Sukeltaminen Pattayalla

Pattaya sukellus Thaimaa
Pattayan korallimaisemat ovat yllättävänkin kauniit. Kuva: Antti Helin

Mikä on Thaimaan suurin salaisuus sukelluksen harrastajien keskuudessa? Pattaya.

Ainakin jos on uskominen Thomas Warmlingia, Bangkokissa asuvaa merimiestä ja intohimoista sukeltajaa. Väitteellä on ainakin luja pohja: miehen lokikirja näyttää yli 900 sukellusta.

”Ei kukaan tietenkään matkusta Pattayalle ainoastaan sukeltamaan, mutta täällä on hyvää sukeltamista kaiken muun tekemisen ohessa”, Warmling sanoo, kun veneemme kiikkuu kohti sukelluskohdetta nimeltä Far Islands. Saaret sijaitsevat parin tunnin venematkan päässä Pattayan satamasta.

”En enää viitsi matkata Etelä-Thaimaahan asti sukeltamaan. Löydän Pattayan sukelluskohteista aina jotain uutta, eikä näissä vesissä ole liikaa muita sukeltajia”, Warling sanoo.

Hän lisää toivovansa, että Pattaya pysyy vastaisuudessakin salaisuutena.

Sukeltajien vähyys on yllätys, sijaitseehan Pattaya vain parin tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Syynä taitaa olla Pattayan maine biletyskohteena. Harva tulee edes ajatelleeksi, että näin lähellä pääkaupunkia voisi olla antoisia sukellusmaastoja.

Pattayalla sukeltaja voi nähdä haita, kilpikonnia, rauskuja – ja pommeja!

Tällä kertaa näemme vedessä monenlaisten kalaparvien lisäksi komeita meriahvenia, isoja pallokaloja, useita hiekka- ja täplärauskuja, pienen hain, rapuja ja hienoja vapaakiduskotiloita. Yllättävin näky on kuollut murena, jota merisiilit ovat kerääntyneet mutustamaan.

Myös kilpikonnia voi nähdä – ja pommeja. Aina sukelluksen aluksi opettajat varoittavat vedessä olevista räjähteistä, sillä Thaimaan laivasto on käyttänyt Far Islandiksi kutsuttua saarta tykistöammuntojensa harjoitusmaalina.

Sukeltaminen Pattayalla: hylkyjä ja koralleja

Pattayan sukelluskohteissa lkorallit ovat yllättävänkin komeita ja hyvässä kunnossa. Pattaya ei ole kärsinyt samanlaisesta korallien haalistumisesta, joka iski Andamaanienmerelle vuonna 2010.

Parhaiten Pattaya tunnetaan kuitenkin hylyistään. Parhaana hylkysukelluksena pidetään toisen maailmansodan aikaista, korallien peittämää Hardeep Wreck -hylkyä (tunnetaan myös nimellä Suthathip), jonka läpi voi uida.

Toinen, hieman vähemmän dramaattinen hylky Pattayalla on sotalaiva HTMS Khram, joka upotettiin kymmenen vuotta sitten varta vasten sukeltajia varten.

Sukeltaminen Pattayalla: huonot puolet

Sukeltajan kannalta Pattayan huonoja puolia ovat kovat virtaukset ja huonohko näkyvyys, joka vaihtelee 5–15 metrin välillä, kun se voi esimerkiksi Andamaanien meren puolella olla jopa 40 metriä.

Pattayan sukelluskurssit

Pattaya Thaimaa sukellus
”Jos oppii sukeltamaan Pattayalla, pärjää missä tahansa.” Kuva: Antti Helin

Epäsuotuisat olosuhteet tekevät Warmlingin mielestä Pattayasta loistavan paikan suorittaa sukelluskurssi.

”Kun on oppinut sukeltamaan täällä, pärjää missä tahansa.”

Pattayan muita etuja sukelluskurssilaisille on se, että Pattayalta on Etelä-Thaimaan saaria helpompi löytää edullista majoitusta, ja vapaa-ajan viettoon on kaupunkimaisessa kohteessa muitakin mahdollisuuksia kuin rannalla löhöily.

Pattayan hyviin puoliin kuuluu sekin, että sukeltaminen onnistuu vuoden ympäri.

Kursseja järjestää esimerkiksi Mermaids Scuba Diving Center. PADI Open Water alkeiskurssiin tarvitsee nelisen päivää, ja seitsemässä kuukaudessa onnistuu ns. zero to hero -ohjelma eli että kouluttaa itsensä elämänsä ensimmäisestä sukelluksesta sukelluksen opettajaksi (instructor).

Warmling kehuu vuolaasti Mermaids Dive Centeriä: ”Olen testannut kaikki Pattayan koulut. Mermaids on luotettavin ja ammattitaitoisin. Muut koulut tekevät helposti niin, että ne lupaavat mennä jonnekin, ja jos ei ole tarpeeksi porukkaa, koulut syyttävätkin huonoa säätä ja vievät sukeltajansa lähisaarille bensaa säästääkseen. Mermaids on sen sijaan valmis tekemään välillä vähän tappiotakin maineensa säilyttääkseen.”

Mermaids Dive Center
Miksi: Pattayan ammattimaisin sukelluskeskus. Osalle retkistä pääsevät mukaan myös snorklaajat. Kaksi sukellusta maksaa 3000 bahtia.
Missä: Jomtienilla Thap Phraya Roadin liikenneympyrän vieressä.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi