Pranburi ja Pak Nam Pran -ranta

Pranburi, Thaimaa. Kuva: Just_One_Pic / Shutterstock.com

Pranburi on vastaus toiveisiisi, jos etsit tyylikästä ja rauhallista rantakohdetta läheltä Bangkokia. Rauhallisen hiekkarannan lisäksi Pranburiin houkuttelevat tyylikkäät ja kekseliäät boutique-hotellit.

Hua Hinista vaivaiset 30 kilometriä etelään sijaitseva Pranburi on parhaimmillaan viikonloppukohteena Bangkokissa asuville, mutta turisteille Pranburi voi olla liiankin rauhallinen: viikon tai kahden lomalla voi aika käydä pitkäksi.

Nähtävyyksiä on vähän ja Pranburin ravintola- ja ostostarjonta on hyvin rajallista. Pranburin ehtii nähdä ja kokea muutamassa päivässä.

Miksi matkustaa: Pranburi on oiva viikonlopun rantakohde niille bangkokilaisille, joista Hua Hin tai Pattaya tuntuvat turhan vilkkailta ja Cha-Am liian tavanomaiselta.

Miksi jättää väliin: Pranburiin on 30 kilometriä pitempi matka Bangkokista kuin vaikkapa Hua Hiniin.

Pranburin rannat

Pak Nam Pran -ranta. Prachuap Khiri Khan, Thaimaa. Kuva: Atommy / Shutterstock.com

Pranburin rantoja ei kannata sekoittaa Pranburin pikkukaupunkiin, joka on tavanomainen thaimaalainen betonista rakennettu kaupunki noin kymmenen kilometria sisämaahan rannoilta.

Pranburin alueen pääranta on Pak Nam Pran, jota tosin usein Pranburiksi kutsutaan. Pak Nam Pran on pitkä, maitokahvinvärinen ranta, joka on jouduttu suurelta osalta matkaltaan suojaamaan aaltovallilla eroosiolta. Rannan alkupäässä on iso ja upea Evason -hotelli, mutta suurin osa majapaikoista on pieniä ja idyllisiä, boutique-henkisiä hotelleja.

Ranta päättyy eteläpäässään Khao Kalok -kukkulaan, jonka juurella on pieni temppeli. Kukkulan toisella puolen odottaa lähes autio ranta, Khao Kalok Beach. Pitkällä rannalla on harvakseltaan vain muutama majatalo.

Pranburi – nähtävyydet ja retket

Khao Kalok, Thaimaa. Kuva: BlueOrange Studio / Shutterstock.com

Pranburin rannat ovat sopivan tuulisia, jotta niillä voi harrastaa tai opetella leijalauailua (kiteboarding). Opetusta tarjoaa Airstylers Kite School.

Kansallispuisto Sam Roi Yot on noin 10 kilometrin päässä. Sam Roi Yot tunnetaan komeista karstivuorimaisemista ja upeasta kuninkaallisesta luolapaviljongista. Täällä on lähes pakko käydä! Pranburista Sam Roi Yotiin vievä maantie numero 1020 on saanut jopa pyöräilykaistan, joten retkelle voi lähteä vaikka pyöräillen.

Toinen luonnonähtävyys on pieni ranta Brassiere Beach eli rintaliiviranta. Ranta on saanut nimensä merestä nousevasta kahdesta saaresta, jotka muistuttavat kovasti tissejä. Paikallisen uskomuksen mukaan ne jäivät jäljelle mereen hukkuneesta myyttisestä kalastajantyttärestä. Toisella saarista on pieni pyhättö, jolle thaimaalaiset käyvät luovuttamassa rintaliivejä kalastajantyttären rintojen suojaksi.

Rannalla sijaitsevalta, taiteelliselta Brassiere Beach Hotelilta voi vuokrata kajakkeja ja käydä melomassa saarille.

Retkellä voi käydä myös Khao Khalo -kukkulalla. Khao Kalok nousee jylhänä eteen rantatietä saavuttaessa, eikä ensin uskoisi, että huipulle pääsee kiipeämään. Pieni polku kuitenkin lähtee kallion sivua ja lopulta päätyy huipulle. Maisemat huipulta ovat komeat!

Laskeutuminen rannan puolelle ei ole aivan yhtä kivuton kuin ylösmeno. Köysiä on yritetty virittää auttamaan seikkailijaa, mutta monessa kohtaa ne ovat poikki. Reitti sujuu kuitenkin mutkitta normaalikuntoiselta reippailijalta.

Pranburin kylä on nopeasti koluttu, eikä se eroa juurikaan muista thaimaalaisista pikkukylistä.

Pranburista ja rannoilta on helppo käydä myös Hua Hinin nähtävyyksillä.

Pranburin ravintolat

Kalastaja esittelee saalistaan. Pranburi, Thaimaa. Kuva: Rolf_52 / Shutterstock.com

Ruokailusta ja etenkin merenelävistä nauttiva on Pranburissa kuin kotonaan, sillä tuore seafood kuuluu rantakohteen erikoisuuksiin.

Illan tullen merenäärellä sijaitsevat ravintolat laittavat tunnelmavalot päälle, ja kynttilänvaloillallinen voi alkaa.

Ruoka on loistavaa ja edullista. Viiniä on tarjolla mm. kuuluisassa OX Seafood -rantaravintolassa.

Viihtyisä Tonto löytyy Villa Marocin vierestä Khao Khalok -rannan alkupäästä. Ravintolan vetonaulana ovat uppopaistetut kalat.

Kolmas mainio ruokapaikka on bangkokilaisten mainostoimittajien pyörittämä Pranberry, jossa tarjoillaan pastaa, porsaankyljyksiä ja muita länsimaisia annoksia. Pranberry on yleensä auki vain viikonloppuisin.

Pranburi – hotellit

Pranburissa on tarjolla majoitusta edullisista majataloista luksushotelleihin asti. Suurin osa hotelleista on aivan rannan äärellä, ja herääminen laineiden liplatukseen kuuluu osana Pranburin lomaa.

Majapaikka kannattaa varata tai edes varmistaa ennen matkaa, sillä Bangkokista Pak Nam Praniin vievä minibussi vie matkustajat suoraan hotellien ovelle (ja hakee sieltä pyydettäessä).

Pranburin ylellisin hotelli on uusi Sheraton Hua Hin Pranburi Villas, jonka kaikki huoneet ovat hyvin privaatteja pool villoja.

Vieressä sijaitseva Blue Lotus on yksi Pranburin klassikoista: viihtyisä ja arvostettu kylpylähotelli.

Jos kaipaa edellisiä intiimimpää boutique-hotellitunnelmaa, on romanttinen Aleenta loistava vaihtoehto. Hotelli tuo mieleen pienen, kreikkalaisen rantakylän.

Villa Maroc tarjoaa puolestaan ylellistä marokkolaistunnelmaa (marokkolaishenkiset hotellit ovat olleet Thaimaassa muodissa jo vuosikaudet). Marokkolaistunnelmia voi myös käydä henkimässä hotellin Shisha-baarissa, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Le Way Resort on ihastuttava, perinteiseen thaimaalaiseen tyyliin rakennettu seitsemän huoneen pikkuhotelli, joka sijaitsee lähes yksikseen Khao Khalok -rannalla (hieman harhaanjohtavasta nimestään huolimatta).

Matka Pranburiin

Jos ei ole käytössä omaa autoa, Pranburiin pääsee Bangkokista kätevimmin minibussilla (noin 200 bahtia), jotka lähtevät Victory Monumentilta tullitien alta sitä mukaa kun ne täyttyvät.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Heti Pranburin eteläpuolella, 10 kilometriä Pak Nam Pran -rannalta on perheiden suosima rantakohde Dolphin Bay.

Pranburi – hyvä tietää

Ota hyttysmyrkky mukaan!

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi