Koh Chang sadekaudella

Koh Chang, Thaimaa. Kuva: Nadezhda Zaitceva / Shutterstock.com

Myönnetään: syyskuu ei ole kaikista otollisinta aikaa Siaminlahden matkailulle, koska se tunnetaan usein vuoden sateisimpana kuukautena.

Etenkin Siaminlahden itäisenpuolen saaret kuten Ko Chang ja Ko Kood kärsivät tuolloin runsaista sateista ja voimakkaasta tuulesta. Lokakuusta sää paranee ja matkailutoiminta kääntyy kohti korkeaa sesonkia.

Poikkeuksen tekee lähempänä Bangkokia sijaitseva Koh Samet, joka on edellä mainittuja saaria vähäsateisempi.

Mutta matalan sesongin matkailussa on etunsa näilläkin saarilla, kunhan jätetään säävaraus narikkaan – siihen kun emme voi itse vaikuttaa eikä matkavakuutuksemme korvaa huonoa säätä. Sen sijaan matkailusta saamamme elämys ei ole sidottu aikaan eikä taivaan kirkkauteen vaan omaan asenteeseemme ja reissun mukanaan tuomiin kokemuksiin. Ja kuka tietää, voihan olla ettet näe yhtäkään synkkää päivää.

Oma syyskuun matkani muuttui seikkailuksi, jonka tahdin määräsivät oikuttelevat ilmat.

Sadekauden etuja

Syyskuussa majoitusten hinnat ovat yhtä alhaalla kuin kysyntäkin. Osa hotelleista ja resorteista on vielä tähän aikaan vuodesta suljettuina, mutta vaihtoehtoja löytyy siitä huolimatta runsaasti. Hiljaisena vuodenaikana voit majoittua pienellä budjetilla tai saada luksusta satsaamalla hieman enemmän. Vaihtoehtoja on aina tuulessa huojuvista bunglowsta ylellisiin resorteihin.

Ei siis ole pelkkää legendaa, että sadekautena voi majoittua pilkkahintaan hotelleissa, joiden hinnat tavallisesti hapuilevat pilviä. Välillä voi tuntua jopa siltä, kuin omistaisit muiden turistien puuttuessa koko hotellin rantoineen päivineen.

Ja koska tunkua kohteessa ei ole, voit huoletta jättää yöpaikan etsimisen vasta paikan päälle. Varaa vaikka majapaikka vain ensimmäiseksi yöksi ja mieti jatkoa, kun olet tutustunut paikan päällä paremmin eri vaihtoehtoihin.

Edullisia tarjouksia löydät hotellivertailupalvelun kautta. Walk in- asiakkaana eli suoraan hotellin vastaanotosta varatessa majoitus saattaa olla monta kertaa internet-tarjouksia kalliimpi – mutta joistain majaloista voi saada myös hyvän tarjouksen suoraan tiskiltä. Tilanne riippuu paljon siitä, onko tiskin takana omistaja vai palkollinen, jolla ei ole määräysvaltaa hintoihin.

Sadekausi näkyy ja tuntuu Ko Changilla

Koh Changilla ja sen lähisaarilla matala sesonki on hyvin läsnä syyskuussa. Se näkyy ja kuuluu sekä tuntuu vaikuttavan kaikkeen saarella sillä hetkellä tapahtuvaan. Osa rannoista on vielä siistimättä, merellä rellestävät suuret aallot ja punaiset liput liehuvat tyhjyyttään huutavilla hiekoilla.

Teillä ja hotelleissa on meneillään kunnostustyöt ja uusia rakennetaan kiireellä.

Sade on runnellut hiekkatiet ja imeytynyt puisiin terassilautoihin.

Turisteja ei näy mailla eikä halmeilla ja saarilla vallitsee autuas hiljaisuus, jota vain Tokee-gekot rikkovat huudoillaan.

Jos etsit koskematonta maaperää, jonne Kolumbuksena pystyttää oman lippusi, voit tähän aikaan vuodesta jopa tuntea löytäneesi sellaisen itäisen Siaminlahden saarilta. Ajankohtana matala sesonki tarjoaa täydellisen irtautumisen kiireisestä arjesta ja tikittävästä rannekellosta. Saarilla on tarjota ajatonta rauhaa ja vapautta, johon voisi melkein unohtaa itsensä.

Illan tullen rannat muuttuvat ravintolasaleiksi, mutta varsinaisia bileitä et tähän vuoden aikaan juurikaan löydä. Saatatkin yllätykseksesi jopa huomata alkavasi kaipaamaan sesonkia ja muita turisteja: tennissukkia varvassandaaleissa ja vyölaukkuja, Havaiji-paitoja ja hellehattuja.

Haasteena saarelta toiselle liikkuminen

ko kut thaimaa
Sadekaudella on varaa majoittua tavallista paremmissa hotelleissa. Kuva: Veera Viitanen.

Suurimman haasteen matala sesonki luo liikkumisen suhteen. Merenkäynnistä johtuen satamia on suljettu ja venereittejä vähennetty. Kukaan ei varmaksi osaa sanoa mistä pääsee milloin ja mihin. Pikavenekuljetukset ovat lähinnä yksityisiä, normaaleista aikatauluista poikkeavia ja lauttareittejä on käytössä vain muutama hassu. Käytännössä saarien välillä ei ole suoria kulkuyhteyksiä syyskuussa.

Lokakuusta alkaen saarilta pääsee kätevästi hyppelemään toinen toiselleen katamaraaneilla, pikaveneillä ja lautoilla, mutta syyskuussa saarihyppely on vaikeaa. Muttei mahdotonta. Säiden suosiessa venekuljetuksia voidaan järjestää, mutta niiden löytäminen saattaa olla hankalaa ja tulla kalliiksi. Apua kulkemisen järjestämiseen kannattaa kysyä oman resortin henkilökunnalta tai internetistä suorilla online-keskusteluilla kuljetusfirmojen kanssa.

Hyödyllistä informaatiota saarista ja kulkuyhteyksistä saa muun muassa sivuilta kohmak.com, koh-mak.com, iamkohchang- blogista tai suoraan Facebookista esimerkiksi Koh Chang Tourismin kautta.

Koh Makille matkaavien kannattaa huomioida majoitus- ja kohdetieto asioissa myös Villa Lumi, jota suomalainen Risto Koukkula vuokraa matkailijoiden käyttöön.

Edullisin ja varmin tapa siirtyä saarelta toiselle on kulkea lähtöruudun eli mantereen kautta. Koh Changille ja takaisin pääset lautalla Laem Ngopin satamasta hintaan 140 bahtia meno–paluu.

Palatessasi voit ostaa satamasta jatkokuljetuksen Koh Makille 450 bahtilla. Sään salliessa kuljetuksia Makille lähtee kahdesti päivässä, yleensä iltapäivälle ajoittuen. Varaudu kuitenkin aikataulumuutoksiin, sillä yhteydet saarelle menevät pitkälti tuuliviirinä tuulen mukaan. Eli päivästä riippuen.

Toinen vaihtoehto on jatkaa taksilla matkaa puoli tuntia Laem Sokin satamaan, josta lähtee puolilta päivin vene Koh Koodille. Matka Koodille kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa 350 bahtia suuntaansa. Venevaihtoehtoja on tarjolla kaksi: Koh Kut Express ja Koh Kood Princess, joista Express on hieman Princessiä mukavampi ja nopeampi. Merkittäviä eroja veneillä ei keskenään kuitenkaan ole ja kumpikin vie turvallisesti perille asti.

Merisairautta tai hermoheikkoutta potevien suosittelen harkitsemaan saarielämää syyskuussa toiseen kertaan, sillä merenkäynti on toisinaan melko hurjaa.

Matkabudjetti sadekaudella

Budjetti on asia, joka kuuluu olennaisena osana jokaiseen matkaan. Ennen reissuun lähtöä räätälöidään matkasuunnitelma, joka istuu käytettävissä olevaan budjettiin. Etukäteen on kuitenkin hankalaa tietää varmasti paljonko matkalla palaa rahaa ja mitä mikäkin tulee lopulta maksamaan.

Sadekaudella saatat voittaa rahallisesti majoituksessa ja lennoissa, mutta hävitä liikkumiskustannuksissa huonoista kulkuyhteyksistä johtuen. Huolimatta siitä, että voit muiden turistien puuttuessa tinkiä edullisia kuljetuksia, pitkät välimatkat ja yksityiskuljetukset maksavat äkkiä mansikoita.

Lisäksi alhaiset majoitushinnat houkuttelevat tarttumaan hyviin tarjouksiin ja maksamaan hieman enemmän paremmasta vaihtoehdosta kuin olisi ehkä tavallisesti maksanut peruspaikasta.

Huomaamattasi oletkin satsannut majoitukseen ja kulkemiseen etukäteen ajateltua enemmän.

Ruokailun kustannukset vaihtelevat saarien välillä. Koh Chang on kaikilta palveluiltaan kokolailla edullinen kohde, kun taas Koh Kood sen sijaan tunnetaan korkeasta hintatasostaan. Kun Changilla syöt ja juot 150 bahtilla, Koodilla maksat puolet enemmän.

Huomion arvoinen seikka raha- asioita sumpliessasi on, että Koh Koodilla ja Koh Makilla ei ole käytettävissä pankkiautomaatteja saati pankkeja. Saarille tulee siis matkustaa säästöpossu kainalossa tai kahisevaa taskussa. Korkean sesongin aikaan Koh Koodilla on mahdollista nostaa Creditillä käteistä esimerkiksi A-Na-Lay Resortista ja Koh Kood Resortista. Syyskuussa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä ilman turisteja raha ei liiku saarella.

Jos ja kun suunnittelet saarimatkailua syyskuulle, kohteenasi Siaminlahden itäpuoli, sopiva budjetti kahdelle viikolle on noin 800 eurosta ylöspäin henkilöltä majoituksen kanssa. Summa sisältää majoituksen ohella liikkumiskustannukset, ruokailun ja aktiviteetit. Se on mitoitettu kolmelle saarelle, käsittäen Koh Sametin, Koh Changin ja Koh Koodin.

Bangkokin lentokentältä lähtee suoraan ilmaisia shuttle-busseja linja-autoasemalle, josta voi toisella bussilla jatkaa Ekkamain bussiterminaaliin ja sieltä Ban Phen satamaan, josta pääsee lautalla tai veneellä Koh Sametille.

Jos haluat matkata helpoimman kaavan kautta, voit myös tinkiä hinnasta taksikuskien kanssa linja- autoasemalla. Itse maksoin 600 bahtia sisukkaalle taksikuskille, joka kuljetti kahdessa tunnissa satamaan. Lautta Sametille maksoi 400 bahtia ja pikavene korkeat 1000 bahtia menopaluulta. Lautta kuljettaa suoraan pääsatamaan, mutta pikaveneellä pääset suoraan haluamallesi rannalle.

Koh Samet on keskivertoa hieman kalliimpi kohde, joten taksilla kulkeminen pääsatamasta saattaa äkkiä maksaa lautan kanssa yhteensä saman verran kuin nopeampi ja helpompi pikavene.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Saarihyppelyä saarelta toiselle

Matkan Bangkokista Koh Changille voi katkaista pysähtymällä matkan varrella puuterihiekoistaan ja toinen toistaan kauniimmista rannoistaan tunnetulle Koh Sametille, joka tarjoaa virikettä muutamaksi päiväksi, jonka jälkeen matkaa sopii jatkaa satamasta lähtevällä minibussilla kohti Koh Changia. 450 bahtia maksava automatka kestää noin kolme tuntia.

Norsusaarena tunnettu Koh Chang on moni-ilmeinen, Thaimaan toiseksi suurin saari, joka ei jätä ketään kylmäksi. Kohteella on tarjota elämää aina viidakkokirjan tunnelmista rantabileisiin ja thaikulttuuriin. Saarelle kannattaakin varata hieman enemmän aikaa, jotta sen monimuotoisuuteen ehtii kunnolla tutustua. Suurimmaksi osaksi Chang on sademetsän peittämää kansallispuistoa, josta löytyy useita vesiputouksia.

Ko Chang on kaunis yhdistelmä sitä mitä Thaimaa oli vielä kaksikymmentä vuotta sitten ja sitä mitä se on tänä päivänä. Vaikka vieriviereen kohoaakin resortteja, näkyy paikallisuus vielä kaduilla. Eteläkärjessä sijaitseva Bang Baon kalastajakylä on enemmänkin turisteille suunnattu nähtävyys jo itsessään, mutta itärannikon kalastajakylät Salak Khok ja Salak Phet kuvaavat paremmin paikallista elämäntyyliä. Alkeellisuudellaan ne herättävät miettimään, miten eritavalla ihmiset voivat tätä päivää elää.

Koh Kood kantaa mainetta Thaimaan viidakkosaarena ja Mikä–Mikä-Maana, joka on aiemmin ollut varakkaiden aasialaisten suosima kohde. Hiljalleen Koh Kutinakin tunnettu saari on nostanut päätänsä matkailijoiden keskuudessa ja tarjoaa nykyään majoitusta myös reppureissaajille.

Tämä hiljainen paratiisi on yksi kauneimmista kohteista Thaimaassa ja matalan sesongin aikana korkean hintatason omaavalla saarellakin majoittuu edullisesti.

Koh Koodilta löytyy toinen toistaan upeampia rantoja, joita turismi ei ole peittänyt alleen. Kohteessa pääsee lähelle luontoa sen ollessa kauneimmillaan, joten kohde onkin loistava päätös reissulle, sillä se tarjoaa täydellistä rentoutumista ja huoletonta elämää.

Saarelta mantereelle palatessa venematka sisältää ilmaisen taksikuljetuksen Tratin linja- autoasemalle, josta pääsee jatkamaan bussilla suoraan Bangkokiin hintaan 265 bahtia henkilöltä. Matkan kestoksi on arvioitu 4,5–5,5 tuntia, mutta omalla kohdallani matkaa kertyi lähemmäs seitsemän tuntia.

Varaudu sadekaudella yllätyksiin

Varsinkin sadekaudella on Thaimaa kohde, jossa on pakko oppia elämään suunnitelma B:n kanssa. Ja joskus joudutaan käymään läpi melkein kaikki aakkoset. Etukäteen selville otettu kohdetietous auttaa totta kai, mutta koskaan ei voida sanoa, että asiat menisivät kohteessa juuri niin kuin oppaassa neuvottiin. Sadekauden ja myrskyjen jälkeen minulta jäi kovasta yrittämisestä huolimatta Ko Mak kokonaan käymättä, kun sinne ei vaan saanut millään venekyytiä.

Meistä jokainen kirjoittaa oman tarinansa, jonka juonta ei voida etukäteen määritellä. Joskus jännittävämpää onkin lähteä takki auki reissuun silloinkin, kun aika ei tuntuisi kaikista otollisimmalta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi