Sukhothai – Thaimaan tunnelmallisin rauniokaupunki

Sukhothai Historical Park, Keski-Thaimaa. Kuva: iMoved Studio / Shutterstock.com

Sukhothain rauniokaupunki on yksi Thaimaan viehättävimmistä paikoista. Kauniita raunioita ympäröi ihastuttava thaimaalainen maaseutu. Matkailijoita on yllättävänkin vähän. Riisipeltojen ympäröimien raunioiden rauhassa voi istua yksikseen mietiskelemässä historian melskeitä.

Sukhothain rauniot ehtii kiertää päivässä, mutta alue on niin mukava yhdistelmä kauniita maalaismaisemia ja tunnelmallisia raunioita, että Sukhothaissa viettää mielellään pidemmänkin aikaa.

Sukhothain historia

Wat Mahathat -temppeli, Sukhothai Historical Park, Keski-Thaimaa. Kuva: Cowardlion / Shutterstock.com

Sankarimyyteillä kuorrutettua kuningaskuntaa pidetään thaimaalaisten alkukotina, ensimmäisenä valtakuntana, jota thaikansa hallitsi.

Sankari ylitse muiden oli kuningas Ramkamheng (1237–1298), Rama Rohkea, joka oli sekä mahtava sotapäällikkö että karismaattinen hallitsija. Valloitussodilla ja diplomatialla hän loi kuningaskunnan, jonka kerrotaan käsittäneen suunnilleen nykyisen Thaimaan alueen.

Thaimaalaiset pitävät Ramkamhengia valistuneen itsevaltiaan perikuvana. Sotimisen lisäksi hän loi pohjan thain kirjakielelle ja teki theravada-buddhalaisuudesta valtionuskonnon. Palatsin portilla oli suuri vaskikello, jota kansalaiset saattoivat kumauttaa, jos heillä oli kuninkaalle asiaa. Verojakaan ei kerätty liikoja. Kulttuuri kukoisti. Sukhothain aikana luotuja Buddha-patsaita pidetään Thaimaan taidehistorian hienoimpina.

Ramkamhengin karisma piti valtakunnan koossa. Pian hänen kuoltuaan alkoi myös Sukhothain imperiumi natista liitoksistaan. 1300-luvulla alueita menetettiin yksi kerrallaan, ja vuonna 1438 Ayuthayan kuningaskunta kukisti Sukhothain lopullisesti.

Sukhothain rauniotemppelit

Wat Si Chum -temppeli, Sukhothai Historical Park, Keski-Thaimaa. Kuva: Thomas Ramsauer / Shutterstock.com

Sukhothain vanha päätemppeli, kuninkaallinen Wat Mahathat, on raunioinakin mahtipontinen näky. Temppelitornit ympäröivät lootuksen muotoista keskustornia, jonka molemmin puolin suuret Buddha-patsaat seisovat kohden auringonnousua.

Lauantai-iltaisin Wat Mahathat valaistaan. Näky on taianomainen, kun rauniot ja Buddha-patsaat säteilevät pimeyden keskellä.

Toinen kohokohta on pikkuruinen temppeli Wat Si Chum, jonka sisälle on ahdettu jättimäinen Buddha-patsas. Patsaan pitkät ja sulavat sormet ovat suosittu postikorttikuvien aihe, ja Buddhan ilme tavoittaa hyvin valaistuksen olemuksen: silmät ovat lempeät, mutta välinpitämättömällä tavalla. Nirvanan saavuttanutta kun ei maailma enää hetkauta hyvässä eikä pahassa.

Paikallisen legendan mukaan patsas osasi puhua, ja se tapasi rohkaista taisteluun lähteviä sotilaita.

Tarina saattaa hyvinkin olla totta, sillä patsaan pään taakse johtaa salainen portaikko. Käytävä on suljettu yleisöltä, mutta siitä on tehty kopio Sukhothain kansallismuseoon.

Wat Si Chumin lähettyvillä on toinen tunnelmallinen raunio, Wat Phra Phai Luang, jonka edustalla on kaunis lootusallas. Siellä täällä on palasia suurista Buddha-patsaista.

Suurin osa temppeleitä nykyisin koristavista patsaista on kopioita. Sukhothain taiteen todellista loistokkuutta ihaillakseen on käytävä Sukhothain kansallismuseossa. Museon kohokohta on 1300-luvun kävelevä Buddha, jota pidetään koko Sukhothain taiteen huipentumana.

Sukhothai – matka

Sukhothai Historical Park, Keski-Thaimaa. Kuva: Pikoso.kz / Shutterstock.com

Bangkok Airways lentää yksinoikeudella Bangkokista Sukhothaihin. Lentokentältä on minibussi keskustaan. Edullisempia lentoja on Phitsanulokiin, josta on reilun tunnin bussimatka Sukhothaihin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla ja varata Thaimaan sisäisiä lentoja.

Bussit Sukhothaihin lähtevät Bangkokin pohjoiselta bussiasemalta. Matka kestää seitsemän tuntia. Sukhothaista matkaa voi jatkaa pohjoiseen Chiang Maihin, jonne on kuuden tunnin matka. Sukhothain bussiasemalta pääsee keskustaan lavatakseilla.

Sukhothai – hyvä tietää

Uusi Sukhothai on moderni, pieni betonikaupunki, josta on 12 kilometrin matka Vanhaan Sukhothaihin eli historiallisille raunioille. Matkan voi taittaa songthaew-lavataksilla, polkupyörällä tai vuokraskootterilla. Monet majatalot vuokraavat polkupyöriä.

Yksittäiset liput raunioille maksavat kolmisen euroa, yhteislippu kympin.

Kauneimmillaan rauniot ovat varhaisen aamun ja myöhäisen iltapäivän valossa. Keskipäivällä on tukahduttavan kuuma. Raunioilla on periaatteessa avaamisaika, mutta niille voi livahtaa auringonnousua ihailemaan.

Majatalot jakavat karttaa raunioille.

Sukhothain hotellit

Suurin osa alueen majoitus- ja ravintolapalveluista sijaitsee Uudessa Sukhothaissa, mutta myös raunioiden läheltä löytyy muutama mukava majapaikka.

Jos aikoo viipyä Sukhothaista useamman päivän ajan, kannattaa asua Vanhan Sukhothain läheisyydessä, jossa pääsee samalla nauttimaan thaimaalaisen maaseudun charmista. Jos haluaa kiertää temppelit läpi päivässä, uusi puolikin ajaa asian hyvin.

Tunnelmallinen majapaikka Vanhassa Sukhothaissa on boutique-majatalo Tharaburi Resort, jonka huoneiden tyyli vaihtelee japanilaisesta kiinalaiseen ja thaimaalaiseen. Uima-allas. Sijainti on päätieltä vasempaan kääntyvän 1272-tien varrella. Raunioille kertyy matkaa 800 metriä.

Erinomainen majapaikka Uudessa Sukhothaissa on puolestaan Ruean Thai Hotel. Vanhaan tyyliin tehty upea hotelli näyttää loistohotellilta mutta huoneet ovat hyvin edulliset. Kaunis uima-allas.

Mukava majapaikka Uudessa Sukhothaissa on myös Old City Guesthouse. Vanhaan tiikkitaloon tehdyssä majatalossa on monenhintaisia huoneita. Parhaat ovat tilavia ja mukavia, halvimmat sopivat penniä venyttäville reppureissaajille.

Katso tarjoukset Sukhothain majoitukseen.

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi