Phanom Rung – Thaimaan kaunein temppelinraunio

Phanom Rung, Isaan, Thaimaa. Kuva: Wuttichok Panichiwarapun / Shutterstock.com

Vaikkei Thaimaan Khmer-aikakauden raunioita voikaan verrata maailmankuuluun Angkorin alueeseen Kambodžassa, ovat muutamat Thaimaankin temppeleistä fantastisia vierailukohteita. Vaikuttavin ja kiehtovin vierailukohde on Isaanissa sijaitseva Prasat Phanom Rung, joka seisoo sammuneen tulivuoren huipulla noin 200 metriä ympäröivän tasangon yläpuolella (ja 400 metrin korkeudella merenpinnasta).

Temppelin huima keskilaiva näyttää uhmaavan 900 vuoden ikäänsä, kiitos Thaimaan Fine Arts Departmentin erinomaisen restauroinnin, joka kesti 17 vuotta. Hyvin säilyneet rakenteet ja kaiverrukset tekevät helpoksi kuvitella, miltä temppeli näytti loistonsa vuosina.

Vaikka kukkulan laelle asti pääsee autolla, kannattaa kävellä ylös portaat, joita reunustavat lootuspilarit ja kiviset Naga-käärmeet. Portaat ovat osa kokemusta, joka alun perinkin haluttiin vierailijalle antaa, kuinka hän kiipeää yhä ylemmäs kohti taivaallista tilaa.

Ei kannata jättää vierailua pelkästään Phanom Rungiin, vaikka se upea onkin. Alhaalla kukkulan juurella rauhallisessa, riisipeltojen ympäröimässä kylässä on toinenkin temppeli, kaunis ja vaikuttava Prasat Muang Tam.

Phanom Rung, Isaan, Thaimaa. Kuva: Artorn Thongtukit / Shutterstock.com

Jos Phanom Rungissa on harvoin kävijöitä ruuhkaksi asti, lootuslampien ympäröimä Muang Tam tarjoaa vieläkin intiimimmän kokemuksen. Koska Muang Tam on tasaisella maalla, on sillä paljon Phanom Rungia klassisempi pohjapiirros, vaikka kolme tornia edessä, kaksi takana asetelma onkin omalla tavallaan harvinainen.

150 bahtin pääsylippu kattaa molemmat rauniot.

Jos käytössä on koko päivä ja oma kulkupeli, voi ohjelmaan ottaa monta muutakin nähtävyyttä lähialueilla, kuten Prasat Ta Meuan -temppelin rauniot, Tao Sawain ikivanhan keramiikkauunin sekä silkinkudontakyliä. Yhdessä ne tarjoavat kiehtovan päivän ja intiimin ikkunan thaimaalaisen maaseudun elämään.

Matka ja majoitus

Suoraan Phnom Rungille ja Muang Tamiin ei ole julkista liikennettä, mutta bussin ja moottoripyörätaksin yhdistelmällä pääsee perille edullisesti. Rauniot sijaitsevat Buriramin provinssissa lähellä Kambodzhan rajaa.

Läheisessä pikkukaupungissa Nang Rongissa on kunnolliset majoitusmahdollisuudet, ja Muang Tamia ympäröivästä kylästä nimeltä Ban Khok Muang löytyy hyvä perheomistuksessa oleva majatalo. Kylässä on tarjolla myös kotimajoitusta.

Isaanista kirjoittava Tim Bewer on asunut Khon Kaenissa vuodesta 2007, ja kirjoittanut Isaan-osuudet Lonely Planetin Thaimaa-oppaaseen. Hänen matkatoimistonsa Isan Explorerin kautta järjestyvät unohtumattomat Isaan-reissut.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi