Prachuap Khiri Khan

Buddhalainen munkki rannalla. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Bubbers BB / Shutterstock.com

Prachuap Khiri Khania voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Thaimaan kauneimmaksi rantakaupungiksi. Prachuap Khiri Khan sijaitsee meren rannallaa, kahden komean karstivuoren välissä. Aivan kaupungin vieressä on kolme upeaa hiekkarantaa. Idyllin viimeistelee se, että keskustassa on säilynyt muutama vanha, tunnelmallinen puutalokatu.

Ja vaikka suosittuun Hua Hiniin on matkaa vain 90 kilometriä, harva matkailija löytää tänne tietään. Prachuap Khiri Khanissa voi kokea Thaimaata aidoimmillaan.

Komeiden maisemien lisäksi kaupungissa hämmästyttää hintataso. Ruoka ei maksa kunnon ravintoloissakaan kuin euron tai pari annokselta. Tilavan huoneen merelle avautuvalla parvekkeella saa vilkkaimpanakin turistisesonkina 20 eurolla – ja hienon Waghor-akvaarion sisäänpääsymaksu on alle euron, kun Bangkokin meriakvaariosta saa maksaa liki 25 euroa.

Täällä ei turistia vedätetä.

Prachuap Khiri Khanin rannat

Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Kevin Hellon / Shutterstock.com

Prachuap Khiri Khanin alue muodostuu kolmesta laajasta, voimakkaasti kaartuvasta lahdesta.

Kaupunki sijaitsee niistä keskimmäisellä ja suurimmalla eli Ao Prachuapilla. Rannan jakaa kahtia pieni joki: Kaupungin keskusta sijaitsee joen eteläpuolella ja rantaa reunustaa mukava rantabulevardi. Joen pohjoispuolella on rauhallinen hiekkaranta, jonka edustalla on muutamia yksinkertaisia, pääasiassa thaimaalaisille suunnattuja hotelleja sekä maakunnan virastorakennuksia, kuten tullitoimisto ja meteorologinen asema.

Pak Nam Pran -ranta. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Atommy / Shutterstock.com

Hiekkarannan pohjoispäästä pikkutie vie Ao Noi -lahdelle, rannoista autioimmalle. Ranta kaartuu kahden jyrkän karstikukkulan väliin. Rannan eteläpäässä on kalastajakylä. Rannalla on vain pari vähän nuhjuista majapaikkaa. Ranta sopiikin paremmin päivävierailuille kuin asumiseen.

Hienoin lahdista on kaupungin eteläpuolella sijaitseva Ao Manao eli limettilahti, joka on muodoltaan melkein pyöreä. Rannalla on vain yksi hotelli, Thaimaan ilmavoimien pitämä. Hotelli on avoinna kaikille. Ilmavoimien läsnäolon huomaa vain kiitoradasta, jonka rannalle johtava tie ylittää, ja sotapojista, jotka hölkkäävät aamulenkkinsä hiekalla. Matala ja suojaisa ranta sopii hyvin lapsille.

Ao Manaolle löytää seuraamalla keskustan rantabulevardia etelään: lopulta tie kääntyy sotilastukikohdalle. Matkaa keskustaan kertyy nelisen kilometriä.

Prachuap Khiri Khan – nähtävyydet

Khao Chong Krajok -temppeli. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Fabio Lamanna / Shutterstock.com

Prachuap Khiri Khanin keskustan vieressä kohoavan kukkulan laella seisoo temppeli Khao Chong Krachok kuin satulinna. Temppeliltä avautuvat komeat näkymät sekä merelle että Myanmarin rajavuoristolle (Thaimaa on tässä kohtaa kapeimmillaan). Temppelillä vieraillessa tulee samalla tehtyä tuttavuutta makaki-apinoiden kanssa, jotka asuttavat temppeliä yhdessä oranssikaapuisten munkkien kanssa.

Kymmenen kilometriä kaupungin eteläpuolella on Kuningas Mongkutin muistopuisto. Puiston yhteydessä on edullinen ja erinomainen Waghor-akvaario, jonka tankeissa ui pieniä haita, suuria meriahvenia ja monenlaisia pikkukaloja.

Prachuap Khiri Khan – ravintolat

Rantabulevardilla sijaitseva Plern Samut Restaurant tarjoilee ylivertaista thairuokaa ja etenkin mereneläviä tarjoilee Vaikka ravintolalla ei olekaan bulevardin puolella englanninkielistä kylttiä, paikasta ei voi erehtyä: roomalaistyylisten lyhtypylväiden koristama muovituoliravintola on aina viikonloppuisin täynnä paikallisia perheitä.

Rantabulevardilla on lähellä kaksi muuta mukavaa ravintolaa:  sekä länsimaisia että thaimaalaisia herkkuja tarjoileva Ma-Prow ja edellistä edullisempi Demer.

Rantabulevardin alkupäästä löytyy iltatori, jolla on useita ruokakojuja.

Rantabulevardin takana kulkevalta viehättävältä puutalokadulta löytyy useita ravintoloita, kuten Ciao Pizza.

Ilmavoimien tarkastuspisteen edustalla on ravintola Steak House, joka tarjoilee thairuokaa ja yllättävänkin hyviä kahden euron pihvejä.

Prachuap Khiri Khan – hotellit

Ao Manaon lahti. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Stephane Bidouze / Shutterstock.com

Jos haluaa asua hiekkarannan vieressä, paras vaihtoehto on Ao Manao -lahti, jonka ainoa hotelli on Thaimaan ilmavoimien pitämä. Sitä ei kannata säikähtää: hotelli on viehättävä ja hinta–laatusuhteeltaan erinomainen.

Mutta Prachuapissa voi aivan hyvin asua myös kaupungissa, ja se voi olla jopa rantaa parempi vaihtoehto: näin tulee seurattua aidon thaimaalaisen pikkukaupungin elämää. Rannallahan ehtii Thaimaassa asua muuallakin. Ja jos vuokraa skootterin, keskustasta ajaa nopeasti rannoille.

Keskustassa on useita hotelleja rantabulevardilla, joka onkin mainio paikka asua. Rantabulevardin ja hotellien takana on pikkukuja, jolla on edullisia majataloja. Edullisia majapaikkoja löytyy myös rautatieaseman tuntumasta.

Keskustasta pääsee helposti rannoille vaikkapa polkupyörän tai skootterin vuokraamalla.

Jos haluat tukea ilmaisen MinneThaimaassa-sivuston toimintaa, varaa hotellit linkkiemme kautta. Me saamme hotellivertailusivustolta pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä.

Prachuap Beach Hotel €€

Miksi: Prachuap Beach Hotel on perusviihtyisä vaihtoehto rantabulevardilla. Huoneet ovat siistit ja pirteät ja henkilökunta on tavannut olla mukavaa. Ylempien kerrosten kulmahuoneista avautuvat komeat näkymät merelle ja kaupungin yli vuorille.
Missä: Keskustan rantabulevardilla. Katso tarjoukset hotelliin.

Ilmavoimien hotelli Fa Chom Kluen €€

Miksi: Hinta–laatusuhteeltaan Thaimaan parhaita hotelleja. Tilavat ja siistit huoneet merenrantaparvekkeella maksavat 850 bahtia ympäri vuoden. Uima-allas löytyy. Varaaminen etukäteen on vaikeaa, jos ei puhu thaita. Arkisin tilaa tosin löytyy lähes varmasti etukäteen varaamattakin.
Missä: Kauniilla ja rauhallisella Ao Manao -lahdella. Kyseessä on rannan ainoa hotelli, joten perille löytää varmasti, kunhan antaa mopotaksille suunnaksi Ao Manao.

Yuttichai Hotel €

Miksi: Yksinkertainen, siisti ja hävyttömän halpa vanhan ajan majatalo on tunnelmallinen aikamatka 1960-luvun Thaimaahan. Langattoman verkon saa reilun euron päivämaksulla. Mopojakin vuokrataan.
Missä: Keskustassa rautatieaseman vieressä mukavalla puutalokadulla.

Matka Prachuap Khiri Khaniin

Omalla autolla matkan Bangkokin keskustasta taittaa reilussa neljässä tunnissa.

Junamatka Bangkokista Prachuap Khiri Khaniin kestää noin kuusi tuntia. Prachuap Khiri Khanin söpö, vanha rautatieasema nököttää aivan pikkukaupungin keskustassa. Rautatieaseman vieressä on edullinen ja omalla vanhahtavalla tavallaan tunnelmallinen majatalo Yutichai Guesthouse.

Prachuap Khiri Khanissa pysähtyvät myös Bangkokista Etelä-Thaimaahan matkaavat bussit.

Matka Hua Hinista Prachuap Khiri Khaniin kestää julkisilla kulkuneuvoilla vajaat kaksi tuntia.

Jatka matkaa

Rauhallinen Prachuap Khiri Khan on hyvä välietappi matkalla Etelä-Thaimaan suosittuihin turistikohteisiin. Prachuap Khiri Khanissa voi kokea aitoa thaimaalaista tunnelmaa ennen siirtymistä matkailijoiden suosimille saarille.

Matkaa on helppo jatkaa busseilla tai junalla esimerkiksi Chumphoniin, josta lähtevät laivat Ko Taolle. Junasta voi myös jäädä jo aiemmin viehättävässä Ban Krutissa, jolla on uskomattoman pitkä ja hieno ranta. Ban Krutista on helppo järjestää päivän snorklausretki (kysy vaikka majatalostasi) Koh Thalulle, pienelle saarelle, jota ympäröivät upeat koralliriutat.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi