Historiallinen Hua Hin – näin pääset entisaikain tunnelmaan

Hua-Hin-juna
Hua Hinin kaunis, vanha rautatieasema on edelleen käytössä. Kuva: TAT

”Meressä kylpemisen lisäksi Hua Hinissa pääsee ampumaan leopardeja, kauriita, jäniksiä ja kyyhkysiä”, Thaimaan ensimmäinen rantahotelli mainosti.

Oli vuosi 1923, ja Siaminlahden rannalla sijaitsevaan pieneen kalastajakylään oli juuri avattu hieno, kolonialistityylinen Railway Hotel. Hotellissa oli 14 huonetta ja biljardisali ja sen ravintolassa tarjoiltiin jotain äärimmäisen eksoottista: eurooppalaista ruokaa.

Hua Hinin historiallinen Railway Hotel

Railway Hotel on edelleen olemassa, tosin nykyisin se kantaa nimeä Centara Grand Beach Resort. Vaikka hotelli on monta kertaa alkuperäistä suuremmaksi, on hurmaava vanhan ajan tunnelma tallella.

Historiallinen kierros kannattaakin aloittaa käymällä ihailemassa hotellin aulaa (rohkeasti sisään vaan!) ja nauttimalla kahvi tai drinkki hotellin museokahvilassa. Kahvilan seiniä koristavat vanhat mustavalkoiset valokuvat hotellista ja Hua Hinista.

Huomaa myös pihamaalla seisova suuri pensasnorsu. Se on ollut paikoillaan hotellin perustamisesta lähtien. Vastaanottoon ajettiin aikoinaan sen jalkojen välistä.

Nimensä hotelli sai junaradasta, joka oli valmistunut muutamaa vuotta aiemmin Bangkokin ja Singaporen välille. Hotellista on 10 minuutin kävely Hua Hinin kauniille, vanhalle rautatieasemalle.

Hua Hinin rautatieasema

Hua Hinin vanha rautatieasema yhdistelee ihastuttavasti thaimaalaista ja eurooppalaista arkkitehtuuria. Istu hetkeksi aseman penkille haaveilemaan junamatkustamisesta.

Jos rautateiden romantiikka vie sinut mennessään, voit vaikka seuraavana päivänä hypätä junaan ja körötellä parin tunnin matkan päähän kauniiseen Prachuap Khiri Khan -rantakaupunkiin. Matkan varrella junarataa reunustavat upeat maisemat: vehreät riisipellot ja komeat karstivuoret kuin itämaisesta unesta.

Jos Thaimaan junat ovat tänäkin päivänä hitaita, kulkivat ne aikoinaan eteenpäin todellista etanan vauhtia: kun rata avattiin, kesti 200 kilometrin matka Bangkokista Hua Hiniin koko päivän. Hua Hiniin pysähdyttiin yöksi.

Thaimaan ensimmäinen golfkenttä

Aivan junaradan vieressä sijaitsee Thaimaan ensimmäinen golfkenttä, Royal Hua Hin Golf Course. Sen perusti golfaamisesta innostunut kuningas Rama VII. Aikoinaan kenttää ympäröivät viidakot, joissa asusti tiikereitä ja villinorsuja. Golfkenttä on nykyisin avoinna kaikille pelaajille.

Mrigadayavan Palace – rakkauden ja toivon palatsi

On aika vinkata taksi tai tuktuk ja suunnata 15 kilometrin päähän kuninkaallisen kesäpalatsin luokse.

”Rakkauden ja toivon palatsi” valmistui samana vuonna Rautatiehotellin kanssa. Arkkitehdiksi palkattiin italialainen arkkitehti, ja lopputuloksena on sievä tiikkipalatsi, jossa yhdistyvät länsimaiset ja thaimaalaiset vaikutteet.

Huomaa söpö, pinkki kylpyhuone – palatsin rakennuttanut Rama VI tunnettiin kuninkaana ilman haaremia. Kuningas ei juurikaan välittänyt naisten seurasta, vaan rikkoi pitkän perinteen lukemattomien jalkavaimojen pitämisestä; naimisiin hän meni vasta pakon edessä, kun valtakunnalle tarvittiin kruununperijää.

Taiteellinen kuningas rikkoi perinteitä myös esiintymällä näytelmissä, jotka hän itse kirjoitti. Shokeeraavaksi moisen käytöksen teki se, että aiemmin tavalliset kuolevaiset olivat tuskin saaneet katsoa Siamin taivaallisia jumalkuningast, vaan heidän oli pitänyt kontata hänen edessään katse maahan painettuna. Palatsissa on nähtävillä kuninkaallinen teatteripaviljonki.

Palatsi ehti olla käytössä vain kaksi vuotta, kun se jo hylättiin kuninkaan kuoltua.

Klai Klangwon – Palatsi Kaukana huolista

Teatterikuninkaan seuraaja Rama VII rakennutti itselleen uuden palatsin, joka sijaitsee lähellä Hua Hinin keskustaa. Palatsi Klai Klangwon eli ”Kaukana huolista” on edelleen Thaimaan kuningasperheen käytössä.

Sisätiloissa ei pääse käymään, mutta puutarha on usein avoinna vierailijoille. Kannattaa käydä kokeilemassa.

Ravintolat vanhoissa tiikkihuviloissa

Klai Klangwon -palatsin lähettyvillä on useita vanhoja tiikkihuviloita, joita Bangkokin aateliset rakennuttivat itselleen Hua Hiniin kesäasunnoiksi kuninkaan esimerkin innoittamana. Meren äärellä oleviin huviloihin paettiin Bangkokin kesäkauden hellettä.

Useissa vanhoissa tiikkihuviloissa toimii nykyisin tunnelmallisia ravintoloita. Ravintoloista suosituin ja kehutuin on Baan Itsara, jonne historiallinen kierros onkin hyvä päättää illalliselle.

Yön laskeuduttua ravintolan terassilta voi usein nähdä sotalaivoja, jotka loistavat merellä juhlavalaistuksessa. Sotalaivat ovat merkki siitä, että joku kuningasperheen jäsenistä on vierailulla kesäpalatsissaan.

Päiväretki kuninkaalliseen luolaan

Sam Roi Yot Hua Hin Thaimaa
Upea kuninkaallinen luolapaviljonki Sam Roi Yotin kansallispuistossa. Kuva: Antti Helin

Erillisellä päiväretkellä kannattaa käydä myös Sam Roi Yotin kansallispuistossa, jonka Phraya Nakhon -luolassa sijaitsee upea, kuninkaallinen paviljonki muistona Rama V:n vierailusta vuonna 1890.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi