Ko Jum (Ko Jam)

Koh Jum -saari on rauhan tyyssija muuten vilkkaalla Krabin alueella. Kuva: Bang tongkeawsawat / Shutterstock.com

Ko Jum (kirjoitetaan myös Koh Yum ja Ko Jam) on kaunis ja rauhallinen saari, joka tarjoilee aidon Thaimaan tunnelmia. Vaikka saari sijaitsee suosittujen Ao Nangin ja Ko Lantan välissä, se on säilynyt jostain kumman syystä hyvin rauhaisana ja maalaismaisena.

No, mikäs sen parempaa! On hienoa, että Thaimaassa on edelleen Ko Jumin kaltaisia saaria.

Mikään aivan pieni saari ei ole kyseessä, vaan etäisyydet saattavat yllättää pituudellaan – kävellen voi mennä pitkä aika paikasta toiseen. Kannattaa ottaa majapaikasta tuktuk tai vuokrata mopo.

Paikalliset kutsuvat saaren kukkulaista pohjoispäätä nimellä Ko Pu – Ko Jum viittaa vain saaren eteläosaan.

Miksi matkustaa: Ko Jumin rannat ovat pitkiä rauhallisia, ja niillä näkee usein enemmän vasikoita (totta!) kuin muita matkalaisia.

Matkailijoiden suurinta huvia tuntuu olevan auringonlaskun kuvaaminen, ja kun aurinko on painunut mailleen ja illallinen on syöty, suurin osa matkaajista vetäytyy omiin majoihinsa herätäkseen aamulla viidakon ääniin kuten makaki-apinoiden älämölöön ja lintujen aamukuoroon.

Rauhallinen, paljain jaloin vietetty rantaelämä Ko Jumilla tekee tehtävänsä, ja viikon jälkeen olo on taatusti totaalisen zen.

Miksi jättää väliin: Ko Jumilla ei ole kerrassaan muuta tekemistä kuin rentoutuminen. Meininki saarella on niin rentoa, että bungalowin alta saattaa sinne muuttaessa rymytä pakoon metrin mittainen varaani.

Saarella eletään pitkälti auringonnousun ja -laskun mukaan. Niinpä majatalojen ravintolat ja baaritkin sulkeutuvat melko aikaisin. Myöhään ei kannata edes valvoa, sillä majatalojen kukkojen kieunta tai reviirejään puolustavien kulkukoirien rähinä herättää aikaisin herkkäunisimmat.

Kenelle Ko Yum sopii parhaiten?

Reppureissu: Ko Yum on hintatasoltaan edullinen ja tunnelmaltaan chilli saari. Loistava kohde siis sellaiselle reppureissaajalle, joka ei ole iltaelämän vaan rauhallisen saaritunnelman perään.

Eläkeläiset: Ko Yum on myös mukava kohde iäkkäämmille matkustajille. Täällä eivät äänekkäät ja humalaiset bikininuoret hypi silmille.

Long Beach – Koh Yumin paras ranta

Ko Jumin rannat sijaitsevat saaren länsipuolella – itäpuoli on mangroverämeikköä.

Rannoista komein ja suosituin on liki kolme kilometriä pitkä Long Beach (tunnetaan myös nimellä Andaman Beach), joka alkaa aivan saaren eteläkärjestä.

Rannalla on useita mökkikyliä. Majatalojen viihtyisimmästä päästä on noin 50 euron Koh Jum Delight Resort.

Saaren ylellisimpiä hotelleja on puolestaan Koh Jum Beach Villas.

Gold Pearl Beach ja Ting-Rai Beach

Long Beachista pohjoiseen on pienempiä rantoja, joilla on jokunen majatalo. Long Beachin viereisellä Gold Pearl Beachilla sijaitsee halpa ja sangen viihtyisä Season Bungalows.

Seuraava ranta on nimeltään Ting-Rai Beach, jolla sijaitsee yksinkertainen mutta pidetty Sun Smile Bungalows.

Autioranta Magic Beach

Kun jatkaa matkaa vielä pitemmälle pohjoiseen, päätyy pikkuruiselle autiolle rannalle nimeltään Magic Beach.

Nimetön ranta ja Koh Jumin paras majatalo

Saaren länsirannikon pohjoisreunalla on kivikkoinen mutta nimetön ranta, jonka edustalla voi snorklata.

Rannan reunalla kallioilla sijaitsee saaren viihtyisin majatalo, superystävällisen thaimaalais-ranskalaisen pariskunnan pitämä, jo aika lailla legendaarinen On Lee Bungalows. Rannan vaatimattomuuden korvaa monin verroin omistajapariskunnan sydämellisyys ja loistavat keittotaidot.

Samalla rannalla sijaitsee hyvätasoinen Koh Jum Resort, jossa on jopa pieni uima-allas.

Salainen Sunset Beach

Saaren pohjoisin ranta on nimeltään Sunset Beach. Nätillä rannalla on hyvin yksinkertaisia mökkikyliä. Huone niistä löytyy parhaiten paikan päällä kysymällä.

Ban Ko Jum – saaren pääkylä

Saaren eteläpäässä on kylä Ban Ko Jum, jonka puodeista saa kaiken tarvittavan riippumattoköysistä alkaen. Ko Jumin asukkaat ovat pääosin muslimeja, mikä on osaltaan pitänyt saaren elämän uneliaan rauhallisena.

Ko Jum – nähtävyydet ja tekemistä

Thaimaa kumipuut
Raakakumilevyjä kuivumassa. Kuva: Sari Palm.

Paikalliset nuoret miehet ovat keksineet oivan sivubisneksen eli he kierrättävät pyynnöstä turisteja saarella mopoilla tai tuktukeilla. Ohjelmaan kuuluvat saaren sisäosia peittävät kumipuumetsät, joista kerätään luonnonkumia. Kierroksella esitellään luonnonkumin keruun kaikki työvaiheet. Luonnonkumi kerätään puihin asetelluista pienistä kipoista varhain aamuyöllä otsalamppujen valossa, minkä jälkeen se rullataan levyiksi ja kuivataan.

Vierailulla voi käydä myös paikallisessa koulussa, ja kylässä kannattaa katsastaa päivän kalansaaliit.

Jos saarella on pidempään, ja haluaa rennon toimettomiin päiviin tekemistä, niin aina voi piipahtaa mantereella ja tulla illalla takaisin tai lähteä päiväretkelle lähisaarille.

Lähes kaikki majatalot järjestävät päiväretkiä. Retkeilijät noudetaan rannalta aamulla ja tuodaan takaisin illalla.

Snorklaus Ko Jumilla

Koh Jumin eteläpään rannan edustalla on pieni koralliriutta. Riutta koki kovan kolauksen vuoden 2004 tsunamissa, mutta se on alkanut toipua ja nähtävissä on korallien pieniä uusia alkuja. Erilaisia kaloja on kohtalaisesti.

Ko Jumin snorkalauselämykset eivät kuitenkaan ole juuri mitään, jos on käynyt vaikkapa Koh Lipellä.

Myös kivikkoisen Ao Ting Rai -rannan edustalla voi snorklata.

Ko Jum sijaitsee niin lähellä rannikkoa ja jokien suistoja, ettei näkyvyys pinnan alla ole useinkaan kummoinen.

Ko Jum – ravintolat

Ko Yumin ravintolatarjonta keskittyy pitkälti majatalojen omiin ravintoloihin. Saaren kolmessa kylässä – Ban Koh Jum, Ting Rai ja Koh Pu – on muutama pieni ravintola, joiden ruokatarjonta on maukasta ja tarjoaa hyvää vaihtelua majatalojen ravintoloihin.

Merenelävät ovat saarella tuoreita, minkä takaa saaren kalastajayhteisö. Tuoretta hummeriakin on saatavilla saaren ravintoloissa joka päivä.

Saaren erikoisuus on tamarind-mehu, jota saa ainakin pohjoiselta rannalta. Maku on erikoinen muttei lainkaan hullumpi.

Illat ovat varsin rauhalliset – yöelämä lakkaa viimeistään puolen yön aikoihin.

Lukijavinkki: ”Vinkkinä antaisin ainakin Rim Tang Restaurantin siinä pääkylän liepeillä. Pitävät loistavan ravintolan lisäksi kokkikoulua, joka on ilmeisen hyvä. Toinen pyörittäjistä on suomalainen”, Jonna Pesonen.

Ko Jumin hotellit ja majatalot

Saaren rauhallisuuteen nähden Ko Jumilla on yllättävänkin paljon majataloja, mikä on pitänyt hinnat pääosin alhaalla. Täältä löytää vielä halvalla rantabungalowin.

Jos ei ole pakko asua rannalla, niin edullinen vaihtoehto rantabungaloweille on Nadia Resort, jonka huoneen hintaan kuuluu vuokraskootteri. Täältä on lyhyt ajomatka niin Magic Beachille kuin Long Beachillekin.

Katso tarjoukset Koh Yumin majoitukseen.

Liikkuminen Ko Yumilla

Saarta halkoo asfaltoitu päätie, missä silloin tällöin tulee joku vastaan. Monet sivuteistä ovat huonokuntoisia ja pölyisiä hiekkateitä.

Matkaa voi taittaa tuktukilla, mopotaksilla tai vuokraamalla skootterin.

Matka Ko Yum -saarelle

Ko Jumille pääsee laivalla, joka kulkee Krabi Townin, Ao Nangin ja Ko Lantan väliä. Venekyytejä voi kysyä kyseisistä lomakohteista.

Venekyydin voi ottaa myös Leam Krautin laiturista, josta on lyhin venematka. Se ei ole huono idea, sillä saarelle suuntaavat laivat tai pikemminkin veneet tapaavat olla varsin vaatimattomia. Venekyyti Leam Krauista maksaa paikallisille 70 bahtia ja länsimaisille matkaajille 100 bahtia.

Leam Krautista on talvella päivittäin kuusi ja kuumalla kaudella neljä pitkähäntävenekyytiä saarelle. Leam Krautin laiturille pääsee näppärästi Krabin kaupungista lavataksilla. Matkaa kertyy noin 45 kilometriä.

Krabin lentokentältä matkaa Leam Krautiin on noin 26 kilometriä ja taksi maksaa 1000 bahtia ilman tinkausta.

Venematka Leam Krauista kestää noin 45 minuuttia. Aallokon sattuessa pärskeet voivat lyödä veneen sisään.

Suoraan Krabilta tai Ko Lantalta Ko Jumille suuntaavat laivat tapaavat pysähtyä merellä saaren edustalla, ja pitkähäntäveneet käyvät noutamassa saarelle jäävät. Jos haluaa olla varma, että pitkähäntävene tulee noutamaan, kannattaa varata paikka etukäteen jostakin saaren majatalosta.

Leam Krautin veneet rantautuvat puolestaan saaren satamalaituriin, joka sijaitsee Ban Ko Yumin kylässä. Kylästä matka jatkuu tuktukeilla rannoille.

Matkailusesongin aikaan myös Ko Phi Philtä pitäisi olla ainakin yksi laiva päivässä, yleensä iltapäivisin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Paras aika matkustaa Ko Yumille

Ko Jum on parhaimmillaan matkailusesongin aikaan marraskuulta maaliskuulle, jolloin se säilyy hyvin rauhallisena. Sadekaudella saarta vaivaavat kovat tuulet ja merenkäynti, ja suurin osa majataloista sulkee ovensa.

Ko Yum – hyvä tietää

Ihan pienille lapsille ei Ko Jumia voi suositella, sillä käärmeitä tuntuu olevan saarella tavallista enemmän (lue lisää, mitä Thaimaassa kannattaa varoa). Sekin ihme saarella on bongattu, että erään majatalon terassilla kuivuvat taannoin käärmeennahat.

Rannalla voi öisin nähdä metrisiä varaaneja, ja apinoita on runsaasti. Etenkin makaki-apinoiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne voivat ryhtyä aggressiivisiksi. Makaki-apinoiden uhoon auttaa yleensä tukevan kepin kuljettaminen mukanaan.

Ko Jum – kokemuksia

Ko Jum -oppaan tekemiseen ovat osallistuneet kokeneet Thaimaan-matkaajat Saritta Duhamel ja Sari Palm. Suurkiitos! Kerro omia kokemuksiasi Ko Jum -saarelta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Todellakin landella:) rantoja riittää, ei kaupustelijoita, ei kauppoja, ei kiirettä. Aitoja ihania ihmisiä,stressinpoistoon sopiva perheille ja pareille.Andaman resort hinta/laatu ok.Aalto sanoo sen wooooooooooooooosssssssssssssssshhhhhhhhhh,ei kerrota kaikille.

  2. Ihana paikka!

    Freedom Resort on saaren parhaalla paikalla, ja kaikin puolin mukava paikka, mutta majoituksemme ilmastoidussa, tilavassa ja tosi siistissä bungalowissa oli tasoonsa nähden aika hintava.

    Ban Koh Jumin laituriravintola Koh Jum Seafoodista sai erinomaista ja edullista kalaruokaa.

    Rim Tang Restaurantin Pa Rim Tangia kannattaa käydä moikkaamassa. Hänellä tosiaan on suomalainen mies, joka kylläkin asuu pääosin Suomessa. Kokkikoulua emme tällä kertaa ehtineet kokeilla, mutta ehkä ensi kerralla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi