Krabi – kohdeopas

thaimaa krabi ranta
Phra Nang Beach eli Prinsessalahti. Krabi, Thaimaa. Kuva: Maxim Tupikov / Shutterstock.com

Krabissa matkailijaa odottavat Thaimaan kauneimmat maisemat. Pystysuorat karstijyrkänteet ja -saaret nousevat merestä satojen metrien korkeuteen kuin muinaiset kivihirviöt. Nämä maisemat on nähtävä ainakin kerran elämässä!

Miksi matkustaa: Krabin maisemia voisi ihailla päiväkaudet rannalla maaten, mutta Krabissa kannattaa myös heittäytyä seikkailuihin. Krabi kun on Thaimaan paras rantakohde aktiiviseen lomailuun. Krabi sopii täydellisesti kalliokiipeilyyn, melontaan ja saariretkiin. Sukeltamaankin pääsee suomalaisessa opastuksessa.

Miksi jättää väliin: Krabi on todella suosittu, ja hiekkarannat voivat tuntua turhan vilkkailta – Ao Nangia voi hyvin kutsua jopa turistirysäksi. Ja vaikka Krabissa voi sukeltaa ja snorklata, ei Krabi ole niihin Thaimaan parhaita kohteita.

Kenelle Krabi sopii parhaiten?

thaimaa krabi ranta pariskunta
Poda on yksi Krabin edustalla sijaitsevista autiosaarista. Krabi, Thaimaa. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Seikkailija: Krabissa voi tehdä viidakkoretkiä ja seikkailla luolissa, joihin kivikauden ihmiset ovat maalanneet terveisiään. Lyhyen venematkan päässä on kauniita, asumattomia saaria, joille voi tehdä päiväretkiä – tai jäädä yöksi kokemaan autiosaaren tunnelmaa. Seikkailijalle hyvä paikka majoittua on Krabi Townissa sijaitseva halpa Good Dream -majatalo, josta käsin on helppo tehdä retkiä eri puolille Krabin aluetta.

Pariskunta: Kauniit maisemat houkuttelevat myös kuherteluun – tosin romantiikkaa etsivän pitää osata valita huolella Krabin rannoista: Ao Nangin vilskeessä voi romantiikka olla kaukana. Krabin romanttisin ranta on rauhaisa Tub Kaek, jolla sijaitsee useita idyllisiä majapaikkoja, kuten ihana Tubkaak Boutique Resort. Näteissä huoneissa on tunnelmalliset ”ulkoilmakylpyhuoneet”, ja henkilökunta on viimeisen päälle ystävällistä.

Reppureissu: Krabi on vakiinnuttanut paikkansa reppureissaajien maailmankiertueella. Paras ranta reppureissaajalle on Ao Tonsai, jossa on säilynyt hauska annos hippihenkeä.

Luksus: Krabi tarjoaa myös luksuselämyksiä kahden huikean hotellin verran. Superkallis Rayavadee on Thaimaan kauneimman rannan, Ao Phra Nangin, ainoa hotelli. Rauhaisalla Tuk Kaek -rannalla sijaitseva Phulay Bay Ritz-Carlton on puolestaan yksi Thaimaan ylettömimmistä hotelleista: tunnelma on kuin tuhannen ja yhden yön saduissa.

Jos etsit

thaimaa paratiisisaari
Ko Hong on huikean kaunis autiosaari Krabin edustalla. Kuva: Huw Penson / Shutterstock.com

Kalliokiipeily: Krabi tunnetaan yhtenä maailman parhaista kohteista kalliokiipeilyyn. Krabissa voi myös harrastaa ja kokeilla Deep Water Solo -kiipeilyä. Krabin parhaita rantoja kalliokiipeilyyn ovat Ao Tonsai ja Railay.

Melonta: Myös melontakohteena Krabi on Thaimaan parhaita. Kajakkiretkillä pääsee melomaan salaisiin laguuneihin. Melontaretkille pääsee helpoiten Krabi Townista ja Ao Nangin rannalta.

Miten Krabi pärjää muita rantakohteita vastaan?
Krabi vs Khao Lak
Krabi vs Phuket

Krabi Town

Alueen hallinnollinen keskus on Krabi Town, mukava pikkukaupunki, joka sijaitsee mereen laskevan joen suulla, vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Ao Nangilta.

Krabi Townissa itsessään ei ole kauheasti nähtävää, mutta täältä käsin on helppo tehdä retkiä alueen nähtävyyksille. Myös majoitus ja ruoka on edullisempaa kaupungissa kuin rannoilla.

Kaupungin ravintolaklassikkoja on thaimaalaisen pariskunnan pitämä May & Mark’s House (Maharaj Soi 10), jonka ihmeisiin kuuluu sellainenkin fuusioruokakokeilu kuin thaicurrypizza. Pikkuravintola on viihtyisä travellerien kohtaamispaikka.

Katso tarjoukset Krabi Townin majoitukseen.

Krabin rannat

thaimaa krabi ranta nainen
Krabin kauneimmat rannat löytyvät veneretkillä Railayn niemelle ja autiosaarille. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Jo tarkkoja ollaan, Krabi tarkoittaa kokonaista maakuntaa, johon kuuluvat mantereella olevien rantojen lisäksi myös saaret Koh Phi Phi, Ko Jum, Ko Lanta ja Ko Ngai. Käytännössä Krabilla tarkoitetaan kuitenkin yleensä mantereen puolella olevia rantoja.

Krabin vilkkain ranta on Ao Nang, jonka viereen on kasvanut liki kaupunkimainen matkailukeskittymä. Suurin osa Krabin majapaikoista on Ao Nangissa, tosin aivan rannalla sijaitsee vain muutama hotelli, kuten rannan kauneimmalla paikalla sijaitseva Krabi Resort.

Melkein Ao Nangin vieressä on rakentamiselta pääosin suojeltu Hat Noppharat Thara. Rannalla on vain jokunen suurmpi hotelli ja muutama edullinen reppureissumajatalo.

Lyhyen venematkan päässä Ao Nangilta on komeiden kalkkikivijyrkänteiden eristämä Railay-niemi, jolla sijaitsevat Krabin kauneimmat rannat: Railay West ja etenkin Ao Phra Nang eli Prinsessalahti. Perille pääsee vain veneellä.

thaimaa krabi tonsai ranta auringonlasku
Tonsai Beach, Krabi, Thaimaa. Kuva: Ilya Sviridenko / Shutterstock.com

Reppureissaajille sopii parhaiten Railay Westin eristyksissä oleva naapuriranta Ao Tonsai, joka on kuin aikamatka parinkymmenen vuoden takaiseen Krabiin: rannalla vallitsee ihastuttava hippeilyhenki.

thaimaa ranta lomailija makaa vedessä
Klong Muang. Krabi, Thaimaa. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Aikuisempaan makuun sopii puolestaan rauhallinen ranta Klong Muang, joka sijaitsee Ao Nangista kymmenisen kilometria länteen. Tunnelmaa tosin hieman verottavat rannan suuret vuorovesivaihtelut: laskuveden aikaan ranta voi näyttää vähemmän idylliseltä.

Ja kun matkaa jatkaa vielä kymmenen kilometriä, saapuu Krabin luksusrannalle, ihastuttavalle Haad Tubkaakille. Horisontissa kohoaa karstisaaria, ja heti rannan takaa alkaa viidakko. Tukbkaakin ihanimpia hotelleja on Tubkaak Boutique Resort.

Krabi Townin kaakkoispuolella on vielä Haad Yao, jolle ovat vasta nousseet ensimmäiset hotellit. Ranta on pitkä mutta matala.

Krabi – tekemistä ja kokemista

thaimaa krabi railay kalliokiipeily
Railayn rannan maisemissa kelpaa kiivetä usean köydenpituuden reittejä. Krabi, Thaimaa. Kuva: King Ropes Access / Shutterstock.com

Krabi on Thaimaan parhaita paikkoja aktiiviseen lomailuun. Tekemistä riittää saarihyppelystä kalliokiipeilyyn ja melontaretkiin. Ao Nangissa toimii myös suomalainen sukelluskeskus. Krabissa ei todellakaan tule aika pitkäksi!

Lue lisää Krabin nähtävyyksistä ja retkistä.

Krabin palvelut – ostokset ja ravintolat

Palvelut ovat Krabissa yllättäen hieman vaatimattomat verrattuna Thaimaan muihin suosituimpiin lomakohteisiin. Etenkin shoppailumahdollisuudet ovat varsin rajalliset.

Ao Nangin rantakadun varrella myydään monenlaista piraattitavaraa. Oikeita merkkituotteita myydään alennuksella Outlet Villagessa, joka sijaitsee valtatie 4:n varrella.

Paras valikoima ravintoloita on Ao Nangissa.

Krabin majoitus – millä Krabin rannalla kannattaa asua?

Suurin osa Krabin hotelleista on alueen vilkkaimmalla rannalla Ao Nangilla. Hotelleja on valtava määrä edullisista majataloista paremman luokan hotelleihin, tosin varsinaiset luksushotellit löytyvät muilta rannoilta, etenkin rauhalliselta Tubkaekilta.

Ao Nang on hyvä paikka asua, jos aikoo tehdä paljon retkiä Krabin ympäristöön ja kaipaa laajaa ravintolatarjontaa. Jos taas aikoo viettää paljon aikaa rannalla, parempi vaihtoehto on Railayn niemi. Molemmissa riittää vilskettä. Jos kaipaa rauhalliselle rannalle, kannattaakin suunnata Klong Muangille.

Katso tarjoukset Krabin hotelleihin.

Jatka matkaa Krabista

thaimaa phi phi maya beach ranta
Phi Phi -saarten legendaarinen Maya Beach on suosittu retkikohde. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Krabi Townin satamasta lähtee pari laivaa päivässä nuorekkaalle Ko Phi Phille. Marras–huhtikuun aikana kulkee päivittäisiä vuoroja myös perheystävälliselle Ko Lantalle ja rauhalliselle Ko Jumille.

Kiehtova kohde on lähes salaisuutena säilynyt saari Ko Yao Noi, jolle on venekyytejä päivittäin.

Lantalle pääsee Krabista myös bussilla. Ajomatka kestää suunnilleen saman verran kuin laivalla.

Matka Krabiin

Krabi on suosittu pakettimatkakohde, ja Suomestakin pääsee suoraan Krabiin lomalennoilla.

Bangkokista matkustaa Krabiin kätevimmin lentämällä (rautatietä ei ole ja bussimatka kestää puoli vuorokautta). Lentoja kohteiden välillä on vilkkaasti pitkin päivää. Minibussit vievät Krabin lentokentältä kaupunkiin ja rannoille.

Krabista voi jatkaa matkaa busseilla ympäri Etelä-Thaimaata. Bussit pysähtyvät ja lähtevät Krabi Townissa, josta pääsee Ao Nangille ja satamaan edullisilla songthaew-kimppatakseilla.

Krabi Townin satamasta pääsee pitkähäntäveneellä suoraan Railayn niemelle. Valoisaan aikaan kulkee edullisia kimppaveneitä.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Krabin lentokenttä

Krabin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee päätie numero 4:n varrella noin 10 kilometrin päässä Krabi Townista. Ao Nangin rannalle on matkaa 27 kilometriä (puolisen tuntia) ja Ko Lantalle 70 kilometriä (2–3 tuntia).

Lentokentältä on bussikyyti vain Krabi Towniin (100 bahtia) ja Ao Nangiin (150 bahtia). Bussi jättää matkustajat lähelle näiden toivomia määränpäitä, vaikkapa hotelleja. Aikaa voi tuhrautua bussin kiertelyyn hotellista toiseen. Vaan mihinkäs lomalla on kiire. Bussilippuja myydään tuloaulan tiskillä.

Vaihtoehtona ovat lentokenttättaksit, joihin ostetaan lippu tiskiltä. Hinnat on määrätty etukäteen. Tarjolla on myös minibussitakseja suurempia seurueita varten.

Krabi kokemuksia

Tämän sivun tekemisessä on auttanut MinneThaimaassa-sivuston avustaja Saritta Duhamel, jolla on pitkä kokemus Krabin alueelta. Kerro omia kokemuksiasi Krabista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Railay rannalla kannattaa käydä päiväretkellä katsomassa upeita kallioita. Mutta sielläkin vesi on sakeaa kuin Vantaanjoessa. Kuka haluaa uida viemärivedessä? Parin tunnin venematkan päässä on esim. koh Ngai jossa voi uida ja snorklata huomattavasti puhtaammissa vesissä. Myös AoNangin rantakadun krääsäliikkeet suurimmalta osaltaa vastenmielisten pakistanilaisten hallussa, kaukana on hymyjen maa tunnelma.
    Jos lennättä Krabille, käykää Railayssa päiväretki ja pikaveneillä etelämmäs puhtaille thaimaan saarille.

    • Railay on kyllä vilkas paikka, mutten sitä ehkä sentään ihan Vantaanjokeen vertaisi 🙂 Kertokaapa muut lukijat omia mielipiteitänne, mitä piditte Railayn niemestä?

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi