Koh Samet – Bangkokin lähin paratiisisaari

thaimaa koh samet hiekkaranta bikinit
Koh Samet, Thaimaa. Kuva: LMspencer / Shutterstock.com

Koh Samet (Ko Samed) on lähin sellainen paikka Bangkokista, joka ansaitsee määreen paratiisi. Koh Sametin hiekka on niin valkoista, että se häikäisee silmiä. Korkeita hotelleja ei ole, vaan mökkikylät ovat aivan rannalla. Illallista varten ravintolat levittävät pöytänsä rantahiekalle. Viikonloppuisin Ko Samet vetää puoleensa bangkokilaisia, mutta viikolla saari on hiljainen.

Miksi matkustaa: Koh Samet on Bangkokin lähin paratiisisaari. Saaren hiekka on uskomattoman hienoa: lumenvalkoista ja puuterimaisen pehmeää. Meri saa turkoosin sävyjä, vaikkei olekaan täydellisen kirkasta.

Miksi jättää väliin: Koh Sametin suurin vetonaula ovat saaren rannat ja sijainti lähellä Bangkokia. Muuta tekemistä kuin rannalla laiskottelu on vähän. Koh Samet on pieni ja nopeasti nähty. Majoitus on tasoonsa nähden kalliimpaa kuin muissa Bangkokin lähikohteissa.

Kenelle Koh Samet sopii parhaiten?

Koh Samed lasten kanssa
Koh Sametista pitävät monenlaiset matkaajat, myös perheen pienimmät. Kuva: Antti Helin

Perheet: Koh Samed houkuttelee hyvin monenlaisia matkailijoita. Saari sopii erinomaisesti esimerkiksi lapsiperheille: tälle paratiisisaarelle päästäkseen ei tarvitse taittaa vaivalloista matkaa. Mainio hotelli perheille on saaren päärannalla sijaitseva monipuolinen Sai Kaew Beach Resort, jossa lapset on otettu hyvin huomioon.

Eläkeläiset: Koh Samet sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Pattayalta, jossa moni suomalainenkin eläkeläinen viettää talvensa. Koh Sametin saaritunnelmat tuovat hyvää vaihtelua kaupunkimaiselle Pattijoelle. Rauhallisia rantatunnelmia löytää esimerkiksi Ao Cho Grandview Hideaway Resortista.

Bilettäjä: Viikonloppuisin Koh Samet sopii myös juhlijoille, kun bangkokilaiset saapuvat saarelle viettämään rantabileitä. Yöelämän keskus on Ao Phai -rannalla sijaitseva Silver Sand Resort.

Gay: Koh Samet on kerännyt hieman mainetta myös bangkokilaisten seksuaalivähemmistöjen viikonloppukohteena, mutta kovin näkyvästi sateenkaariliput eivät saarella liehu. Gay-matkailijoiden suosiossa ovat etenkin vierekkäiset rannat Ao Phai ja Ao Tubtim (tunnetaan myös nimellä Ao Phutsa). Ao Phailla sijaitseva, sveitsiläismiehen pitämä viehättävä Samed Villa Resort, on hinta–laatusuhteeltaan saaren parhaita majapaikkoja.

Koh Sametin rannat

thaimaa koh samet hiekkaranta aurinkovarjo
Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Skywalker_Lead / Shutterstock.com

Koh Sametin rannoista suurin osa on saaren itäpuolella, jossa rantoja erottavat toisistaan usein vain pienet, helposti kävellen ylitettävät kalliot. Rantojen tunnelmissa on jonkin verran eroja.

Saaren rannalta toiselle on pääosin helppo kävellä. Myös skoottereita ja mönkijöitä vuokrataan. Saarta halkovaa kumpuratietä pitkin kulkee myös vihreitä lavatakseja (matkasta riippuen alkaen 50 bahtia henkilö).

Pitkulainen, vaivaiset kuusi kilometriä pitkä Ko Samed muistuttaa muodoltaan perinteistä aasialaista kris-tikaria. Saaren pohjoispää on tikarin leveä kahva, jossa sijaitsee Koh Sametin pikkuruinen hallinnollinen keskus Na Dan -laiturin kupeessa. Tänne saapuvat kaikki saarelle suuntaavat isommat veneet (pikaveneillä pääsee suoraan haluamalleen rannalle).

Rannoille kulkee satamasta sonthaew-lavatakseja.

Haad Sai Kaew – saaren pääranta

Satamasta on kymmenen minuutin kävely Haad Sai Kaew -rannalle, joka on Koh Samedin pisin ja komein. Ranta on myös vilkkain, mutta harvoin ärsyttävän vilkas, ainakaan arkisin. Ranta sopii kaikille muille, paitsi totaalista rauhaa etsiville.

Haad Sai Kaew’n äärellä on eniten palveluita; rantaravintoloiden lisäksi mielenkiintoisia ravintoloita löytyy Na Danin satamakylään vievältä kadunpätkältä. Kadulla on myös muutamia majataloja kuten Lazy Sandals, joka on edullinen vaihtoehto rannalla asumiseen (matkaa rannalle kertyy vain muutama minuutti kävelyä).

Rannan – ja oikestaan koko saaren – monipuolisin hotelli on Sai Kaew Beach Resort, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Jos korkeahko hinta ei ole este, tämä on varma valinta. On kolme eri uima-allasta ja useita erilaisia majoitusmuotoja. Kuntosali ja spakin löytyvät. Sijainti on erinomainen Had Sai Kaew’n rauhallisessa pohjoispäässä.

Ao Hin Khok – Koh Samedin reppureissaajaranta

Aivan Haad Sai Kaew’n vieressä on Ao Hin Khok, Ko Samedin reppureissaajaranta. Rantojen välissä on vain pieni, helposti kierrettävä kallio, jolla sijaitsee Koh Sametin kuuluisin ja oikeastaan ainoa nähtävyys, merenneitopatsas.

Kauniilla Ao Hin Kokilla toimii edullinen majatalo Naga Bungalows ja yksi saaren tunnetuimmista ravintoloista, Jep’s Beach, jossa kannattaa käväistä ainakin kakkukahveilla.

Ao Phai – viikonloppubileiden ranta

Seuraava ranta, Ao Phai, tunnetaan parhaiten Silver Sand Resortin viikonlopun rantabileistä. Rantana Ao Phai on pieni ja hieman kivikkoinen. Täällä sijaitsee viehättävä Samed Villa Resort.

Ao Phutsa (Ao Tubtim) – mukava pikkuranta

Heti seuraavalla lahdella sijaitsee Ao Phutsa, joka tunnetaan myös nimellä Ao Tubtim kiitos pitkään toimineen Tubtim Resortin.

Tubtim on mukava pikkuranta, jolla riittää saaritunnelmaa. Nimikkomajatalo on varsin yksinkertainen, mutta mukiin menevä majapaikka, jolla on vakiintunut fanikuntansa.

Ao Nuan – Koh Sametin hippiranta

Kaikki edelliset rannat ovat melkein kiinni toisissaan ja niiden välillä on helppo kävellä. Ao Tubtimilta polku nousee jyrkänteen yli Ao Nuan -rannalle, joka on pikkuruinen, kivikkoinen ja boheemi hippiranta.

Rannan vieressä on rinteessä vain yksi mökkikylä, jonka yksinkertaisia asumuksia ei ole voinut varata etukäteen, vaan majan ovat saavat ensiksi saapuneet.

Ao Nuanin jälkeen rannalta toiselle pitää kivuta mäkien yli, mutta kävely kyllä onnistuu.

Ao Cho – rauhallinen ranta

Ao Cho on kaunis ja rauhallinen ranta, jolla on vain muutama majapaikka. Rannalle lyö leimansa puinen laituri.

Rannalla sijaitseva Ao Cho Grandview Hideaway on yksi saaren mukavimmista majapaikoista. Hyvin hoidetut, tilavat mökit ovat kauniissa puutarhassa. Riippumattoja ja puusta kieppuvia laiskottelutuoleja. Ystävällinen henkilökunta ja hyvä ruoka. Rantamökeissä voi öisin nauttia aaltojen äänistä.

Jos kaipaa vaihtelua ravintoloihin, niitä löytää vilkkaammalta naapuriranta Ao Vong Duangilta, jolle on vain lyhyt kävelymatka.

Ao Vong Duen – mukava ranta perheille

thaimaa koh samet rantaravintola
Wong Duan Bay Beach, Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Tatiana Grozetskaya / Shutterstock.com

Ao Vong Duen kaartuu komeana puolikuuna. Ranta on pitkään matala ja suojassa aalloilta ja sopiikin hyvin myös perheille. Ranta on keskiosastaan turhankin vilkas, mutta reunoiltaan rauhallinen.

Aivan rannan reunalla sijaitsee viehättävä ja tyyliltään leikkisä C Samet Beach Resort, joka tarjoaa edullista boutique-tyyliä. Yhteiset alueet täynnä hauskoja yksityiskohtia ja mökit ovat kauniit ja viihtyisät – lukuun ottamatta kaikkein edullisimpia majoja, jotka sijaitsevat rannan sijaan hyttysiä kuhisevassa rinteessä.

Koh Sametin eteläosan rannat

Koh Sametin rannat jatkuvat saaren eteläkärkeen asti, mutta kävely käy vaikeakulkuiseksi, samoin rannoille sisämaassa vievä tie.

Saaren eteläosan rannoilla on yksinäisiä majataloja omassa rauhassaan, kuten Koh Sametin hienoin hotelli Paradee. Huikean luksuselämyksen tarjoava hotelli sijaitsee upealla paikalla Koh Sametin kapeimmassa kohdassa, jossa on rannat sekä saaren itä- että länsipuolelle.

Hotellilla pääsee siis ihailemaan sekä auringonnousuja että -laskuja.

Ao Prao – Koh Sametin länsipuolen ranta

Saaren länsipuolen ainoa ranta on Ao Prao, josta on kehittynyt luksusranta. Ao Praon hotellit kuten Le Vimarn Cottages & Spa ovat saaren parhaasta päästä. Sopii hyvin rauhasta ja tasokkaasta majoituksesta pitäville.

Le Vimarnin tilavat ja romanttiset huoneet on sisustettu prinsessasängyillä. Villat sijaitsevat hieman rinteessä, mikä takaa yksityisyyden – mutta rannalle ei ole silti kuin muutama askelma. Parhaissa huoneissa, spa villoissa, on hyvin privaatit kylpyammeet parvekkeella, jolta avautuvat upeat auringonlaskunäkymät merelle. Uima-allas rannalla.

Jos Vimarn tuntuu liian kalliilta, on vieressä sijaitseva hieman edullisempi sisarhotelli, Ao Prao Resort, viihtyisä vaihtoehto sekin.

Saaren itäpuolelle kertyy sen verran kävelyä, ettei matkaa viitsi ainakaan joka päivä taittaa, varaudu siis syömään hotellien omissa ravintoissa.

Ao Noi Na – saaren pohjoispään ranta

Koh Sametin pohjoispäässä, Na Dan -satamakylän vieressä, on sielläkin ranta, vähän tunnettu Ao Noi Na. Rantana se ei kuulu saaren parhaisiin, mutta sille on noussut tavallista viihtyisämpiä boutiquehotelleja, kuten uima-allasbileistään tunnettu Bar and Bed. Tällä rannalla on hyvä tehdä tuttavuutta varakkaisiin ja trendikkäisiin bangkokilaisiin.

Koh Sametin hintataso

thaimaa koh samet thaihieronta
Thaihierontaa rannalla. Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Bubbers BB / Shutterstock.com

Majoituksen taso on noussut Koh Sametilla vuodesta toiseen ja menneiden aikojen edulliset rantabungalowit ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi. Mutta kyllä niitäkin vielä löytyy, jos oikein etsii.

Saarella on jo useita luksusluokan majoituksia, mutta pääpaino on keskihintaisissa pikkuhotelleissa, joissa majoitus on bungaloweissa.

Koh Sametin hintataso ei aivan vastaa laatua: varsin keskinkertaisestakin bungalowista kannattaa varautua maksamaan noin 60 euroa. Tyylikkäiden majapaikkojen hinnat alkavat sadasta eurosta.

Vaikkei saari kohonneen hintatasonsa takia enää reppureissaajien kohde olekaan, voi saarella tavata myös parkkiintuneita pitkämatkalaisia. Heitä houkuttelee Koh Sametin tunnelma, joka on monella tapaa aidompi kuin usealla muulla Thaimaan saarella.

Kun suurin osa Etelä-Thaimaan saarista on pitkälti ulkomaisten matkailijoiden (ja naapurimaista tulleen halpatyövoiman) valtakuntaa, Koh Samedilla tuntee edelleen olevansa Thaimaassa.

Koh Samet – hyvä tietää

Paikallinen terveyskeskus löytyy Na Danin ja Sai Kaew -rannan välissä kulkevalta tieltä. Pankkiautomaatteja on sekä satamassa, Na Danissa että Had Sai Kaew ja Wong Duan -rannoilla.

Saarella on paljon hyttysiä, joten mukaan kannattaa varata hyttyskarkotetta.

Saaren ostosmahdollisuudet ovat vaatimattomat. Shoppailu kannattaakin hoitaa Bangkokissa tai Pattayalla, joka sijaitsee tunnin automatkan päässä Ban Phen satamasta.

Koh Sametin kansallispuistomaksu

Samed on periaatteessa suojeltua kansallispuistoa – mutta luonnonpuistostatuksen huomaa lähinnä siitä, että saaren satamassa pitää maksaa 200 bahtin kansallispuistomaksu (100 bahtia lapsilta). Maksulta tosin saattaa välttyä, jos ottaa sataman sijaan pikaveneen suoraan jollekin rannoista tai asustaa satamakylän majataloissa.

Maksu kun kerätään vastatulleilta tarkastuspisteessä, joka on Had Sai Kaew -rannalle tultaessa.

Paras aika matkustaa Koh Sametille

Koh Samet on hyvä paikka matkustaa mihin aikaan tahansa vuodesta. Saari on Thaimaan kuivinta seutua, ja monsuunikaudellakin on yleensä hyvät ilmat (tarkista kuitenkin monsuunikaudella säätiedotus etukäteen).

Kuivuuden takia saarta vaivaa vesipula. Pienimmät majatalot saavat vetensä saaren sisäosissa olevasta vesialtaasta, mutta jotkut keskikokoiset hotellit joutuvat tuomaan osan vedestään laivojen kyydissä mantereelta. Parhaiten vesiasiansa on järjestänyt Samed Resorts, jonka hotellit puhdistavat oman vetensä merivedestä.

Jatka matkaa

thaimaa rayong vene rannalla
Rayong, Thaimaa. Kuva: MR.Silaphop Pongsai / Shutterstock.com

Mantereella Koh Samedin kohdalla sijaitsee Rayong, jonka rannat ovat pitkiä ja rauhallisia. Muutama mukava hotellikin löytyy.

Jos Ko Samed alkaa tuntua liian pieneltä, saarelta voi jatkaa matkaa Bangkokin suuntaan Pattayalle, tai Kambodžaa kohti suurelle Koh Chang -saarelle.

Matka Koh Sametille

thaimaa pikavene
Ban Phen ja Koh Sametin välin voi kiitää pikaveneen kyydissä. Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Jipatafoto89 / Shutterstock.com

Bussimatka Bangkokista Ban Phe -satamaan kestää kolmisen tuntia. Matkaa on 240 kilometriä. Taksilla tai omalla autolla matka taittuu reilussa kahdessa tunnissa. Päälle tulee 45 minuutin lauttamatka tai vartin kestävä pikavenekyyti. Edullisia lauttoja (noin 50 bahtia/hlö) kulkee kerran tunnissa, kalliimpia pikaveneitä kysynnän mukaan (pikaveneen saa vuokrattua porukalla 1500–2000 bahtilla).

Bussit Ban Phen satamaan lähtevät Bangkokin Ekamai-bussiasemalta.

Taksi Bangkokista satamaan maksaa noin 2000 bahtia. Paluumatkalle taksin saa satamasta tinkimällä huomattavasti edullisemmin, sillä satamaan saapuneiden autojen on joka tapauksessa palattava Bangkokiin.

Ban Phen satamalaiturien kupeessa on kauppoja, ravintoloita ja edullisia majataloja. Matkalukemista voi käydä ostamassa Blue Sky Books -divarista, jossa on paljon suomalaisiakin kirjoja. Satamalaitureita on useita. Kaikilta pääsee saarelle. Osa Koh Sametin hotelleista tarjoaa asiakkailleen ilmaisen kyydin saarelle – siinä tapauksessa muista tarkistaa etukäteen, miltä laiturilta kyyti lähtee.

Pikaveneet menevät suoraan rannoille, suurin osa hitaista veneistä päätyy saaren pikkukylä Na Danin laituriin. Kylästä löytyy koulu, posti, muutama kauppa, ravintoloita ja edullisia majataloja. Satamasta pääsee rannoille lavatakseilla. Had Sai Kaew ja Ao Noi Na -rannoille voi myös kävellä kymmenessä minuutissa.

Mantereen puolelta Ban Phe -sataman vierestä löytyy edullisia majataloja (alkaen 300 bahtia), jos jostain syystä myöhästyy viimeisistä saarelle kulkevista veneistä.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Koh Samet – hotellit ja majoitus

Koh Samet on bangkokilaisten suosima viikonloppukohde, ja huoneiden hinnoissa on iso ero arkena ja viikonloppuisin. Viikonloppuisin voi olla täyttä, mutta arkena tilaa löytyy varmasti. ”Pitkinä viikonloppuina” eli silloin, kun maanantaille tai perjantaille osuu jokin kansallinen lomapäivä, majoitukset varataan täyteen jo viikkoja etukäteen.

Katso hotellitarjoukset Koh Sametille.

Koh Sametin ravintolat ja nähtävyydet

Monipuolisin kattaus ravintoloita löytyy Had Sai Kaew -rannalta. Lue myös suositukset Koh Koh Sametin retkikohteisiin.

Koh Samet – kokemuksia

Kokemuksia Koh Samet -saarelta kertoi matkailutoimittaja Antti Helin, joka kävi saarella usein Bangkokissa asuessaan. Kirjoittajan viimeisimmästä vierailusta saarella on jo muutama vuosi, joten auta muita matkailijoita ja kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Koh Samed -saaresta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi