Sukellus Phuketissa

Phuketista pääsee sukeltamaan Ko Similanin uskomattoman kirkkaisiin vesiin. Kuva: OutdoorWorks / Shutterstock.com

Phuket on loistava paikka sukeltajalle – kiitos erinomaisen sijaintinsa ja hyvien kulkuyhteyksiensä. Bangkokista on kymmeniä lentoja päivässä, ja Phuketista pääsee Thaimaan upeimmille sukelluskohteille sekä saaren etelä- että pohjoispuolelle.

Sopivia kohteita on sekä aloitteleville että kokeneille sukeltajille. Kova kilpailu pitää sukellusten hinnat alhaalla.

Phuketista voi tehdä sekä päiväsukelluksia lähikohteisiin että liveaboard-sukellussafareita Thaimaan parhaille sukelluspaikoille.

Sukeltaa voi ympäri vuoden. Koska Phuketin lähellä on paljon kohteita, sopiva sukelluskohde voidaan valita kelien mukaan. Sukelluskohteista vain Ko Similanille on kesällä pääsy estetty.

Phuketin suurista matkailijamääristä huolimatta merenalaiset maisemat ovat säilyneet yllättävänkin hyvässä kunnossa. Liikakäytön jäljet näkyvät oikeastaan vain Ko Raya Yai -saarella. Phuketin sukelluskeskukset siivoavat säännöllisesti riuttoja yhteisvoimin.

Phuketin suomalaiset sukelluskoulut

Phuketissa toimii useita suomalaisia sukelluskeskuksia.

Suurin ja tunnetuin on Raya Divers, joka tekee myös paljon yhteistyötä matkatoimistojen kautta.

Hyviä vaihtoehtoja ovat Thaimaasukellus.fi (aka Sea Beyond) ja Noste Asia, joiden molempien tiimiin toki kuuluu Phuketin vesien konkareita. Pidämme erityisesti Thaimaasukelluksen nettisivuilla olevasta esittelystä: ”Olemme Jyri Kettunen ja Jyrki Castren. Vähän turhan äijän näköisiä, mutta älä anna sen haitata. Järjestämme edulliset ja yksilölliset sukellusretket sinulle, joka arvostat laatua ja pienen sukellusfirman ”ihmisen kokoista” -meininkiä.”

Varsinkin kokeneiden sukeltajien kannattaa kääntyä First Buddyn, puoleen, joka on erikoistunut etenkin tekniikkasukellukseen ja sen kouluttamiseen.

Pitkään toiminut Chalong Seasport on ymmärtääksemme lopettanut toimintansa.

Liveaboard-sukellussafarit Phuketista

Richelieu Rock on yksi Thaimaan parhaista sukelluskohteista, vaikkei näytäkään kummoiselta yläilmoista katsottuna. Kuva: Richard Whitcombe / Shutterstock.com

Jo päiväretket Phuketista ovat antoisia, mutta parhaiten sukeltamisesta nauttii lähtemällä usean päivän liveaboard-sukellussafarille. Phuket on Thaimaan keskeisimpiä liveaboard-satamia.

Suurin osa liveaboard-matkoista suuntaa Phuketista pohjoiseen Ko Similanin saaristoon, joka on useasti rankattu maailman parhaiden sukelluskohteiden joukkoon. Vaikka jo Similanilla riittää paljon nähtävää, kannattaa valita sellainen liveaboard, joka käy kuuluisalla Richelieu Rockilla asti lähellä Ko Surin -saaria. Katedraalimaista Richelieu Rockia pidetään Thaimaan ylivoimaisesti parhaana yksittäisenä sukelluspaikkana.

Kaukaiselle Ko Similanille tehdään Phuketista myös päiväretkiä, mutta niillä matka-ajat muodostuvat pitkiksi; kahden sukelluksen päivä venähtää matkoineen 14-tuntiseksi. Kannattaakin valita liveaboard-matka.

Phuketista etelään tehdään liveaboard-retkiä Hin Daengin ja Hin Muangin kaksoisluodoille, jotka rankataan Thaimaan parhaiksi sukelluskohteiksi heti Richelieu Rockin jälkeen. Matkaan kuuluu yleensä sukelluksia myös Koh Phi Phin vesissä ja Ko Ha -luodoilla lähellä Ko Lantaa. Hin Daengin ja Hin Muangin liveaboardit ovat hyvä vaihtoehto Ko Similanille.

Phuketin parhaat sukelluskohteet top 5

Phuket Thaimaa skorpionikala
Kerro terveisiä yrmeälle – ja äärimmäisen myrkylliselle – skorpionikalalle. Kuva: Antti Helin

1. Ko Raya Noi. Phuketin päiväkohteista kaikkein kauimpana. Jos virtaukset eivät ole kovat, näkyvyys on 20 metriä. Tunnelmaltaan lähinnä Ko Similania. Ei kauheasti korallia vaan tänne tullaan katsomaan isoja otuksia. South Tipiksi kutsutulla alueella on paholaisrauskujen pudistusasema, jossa on erinomainen mahdollisuus nähdä komeita rauskuja. Eniten rauskuja on tammi–helmikuussa, mutta niitä voi nähdä ympäri vuoden lähes 50 prosentin todennäköisyydellä. Kuuluu koko Thaimaan top 10 -kohteisiin (ei pidä sekoittaa Ko Raya Yai -saareen).

2. King Cruiser. Korallien peittämä ja suurten kalaparvien asuttama hylky on Phuketin värikkäimpiä paikkoja. Hylky on jo romahtanut, eikä sen sisään pääse, mutta upeat kalaparvet korvaavat puutteen. Pikkukalat, trevalleryt, barrakudat, mureenat ja grouperit käyvät hylyn suojissa kovaa eloonjäämistaistelua.

3. Koh Phi Phin päiväretket. Monen suosikki. Sopii sekä aloittelijoille että kokeneille. Upeat, hyväkuntoiset korallit korallit, paljon kalaparvia ja alueen parhaat mahdollisuudet nähdä haita, sekä leopardihaita että black tip reef sharkeja. Tehdään usein pitkänä, kolmen sukelluksen päivänä.

4. Shark Point. Ei niinkään haita mutta muuten kaunis ja värikäs paikka. Safetystop tehdään kiven kohdalla, joka on täynnä pehmeää korallia sateenkaaren väreissä.

5. Ko Dok Mai. Hyvä seinämäsukellus, jossa pieniä luolia kuin ”autotalleja”. Ihasteltavaksi on paljon jänniä, pieniä ölliäisiä kuten merihevosia.

Phuketin sukellukset – kokemuksia

Phuketin parhaista sukelluksista kertoi Arto Koivunen suomalaisesta Noste Asia -sukelluskeskuksesta. Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Phuketin sukelluksista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi