vaatetuksella, aurinkorasvalla ja kameralla sekä rohkealla mielellä. Muista, että saat kiivetä juuri oman tasosi mukaan ja juuri sen verran kuin haluat (ohjaajat ovat tosin hyviä tsemppaamaan, joten saatat ylittää itsesi).
4. Ohjaajat suunnittelevat reitit niin, ettei tarvitse kiivetä auringon paahteessa. Sateen sattuessa löytyy myös kuivia seinämiä.
5. Kiipeäminen tapahtuu 1–4 hengen ryhmissä, riippuen päivän varaustilanteesta.
6. Juomavesi, vakuutukset ja varusteet kuuluvat kaikkiin kursseihin Krabilla.
7. Vältä krapulaa (hangover ja overhang eivät sovi yhteen!).

Deep Water Solo eli DWS Krabissa

Soolokiipeilijä Krabilla. Kuva: Tanes Ngamsom / Shutterstock.com

Krabissa voi myös harrastaa Deep Water Soloilua (DWS) eli kiivetä kallioita ilman köysiä, jolloin alastulo hoituu hyppäämällä mereen. Krabin suoraan merestä nousevat kalliot sopivat erinomaisesta Deep Water Soloiluun.

DWS on rento muoto kalliokiipeilystä. Meren ääreltä kiivetään kallion seinämälle niin korkealle kuin pystyy tai uskaltaa ja lopulta hypätään – tai putodaan – syvään, siniseen mereen. Ja sama uudestaan. DWS:n voi ottaa kiipeilyhaasteena tai puhtaasti hauskanpitona.

Hyppypaikoilla on tosi syvää, joten pohjakosketuksista ei tarvitse olla huolissaan. Hyppytekniikkaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota: mahalaskut tai selälleen tipahtaminen yli kymmenestä metristä ei ole välttämättä mukava kokemus.

Päiväretken aikana käydään yleensä kiipeämässä kahdella kalliolla, ja loppupäivä rentoudutaan saarilla ja snorklataan. Päivän DWS-retki voi olla hyvin antoisa, vaikkei lopulta haluaisikaan kalliolta hyppiä. Voi nauttia auringosta, uimisesta, muiden hyppysuoritusten seuraamisesta ja ottaa vain rennosti.

Krabin kiipeilykoulujen hintoja

Kiipeilykurssien hinnat ovat Krabissa yleensä kiinteitä, ja kaikki koulut noudattavat suunnilleen samaa hinnoittelua. Voit tietysti yrittää tingata, mutta yleensä se tarkoittaa sitä, että ohjaaja tinkii silloin omasta palkkiostaan.

Puolen päivän kiipeily 800 bht (n. 20 euroa)
Kokopäivän kiipeily 1600 bht (n. 40 euroa), sisältää lounaan
Lead climbing -kurssit, 1 päivä 2000–2500 bht (n. 50–60 e)
3 päivän kurssit (joilla saa valmiudet omatoimiseen kalliokiipeilyyn ja varusteiden käsittelyyn) 5000–6000 bht (n. 125–150 e)
Mantereen puolelta esimerkiksi Ao Nangista buukattuna on mahdollista saada noutopalvelu omalta hotellilta, tällöin hinta saattaa olla 100–200 bahtia kalliimpi.

Suositeltavia kiipeilykouluja Krabissa

Useimmat kiipeilykoulut ovat keskittyneet Railey Beachille, mutta myös Tonsain puolelta löytyy muutama koulu. Kaikista kouluista saa suunnilleen samat palvelut. Enemmän eroja on yksittäisten ohjaajien kuin koulujen välillä.

Joitakin suositeltavia kiipeilykouluja Raileylla: Real Rocks, Hot Rock, Sea Cliffs ja King Climber.

Teksti: Rosita Juurinen (Thaimaan-matkaaja, osavuosioleskelija ja kiipeilyn viihdekäyttäjä).

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi