Keski-Thaimaa

Historiallisia rauniokaupunkeja, viidakkoja ja rajavuoristoja. Lyhyen matkan päässä Bangkokista odottaa paljon mielenkiintoista tekemistä. Täällä on maan kulttuurinen sydänmaa, sillä thaimaalaiset ovat pohjimmiltaan joenvarren kansaa. Etelä-Thaimaan rannikot ovat perinteisesti olleet malaijitaustaisten thaiden maata, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Keski-Thaimaan halki virtaa Chao Phraya

Chao Praya -joki virtaa Keski-Thaimaan ja Bangkokin halki. Kuva: Chatnara / Shutterstock.com

Keski-Thaimaan halki virtaavan Chao Phraya -joen varrella on syntynyt se kulttuuri, jota nykyisin thaimaalaiseksi kutsutaan. Chao Phraya on joen aatelinen kunnianimi, minkä voisi kääntää vaikka Jokien herraksi. Thaimaalaisille joki on hellästi vain Mae Nam, Äitijoki.

Joki ei ole pitkä. Se virtaa Siaminlahteen vain 370 kilometrin matkan Nakhon Sawanista, jossa se syntyy kahden tärkeän pohjoisen joen, Pingin ja Nanin kohtaamisesta. Mutta joki on ollut sitäkin tärkeämpi.

Sen varrelle nousi kaupunkivaltio Ayutthaya, josta muodostui nykyinen Thaimaa, ja joki virtaa maan nykyisenkin pääkaupungin Bangkokin läpi. Äitijokea ympäröi laaja, tasainen suistomaa. Suurin osa Keski-Thaimaasta on vain muutaman metrin merenpinnan yläpuolella.

Joki tulvii vuosittain ja lannoittaa riisipellot. Perinteisesti talot rakennettiinkin Keski-Thaimaassa korkeille paaluille. Tulvan aikana kadut ja kylänraitit muuttuivat puroksi ja kanaviksi, joita pitkin melottiin veneillä.

Keski-Thaimaan vuoristot

Sukhothai Historical Park, Keski-Thaimaa. Kuva: iMoved Studio / Shutterstock.com

Tasaista sydänmaata ympäröivät vuoristot. Idässä vuorilla on maan vanhin ja yksi hienoimmista kansallispuistoista, Khao Yai. Lännessä on Kanchanaburin provinssissa Myanmarin villi rajavuoristo, jonka yli burmalaisten armeijat vyöryivät satojen vuosien ajan Thaimaasta, silloista Siamia uhkaamaan. Maisemat ovat edelleen villit ja kauniit. Vuoristojen viidakoissa hiippailee niin tiikereitä, salakuljettajia kuin karen-kansan itsenäisyystaistelijoitakin.

Edellä mainitut nähtävyydet ovat vain 2–3 tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Jos on valmis matkustamaan pitemmälle, syvemmältä Keski-Thaimaasta löytyy vieläkin kiehtovampia nähtävyyksiä, kuten myyttinen Sukhothain rauniokaupunki ja Umphangin koskemattomat vaellusmaastot.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi