Koh Phangan – kohdeopas

thaimaa phangan haad rin ranta
Haad Rin -ranta rauhalliseen aikaan, kun Täydenkuun juhliin on pitkä aika. Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: Vasit Buasamui / Shutterstock.com

Koh Phangan tunnetaan parhaiten täydenkuun juhlistaan. Unohda se. Unohda kaikki, mitä olet aiemmin kuullut saaresta. Sillä matkakohteena Koh Phangan on Thaimaan väärinymmärretyin.

Yleinen harhaluulo on, ettei saarella muuta tehdäkään kuin juhlita. Luulo on täysin väärä. Kukkulainen ja viidakkoinen Koh Phangan on todellisuudessa yksi Thaimaan rauhallisimmista saarista, ja rannatkin ovat Koh Phanganilla kauniimmat kuin monta kertaa suositummalla naapurisaarella Ko Samuilla.

Miksi matkustaa: Ko Phanganilla on useita hienoja rantoja, joilla on erilaisia tunnelmia. Saari sopiikin monenlaiselle matkailijalle: perheille, pariskunnille, joogaajille, hipeille, erakoille ja luksuksenkin etsijöille. Saari villiintyy vain täydenkuun aikaan, ja silloinkin juhlat keskittyvät Had Rin Beachille. Muun ajan kuusta saari on ihanan rauhaisa.

Miksi jättää väliin: Jos vierastat reppureissaajatunnelmaa tai haluat lomakohteessasi olevan hyvät ostosmahdollisuudet.

Kenelle Koh Phangan sopii parhaiten?

Reppureissaaja: Koh Phangan on pohjimmiiltaan edelleen reppureissaajien saari, vaikka majoitusta löytyykin nykyisin monessa eri hintaluokassa.

Jos etsit

Bungalowia rannalta: Koh Phangan on Thaimaan parhaita kohteita löytää edullinen rantabungalowi. Mukava ranta reppureissaajalle on esimerkiksi Thong Nai Pan Yai, jolla sijaitsee mainio Long Tail Beach Resort sekä muita kivoja rantabungalowipaikkoja.

Juhlia: Ei siitä pääse mihinkään. Koh Phanganin Full Moon Partyt ovat yhdet maailman kuuluisimmista bileistä. Bilettäjä varaa tietenkin majatalonsa täydenkuun Had Rin rannalta, josta löytyy kaikentasoista majoitusta.

Satamakylä Thongsala

thaimaa phangan thongsala
Thong Sala on Koh Phanganin pieni satamakaupunki. Tänne saapuu suurin osa saarelle matkaavista lautoista. Kuva: GlebSStock / Shutterstock.com

Matkailijat tekevät Koh Phanganilla yleensä ensimmäisenä tuttavuutta Thongsalan kanssa, jonka satamaan suurin osa laivoista päätyy (muutama laiva menee suoraan täydenkuun juhlistaan tunnetulle Haad Rinille).

Thongsalassa on muutaman kadun verran majataloja ja ravintoloita. Jo heti Tongsalan vieressä on rantoja, tosin Koh Phanganin parhaat rannat löytyvät kauempaa.

Satamakylä on kuitenkin hyvä valinta asuinpaikaksi niille, jotka aikovat kiertää saarta; ole täällä ensin muutama yö, vuokraa skootteri ja kierrä saarta omaa unelmien rantaasi etsien. Thonsalassa asustavat myös monet saarelle muuttaneet ulkomaalaiset.

Majoituskin tapaa olla Thongsalassa halvempaa kuin rannoilla. Aivan sataman vieressä sijaitsee mukava Buakao Inn. Muutaman minuutin pitempään satamasta joutuu kävelemään viihtyisään Dreamville Koh Phanganiin.

Phangan Hometown Resort on jo selvästi kauempana, mopomatkan päässä, mutta on todella viihtyisä ja pitkä uima-allaskin löytyy.

Koh Phanganin parhaat rannat

Satamakylä Thongsalasta tiet vievät rannoille, joita on ympäri saarta.

Jo aivan Thongsalan kupeessa on rantahotelleja, kuten kaunis ja tunnelmaltaan ylellinen Kupu Kupu Phangan. Parhaat rannat ovat kuitenkin kauempana satamakylästä.

Jos taas haluaa yhdistää Thongsalan kätevyyden rantabungalowiin, niin silloin hyvä paikka yöpymiseen on saaren etelärannikko, joka on tunnelmaltaan melkein Thongsalan jatkoa.

Thongsalan lähirannat eivät ole itsessään kummoisia, mutta hyvä puoli on se, että täältä on helppo liikkua ympäri saarta – vaikkapa Had Rinin täydenkuunjuhliin, jonne on reippaasti songthaew-kyytejä pitkin yötä.

Koh Phanganin kuuluisin ranta on kaakkoiskulmassa sijaitseva Had Rin, täydenkuunjuhlien näyttämö. Saarella on kuitenkin monta muutakin hienoa ja Had Rinia paljon rauhallisempaa rantaa. Ne ovat kuin toisesta maailmasta, täydellisiä paratiisirantoja, joissa muu maailma unohtuu.

Koh Phanganissa on useampikin paikka, jossa hiljaisesti sallitaan nudismi. Kannattaa huomioida, että julkinen alastomuus on Thaimaassa lailla kielletty ja aikamoinen tabu paikallisessa kulttuurissa. Mutta Phangan on hengeltään hippisaari.

Koh Phanganin parhaista rannoista kerrotaan lisää alla.

Haad Rin – Phanganin bileranta

thaimaa phangan haad rin ranta bikinit
Haad Rin -ranta vilkkaaseen aikaan. Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: OlegD / Shutterstock.com

Koh Phanganin kuuluisin ranta on Haad Rin, jolla järjestetään täydenkuun juhlat. Rantakylä täyttyy juhlien lähestyessä, mutta rauhoittuu huomattavasti muina aikoina.

Haad Rin on itse asiassa kolme rantaa kapealla niemekkeellä. Rannoista itäänpäin aukeava auringonnousunranta Had Rin Nok on upea. Hiekka on valkoista ja hienoa.

Suoraan rannalla on vain muutama majapaikka. Näistä parhaita on keskihintainen Palita Lodge.

Iso osa Had Rinin majoituksesta on länsipuolen rannalla, Had Rin Nai, joka on kapea ja romuluinen. Uuden ja trendikkään Explorar Koh Phangan – Adults Only Resortin myötä rannan imago on tosin kohentunut.

Kolmas ranta on salaisin. Leela Beach sijaitsee niemen kärjen lähellä, kukkuloiden takana piilossa. Rannalla sijaitsevat erinomaiset hotellit Sarikantang Resort ja The Cabin Beach Resort. Had Rin on lyhyen kävelymatkan päässä muttei liian lähellä.

Kolmen rannan välissä sijaitsee Had Rinin ”turistigetto”, joka on ahdettu täyteen ravintoloita, kauppoja ja tatuointiliikkeitä. Täältä, lyhyen kävelymatkan päässä rannoilta löytyvät myös Had Rinin hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat kuten siisti ja edullinen Delight Resort, josta löytyy jopa uima-allas.

Vaikka Had Rin on Koh Phanganin rannoista kuuluisin, on se itse asiassa aika eristyksissä muusta saaresta: perille johtaa todella jyrkkä tie, jota ei ole kovin mukava ajaa ainakaan montaa kertaa edestakaisin. Onnettomuudet ovat tienpätkällä valitettavan yleisiä. Eli jos aikoo kiertää saarta, Had Rin ei ole paras mahdollinen vaihtoehto rannaksi.

Katso tarjoukset Haad Rinin hotelleihin

Sympaattinen Ao Chao Phao

Saaren länsipuolella on rantoja melkein vieri vieressä aina saaren pohjoisrannikolle asti. Thongsalasta vie rannoille nopea ja helppokulkuinen tie.

Ao Chao Phao on rauhallinen, vähän kehittynyt ranta, paikoin romuluinenkin. Hiekka on valkoista ja pehmeää, meri turkoosia. Thongsalaan ajaa täältä nopeasti.

Ao Chao Phaossa sijaitsee muutama mukava ja edullinen majatalo, kuten oma suosikkimme Seaflower Bungalows, joka on aivan hiljan remontoinut majoituksensa aiempaa hotellimaiseksi ja hintakin on noussut. Tunnelma on kuulemma silti edelleen kohdillaan.

Edullisempi vaihtoehto on Benjamin’s Hut, joka sekin on on petrannut ulkoasuaan, mutta nostanut vähemmän hintojaan.

Tyylikkäitä tunnelmia löytää puolestaan hyvin pidetystä Zama Resortista. Kyseessä on vanhempi resortti, joka on saanut onnistuneen kasvojenkohotuksen.

Salainen ranta Zen Beach

Haad Chao Phaon vieressä on aika lailla salaisuutena säilynyt Zen Beach, jossa Koh Phanganin expatit tapaavat käydä nauttimassa auringonlaskuista bongorummutuksen tahtiin tanssien.

Päivisin Zen Beachin oikeassa (pohjoisessa) reunassa sopii ottaa aurinkoa nudistityyliin.

Haad Yao – pitkä mutta hieman hengetön

thaimaa phangan haad yao ranta palmu
Haad Yao -ranta. Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: Dmitry Eagle Orlov / Shutterstock.com

Seuraavana vastaan tuleva Haad Yao on saaren pisimpiä ja leveimpiä hiekkarantoja. Hiekka on valkoista, ja horisontissa siintävät Ko Tao sekä meriluonnonpuisto Ang Thongin saaret.

Tunnelmaltaan Haad Yao on kuitenkin tuntunut aina jotenkin hengettömältä – ja Haad Yaon majapaikkoja tuntuu vaivaavan sama vika.

Katso tarjoukset Haad Yaon majoitukseen.

Haad Salad – ihanan valkoista hiekkaa

Haad Yaon pohjoispuolella sijaitseva Haad Salad onkin sitten aivan toista maata. Se on pieni ja mukava ranta. Valkoinen hiekka on uskomattoman hienoa, tosin tunnelmaa hieman verottavat romuluiset aaltovallit.

Rannalta löytyy sekä reppureissaajien majoja että muutama hienompi majapaikka kuten Cookies Salad Resort.

Toinen mukava majatalo on Salad Hut, jonka rantaravintola on ollut jo pitkään suositturuoka-, virvoke- ja chillailupaikka.

Had Salad on kaikkiaan mainio ranta rauhalliseen lomailuun.

Ao Mae Haad ja saari hiekkakankaan päässä

thaimaa phangan mae beach ranta
Mae Haad Beach, Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: S-F / Shutterstock.com

Aivan Koh Phanganin luoteiskulmassa on Ao Mae Haad, pitkä ja leveä ranta, jonka hiekka on harmaata ja karheaa. Hiekkakangas yhdistää rannan ja sen edustalla olevan pienen Ko Ma -saaren. Saaren ympärillä voi snorklata.

Täällä on mukava käydä päiväretkellä hiekkakangasta ihastelemassa, mutta Mae Haadin majapaikat eivät ole meitä hurmanneet. Pääosassa ovat kaksi suurehkoa mutta tylsää bungalowiresorttia.

Ao Mae Haadin vieressä on pieni ranta, South Nude Beach, jossa voi ottaa aurinkoa alasti. Vedessä on paljon teräviä korallinpalasia, joten mukaan kannattaa ottaa uimatossut.

Katso tarjoukset Mae Haadin hotelleihin

Kalastajakylä Chaloklum – padelia ja sukellusta

Mae Haadista tie kääntyy pohjoisrannikolle, jonka keskus on Chaloklum-kalastajakylä. Tämä on hyvää seutua etenkin sukeltajille, sillä Chaloklumista lähtevät sukellusretket alueen parhaalle sukelluskohteelle, Sail Rockille.

Kylässä on useampikin mukava majapaikka. On viihtyisä Silan Residence, eteerinen Namreka Sanctuary Wellness Retreat ja urheilullinen Padel Phangan Suite, jonka vetonaulana on padel-kenttä.

Idyllinen Haad Khom

Kylän jälkeen pohjoiseen vievä tie päättyy pienelle ja idylliselle Haad Khom -rannalle (Chaloklumista kulkee myös suora tie saaren halki Thongsalaan).

Haad Khom on aikamoinen paratiisiranta. Hiekka on valkoista ja meri turkoosia. Rannalla on muutama yksinkertainen majatalo, jotka nekin pysyttelevät piilossa piilossa palmujen ja kasuariinapuiden takana. Rannan edustalla olevaa koralliriuttaa kehutaan Phanganin parhaaksi.

Majoittua kannattaa viehättävässä Coconut Beach Bungalowsissa.

Thong Nai Pan ja Koh Phanganin kaunis koilliskulma

thaimaa phangan Thong Nai Pan Yai ranta
Thong Nai Pan Yai -ranta. Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Hienoja rantoja on Koh Phanganin koilliskulmassa, jonne vie Thongsalasta tie läpi viidakon. Thongsalaan ja Haad Rinille on pitkähkö matka, mutta tie on hyvässä kunnossa.

Rannoista komein on majoitukseltaan pääosin reppureissaajahenkinen Thong Nai Pan Yai. Pitkän rannan hiekka on valkoista ja pehmeää. Majatalot ovat piiloutuneet rantapuiden joukkoon. Pieni miinus tosin siitä, että laskuveden aikaan rannan idyllisyys kärsii.

Majataloja on useita muttei liikaa. Erityisen mukava on Longtail Beach Resort. Jos kaipaa uima-allasta, sellaisen löytää hotellimaisesta Dreamland Resortista.

Thong Nai Pan Noi – Koh Phanganin luksusranta

Vieressä on rannan pikkuveli Thong Nai Pan Noi, joka on kehittymässä Phanganin luksusrannaksi. Täältä löytyvät saaren tyylikkäimmät ravintolat ja hienoimmat hotellit kuten ihana, aasialaisuutta henkivä Anantara Rasananda. Erinomainen valinta romanttiselle lomalle.

Bottle Beach – ei enää niin arvoituksellinen

Thong Nai Pan -rantojen naapurissa pohjoisrannikolla on myös Bottle Beach, joka nautti pitkään lähes myyttistä mainetta. Perille pääsi vain veneellä.

Sittemmin Bottle Beachille on rakennettu tie (jyrkkä) ja suuri ja varsin tunnelmaton Haad Kuad Resort.

Onneksi Phanganin itärannikolla riittää edelleen myös rantoja, joille pääsee vain veneellä (tai patikoiden). Sellainen on esimerkiksi Haad Yuan, jossa on muutama ravintola sekä yksinkertainen majapaikka (Haad Yuan Barcelona Resort).

Had Than Sadet – syrjäisellä itärannikolla

Koh Phanganin syrjäisintä seutua on itärannikko. Tie vie vain yhdelle rannalle, Haad Than Sadet Beachille.

Hiekka on Sadetilla muita rantoja karheampaa, mutta tunnelma sitäkin raukeampi. Majoitusta tarjoaa entisajan reissufiilistä henkivä Mai Pen Rai Bungalows.

Koh Phanganin nähtävyydet

Phanganin suurin nähtävyys ovat täydenkuun juhlat, jotka keräävät kerran kuussa kymmeniä tuhansia juhlijoita Haad Rinille tanssimaan täydenkuun alla.

Saaren keskiosia peittävässä viidakossa virtaa Than Sadet -koski, jota useampikin Thaimaan kuninkaallinen on käynyt ihailemassa. Kosken viereen pääsee huonokuntoista tietä pitkin.

Viidakoihin järjestetään myös patikointiretkiä. Korkeimman kukkulan, Khao Ranin, huipulta avautuvat komeat näkymät.

Wat Pho -temppelissä Thongsalan lähellä pääsee iltapäivisin yrttisaunaan. Miehet voivat saunoa uimashortseissa, naiset tarvitsevat mukaansa sarongin.

Snorklaus Koh Phanganilla

Saaren itäpuolta reunustaa koralliriutta, jolla voi snorklata – näkyvyys ei tosin ole useinkaan kovin hyvä. Parhaina paikkoina pidetään Mae Haadin edustalla olevaa Ko Ma -saarta sekä Haad Kom -rantaa.

Sukeltaminen Koh Phanganilla

Sail Rock on Koh Phanganin lähialueen kuuluisin sukelluskohde, jossa vastaan voi uida jopa valashai. Kuva: Nicolasvoisin44 / Shutterstock.com

Sukellusretket lähtevät Chaloklumin kalastajakylästä, josta on suorin venereitti Siaminlahden parhaalle sukelluskohteelle Sail Rockille.

Koh Phangan onkin jopa suosittua sukellussaarta Koh Taoa parempi paikka Sail Rockilla sukeltamiseen. Sail Rockille sukeltaminen on Phanganista käsin edullisempaa kuin Koh Taolta tai Koh Samuilta.

Pitkään toiminut ja hyvämaineinen sukelluskeskus on Sail Rock Divers, jonka päämaja on Chaloklumin kalastajakylässä.

Thainyrkkeily Koh Phanganilla

Thongsalan kupeessa on kehuttu thainyrkkeilysali Muay Thai Chinnarach.

Koh Phangan – hotellit ja majoitus

Bungalow-mökkejä Coral Bay -rannalla. Koh Phangan, Thaimaa. Kuva: Dmitry Eagle Orlov / Shutterstock.com

Koh Phanganin hotellit ja majatalot sijaitsevat usein aivan rannalla. Majoituksen osalta Koh Phangan onkin loistava saari etsiä unelmien rantabungalowia.

Jos matkustaa saarelle täydenkuunjuhlien aikaan, kannattaa Koh Phanganin majoitus varata hyvissä ajoin etukäteen. Full Moon -juhlien aikaan Haad Rinin hotellit vuokraavat huoneitaan vain useaksi päiväksi kerrallaan. Myös majoituksen hinnat nousevat.

Juhliin osallistuakseen ei tarvitse asua Haad Rinilla, sillä lavataksit ajavat ympäri saarta. Haad Rinissa on toki ainutlaatuinen tunnelmansa juhlien alla, kun paikka täyttyy bilettäjistä.

Jos ei ole erityisen kiinnostunut juhlimisesta, kannattaa ehdottomasti majoittua Haad Rinin ulkopuolelle; Koh Phanganin parhaat rantabungalowit löytyvät muilta rannoilta.

Katso tarjoukset Koh Phanganin majoitukseen.

Koh Phangan – matka

thaimaa backpacker reppureissaaja
Koh Phangan pysyy vuodesta toiseen yhtenä reppureissaajien suosikkikohteista. Kuva: OlegD / Shutterstock.com

Koh Phangan sijaitsee Siaminlahdella Samuin ja Koh Taon välissä. Laivat Phanganille kulkevat naapurisaarten kautta. Lähin lentokenttä on Samuilla.

Laivaan voi nousta mantereella Chumphonista tai Suratthanista. Molempiin kaupunkeihin pääsee Bangkokista yöjunalla, bussilla tai lentäen. Lentokentiltä ja rautatieasemilta on laivayhtiöiden järjestämä kuljetus satamiin.

Suurin osa laivoista kulkee saaren pääkaupunkiin Thongsalaan, mutta vuoroja on myös suoraan täydenkuunjuhlistaan tunnetun Had Rin -rannansatamaan. Thongsalasta songthaew-lavataksit kuljettavat matkalaiset eri puolille saarta.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Koh Phanganilta kulkee päivittäin lauttoja naapurisaarille Koh Tao ja Koh Samui. Koh Tao on pieni, sukeltamiseen keskittynyt paratiisisaari. Samui on suuri saari, jolla on monenlaista tekemistä.

Koh Phangan – hyvä tietää

Lavataksit kulkevat saaren ympäri, tosin satunnaisesti, ja hinnat ovat aika kalliita. Suosittu tapa liikkua paikasta toiseen on skootteri. Skootteria vuokratessa kannattaa tarkistaa huolellisesti mopossa olevat kolhut, jottei joudu maksamaan niiden korjaamisesta pyörää palauttaessaan.

Ko Phanganin teitä on parannettu eivätkä ne ole enää yhtä vaarallisia kuin aikoinaan. Ne ovat kuitenkin edelleen jyrkkiä ja arvaamattomia: älä opettele mopolla ajamista täällä.

Saaren sairaala sijaitsee Thongsalasta kolmisen kilometriä pohjoiseen. Haad Rinilla on kaksi yksityistä terveysasemaa, Haad Rin Inter Clinic ja Bandon Inter.

Lauantaisin Thongsalan Talad Kao -kadulla pidetään paikalliset iltamarkkinat.

Ko Phangan – kokemuksia

Ko Phangan -kokemuksia kertoi sivuston Kapteeni, joka on vienyt Phanganille myös perheensä: ”Saari sopi hyvin myös perhekohteeksi.”

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan Kapteenin kirjoittamaa opaskirjaa Tripsteri Thaimaa.

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi