Ko Yao Noi – romantiikkaa ja luksusta unohdetulla saarella

thaimaa yao noi autio hiekkaranta
Ko Yao Noi -saarelta avautuvat kauniit karstisaarimaisemat Phang-Nga-lahdelle. Kuva: Breezy Stock / Shutterstock.com

Koh Yao Noi on sopiva pakopaikka, jos kaipaa pakoon Etelä-Thaimaan turistiseuduilta kuten Phuketista tai Krabin Ao Nangista. Ko Yao Noi on on ihanan rauhallinen ja maalaismainen saari, josta avautuvat upeat merinäkymät Phang-Nga-lahden eteerisiin karstisaarimaisemiin.

Muutaman luksushotellin lisäksi saarella on kourallinen kohtuuhintaisia majataloja. Vaikka turismi tuokin jo rahaa saarelle, ovat Ko Yao Noin pääelinkeinot edelleen kalastus ja kuminviljely.

Lomailun lomassa Ko Yaolla pääseekin kurkistamaan aitoon thaimaalaisen saaren arkeen. Koh Yao Noin asukkaat ovat pääosin muslimeita kuten monella muullakin Etelä-Thaimaan saarella.

Koh Yao Noi on pienempi kahdesta vierekkäin sijaitsevasta saaresta Phuketin ja Krabin välissä Phang Nga -lahdella. Toinen saarista on nimeltään Koh Yao Yai, ja se on vielä Koh Yao Noitakin rauhallisempi.

Koh Yao Yaikin kasvattaa tosin hiljalleen suosiotaan. Vetonaulana ja pitkä, muutaman palmun koristama hiekkasärkkä, Laem Had Beach, joka sopii hyvin Instagram-kuviin. Hiekkasärkkää voi käydä katsomassa myös Koh Yao Noilta käsin, sillä se sijaitsee suoraan saarta vastapäätä.

Kenelle Ko Yao Noi sopii parhaiten?

Luksus: Ko Yao Noin hienoin hotelli, Six Senses Yao Noi, on myös yksi koko Thaimaan upeimmista hotelleista. Älyttömän kallis Six Senses sopii niille, joilla ei ole pikkurahasta pulaa, mutta aika on sitäkin tiukemmalla, ja se halutaan käyttää niin hyvin kuin mahdollista. Tästä ei hotelli parane. Hienointa Six Senses Yao Noissa ovat hotellilta avautuvat näkymät Phang Nga -lahden satumaisen kauniille karstisaarille. Kaikissa huviloissa on tietysti omat pulahtamisaltaat.

Pariskunnat: Rauhallisuus, kauniit maisemat ja etenkin yltiömäisen romanttinen Koyao Island Resort tekevät saaresta ihanan kohteen rakastavaisille. Jos tila ja rauha ovat parasta luksusta, ei Koyao island Resortia ylellisempää majataloa olekaan. Laajalle alueelle kauas toisistaan on sijoitettu kourallinen ylellisiä villoja, joilla ei ole seiniä laisinkaan, vaan ne avautuvat kaikki upeisiin merimaisemiin. Näkösuojaksi lasketaan vain bambuverhot – eksoottista ja romanttista. Ötököiltä suojaavat prinsessamaisten sänkyjen moskiittoverkot, ilmastoinnista ja tuutulaulusta vastaa merituuli. Karstisaarille avautuvat upeat maisemat. Täydellinen joskin kallis valinta häämatkalle.

Paljon muuta tekemistä saarella ei olekaan kuin lepäillä rakkaansa (tai hyvän kirjan) kanssa riippumatossa, ihailla merimaisemia ja nauttia hemmotteluhoidoista.

Reppureissaajalle: Koh Yoa Noi houkuttelee myös sellaisia reppureissaajia, jotka eivät välitä bileistä ja banaanipannukakuista vaan haluavat kulkea vähän omia reittejään, etsiä omaa paratiisiaan. Saarelle on avattu onneksi myös pienemmälle budjetille sopivia majapaikkoja.

Upeista maisemista pääsee nauttimaan parilla kymmenellä eurolla Tha Khao Bay View Bungalowsissa. Bungalowit ovat rinteessä, mikä takaa näkymät.

Samalla lahdella sijaitsevassa Koh Yao Seaview Bungalowsissa on jopa uima-allas.

Koh Yao Noi – rannat

thaimaa yao noi ranta
Koh Yao Noi -saaren rannat eivät kuulu Thaimaan parhaisin, mutta kyllä niilläkin viihtyy. Kun oikein etsii, löytää tällaisen aution kaunottaren saaren pohjoisosista. Kuva: Huw Penson / Shutterstock.com

Koh Yao Noin parhaat rannat ovat saaren itäpuolella, jolta myös avautuvat kauneimmat näkymät. Toisaalta on vaikea puhua varsinaisista rannoista, sillä vuorovesivaihtelut ovat  suuret: laskuvedellä meri vetäytyy kauas ja paljastaa kivikot, ja nousuvedellä ranta jää veden alle.

Sillä ei sinänsä ole väliä, koska Ko Yao Noille ei tulla niinkään viettämään rantaelämää kuin ihailemaan upeita merimaisemia ja nauttimaan raukeasta tunnelmasta.

Rannoista hienoimmat ovat yllä mainittujen luksusresortin yksityiskäytössä. Muilla rannoilla hotellien ja hiekkarannan välistä kulkee pääosin tie, joka kiertää koko saaren. Ohikulkijat pysähtyvät helposti katselemaan ja ihmettelemään rannalla aurinkoa pikkubikineissä palvovia turisteja – näky on paikallisille vielä sangen outo.

Rannoilla ei ole tungosta. Paikalliset lapset uivat tai leikkivät vedessä usein vaatteet päällä. Aikuisia ei juuri vedessä näe. He istuvat puun varjossa ja tarkkailevat jälkikasvun touhuja.

Parhaat maisemat avautuvat Six Senses -hotellin kohdilta. Hienoista maisemista pääsee nauttimaan myös viereisellä Tha Khao Beachilla, jolla on useampikin edullinen majapaikka. Erinomainen keskihintainen majapaikka on Suntisook, jolle tuovat viihtyisyyttä laajat tilukset.

Ko Yao Noin kylä ja saaren trendikkäin majapaikka

Saaren varsinainen kylä on länsipuolella. Sitä ei ole koolla pilattu; pääkadulla on mittaa satakunta metriä. Ruoan ja juoman lisäksi kaupoissa on myynnissä on käsitöitä, t-paitoja, sarongeja ja muita tyypillisiä matkamuistoja.

Saarella on muutamia kauppoja ja ”jopa” 7/11-elintarvikekioski erittäin kovalla ilmastoinnilla. Pieniä kioskikauppoja on ympäri saarta. Saarella on myös koulu, poliisilaitos, posti ja sairaala.

Kylässä sijaitsee mainio hotelli The Simple Koh Yao Noi, jonka moderni, hipsterimäinen ulkomuoto näyttää kaikkea muuta kuin simppeliltä ympäristössään. Erinomainen, edullinen vaihtoehto rantahotelleille, joista varsinkin halvimmat tapaavat olla hyvin rustiikkeja.

Ko Yao Noi – ravintolat ja palvelut

Ravintolatarjonta rajoittuu suurelta osin hotellien omiin ravintoloihin. Tosin viime aikoina on auennut joitain uusia ravintoloita. Koska kyseessä on muslimisaari, ei ihan kaikkialta saa väkeviä alkoholijuomia – olutta kyllä myydään.

Eniten hotellien ulkopuolisia ravintoloita on saaren länsipuolella, mikä on ymmärrettävää. Tänne on kiva tulla itäpuolelta ihailemaan alkuillasta auringonlaskua. Ravintoloista suosituimpia ovat kokki Aon pyörittämät Koh Yao Bistro sekä Prig Gang. Näiden naapurissa on trooppisen rehevä ja modernin tyylikäs putiikkimajatalo Annie Meen’s Place.

Hotellien omien spa-palveluiden lisäksi saarella on jokunen paikallisten pitämä hyväksi koettu hierontasalonki. Hintataso hieronnoissa on sama kuin mantereella.

Saarikierros skootterilla

thaimaa vesipuhveli tiellä
Vesipuhveleita Koh Yao Noi -saarella. Phuket, Thaimaa. Kuva: Tenkl / Shutterstock.com

Saarella kannattaa vuokrata skootteri. Ilman pysähdyksiä Ko Yao Noin ympäri ajaisi alle tunnissa. Tie on osittain erittäin huonokuntoinen, mutta sitä ollaan parantamassa ja leventämässä. Matkan varrella näkee riisiviljelmiä, kumipuumetsiä ja jonkin verran saarella säilynyttä viidakkoakin. Kannattaa ajaa erityisen varovaisesti ja käyttää kypärää, sillä paikalliset asukkaat ajavat autojaan ja skoottereitaan liiemmin liikennesäännöistä välittämättä.

Polkupyörä on sekin suosittu kulkuneuvo erityisesti turistien keskuudessa. Pyörällä saa hyvän hien pintaan saarta kiertäessä, sillä reitin varrelle osuu muutama rankka nousu. Pyöriä ja skoottereita vuokraavat useat hotellit ja kaupat.

Skootterilla tai pyörällä kulkiessa kannattaa ottaa uimavarusteet mukaan ja pysähtyä itselle sopivampaan rantapoukamaan ja pulahtaa lämpimään mereen. Hotellit vuokraavat myös kajakkeja, joilla pääsee paistattelemaan päivää sellaisiin poukamiin, joihin ei viidakon halki pysty kulkemaan.

Ko Yao Noi – hotellit ja majatalot

thaimaa yao noi riippumatto hiekkaranta
Kalastusverkot taipuvat riippumatoiksi Koh Yao Noi -saarella. Kuva: Kate Kony / Shutterstock.com

Vielä jokunen vuosi sitten Koh Yaolla oli vaikea löytää siistiä keskihintaluokan majoitusta: oli sekä kallista luksusta, että halpaa mutta raihnaista hyttysbungalowia. Tilanne on parantunut huimasti ja nykyisin saarelta löytää monenlaista majoitusta. Hintataso on pysynyt edelleen hyvin maltillisena.

Katso tarjoukset Koh Yao Noin majoitukseen. Varaamalla majoituksen oranssien linkkien kautta tuet ilmaisen oppaamme toimintaa, mutta et itse maksa majoituksesta yhtään ylimääräistä.

Koh Yao Noi – matka

Saarelle kulkee päivittäin pikaveneitä ja pitkähäntäveneitä Phuketista ja Ao Nangista.

Phuketista kyydit lähtevät Bang Rong -satamasta, jonne kannattaa varata tunti matkaan saaren länsipuolen rannoilta. Matkapakettia voi kysellä matkatoimistoista tai matkata satamaan omatoimisesti taksilla. Muutaman euron laivamatka kestää laivasta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Ko Yao Noin hotellit järjestävät myös pikavenekyytejä.

Krabin Ao Nangista pikavenekuljetuksen saa ostettua kaikista matkatoimistoista. Matka pikaveneellä kestää Ao Nangista noin tunnin. Nouto hotellilta kuuluu yleensä hintaan.

Ko Yao Noilla saavutaan Manohin laituriin. Aiemmin laiturin läheisyydessä ei juuri päivystänyt mopotakseja, mutta nykyään kyydin kalastelijoita on jo mukavasti saatavilla. Jos varaa majoituksen etukäteen, hotelli lähettää auton noutamaan sovittuun aikaan.

Kaikki hotellit sijaitsevat hieman kauempana laiturista, joten kävellen ei laukkujen kanssa kannata lähteä majoitusta etsimään.

Jatka matkaa

Koh Yao Yai hotelli
Santhiya on naapurisaari Koh Yao Yain suurimpia hotelleja. Kuva: Peter A / Unsplash

Saaren kautta voi matkustaa Phuketista Ao Nangiin (Krabille) tai toisin päin. Ko Yao Noihin ehtii tutustua Phuketista myös päiväretkellä, jos saapuu aamulautalla ja lähtee iltapäivän viimeisellä lautalla.

Naapurisaari Ko Yao Yai on lyhyen venematkan päässä. Saarten välillä kulkee kookkaita pitkähäntäveneitä, joiden kyytiin mahtuu myös skootteri. Katso tarjoukset Ko Yao Yain majoitukseen.

Koh Yao Noi vinkit

Koh Yao Noi on täysin muslimien asuttama saari, joten siellä kannattaa muistaa paikallisia kunnioittava pukeutuminen. Yleisillä rannoilla yläosattomissa auringonotto ei ole millään muotoa suotavaa.

Koh Yao Noilla ei ole pahemmin katuvaloja. Kun illalla pimeys laskeutuu, on hyvä pitää mukanaan tasku- tai otsalamppua, jos lähtee hotellilta kylille.

Suurin osa hotelleista tarjoaa ilmaisen wi-fin.

Ko Yao Noi kokemuksia

Ko Yao Noi -oppaan on kirjoittanut Saritta Duhamel, joka on reissannut 10 vuotta Thaimaassa, erityisesti Krabin alueella. Kerro omia kokemuksiasi Ko Yao Noi -saaresta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi