Koh Chang – mukava saari moneen makuun

Koh Chang on komea, viidakon peittämä saari, joka tunnetaan monipuolisuudestaan. Tältä saarelta löytyy vähän jokaiselle jotakin. Joka rannalla on oma tunnelmansa ja kukin alue vetoaa vähän erityyppisiin matkaajiin.

Koh Chang tarkoittaa Norsusaarta, mutta 30 kilometriä pitkä saari näyttää lohikäärmeeltä, kun sitä lähestyy lautalla. Ko Changin vuoret nousevat smaragdinvihreästä merestä kuin piikikäs selkä, joka kapenee hännäksi.

Kun saarelle matkaava lautta ehtii lähemmäksi, paljastuu, että lohikäärmeen selkää peittää vihreiden suomujen sijaan villi viidakko.

Ko Chang koostuu jyrkistä, viidakoiden peittämistä kukkuloista, joiden juurella on hiekkarantoja. Meri on smaragdinvihreää.

Koh Chang on Bangkokin lähin saari Koh Sametin jälkeen. Bussi ja lauttamatka Bangkokista vie vain kuutisen tuntia. Kun lähtee varhaisella aamubussilla niin on jo puolen päivän jälkeen saarella.

Koh Chang on myös välietappi monelle Kambodžasta palaavalle, onhan maiden rajalta vain parin kolmen tunnin ajomatka rantaan, josta Changin lautat lähtevät.

Miksi matkustaa: Koh Chang on suuri saari, jolla riittää tekemistä. Se tuntuu sopivan kesyttämättömältä Phuketiin ja Samuihin verrattuna. Tunnelmaltaan Koh Chang sijoittuu jonnekin turistikohteen ja reppureissaajasaaren välimaastoon; monenlaiset matkailijat voivat tuntea Ko Changilla olonsa kotoisaksi sen mukaan, mille saaren rannoista he majoittuvat.

Miksi jättää väliin: Ei kannata kuitenkaan uskoa mainoslauseita Ko Changista koskemattomana paratiisina: saarella käy liki miljoona matkailijaa vuodessa – monet heistä tosin ovat thaimaalaisia kotimaanmatkaajia. Koh Changista löytää monet Thaimaan hyvistä puolista, mutta se ei ole oikein missään alansa paras.

Kenelle Koh Chang sopii parhaiten?

thaimaa koh chang veneretki
Mu Ko Chang -kansallispuisto. Koh Chang, Thaimaa. Kuva: Birdpits / Shutterstock.com

Seikkailu: Koh Chang on mukava saari aktiiviseen lomailuun. Koh Changilla riittää tekemistä: jos haluaa virkistystä rannalla lokoiluun, voi ajella skootterilla saarta ympäri, patikoida viidakossa vesiputouksille, käydä kalastus- ja snorklausretkillä tai opetella vaikka sukeltamaan.

Jos etsit

Rantoja läheltä Bangkokia: Koh Chang on parhaimmillaan sellaisille matkailijoille, jotka etsivät monipuolista kohdetta kohtuullisen läheltä Bangkokia. Saarella pääsee nauttimaan monipuolisista tunnelmista: White Sand Beachillä on vilkasta pakettimatkatunnelmaa, reppureissaajahenkeä löytyy Lonely Beachiltä ja rauhaa sekä luksuksen makua Klong Praolta.

Saarihyppely: Koh Changilta matkaa voi jatkaa kahdelle kauniimmalle saarelle. Koh Mak on idyllisen pieni saari ja Koh Kood suuri ja kaunis.

Sukellus: Vaikka Koh Chang ei olekaan Thaimaan kuuluisimpia sukellukohteita, on se yksi parhaista. Tästä sopii kiittää saaren edustalle upotettua komeaa HTMS Chang -hylkyä, jota pitävät kotimaan suuret kalaparvet – siis aivan valtavat. Kaloja on niin paljon, ettei niiden takaa välillä näe edes sukellustovereitaan.

Yöelämä: Koh Changin yöelämä on vilkasta Lonely Beach -rannalla, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Thaimaan suosituimmista reppureissukohteista. Tunnelma on nuorekas ja juhlat jokaöiset.

Ko Changin parhaat rannat

thaimaa koh chang hiekkaranta
Koh Chang, Thaimaa. Kuva: AsiaTravel / Shutterstock.com

Ko Changin parhaat rannat ovat saaren länsirannikolla, ja saaren itäpuoli on säilynyt mukavan maalaismaisena. Myös saaren itäpuolella on hiekkarantoja, mutta ne ovat länsipuolta vaatimattomampia ja houkuttelevat enimmäkseen thaimaalaisia seurueita.

Ko Changin rannat ovat osan aikaa päivästä hienoja, mutta saattavat kadota kokonaan nousuveden aikaan lähes kokonaan tai paljastaa kivikkoisen puolensa laskuveden koittaessa.

Saari ”löydettiinkin” matkailun käyttöön vasta sen jälkeen, kun suurin osa muista massaturismille sopivammista kohteista oli Thaimaassa jo rakennettu täyteen.

White Sand Beach – Koh Changin pääranta

Koh Changin rannoista vilkkain on Hat Sai Khao, joka tunnetaan paremmin nimellä White Sand Beach. Palmujen reunustama valkoinen hiekkaranta on pitkä mutta paikoin kapea. White Sand Beach sopii parhaiten matkailijoille, jotka haluavat asua monipuolisten palveluiden äärellä.

Kauneimmillaan ranta on pohjoispäädyssään KC Grande Resortin edustalla – ja hotelli on muutenkin rannan parhaita.

Klong Prao – Koh Changin pisin ranta

thaimaa koh chang bungalow mökki majoitus
Klong Prao Beach Bungalows – Ko Changin Klong Praolta löytää edelleen myös yksinkertaisia rantabungaloweja. Kuva: GNNick / Shutterstock.com

Koh Changin pisin – ja monen mielestä paras – ranta on Klong Prao, joka sijaitsee aika lailla saaren länsipuolen puolivälissä. Vuorovesivaihtelut ovat tosin suuria: laskuveden aikaan Klong Prao on hyvin leveä, nousuvedellä kapea. Ranta ja bungalowit ovat kaukana päätiestä, mikä tekee alueesta rauhallisen ja tunnelmallisen.

Klong Praolla on siellä täällä monenhintaisia mökkikyliä ja kävelymatkan päässä rannalta löytyy myös mukava, edullinen suomalainen majatalo Sofia Garden Resort. Rannan päädystä löytää luksustunnelmaa The Dewa -hotellista.

Kai Bae ja Koh Changin pahamaineisin hotelli

Klong Praosta seuraava ranta on Kai Bae, joka kärsii suurista vuorovesivaihteluista. Aivan viime vuosina rannalle on noussut uusia luksushotelleja.

Täällä sijaitsi myös pahamaineinen Sea View Resort & Spa, eli hotelli, joka haastoi oikeuteen turistin, joka oli kirjoittanut hotellista huonon arvostelun Tripadvisoriin. Epäonninen matkaaja joutui viettämään pari päivää putkassa.

Kohun keskelle joutunut hotelli vaihtoi lopulta nimeä (ja toivottavasti myös omistajaa)    Sylvan Koh Changiksi. Majoitu, jos uskallat!

Lonely Beach – Koh Changin kaunein ranta

Koh Changin kaunein ranta on Lonely Beach, joka kaartuu kilometrin pituisena, valkohiekkaisena puolikuuna. Aallot vyöryvät kaukaa vapaalta ulapalta, ja heti rannan takaa alkaa sirittävä viidakko.

Nimensä ranta on saanut siitä, että ennen kuin Lonely Beachille vedettiin viidakon halki asvalttitie, perille löysivät ainoastaan kaikkein kovaksikeitetyimmät reppureissaajat taivaltamalla polkua pitkin Kai Bae -rannalta rinkka selässä.

Enää Lonely Beach ei ole lainkaan yksinäinen: iltaisin aaltojen kohina sekoittuu rantaklubin bassojytkeeseen.

Lonely Beachilla sijaitseva Nature Rocks, on yksi koko Koh Changin tunnelmallisimmista rantaravintoloista.

Long Beach – pitkä ja rauhallinen ranta

Rauhallisin rannoista on eristyksissä sijaitseva Long Beach, jolla on muutama yksinkertainen majatalo. Ranta on pitkä, mutta jää osin nousuveden alle.

Jos jatkaa matkaa vielä Long Beachistakin eteenpäin saapuu muistomerkille, joka on omistettu toisessa maailmansodassa Thaimaan ja Ranskan välillä käydylle meritaistelulle. Ranskalaiset murskasivat Japanin kanssa liittoutuneen Thaimaan pikkulaivaston, mutta jotenkin thaimaalaiset onnistuvat pitämään taistelua omana voittonaan.

Koh Changin kalastajakylät

thaimaa koh chang bang bao kylä
Bang Bao -kylän taloja. Koh Chang, Thaimaa. Kuva: Laborant / Shutterstock.com

Ko Changilla on kaksi kylää. Bang Bao sijaitsee Lonely Beachin jälkeen, ja sieltä lähtevät suurin osa saaren sukellus- ja kalastusreissuista.

Kalastajakylä Salak Phet sijaitsee puolestaan saaren itäpuolella kauniilla mangrovemetsikön peittämällä lahdella. Salak Phetissä kannattaa käydä syömässä erinomaisissa, thaityylisissä kalaravintoloissa.

Varma valinta on esimerkiksi Salak Phet Seafood & Resort, jonka merenelävät ovat taatusti tuoreita: ne tulevat suoraan ravintoloiden edustalla meressä olevista kala-altaista. Hotellin huoneetkin ovat hyvin mukavat, jos haluaa viettää yön tai pari tällä puolen saarta.

Ko Chang – hotellit

Hotellia varatessa kannattaa miettiä, millä rannalla haluaa asua.

Eniten palveluita on White Sand Beachillä, joka on rannoista vilkkain. Ranta on hyvä perheille ja sellaisille matkaajille, jotka kaipaavat lomaltaan monipuolista ravintolatarjontaa ja shoppailumahdollisuuksia. Katso tarjoukset White Sand Beachin hotelleihin.

Rannoista kaunein on Lonely Beach, joka sopii tunnelmaltaan parhaiten niin reppureissaajille kuin bilettäjillekin. Katso tarjoukset Lonely Beachin hotelleihin.

Rauhalliseen lomailuun sopii Klong Prao, jolla on paljon tilaa hotellien välillä. Vaihtoehtoina on niin majataloja kuin pari luksuspaikkaakin. Katso tarjoukset Klong Prao Beachin hotelleihin.

Lue täältä tarkemmat Ko Changin hotellisuositukset erilaisille matkailijoille.

Matka Ko Changille

thaimaa koh chang lautta
Mantereen ja Koh Chang -saaren välillä kulkeva lautta. Kuva: Uncle Toom / Shutterstock.com

Koh Chang on Thaimaan toiseksi suurin saari heti Phuketin jälkeen ja suurista saarista se sijaitsee selvästi lähinnä Bangkokia. Matkaa pääkaupunkiin on vain reilut 300 kilometriä.

Lähin kaupunki mantereella on Trat. Tratissa on lentokenttä, jonne lentää yksinoikeudella Bangkok Airways. Lentokentältä on kuljetus minibussilla ja lautalla valitsemaansa hotelliin Ko Changilla.

Tratista on 15 kilometrin matka Laem Ngopin satamaan, josta lähtevät lautat Koh Changille.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Bussimatka Bangkokin itäiseltä bussiasemalta Ekamailta satamaan kestää viisi tuntia, jonka päälle tulee 45 minuutin lauttamatka. Varhain aamulla lähtevät bussit ajavat suoraan Laem Ngopin satamaan, josta kulkevat laivat saarelle. Jos sattuu saapumaan Tratin kautta, kaupungin bussiasemalta kulkee satamaan songthaew-kimppatakseja.

Jos lähtee Bangkokista liikkeelle varhain aamulla kuuden seitsemän aikaan, on Koh Changilla jo iltapäivällä.

Saarelle on suoria bussikyytejä myös Khao San Roadilta ja Bangkokin lentokentältä (www.buskohchangsuvarnabhumi.com). Kentältä kulkeva bussi lähtee varhain aamulla (klo 7.50).

Jatka matkaa

thaimaa koh chang bang bao
Bang Bao -lahti. Koh Kood, Thaimaa. Kuva: Itdedigos / Shutterstock.com

Koh Changin kanssa samassa saaristossa sijaitsevat Koh Wai, sympaattinen pikkusaari Koh Mak ja saarista vähiten tunnettu Koh Kood.

Pikkuruiselle Koh Waille voi käydä tutustumassa vaikka päiväretkellä Koh Changin Bang Baon laiturilta. Koh Wai tunnetaan koralliriutoistaan, jotka ympäröivät saarta ja joilla voi snorklata suoraan rannasta. Matalalla sijaitsevat koralliriutat ovat valitettavasti kärsineet kovassa käytössä.

Koh Chang – hyvä tietää

Koh Changin keskus on White Sands Beach, josta löytyvät pankit, posti, sairaala, kauneuskirurgi ja kaikki muukin, mitä nykyaikaiselta lomakohteelta saattaa toivoa. Pankkiautomaatteja on myös muilla rannoilla.

Ko Changilla pääsee liikkumaan paikasta toiseen lavataksi songthaewilla tai vuokraskootterilla. Saari on mäkinen ja tiet ovat kapeita, joten ensikertalaisen kannattaa mielellään harjoitella ajamista muualla kuin Koh Changilla.

Koh Chang – kokemuksia

Mitä pidit saaresta? Kerro omia kokemuksiasi Koh Changista.

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Tripsteri Thaimaa.

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi