Ko Similan

Koh Similan, Thaimaa. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Ko Similania tavataan kutsua Thaimaan parhaaksi sukelluskohteeksi. Yhdeksän pikkusaarta sijaitsevat kaukana avomerellä: mantereelle on matkaa 60 kilometriä. Maine on ansaittu, vaikka joidenkin mielestä Ko Surin -saarten lähellä sijaitseva Richelieu Rock on vieläkin hienompi kohde.

Autiosaarten maisemat ovat hienot sekä pinnan alla että päällä. Saarten länsipuolta hallitsee komea, harmaa graniitti, jota ovat muovanneet monsuunituulet ja Intian valtamereltä vyöryvät aallot. Itäpuolella on valkoisia hiekkarantoja ja vehreää viidakkoa. Ko Similanilla kannattaakin käydä jo maisemien takia, vaikkei sukeltamaan aikoisikaan.

Sukeltamaan pääsee sekä värikkäillä koralliriutoilla että jylhien graniittilohkareiden välissä. Vesi on uskomattoman kirkasta ja lajirikkaus ällistyttävä: jokaisella sukelluksella näkee jotain uutta. Jos oikein onni käy, täällä saattaa nähdä myös paholaisrauskuja ja maailman suurimman kalan, bussin kokoiseksi kasvavan valashain. Vedet sopivat hyvin myös snorklaamiseen.

Snorklaaja. Koh Similan, Thaimaa. Kuva: Benny Marty / Shutterstock.com

Suurin osa veneretkistä Koh Similanille lähtee Khao Lakista, joka sijaitsee mantereella lähinnä saaria. Khao Lakista voi tehdä päivän pikaveneretkiä Ko Similanille, mutta parhaimmillaan kaukainen saaristo on useamman päivän liveaboard-sukellussafarilla. Liveaboard-matkoja järjestetään myös Phuketista.

Ikimuistoiselle liveaboard-matkalle vaikkei sukeltaisikaan. Khao Lakista lähtee maailman ainoa varta vasten snorklaajille suunnattu liveaboard-laiva.

Ko Similanille suuntaavia liveaboardeja voi varata kätevästi esimerkiksi uuden Liveaboard.com-sivuston kautta.

Asuminen Ko Similanilla

Koh Similan, Thaimaa. Kuva: Ton Anurak / Shutterstock.com

Saarille voi matkustaa myös itsenäisesti ja telttailla. Khao Lakin Tao Lamu -satamasta kulkee aamuisin säännöllinen laivavuoro saarille kansallispuiston leirintäalueelle. Leirintäalueelta voi vuokrata telttoja (400 bahtia) ja pari mökkiäkin löytyy. Majoituksen voi varata etukäteen kansallispuiston toimistosta Tap Lamu -laiturin vierestä. Leirintäalueella toimii pieni ravintola.

Saarelta toiselle pääsee liikkumaan kansallispuiston henkilökunnan järjestämillä retkillä. Maskeja ja räpylöitä on vuokrattavana, mutta kannattaa panostaa omiin snorklausvarusteisiin.

Hyvä tietää

Kansallispuisto on suljettu sadekautena toukokuulta marraskuun alkuun.

Sukeltaminen Ko Similanilla

Karettikilpikonna syömässä koralleja. Koh Similan, Thaimaa. Kuva: Rich Carey / Shutterstock.com

Ko Similan -saarilla on Thaimaan kirkkaimmat vedet – näkyvyys yltää jopa 30 metriin.

Vaikka saariston koralliriutatkin ovat hienot, on Ko Similan sukeltajien keskuudessa erityisen kuuluisa valtavista, kerrostalon kokoisista graniittijärkäleitä, joiden välistä uidaan kuin kanjoneissa. Toisiaan vastaan nojaavat jättiläiskivat muodostavat myös tunneleita.

Yhdeksällä autiosaarella on lukematon määrä upeita sukelluskohteita. Similanin vahvuuksia onkin monipuolisuus – täällä voi käydä lukemattomilla sukellusreissuilla ja nähdä aina jotain uutta. Alla on kuvattu viisi parasta paikkaa.

Ko Similan top 5 sukelluskohteet

1. Elephant Rock. Selkeä ykkönen Similanin sukelluskohteista: Elephant Rockin megalomaanisten isojen kallioiden seassa on 15 läpiuintipaikkaa. Vedenalaiset maisemat ovat unohtumattomat.

2. Shark Fin Reef. Melkein kilometrin pituinen, patongin muotoinen kivi, jonka luona voi nähdä 200 barrakudan parven pyörimässä ympyrää. Valashaikin on bongattu. Kyseessä on virtaussukellus, jossa mennään hiljalleen virran mukana ja ihastellaan upeita maisemia, joissa kohtaavat sekä kalliot, korallit että hiekkapohja. Näkee kaikkien kolmen elinympäristön kalat.

3. Deep Six. Pienehköllä alueella on pari kanjonia, yksi Similanin näyttävimmistä läpiuinneista ja sukeltajia suurempia viuhkakoralleja. Käydään 35 metrissä mutta viiden metrin safetystopillakin riittää nähtävää.

4. Tuna Wreck. Similanilta löytyy myös hylky. Tuna wreck on 30–50 metrin syvyydessä. Hylyn lähelle on upotettu thaimaalaista maalaisromantiikkaa edustavia patsaita. Näky on epätodellinen.

5. Anitas Reef. Liveaboard-retkien sukellukset aloitetaan yleensä täältä, valtavalta korallikiveltä, jolla näkyvyys on 30 metriä – pohjasta näkee pintaan asti. Ikivanhaa, kovasta korallista muodostunutta kivenjärkälettä koristaa pehmeä koralli. Kiveä kutsutaan nimellä Filmirullakivi, koska kiven luona meni aikoinaan koko rulla filmiä.

Ko Similan kokemuksia

Ko Similanin parhaat sukellukset kertoi Arto Koivunen Phuketissa toimivasta suomalaisesta Noste Asia -sukelluskeskuksesta. Kerro omia Ko Similan -kokemuksiasi.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi