Prachuap Khiri Khan

Buddhalainen munkki rannalla. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Bubbers BB / Shutterstock.com

Prachuap Khiri Khania voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Thaimaan kauneimmaksi rantakaupungiksi. Prachuap Khiri Khan sijaitsee meren rannalla, kahden komean karstivuoren välissä. Aivan kaupungin vieressä on kolme upeaa hiekkarantaa.

Idyllin viimeistelee se, että keskustassa on säilynyt muutama vanha, tunnelmallinen puutalokatu.

Ja vaikka suosittuun Hua Hiniin on matkaa vain 90 kilometriä, harva matkailija löytää tänne tietään. Prachuap Khiri Khanissa voi kokea Thaimaata aidoimmillaan.

Komeiden maisemien lisäksi kaupungissa hämmästyttää hintataso. Ruoka ei maksa kunnon ravintoloissakaan kuin pari euroa annokselta. Tilavan huoneen merelle avautuvalla parvekkeella saa vilkkaimpanakin turistisesonkinakin reilulla parilla kymmenellä eurolla – ja hienon Waghor-akvaarion sisäänpääsymaksu on euron pintaan, kun Bangkokin meriakvaariosta saa maksaa liki 25 euroa.

Täällä ei turistia vedätetä.

Prachuap Khiri Khanin kaupunki

Prachuap Khiri Khanin alue muodostuu kolmesta laajasta, voimakkaasti kaartuvasta lahdesta. Niistä keskimmäisellä ja suurimmalla, Ao Prachuapilla, sijaitsee Prachuap Khiri Kanin keskusta.

Prachuap Khiri Khan ei ole ihan mikään pikkukaupunki, ainakaan paperilla. Se on virallisesti koko Hua Hinin alueen pääkaupunki, mutta paljon kuuluisampi naapuri, Hua Hin, on turismin ansiosta kasvanut paljon suuremmaksi.

Kaupungissa itsessään ei ole kummemmin nähtävää. Voi kuljeskella rantabulevardilla ja sen sivukujilla, käydä katsomassa maisemia satamalaiturin päästä ja tehdä retkiä läheisille rannoille. Käydä herkuttelemassa ravintoloissa ja iltamarkkinoilla.

Tunnelma on niin mukava, että täällä viettää helposti muutaman päivän.

Kaupunkirannan jakaa kahtia pieni joki: Kaupungin keskusta rantabulevardeineen sijaitsee joen eteläpuolella. Joen pohjoispuolella on rauhallinen hiekkaranta, jonka edustalla on muutamia yksinkertaisia, pääasiassa thaimaalaisille suunnattuja hotelleja sekä maakunnan virastorakennuksia, kuten tullitoimisto ja meteorologinen asema.

Ranta-alueen hotelleista paras on Golden Beach Boutique Resort. Suosittelemme kuitenkin asumaan varsinaisessa keskustassa, jossa on useita kodikkaita majataloja. Ei mitään kovin erityistä, mutta perusmajatalon mukavuutta. Sellainen on esimerkiksi Baan Por Pla Resort.

Ao Manao – Prachuap Khiri Khanin paras rannat

Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Kevin Hellon / Shutterstock.com

Lahdista hienoin on kaupungin eteläpuolella sijaitseva Ao Manao eli Limettilahti, joka on muodoltaan melkein pyöreä. Matala ja suojaisa ranta sopii hyvin lapsille.

Rannan omistaa Thaimaan ilmavoimat, jonka läsnäolon huomaa lähinnä kiitoradasta, jonka rannalle johtava tie ylittää, ja sotapojista, jotka hölkkäävät aamulenkkinsä hiekalla.

Rannalla on vain yksi hotelli, Thaimaan ilmavoimien pitämä. Hotelli on avoinna kaikille. Se on helpointa varata paikan päällä.

Ao Manaolle löytää seuraamalla keskustan rantabulevardia etelään: lopulta tie kääntyy sotilastukikohdalle. Matkaa keskustaan kertyy nelisen kilometriä.

Ao Noi – Prachuap Khiri Khanin rauhallisin ranta

Kaupungin pohjoispuolella on Ao Noi -lahti, alueen rannoista autioin. Ranta kaartuu kahden jyrkän karstikukkulan väliin.

Rannalla on muutama thaimaalaisille suunnattu hotelli ja eteläpäässä kalastajakylä. Ranta sopii paremmin päivävierailuille kuin asumiseen.

Prachuap Khiri Khan – nähtävyydet

Khao Chong Krajok -temppeli. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Fabio Lamanna / Shutterstock.com

Prachuap Khiri Khanin keskustan vieressä kohoavan kukkulan laella seisoo temppeli Khao Chong Krachok kuin satulinna. Temppeliltä avautuvat komeat näkymät sekä merelle että Myanmarin rajavuoristolle (Thaimaa on tässä kohtaa kapeimmillaan).

Temppelillä vieraillessa tulee samalla tehtyä tuttavuutta makaki-apinoiden kanssa, jotka asuttavat temppeliä yhdessä oranssikaapuisten munkkien kanssa.

Kymmenen kilometriä kaupungin eteläpuolella on Kuningas Mongkutin muistopuisto. Puiston yhteydessä on edullinen ja erinomainen Waghor-akvaario, jonka tankeissa ui pieniä haita, suuria meriahvenia ja monenlaisia pikkukaloja.

Prachuap Khiri Khan – ravintolat

Rantabulevardilla sijaitseva Plern Samut Restaurant tarjoilee ylivertaista thairuokaa ja etenkin mereneläviä tarjoilee Vaikka ravintolalla ei olekaan bulevardin puolella englanninkielistä kylttiä, paikasta ei voi erehtyä: roomalaistyylisten lyhtypylväiden koristama muovituoliravintola on aina viikonloppuisin täynnä paikallisia perheitä.

Toinen mukava ravintola rantabulevardilla on länsimaisia ja thaimaalaisia herkkuja tarjoileva Ma-Prow.

Rantabulevardin alkupäästä löytyy iltatori, jolla on useita ruokakojuja.

Ilmavoimien tarkastuspisteen edustalla on ravintola MeatMe Steak House, joka tarjoilee thairuokaa ja edullisia silti yllättävänkin hyviä pihvejä.

Prachuap Khiri Khan – hotellit

Ao Manaon lahti. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Stephane Bidouze / Shutterstock.com

Jos haluaa asua hiekkarannan vieressä, paras vaihtoehto on Ao Manao -lahti, jonka ainoa hotelli on Thaimaan ilmavoimien pitämä. Sitä ei kannata säikähtää: hotelli on viehättävä ja hinta–laatusuhteeltaan erinomainen.

Mutta Prachuapissa voi aivan hyvin asua myös kaupungissa, ja se voi olla jopa rantaa parempi vaihtoehto: näin tulee seurattua aidon thaimaalaisen pikkukaupungin elämää. Rannallahan ehtii Thaimaassa asua muuallakin. Ja jos vuokraa skootterin, keskustasta ajaa nopeasti rannoille.

Keskustassa on useita hotelleja rantabulevardilla, joka onkin mainio paikka asua. Rantabulevardin ja hotellien takana on pikkukuja, jolla on edullisia majataloja. Edullisia majapaikkoja löytyy myös rautatieaseman tuntumasta.

Keskustasta pääsee helposti rannoille vaikkapa polkupyörän tai skootterin vuokraamalla.

Jos haluat tukea ilmaisen MinneThaimaassa-sivuston toimintaa, varaa hotellit linkkiemme kautta. Me saamme hotellivertailusivustolta pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä.

Prachuap Beach Hotel €€

Miksi: Prachuap Beach Hotel on perusviihtyisä vaihtoehto rantabulevardilla. Huoneet ovat siistit ja pirteät ja henkilökunta on tavannut olla mukavaa. Ylempien kerrosten kulmahuoneista avautuvat komeat näkymät merelle ja kaupungin yli vuorille.
Missä: Keskustan rantabulevardilla. Katso tarjoukset hotelliin.

Ilmavoimien hotelli Fa Chom Kluen €€

Miksi: Hinta–laatusuhteeltaan Thaimaan parhaita hotelleja. Tilavat ja siistit huoneet merenrantaparvekkeella maksavat tuhatkunta bahtia ympäri vuoden. Uima-allas löytyy. Varaaminen etukäteen on vaikeaa, jos ei puhu thaita. Arkisin tilaa tosin löytyy lähes varmasti etukäteen varaamattakin.
Missä: Kauniilla ja rauhallisella Ao Manao -lahdella. Kyseessä on rannan ainoa hotelli, joten perille löytää varmasti, kunhan antaa mopotaksille suunnaksi Ao Manao.

Yuttichai Hotel €

Miksi: Yksinkertainen, siisti ja hävyttömän halpa vanhan ajan majatalo on tunnelmallinen aikamatka 1960-luvun Thaimaahan. Mopojakin vuokrataan.
Missä: Keskustassa rautatieaseman vieressä mukavalla puutalokadulla.

Matka Prachuap Khiri Khaniin

Omalla autolla matkan Bangkokin keskustasta taittaa reilussa neljässä tunnissa.

Junamatka Bangkokista Prachuap Khiri Khaniin kestää noin kuusi tuntia. Prachuap Khiri Khanin söpö, vanha rautatieasema nököttää aivan pikkukaupungin keskustassa. Rautatieaseman vieressä on edullinen ja omalla vanhahtavalla tavallaan tunnelmallinen majatalo Yutichai Guesthouse.

Prachuap Khiri Khanissa pysähtyvät myös Bangkokista Etelä-Thaimaahan matkaavat bussit.

Matka Hua Hinista Prachuap Khiri Khaniin kestää julkisilla kulkuneuvoilla vajaat kaksi tuntia.

Jatka matkaa

Rauhallinen Prachuap Khiri Khan on hyvä välietappi matkalla Etelä-Thaimaan suosittuihin turistikohteisiin. Prachuap Khiri Khanissa voi kokea aitoa thaimaalaista tunnelmaa ennen siirtymistä matkailijoiden suosimille saarille.

Matkaa on helppo jatkaa busseilla tai junalla esimerkiksi Chumphoniin, josta lähtevät laivat Ko Taolle. Junasta voi myös jäädä jo aiemmin viehättävässä Ban Krutissa, jolla on uskomattoman pitkä ja hieno ranta. Ban Krutista on helppo järjestää päivän snorklausretki (kysy vaikka majatalostasi) Koh Thalulle, pienelle saarelle, jota ympäröivät upeat koralliriutat.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi