Ko Lipe – supersaari snorklaajalle

Ko Lipe, Thaimaa. Kuva: Itdedigos / Shutterstock.com

Ko Lipe on kaunis ja vilkas pikkusaari komeiden autiosaarten keskellä. Ei ole montakaan vuotta siitä, kun Ko Lipe vielä oli salaisuus, harvojen tuntema pikkusaari kaukana avomerellä, aivan Malesian rajalla. Nykyisin Lipe on Thaimaan ”kuumin” saari, jonka nimi tuntuu olevan jokaisen saaria kiertelevän matkalaisen huulilla.

Kiinnostusta ei ainakaan vähennä Lipelle annettu lempinimi Thaimaan Malediivit. Snorklaukseen Ko Lipe on Thaimaan paras saari.

Miksi matkustaa: Koh Lipelle vetää sen maine yhtenä Thaimaan kauneimmista saarista ja parhaista snorklauskohteista. Meri on saaren edustalla täyteläisen turkoosia ja saarta ympäröivät hienot koralliriutat. Yhdessä Ko Lipe ja vieressä sijaitseva autiosaari Ko Adang muodostavat oivan matkakohteen: vierekkäin on sekä palveluita että autiosaaren tunnelmaa.

Miksi jättää väliin: Lipestä on tullut jo vähän liiankin suosittu. Pieni saari on jo tupaten täynnä majataloja ja ravintoloita, ja pääranta Pattaya Beach on alkanut muistuttaa pitkähäntäveneiden parkkipaikkaa. Älä silti vielä lopeta lukemista. Lipe on sen verran hieno saari, että siellä kannattaa käydä, vaikkei se enää mikään salaisuus olekaan.

Kenelle Ko Lipe sopii parhaiten?

Rantabaari Koh Lipe -saaren Pattaya Beachilla. Kuva: Berm_Teerawat / Shutterstock.com

Pariskunta: Suosiostaan huolimatta Ko Lipe on edelleen hyvin romanttinen kohde, varsinkin, jos valitsee majapaikkansa huolella. Ko Lipen romanttisin hotelli on kallis Serendipity, joka sijaitsee Sunrise Beachin rantakallioilla omassa rauhassaan. Tilavien bungalowien muhkeista sängyistä avautuvat lasiseinän läpi hienot merinäkymät.

Reppureissu: Phuketista alkava saarihyppelyreitti Andamaanienmeren saarelta toiselle päättyy Ko Lipelle – tosin vain Thaimaan puolella. Ko Lipeltä matkaa voi jatkaa laivoilla Malesian puolelle Langkawille ja Penangiin asti. Vaikka Ko Lipen hintataso on majoituksen osalta varsin korkea, kyllä Lipeltäkin vielä löytää edullista – tai ainakin kohtuuhintaista – majoitusta.

Seikkailija: Ko Lipen vieressä sijaitsevalla Ko Adangin autiosaarella voi kokeilla Robinson Crusoen elämää. Vieläkin seikkailullisempi autiosaari on suuri ja villi Ko Tarutao, jolle pääsee laivalla Ko Lipen kautta. Ko Tarutao oli entisaikaan merirosvojen piilopaikka – ja huhuja nykypäivänkin merirosvoista liikkuu.

Jos etsit

Ko Lipen sukellusvedet tunnetaan värikkäistä vapaakiduskotiloistaan. Kuva: Pete Liang / Shutterstock.com

Sukellus ja snorklaus: Ko Lipe on Thaimaan parhaita saaria snorklaamiseen. Myös sukeltaminen on hyvää. Lue lisää: Sukellus ja snorklaus Ko Lipellä

Ko Lipen rannat

Sunrise Beach on Ko Lipen paras ranta. Kuva: Sirintra Pumsopa / Shutterstock.com

Lipe on pieni ja tiiviisti rakennettu. Autoja ei ole. Kaikki on kävelymatkan päässä.

Ko Lipe -saaren Pattaya Beach

Ko Lipen suosituin ranta, sirpinmuotoinen Pattaya Beach, on hämäävästi nimetty Thaimaan vilkkaan ja vähän pahamaineisenkin rantakohteen mukaan. Ko Lipen Pattaya Beach on kuitenkin aivan toista maata. Hiekka on vitivalkoista ja pehmeää, meri turkoosia.

Ranta on kuvankaunis mutta myös hyvin vilkas. Väkeä on paljon, samoin pitkähäntäveneitä. Hieno hiekka on välillä melkein kokonaan rantapyyhkeiden peitossa.

Pattaya Beachin hotelleja tuunataan vuosi vuodelta yhä hienommiksi. Rannan suurin hotelli on Sita Beach Resort, jossa Thaimaan prinsessakin on asunut täällä saarella vieraillessaan. Huonehinnat (reilut 100 euroa) ovat hotellin tasoon nähden hyvin kohtuulliset – varsinkin Ko Lipen mittapuulla.

Joukosta löytyy edelleen myös muutama edullisempi bungalowipaikka kuten ekohenkinen Greenview Beach Resort (noin 50 euroa). Kauniissa bambumökeissä on erinomaiset kylpyhuoneet – eli täällä voi bambumökkiromantiikasta nauttia hieman hienohelmaisempikin matkaaja.

Ja mikä parasta, Greenview suhtautuu tosissaan ekomatkailuun: majatalo kierrättää roskansa ja puhdistaa likavetensä antiseptisissä tankeissa. Näin pitäisi pienellä paratiisisaarella muidenkin toimia.

Aivan rannan päädyssä on mukava Chareena Hill Beach, jonka luota pääsee pientä siltapolkua pitkin salaiselle Sanom Beachille.

Sanom Beach – snorklaajan ranta

Puusilta vie Ko Lipen Pattaya Beachilta Sanom Beachille. Kuva: Annop Itsarayoungyuen / Shutterstock.com

Pattaya Beachin länsipäästä pääsee bambusiltaa pitkin rantakallioiden viertä kivalle pikku Sanom Beachille. Nimikkomajatalon mökit ovat peruskamaa, mutta sijainti on ihastuttava. Heti rannasta pääsee snorklaamaan.

Lisäpisteitä Sanom Beach Resort saa myös siitä, että sen omistavat Ko Lipeltä kotoisin olevat merimustalaiset, kun suurin osa muista majapaikoista pyörittävät muualta muuttaneet thaimaalaiset.

Sunrise Beach – Ko Lipen paras ranta

Pattaya Beachia mukavampi ja rauhallisempi ranta on Sunrise Beach. Idyllisimmillään pitkä ranta on pohjoispäässään, joka kaartuu komeaksi hiekkasärkäksi. Suoraan edessä merellä väijyy Ko Adangin kukkalainen ja viidakkoinen autiosaari, kuin jättiläiskrokotiili valmiina nielaisemaan pienemmän Ko Lipen kitaansa.

Rannan silmiinpistävin majapaikka on Idyllic Concept. Kunnianhimoinen, moderni designhotelli on yllättävä näky paratiisisaaren bambu- ja puumajojen keskellä.

Perinteisempää tyyliä edustaa viereinen Anda Resort, jonka tummasta puusta tehdyt romanttiset luksusmökit on varusteltu tyylikkäillä lekottelusohvilla. Uima-allasta ei ole, mutta meri avautuu suoraan terassilta.

Rannan takana on romuluinen merimustalaiskylä. Merimustalaiset ovat Lipen alkuperäisiä asukkaita, tosin suurin osa maasta on heiltä jo ostettu ja huijattu. Bisnestä pyörittävät Lipelle muualta muuttaneet thaimaalaiset.

Sunset Beach – auringonlaskun ihailuun

Ko Lipen rauhallisin ranta on Sunset Beach, jolla on muutama ravintola ja nuhjuinen majatalo. Tänne tullaan ihailemaan auringonlaskua.

Walking Street – Ko Lipen ravintolakatu

Walking Street alkaa heti Pattaya Beachin rannasta ja jatkuu Sunrise Beachille asti. Kuva: Nuk2013 / Shutterstock.com

Pattaya Beachin ja Sunset Beachin välissä kulkee vilkas Walking Street, Ko Lipen ravintolakatu, jonka varrella on kauppoja ja ravintoloita.

Tunnelma on silti leppoisa: Lipe ei ole kehittynyt miksikään Phi Phin kaltaiseksi bilesaareksi. Eikä tällä Walking Streetillä todellakaan ole neonvaloja, kuten Pattayan samannimisellä kävelykadulla.

Ravintolakadun Sunrise Beachin puoleisessa päässä on Pooh Bar & Restaurant, yksi saaren klassikkopaikoista. Herra Pooh rakensi baarinsa alun perin ajopuusta, mistä se on vuosien varrella kasvanut täyden palvelun viihdekeskukseksi. Alkuperäisestä baarista on valokuva seinällä.

Jos rantahotelleissa on täyttä, kannattaa kierrellä kysymässä huonetta Walking Streetin varrella olevista majataloista. Kehuttu majapaikka on esimerkiksi Gecko Lipe Resort.

Ko Lipe – retket autiosaarille

Ko Lipen naapurisaarille Adangille ja Rawille pääsee pitkähäntäveneellä. Kuva: Boybin / Shutterstock.com

Ko Lipellä ei pidä missään tapauksessa jättää väliin saarikierrosta lähisaarilla, joille pääsee vuokraamalla pitkähäntäveneen kuljettajan kera.

Ko Lipen ympärillä on useita kauniita pikkusaaria: Koh Rokroy, Koh Hin Sorin, Koh Palia, Koh Sawang, Koh Sak, Koh Dong, Koh Lorquiy ja Koh Peung. Saaret ovat luonnonsuojelualuetta eikä niillä ole palveluita.

Saaret ovat hyvin, hyvin pieniä, suurimmillaan vain hieman isompia kuin suomalaisen saariston luodot. Niillä on silti ihana viettää meripäivää, nauttia venepojan mukanaan tuomaa lounasta ja olla vaan snorklauksen ja merivesikylpyjen lomassa.

Isompia saaria ovat Ko Adang ja Ko Rawi, joilla molemmilla on leirintäalueet ja yksinkertaiset, kansallispuiston vartijoiden pitämät ravintolat. Ruokalistat ovat vaatimattomat: lähinnä paistettua kanaa riisillä tai meren herkuilla.

Ko Lipe – hotellit ja majoitus

Suurin osa Ko Lipen majoituksesta on aivan rannalla. Ko Lipen majatalojen hinnat ovat kallistuneet viime vuosina kalliinpuoleiseen. Hyvästä bambumökistäkin kannattaa varautua maksamaan 50 euroa/yö, ja suurin osa Ko Lipen aivan rannalla sijaitsevista majapaikoista maksaa jo lähelle sata euroa kahden hengen huoneelta. Kyllä: luit oikein, sata euroa.

Huoneiden hintaan vaikuttaa tosin paljon vuodenaika. Kalleinta on vuodenvaihteessa ja edullisempaa muina aikoina. Majoituksen hintataso putoaa myös selvästi, jos on valmis asumaan rannan sijaan hieman sisämaassa – saari on kooltaan sen verran pieni, ettei rannalle ole koskaan kovin pitkä matka.

Katso tarjoukset Ko Lipen hotelleihin

Lennot Ko Lipelle

Koh Lipe on yksi Thaimaan pienistä paratiisisaarista. Kuva: ltdedigos / Shutterstock.com

Ko Lipellä ei ole lentokenttää – eikä oikein lähimaillakaan. Lähin lentokenttä on Hat Yain lentokenttä, josta on noin kahden tunnin bussimatka Bak Baran satamaan, josta lähtevät veneet Ko Lipelle.

Lentoyhtiöt Nok Air ja Air Asia myyvät molemmat valmiita lippupaketteja, joihin kuuluvat lento+bussi+laiva-matka Bangkokista Ko Lipelle. Matkaan menee kaikkineen reilut kuusi tuntia.

Hat Yai on Etelä-Thaimaan suurin kaupunki, johon on hyvät lento-, juna- ja bussiyhteydet. Hat Yaihin on Bangkokista sekä yöjuna että useita lentoja päivässä.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Venematka Ko Lipelle

Pak Baran satamasta on Ko Lipelle puolentoista tunnin laivamatka. Matkan varrella laivat pysähtyvät Ko Tarutaon komealla autiosaarella. Pak Barassa on majataloja, ravintoloita, matkatoimistoja ja kansallispuiston toimisto, josta voi varata majoituksen kansallispuistoina toimiville Ko Adangin ja Ko Tarutaon saarille.

Pak Baraan on minibussikyytejä on myös Trangista ja Krabilta. Minibussit Pak Baraan lähtevät Hat Yain rautatieasemalta.

Matkailusesongin aikana, suunnilleen marraskuulta huhtikuun loppuun, Ko Lipelle pääsee laivalla myös muilta Thaimaan Andamaanien saarilta, kuten Ko Bulonelta, Trangin saarilta ja Ko Lantalta. Phuketistakin asti pääsee laivalla, tällöin matka-aikaa kertyy seitsemisen tuntia. Merimaisemat ovat upeat. Jos matkustaa Phuketista asti, kannattaa harkita pysähtymistä ainakin joillekin edellä mainituille saarille, lue lisää saarihyppelystä Thaimaassa.

Laivat ja veneet jättävät Ko Lipellä matkustajat satamalaituriin, joka kelluu saaren edustalla. Paikalliset venemiehet kuskaavat matkustajat pitkähäntäveneillä rannoille, Lipen lisäksi myös Adangille. Venemiehet veloittavat kyydistä reilun euron.

Lautta Langkawilta Ko Lipelle

Lipelle pääsee lautalla myös Malesian puolelta Langkawilta. Huomaa, että meritse (ja maitse) tultaessa Thaimaan maahantuloluvan saa vain kahdeksi viikoksi. Matka taittuu erittäin mukavasti Tiger Linen laivalla, johon voi Langkawilta ostaa liput matkatoimistosta tai monien hotellien vastaanotoista. Matka kestää 1,5 tuntia. Passit kerätään Langkawin satamassa, jossa ne leimataan. Passit palautetaan vasta Lipellä, kun niihin on laitettu saapumisleima.

Jatka matkaa

Thaimaasta löytyy edelleen autioita hiekkarantoja. Ao Phante Malacca Beach, Koh Tarutao. Kuva: Stephane Bidouze / Shutterstock.com

Lipeltä kulkee reittilaiva viidakkoiselle autiosaarelle Ko Tarutaolle. Pikaveneillä pääsee Ko Bulon Lelle ja Ko Lantalle saakka.

Paras aika matkustaa Ko Lipelle?

Lipelle pääsee ympäri vuoden, mutta sadekaudella (touko–lokakuu) laivat kulkevat epäsäännöllisesti ja merenkäynti on kovaa. Ko Adangin leirintäalue on suljettu marraskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

Onko Ko Lipellä pankkiautomaattia?

Kyllä. Ko Lipellä on nykyisin jo useita pankkiautomaatteja.

Ko Lipe – hyvä tietää

Lipen vaatimaton sairaala sijaitsee Sunrise Beachilla. Apua saa pikkuvaivoihin. Jos jotain vakavampaa sattuu, edessä on matka mantereelle.

Ko Lipe – kokemuksia

Ko Lipe -oppaan on kirjoittanut sivuston Kapteeni ja päivittämisessä on auttanut MinneThaimaassa-sivuston avustaja Saritta Duhamel. Kerro omia kokemuksiasi Ko Lipe -saaresta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi