Koh Kood – Thaimaan kaunein saari

thaimaa koh kood ranta laituri
Monia Koh Koodin rantoja koristavat tunnelmalliset puulaiturit. Kuva: Bplanet / Shutterstock.com

Sanotaan se nyt aivan suoraan: Koh Kood on upea saari. Saaren vedet ovat todella kirkkaat ja rannat ihanan valkoiset. Meri on turkoosia ja monelta rannalta voi snorklata.

Ja saari on vieläpä sen verran iso, itseasiassa Thaimaan neljänneksi suurin, etteivät saarella tule ihan heti rajat vastaan, toisin kuin monella pienemmällä saarella. Koh Koodilla kuluu helposti useampi päivä rannalta toiselle skootterilla ajellen ja omaa suosikkiaan etsien. Samalla voi käydä kauniilla ja rauhallisilla vesiputouksilla.

Yhdistelemällä aktiviteetteja rantalomailuun saa Koh Koodilla helposti kulumaan viikon, kaksi tai kolmekin.

Pääosassa on kuitenkin rauha. Täällä nautitaan elämän verkkaisuudesta ja unohdetaan arjen kiireet sekä stressi. Hiljaiset rannat ja poukamat tarjoavat rauhaa ja puitteet romanttiseen lomailuun. Koh Koodille ei kannata matkustaa biletys mielessään.

Suurinta osaa saaresta peittävät viidakot ja kumipuumetsät, ja massaturismi on saarelta edelleen kaukana. Thaimaan mittakaavassa toistaiseksi Koh Kood on suhteellisen kehittymätön lomasaari, jossa eivät turismin lieveilmiöt pistä vielä silmään.

Koh Kood sijaitsee paljon kuuluisamman Koh Changin lähettyvillä Tratin provinssissa, melko lähellä Kambodžan rajaa.

Koh Koodin hintataso on kohtuullinen. Saari nousi maineeseen, kun sinne avattiin superluksus resortti Soneva Kiri, mutta saarella voi lomailla myös varsin edullisesti. Luksuslomailijat, reppureissarit ja kaikki siltä väliltä mahtuvat hyvin samalle saarelle.

Miksi matkustaa: Turismi on vasta kehittymässä ja saari on edelleen omaleimainen ja rauhallinen. Koh Koodin parhaat rannat kuuluvat Thaimaan hienoimpiin. Tarjolla on majoitusta ja palveluita joka kukkarolle.

Miksi jättää väliin: Iltaelämää ja vilkasta sosiaalista vuorovaikutusta kaipaavalle Koh Kood voi olla turhankin rauhallinen.

Kenelle Koh Kood sopii parhaiten?

Koh Kood sopii parhaiten pariskunnille, häämatkalaisille ja kaikille muille omaa rauhaa rakastaville rantalomailijoille.

Jos etsit

Koh Koodilta löytää autioita hiekkarantoja, snorklausta, luontoelämyksiä ja kaukaisen paratiisisaaren tunnelmaa.

Koh Koodin rannat

thaimaa koh kood ranta bang bao
Bang Bao -lahti. Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Itdedigos / Shutterstock.com

Lähes kaikki rannat sijaitsevat saaren länsipuolella. Itäpuolella on muutamia poukamia, joille taitaa tosin päästä vain venekyydillä.

Ao Tapao – ranta, jolle katamaraani rantautuu

Eniten elämää on saaren länsirannikon keskivaiheilla. Saaren hallinnollinen keskus sijaitsee Ao Tapao -rannan kohdalla. Täällä ovat Koh Koodin sairaala, poliisitalo, temppeli, koulu ja saaren muuta hallintoa.

Jos on varaa maksaa toista sataa euroa yöstä niin tyylikäs Shantaa Resort on varma valinta.

Boonsiri-yhtiön katamaraani Fantasea rantautuu Ao Tapaon laituriin.

Klong Chao

Koh Koodin varsinainen matkailukeskittymänä sijaitsee kuitenkin Ao Tapaosta muutaman kilometrin etelään Klong Chaon rannalla. Täällä on useita varsin tasokkaita rantamajataloja, melkeinpä ihan hotelleja.

Edullista majoitusta löytää muutaman minuutin kävelymatkan päässä rannalta saaren läpi kulkevan tien varrelta, Khlong Chao -joen rannasta. Alueella sijaitsee myös pari sukelluskoulua, joitakin ravintoloita ja pikkumarketteja.

Täältä käsin on hyvä kiertää skootterilla saarta. Jos et siis etukäteen tiedä, millä rannalla haluat asua, valitse Klong Chao. Hyvä valinta edulliseksi majataloksi on Koh Kood Garden View.

Ranta on Koh Koodin vilkkain, mikä ei vielä tarkoita mitään kovin vilkasta. Vesi on kirkasta, matalaa ja niin tyyntä, että se sopii erinomaisesti uimiseen.

Lisää rantoja

Etelämmäksi mentäessä rannat ja poukamat seuraavat toinen toistansa. Päätieltä käännytään resortteihin vieville pikkuteille ja resorttien läpi pääsee eri rannoille. Osa resorteista ja rannoista on pääosin venäläisturistien kansoittamaa, mikä tuo niille oman tunnelmansa.

Mieluisimman rannan löytää kiertämällä ja etsimällä. Osa rannoista on hiljaisia, lähes autioita. Osa rannoista on hieman kivikkoisempia, kuten Ngam Kho Bay, joka soveltuukin hyvin snorklaukseen.

Eteläisin ranta Ao Prao on pitkä, rauhallinen ja hyvä hiekkaranta.

Kalastajakylät Ao Yailla ja Ao Saladilla

Ao Yain ja Ao Saladin poukamissa pääsee ihmettelemään aitoa kalastajakylän elämää ja herkuttelemaan tuoreilla merenelävillä. Saladilla sijaitsee myös suuri Buddha-patsas ja temppeli, jonka kellotornista on mukavat näköalat merelle.

Kumpikin kalastajakylä sijaitsee saaren itäisellä puolella noin puolen tunnin ajomatkan päässä Klong Chaolta.

Ko Kood – nähtävyydet

thaimaa koh kood vesiputous
Klong Chao -vesiputous. Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Ohm2499 / Shutterstock.com

Koh Kood -saaren saa parhaiten haltuun vuokraamalla skootterin ja kiertämällä saaren muutaman päivän aikana. Lavatakseja kulkee päätiellä jonkin verran ja resorteista voi buukata kyytejä, muuten liikkuminen on pitkälti omien jalkojen ja mopon varassa.

Mopolla pääsee näppärimmin etsimään omaa suosikkirantaansa, kiertämään vesiputoukset ja kalastajakylät.

Vesiputouksia on kolme eri puolilla saarta. Klong Chaon vesiputous on putouksista suosituin ja näyttävin. Vesiputouksessa on vettä myös kuivalla kaudella, ja putoukseen muodostuvassa altaassa voi uida. Rohkeimmat voivat hyppiä putoukseen puuhun viritetyillä köysiliaaneilla.

Putoukselle voi meloa kajakilla Klong Chao jokea pitkin tai ajaa mopolla pienen trekkausmatkan päähän ja kävellä loppumatkan perille.

Kaksi muuta putousta ovat Klong Yaikee ja Huang Nam Kaew. Varsinkin Huang Nam Kaew on lähes kuiva sesonkiaikaan (tammi-maaliskuu), mutta toki sielläkin kannattaa pistäytyä samalla kun käy ihmettelemässä jättiläismäisiä Makka ja Chai -puita, jotka osuvat sopivasti matkan varrelle vesiputoukselle mentäessä.

thaimaa koh kood viidakko sademetsä
Pyhä puu. Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Stephane Bidouze / Shutterstock.com

Yli 500-vuotias Makka-puu on koristeltu kankain ja nauhoin, ja sen edustalla on myös pieni alttari, jonne on jätetty almuja ja muistoesineitä.

Klong Yaikee -putouksessa virtaa vettä ainakin vielä sesonkikauden alkupuolella. Putouksessa pystyy myös uimaan. Kummallekin putoukselle on parin kolmensadan metrin trekkaus-/kapuamismatka, jonka pärjää kyllä varvastossuilla, mutta patikointi sujuu miellyttävämmin lenkkitossuin tai sporttisandaalein.

Oma pikkunähtävyytensä on metsän keskellä sijaitseva kivimuodostelma Khao Rua Rob, joka muistuttaa kolmea sotalaivaa. Kivien päällä on muistomerkki Thaimaan laivaston perustajalle sekä pieni temppeli. Khao Rua Rob sijaitsee saaren sisäosissa ja sinne pääsee ajamaan mopolla, parkkipaikalta perille vie lyhyt luontopolku.

Koh Koodin nähtävyyksille tai saarikierrokselle tehdään myös joitain valmiita retkiä. Niitä voi tiedustella resorteista tai buukata oman kiertomatkan tilausajona.

Ko Kood – tekemistä

thaimaa koh kood ranta kajakki melonta
Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Sarutipong / Shutterstock.com

Aktiviteeteista melonta on suosittua ja useat resortit tarjoavat kajakkeja vuokralle tai ilmaiseksi asiakkaidensa käyttöön. Melontaa harrastetaan varsinkin Klong Chao -rannan tyynessä vedessä ja Klong Chao -joella.

Saarella on muutama sukelluskoulu, jotka järjestävät sukelluskursseja ja päivä- sekä yösukelluksia lähivesille. Sukelluskoulut järjestävät myös snorklausreissuja ja vuokraavat snorklausvälineitä.

Omatoimiseen snorklaamiseen sopii Klong Chaon jälkeinen ranta, Ngam Khao Bay, esim. S- Beach resortin tai A-Na-Layn edustalla. Myös Klong Chao -rannan päätykivikoissa on snorklaajalle kohtuullisesti nähtävää.

Kalastuksesta innostunut voi lähteä päivän mittaiselle kalastusretkelle noin 1000 bahtin hintaan. Lue lisää kalastamisesta Ko Koodilla.

Koh Kood – hotellit ja majatalot

thaimaa koh kood hotelli uima-allas
Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Alexander Mazurkevich / Shutterstock.com

Koh Koodilta löytyy majoitusta joka kukkarolle. Kannattaa huomioida, että rannoilla majoitukset voivat tuntua tasoonsa nähden hieman ylihinnoitelluilta.

Rantabungalowin saa edullisimmillaan hieman alle 1000:lla bahtilla ja kalleimmillaan hinnat nousevat jopa yli 100 000 bahtiin! Klong Chao -joen varressa sijaitsee muutamia majataloja, joista huoneita irtoaa 300–1000 bahtilla.

Lisäksi Koh Koodilta löytyy useita Home Stay -majataloja, jotka koostuvat 4–10 perusbungalowista, hinnat alkaen 300 bahtia/yö. Home Stayt sijaitsevat usein jonkun matkan päässä rannasta, mutta ovat mopoilijalle hyvä vaihtoehto.

Erilaisuutta etsivät voivat majoittua vaikkapa Ao Tapaon rannalla kontissa (Seafar 1900 baht). Ilmastoidut bungalowit maksavat 800 bahtista ylöspäin.

Koh Koodin ravintolat

Rantaresorttien yhteydessä sijaitsevat ravintolat tarjoilevat perinteisen mutta tylsähkön kombinaation thairuokaa ja keskeisiä länkkäriruokasuosikkeja. Osasta löytyy myös barbeque -tiskit: pihviä, vartaita ja mereneläviä. Näissä ruoka on usein myös melko hintavaa.

Edullisemmin ruokailee tien varren paikallisravintoloissa, joissa on mahdollista syödä 80–150 bahtin hintaan.

Saarelta löytyy myös intialainen ja italialainen ravintola. Lisäksi Koh Koodilla on tietenkin kala- ja äyriäisruokiin erikoistuneita ravintoloita.

Päiväaikaan kannattaa katsastaa kalastajakylien Ao Yain ja Ao Saladin tarjonta. Illallisaikaan suosittu on Fishermans Hut Klong Chao -sillan kupeessa. Suosittu ja edullinen ravintola on myös Garden View -majatalolla.

Koh Koodin baarit

Alkuillan cocktailit nautitaan tyypillisesti rantaresorttien mukavissa baareissa happy hourit hyödyntäen ja auringonlaskua ihaillen. Illallisen jälkeen iltaa voi jatkaa Klong Chaolla esimerkiksi Sunset baarissa tai Tawan Eco Barissa tien toisella puolen.

Viihtyisän Tawan Eco Barin omistaja Jong soittaa ja laulaa akustisen hittikimaran joka ilta. Soitto- ja laulutaitoiset voivat liittyä mukaan jamittelemaan.

Hieman syrjemmässä Klong Chao vesiputouksen lähettyvillä on Bartist baari, jossa myös livemusiikkia iltaisin. Siinä yhden jälkeen yöllä saari onkin jotakuinkin jo hiljentynyt, viidakon ääniä lukuuottamatta.

Koh Kood – hyvä tietää

Koh Koodille tullessa on hyvä varautua ottamalla riittävästi käteistä rahaa mukaan, sillä saarelta ei löydy pankkiautomaatteja. Joistakin resorteista saa luottokortilla rahaa nostettua pientä provisiota vastaan.

Myöskään 7/11 -marketit eivät ole vielä saarelle rantautuneet, joten varminta on myös ladata riittävästi saldoa puhelimeen, jos omistaa thailiittymän.

Muutenkin paikalliset kaupat on melko vaatimattomasti varusteltu, joten tarvitsemansa tykötarpeet kannattaa hankkia mantereelta. Saaren ainoa apteekkikaan ei näyttänyt olevan auki kovin säännöllisesti.

Taskulamppu on hyvä olla matkassa; illalla liikkuessa on todella pimeää.

Vaikka Koh Koodin rannat ovat upeat, saattaa rantavesissä joskus törmätä huomaamattoman läpinäkyviin meduusoihin ja saada niistä kiusallisia polttamia. Polttamat eivät ole kuitenkaan yleensä vaarallisia.

Viileällä kaudella (joulu-helmikuussa) ilmat saattavat olla hyvinkin viileitä ja tuolloin pitkähihaiset vaatteet eivät ole lainkaan ylivarustelua.

Ko Kood – skootterinvuokraus

Mopon vuokrauksessa kannattaa olla tarkkana, sillä jotkut resortit pyytävät 400–500 bahtia vuorokausivuokraa. Käypä hinta on kuitenkin 200–300 bahtin välillä. Jos tiedät, että tarvitset mopon useammaksi päiväksi neuvottele hinta sillä perusteella alemmaksi.

Esimerkiksi Doi’s Guesthousesta saa mopon 200 bahtia/päivä, jos vuokraa vähintään viideksi päiväksi.

Matka Ko Koodille

Koh Koodille pääsee katamaraanilla ja laivalla Tratista sekä pikaveneellä esimerkiksi Koh Changilta. Laivamatka kustantaa Tratista laivasta riippuen 350–650 bahtia ja kestää 1,5-2 tuntia. Laivalipun hintaan kuuluu yleensä kyyti Tratista Laem Sokin satamaan.

Boonsiri-yhtiöllä on Bangkokista päivittäin lähtöjä suoraan Koh Koodille. Lipun hinta 700–800 bahtia sisältää bussikuljetuksen ja katamaraanilipun sekä lavataksin haluttuun majapaikkaan. Lähtö aamulla noin klo 7 ja perillä ollaan kolmen pintaan.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Koh Koodilta matkaa voi jatkaa läheisille saarille tai vaihtoehtoisesti kohti Kambodhzaa. Koh Changille lähtee Bang Bao Boatin pieni pikavene klo 9 ja 12 ja lippu maksaa 900 bahtia. Väliin jääville saarille Koh Makille ja Koh Waille hintaa kertyy 700 bahtia.

Kambodzaan mielivä voi ostaa matkatoimistoista liput suoraan esim. Sihanoukvilleen noin 800–1000 bahtia. Perille ehtii illaksi.

Koh Kood kokemuksia

Koh Kood -oppaan on kirjoittanut Thaimaan- ja elämäntapamatkailuun erikoistunut avustajamme Rosita Juurinen. Kerro omia kokemuksiasi Koh Kood -saarelta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi