Ao Tonsai – reppureissaajien ranta Krabilla

Tonsai Beach, Krabi, Thaimaa. Kuva: Ilya Sviridenko / Shutterstock.com

Luulitko Krabin muuttuneen jo kokonaan pakettimatkailijoiden valtakunnaksi? Ei sentään. Pystysuorien jyrkänteiden ympäröimä Ao Tonsai (Tonsai Bay) on säilynyt rauhassa Thaimaan-matkailun viimevuosien kehityskuluilta kuten ylettömiltä rakennusprojekteilta.

Vaikka Ao Tonsai sijaitsee aivan kuuluisan Railayn vieressä ja noin vartin venematkan päässä Krabin vilkkaasta matkailukeskittymästä Ao Nangista, on Ao Tonsai kuin aikamatka parinkymmenen vuoden takaiseen Thaimaahan.

Tonsai Bay on reppureissaajien ranta

Tonsailta löytyy yhä autenttista backpacker-henkeä, viehättävää yksinkertaisuutta, yhteisöllisyyttä sekä monenlaista elämäntapahippiä ja taiteilijaluonnetta. Mietityttääkin kuinka paljon tätä kohdetta uskaltaa julkisesti hehkuttaa, jotta paikan alkuperäinen tunnelma ja aitous säilyy… No, menköön nyt tämän kerran. Eikä Tonsai tietenkään edes ole kaikkien matkalaisten makuun.

Luonnonläheisyys on Tonsailla käsin kosketeltavaa. Apinat hyppivät aamuisin majan katolle, sammakot kurnuttavat ja sirkat pitävät omaa konserttiaan. Saatat myös bongata liskoja, käärmeitä sekä muita öttiäisiä, viidakossa kun ollaan. Älä anna tämän säikäyttää, vaan nauti avoimin mielin ja silmin tarjolla olevista luontoelämyksistä.

Elämä Tonsailla on yksinkertaista. Sähköä tulee vain iltaisin ja öisin generaattoreista (jotka hieman rikkovat melullaan luonnon rauhaa). Autoja tai mopoja ei ole (paitsi majapaikkojen pitäjillä tavaroiden kuljetusta varten). Täällä kuljetaan hiekkapoluilla jalkaisin ja ollaan kaikin puolin kiireettömiä ja rentoja. Kaikki tarvittava on lähellä. Wifi -yhteydet ovat harvassa, mutta kalliin puoleista nettiä on tarjolla muutamassa paikkaa.

Jätehuolto Tonsailta puuttuu täysin, minkä vuoksi täällä järjestetään yleisiä siivoustalkoita. Talkoista onkin muodostunut yhteisöllinen perinne, ja niiden päätteeksi on aina juhlat.

Tonsain majoitus

Ao Tonsai Krabi Thaimaa
Tervetuloa Tonsaille! Kuva: Rosita Juurinen

Suurin osa Tonsai Bayn majoituksesta on simppeleitä perusbungaloweja, jollaisen saa käyttöönsä parilla kympillä (low seasonin aikaan jopa alle). Yksinkertainen majoitus tarkoittaa patjaa ja hyttysverkkoa sekä kylmää suihkua.

Tonsailta löytyy myös pari hieman vaativampaan makuun sopivaa bungalowikylää kuten Tonsai Bay Resort ja Dream Valley Resort, jossa on jopa uima-allas.

Tonsailla myös telttaillaan, sillä majoituskapasiteetti on täydessä käytössä varsinkin joulu–tammikuussa. Yhteensä Tonsailta löytyy hieman toistakymmentä bungalowimajataloa.

Luotu kiipeilyyn

Hipahtavan tunnelman ja edullisen majoituksen lisäksi Ao Tonsaille houkuttelevat upeat kiipeilymahdollisuudet. Suuri osa Tonsailla majailevista matkailijoista harrastaa kiipeilyä, mihin tämä kallioiden ympäröimä rantakohde antaa mitä parhaimmat mahdollisuudet.

Jos et kuitenkaan ole kiipeilijätyyppiä, voi Tonsailla käyttää aikaansa riippumattoelbailuun kirjojen parissa, turisemiseen muiden reissaajien kanssa toinen toistaan viehättävämmissä tyynybaareissa tai kiipeilijöiden ja base -hyppääjien seuraamiseen makuuasennossa Freedom-baarin kolmiotyynyiltä käsin.

Reggaeta ja tanssia paljasjaloin

Tonsailla on vilkas, mutta esimerkiksi Koh Phi Phiin verrattuna chilli iltaelämä. Aktiivisimmillaan meininki on high seasonin aikaan (marras–huhtikuussa). Live-musiikkia on tarjolla joka ilta, ja teemabileitä järjestetään baareissa vuoron perään, tyypillisesti electro-, reggae- tai hiphop-henkisen musiikin siivittämänä.

Thaimaan tunnetuin reggaeartisti Job-2-Do esiintyy Ao Tonsailla ainakin pari kertaa vuodessa ja hengailee mieluusti yleisön kanssa keikan jälkeen.

Tonsain perinteisimpiä baareja lienee keskellä rantaa sijaitseva Chill Out, jonka tunnelma on parhaimmillaan vertaansa vailla. Chill Outissa tanssitaan paljain jaloin hiekassa lyhtyjen ja tähtitaivaan loisteessa, rennon musiikin tahtiin.

Lähes jokaisesta Tonsain baarista löytyy slackline-köysi nuorallakävelyä varten. Myös muuta kikkailua, kuten poi:n pyörittämistä on tarjolla. Edistyneimmät voivat liittyä iltaisin baarien tulitaiteilijoiden show’hun ja näyttää taitonsa.

Kivikkoisen rannan siunaus

Miten tämä kaikki sitten on mahdollista Krabin upeissa maisemissa, yhdessä Thaimaan suosituimmista matkailuseuduista?

Kehitykseltä Tonsaita on kaiketi suojellut se, että vuorovesivaihtelut vaikuttavat Tonsain rantaan poikkeuksellisen voimakkaasti. Nousuveden aikaan (yleensä klo 10–14) hiekkaranta on mitä mainioin uimiseen ja auringonottoon (tosin low seasonilla on myrskyisempää ja vesi sameampaa), mutta laskuveden mukana rantaviiva siirtyy jopa sadan metrin päähän ja paljastaa kivikkoisen merenpohjan.

Raileyn rannat ovat kuitenkin lähellä, vain pienen urheilusuoritteen tai pitkähäntävenematkan päässä.

Kävellen Raileylle pääsee joko pidempää viidakkopolkua tai lyhyempää kallioreittiä pitkin. Iltaisin Tonsai-Railey väliä liikuttaessa otsalamppu on varsin näppärä. Laskuveden aikaan voit kävellä Railey Westille ja takaisin merenpohjaa pitkin. Liikkumista helpottavat hyvät kengät tai sporttisandaalit.

Sydäntenmurskaaja

Tonsai on sijainniltaan mitä mainion. Täältä pääsee vartissa Ao Nangiin ostoksille ja asioimaan tai Raileyn rannoille, saariretkiä ja Krabin muita nähtävyyksiä unohtamatta. Vuokraamalla kajakin voit hyödyntää sitä kulkupelinä Raileylle ja jopa Ao Nangiin.

Tonsaille on myös helppo jämähtää ja kerran tälle rannalle sydämensä menettäneet palaavat yhä uudestaan.

Ao Tonsai lyhyesti

Kenelle: Luonnonkauneudesta ja -läheisyydestä nauttiville kiipeilijöille, reppureissaajille, chillaajille, hipeille ja boheemeille. Ei ehkä niinkään sovellu mukavuusmatkaajalle, perheille, liikuntarajoitteisille tai eläkeläisille.
Milloin: Paras aika joulu–huhtikuu.
Miten sinne pääsee: Vain meriteitse. Ao Nangista pitkähäntävene 100 bahtia, Krabi Townista 150 bahtia. Veneet liikennöivät parhaiten klo 8–18. Raileyltä mahdollista kävellä.
Aktiviteetit: Kiipeily, rantaelämä, melonta, jonglööraustemppuilut ja nuorallakävely, chillaus, retket lähiympäristöön.
Hintataso: Edullinen esimerkiksi viereisiin Raileyhin tai Ao Nangiin verrattuna.
Ota huomioon: Sähköä vain iltaisin, nettiyhteydet rajalliset, taskulamppu on must, taksiveneet liikkuvat vasta 6–8 asiakkaalla, joten hiljaisina aikoina voit joutua odottamaan pitkään tai maksamaan kyydistä ekstraa. Joidenkin makuun meno Tonsailla voi olla liiankin liberaalia.

Katso tarjoukset Tonsai Bayn majapaikkoihin.

Ao Tonsai – kokemuksia

Ao Tonsai -rannasta kirjoitti Rosita Juurinen, Thaimaan-matkaaja, osavuosioleskelija ja Tonsai-fani. Kerro omia kokemuksiasi, mikä on suosikkirantasi Krabilla?

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi