Rayong ja Ban Phe

thaimaa rayong hotelli uima-allas
Rayongin rauhallisilla rannoilla on mukavia hotelleja kuten Purimas. Kuva: Antti Helin

Rayong tunnetaan parhaiten provinssina, jossa sijaitsee Bangkokin lähin todellinen paratiisisaari – Koh Samet. Mutta Rayongin omatkin rannat ovat pitkät, kauniit ja hyvin rauhalliset. Tunnelma on hyvin thaimaalainen; turisteja on vähän.

On oikeastaan pieni ihme, että Rayong on säilynyt niin seesteisenä. Syynä voi olla se, että ajomatka Bangkokista Rayongiin on tavannut olla turhan pitkä viikonlopun viettoa ajatellen, joten bangkokilaiset ovat suunnanneet mieluummin Cha-Amiin tai Hua Hiniin. Mutta uuden Bangkok–Pattaya-moottoritien ansiosta ajomatka Rayongiinkin on lyhentynyt mukavasti ja taittuu nykyisin 2–3 tunnissa.

Kannattaa huomioida, että kohteena Rayong on laaja: linnuntietäkin Rayongin rannat levittäytyvät idästä länteen yli 60 kilometrin matkalle.

Miksi matkustaa: Rayong on hintatasoltaan edullinen matkakohde, varsinkin naapurissa sijaitsevaan Koh Sametiin verrattuna: mantereen puolella Rayongissa hotellit ja ravintolat loistavat edullisella hinta–laatusuhteellaan.

Miksi jättää väliin: Rantojen lisäksi Rayong tunnetaan suurista teollisuusalueistaan, hedelmäviljelyksistään ja Thaimaan suurimmasta kalasatamasta. Esimerkiksi Rim Nam ja Mae Ramphung -rantojen välissä on valtava sähkölaitos, joka loistaa yöllä kuin avaruusolioiden siirtokunta. Toisaalta: näky on sen verran surrealistinen, että se käy jo nähtävyydestä.

Satamakylä Ban Phe

thaimaa pikavene samet
Ban Phen ja Koh Sametin välin voi kiitää pikaveneen kyydissä. Koh Samet, Thaimaa. Kuva: Jipatafoto89 / Shutterstock.com

Rayongin ranta-alueen keskus on satamakylä Ban Phe, josta lähtevät lautat Koh Sametille. Kylän keskus on satamalaitureiden vieressä, ja sieltä löytyvät poliisiasema, linja-autoasema ja posti.

Laitureiden lähellä on myös kalaravintoloita, majataloja ja isoja marketteja joissa myydään kuivattuja mereneläväruokia ja matkamuistoja, kuten simpukoista tehtyjä koristeita, riippumattoja ja rantavaatteita (älä itse syyllisty merestä otettujen muistojen ostamiseen!).

Sataman ympäristöstä löytyy hieman yllättäen myös suomalaisia yrittäjiä. Bar Grill Noksoppa ja M.M. Villa ovat suomalais-thaimaalaisia ravintola-baareja, joista saa suomalaista ruokaa ja juomaa suomenkielisellä palvelulla.

Rayongin rannat levittäytyvät Ban Phestä sekä itään että länteen.

Rayongin rannat

thaimaa rayong auringonlasku
Rayong, Thaimaa. Kuva: MR.Silaphop Pongsai / Shutterstock.com

Ban Chang ja Nam Rin Beach – lähellä Pattayaa

Bangkokista tullessa Rayongin ensimmäinen vastaan tulevat rannat ovat Bang Chang -kylän edustalla sijaitsevat Phayun Beach ja Nam Rin Beach. Näistä Nam Rin on komeampi. Ajomatka Ban Changiin on melkein tunnin lyhyempi kuin Rayongin muille rannoille: Bangkokista ajaa vain reilussa kahdessa tunnissa.

Pattaya on melkein nurkan takana: monille Pattayan nähtävyyksille kuten Cartoon Networkin vesipuistoon on vain puolen tunnin matka.

Tunnelma Nam Rin Beachilla on hyvin rauhallinen; pari kilometriä pitkällä rannalla on vain muutama hotelli, joista Purimas kuuluu Rayongin mukavimpiin.

Seuraava ranta itään päin mennessä on mahtava Mae Rampung.

Mae Rampung Beach – Thaimaan pisin ranta

13 kilometriä. Suunnilleen sen verran pituutta on Ban Phen satamakylän länsipuolella sijaitsevalla Mae Rampung Beachilla (myös: Hat Mae Ramphueng). Ranta on kaiketi koko Thaimaan pisin, mutta tunnelmaa verottaa hieman rantatie, joka kulkee hotellien ja rannan välissä.

Mutta älkää ymmärtäkö väärin: ranta on komea! Hotelleja ja ravintoloita on ripoteltu sinne tänne pitkin mae Rampung Beachia.

Heti rannan itäpuolella, niemen takana, on Ban Phen satamakylä, jonka vieressä on rakentamiselta suojeltu kansallispuistoranta Hat Suan Son.

Rim Pae Beach – Rayongin kaunein ranta

thaimaa rayong ranta
Rayongin rannoilla riittää tilaa. Kuva: Antti Helin

Rayongin toinen pääranta on Ban Phestä vartin ajomatkan päässä itään sijaitseva Rim Pae Beach. Tämä on Rayongin rannoista kaunein – Ha Mae Rampungia lyhyempi mutta idyllisempi, sillä hotellien ja rannan välissä ei kulje tietä, vaan altaalta pääsee kirmaamaan suoraan mereen.

Rannalla sijaitsee Rayongin klassikkohotelli, Novotel Rayong Rim Pae, joka on hienoisesta vanhahtavuudestaan huolimatta monen Bangkokissa asuvan expatin suosikkipaikka. Mukava ja rauhallinen, hyvin lapsiystävällinen hotelli. Viihtyisä uima-allas.

Toinen mainio hotelli Rim Pae -rannalla on Rayong Marriott Resort & Spa. Rannalla on muutama muukin majapaikka ja rantaravintola.

Mae Phim – suomalaisia huviloita vuokralle

Rim Paesta itään on vielä kaksi rantaa: kapearantainen mutta idyllisen rauhallinen Ban Sang sekä Mae Phim, jossa tie palaa jälleen hotellien ja rannan väliin.

Thaimaanvuokraasunnot.com vuokraa Mae Phimistä huviloita. Meillä ei ole palvelusta omakohtaista kokemusta. Rannalla on mukavasti ravintoloita.

Muille kuin huvilasta kiinnostuneille suurin syy matkata näin kauas itään on Mae Phimin lähettyvillä sijaitseva Jo Jo Seafood, Rayongin kuuluisin kalaravintola – ainakin thaimaalaisten keskuudessa. Edullista ravintolaa (avoinna joka päivä klo 9.30–21) pidetään hinta–laatusuhteeltaan yhtenä Thaimaan parhaista. Kala- ja rapuannokset ovat aina tuoreita ja herkullisia.

Rayongin kaupunki

thaimaa rayong ravintola
Yom Jindran iltatunnelmia. Kuva: Antti Helin

Varsinainen Rayongin kaupunki sijaitsee sisämaassa rantojen Nam Rin ja Mae Ramphung välissä. Matkaa rannoille kertyy 15–20 kilometriä. Rayong on moderni thaimaalainen kaupunki, jolla on ihastuttava vanha puutalosydän.

Rayongin puutalokeskustan ydin on Rayong-jokea reunustava Yom Jinda -katu, joka elää rinnan mennyttä ja nykypäivää. Suurin osa kadun puodeista on edelleen perinteisiä sekatavarapaikkoja, mutta joukossa on muutama tunnelmallinen uusi kahvila, ravintola ja baari, joihin paikalliset asukkaat ja thaimaalaiset kotimaanmatkaajat saapuvat viettämään iltaa.

Aavistuksen vauhdikkaampaan menoon on joen vastarannalla sijaitseva nuorison suosima ravintola-baari.

Tunnelma Yom Jindalla on hyvin thaimaalainen: monilla ravintola-kahviloista ei ole vielä edes englanninkielistä nimikylttiä, joten aito paikalliselämys on taattu.

Yom Jinda kuvastaa hyvin sitä, kuinka Thaimaassa on vihdoin ymmärretty vanhojen korttelien arvo viihtyisyyden tuojina ja niitä on alettu suojella.

Yom Jinda riittää jo yksin tuomaan Rayongiin mukavan tunnelman. Puutalokeskustaan kannattaakin tulla ainakin yhdeksi iltapäiväksi – ja moni palaa uudestaan ja uudestaan.

Puutalokaduille on vain pari korttelia Rayongin halkaisevalta päätieltä Sukhumvitilta, mutta alue on ihan toisesta maailmasta. Yom Jinda on kuin aikamatka tunnelmallisiin vanhanajan kaupunkeihin. Häly katoaa ympäriltä.

Rayongin ostokset

thaimaa rayong kelluvat markkinat
Ko Kloin ”kelluvat markkinat”. Rayong, Thaimaa. Kuva: Sombat Muycheen / Shutterstock.com

Rayongin modernista puolesta voi nauttia käymällä ostoksilla ostoskeskuksissa Passione Shopping Destination tai Central Plaza. Jälkimmäisen vieressä sijaitsee Rayongin pikkuriikkinen ”kelluvamarkkina” Ko Kloi, jossa ei ole oikeastaan mitään nähtävää.

Kannattaa ottaa huomioon, että Rayong on kaupunki ilman takseja. Taksin löytäminen voi olla hyvin työlästä eli jos saapuu kaupunkiin rantahotellilta, paluumatkasta kannattaa sopia etukäteen.

Rayongin nähtävyydet

Mantereen puolella ei ole liiemmin nähtävyyksiä, lukuun ottamatta Rayongin kaupungin historiallista Yomjindra-katua. Mutta 45 minuutin venematkan päässä (tai 15 minuuttia pikaveneellä) on upea paratiisisaari Koh Samet jolla ehtii käydä vaikka päiväretkellä (parasta olisi toki jäädä saarelle ainakin pariksi yöksi).

Vilkkaalle Pattayalle on Rayongin rannasta riippuen noin tunnin ajomatka. Pattayan alueen golfkentillä käy kätevästi myös Rayongista. Myös monet Pattayan nähtävyyksistä kuten upouusi Cartoon Network -vesipuisto sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä Rayongista.

Rayongin hotellit

thaimaa rayong hotelli uima-allas
Valmiina valloittamaan Purimas-hotellin allas Rayongissa. Kuva: Antti Helin

Rayongin hotelleista esittelemme tarkemmin Purimas-hotellin, josta meille jäi mukavat muistot. Hotelli sopii parhaiten Bangkokissa asuville ekspateille – muille Rayongiin suuntaaville sopivampia lomakohteita ovat Rim Pae Beachin hotellit kuten Novotel Rim Pae.

Purimas €€€

Miksi: Purimas on loistava viikonloppukohde Bangkokista etenkin perheille, tosin aivan matala lastenallas puuttuu (viisivuotiaiden jalat yltävät jo altaan pohjaan matalassa päässä).

Huoneet ovat erittäin tilavat, ja melkein kaikissa huoneissa on kaksi isoa sänkyä eli neljä henkeä mahtuu vaivatta asumaan. Ja päälle on vielä sohva. Deluxe-huoneissa on mahtavat porealtaat.

Hotelli on rakennettu vanhoina hyvinä aikoina, kun jokaista neliömetriä ei laskettu. Tilavien huoneiden lisäksi myös hotellin pihamaa on valtava.

Vanha, valtava puu varjostaa sopivasti päivän kuumimpaan aikaan suurta ja viihtyisää uima-allasta. Hotelli on pidetty tiptop-kunnossa. Nurmikkokin viimeisen päälle leikattu. Lapsille keinut ja kiipeilylinnat. Hotellin edustalla on leveä ranta. Hotellin ravintola on hyvä ja edullinen.

Missä: Purimas sijaitsee Ban Chang -kylässä Rayongin alkupäässä. Ajomatka Purimakseen onkin selvästi lyhyempi kuin muualle Rayongissa. Vain pari tuntia pääkaupungista ja on ihanassa rauhassa. Palveluita kuten rantaravintoloita on hotellin lähellä vain vähän, eikä hotellin edustalla ole takseja odottamassa. Hotelli sopiikin parhaiten niille, joilla on käytössään oma kuljetus. Hotellikyyti esimerkiksi Rayongin keskustaan maksaa 700 bahtia suuntaansa. Katso tarjoukset hotelliin.

Matka Rayongiin

Matka Bangkokista kestää kolmisen tuntia. Bussit lähtevät Bangkokin itäiseltä bussiasemalta eli Ekamailta. Myös Pattayalle on vilkkaat yhteydet.

Rannat sijaitsevat hyvän matkaa varsinaisesta Rayongin kaupungista, ja bussi kannattaakin ottaa Ban Phen satamaan, josta on rannoille lyhyt matka.

Rayongin vieressä on U Tapaon lentokenttä, josta Bangkok Airways lentää Thaimaan suosituimpiin kohteisiin Phuketiin ja Ko Samuille. AirAsia lentää Malesian Kuala Lumpuriin.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Rayongille järjestetään Suomesta pakettimatkoja.

Jatka matkaa

Ban Phesta pääsee helposti matkaamaan Koh Changille, jolle lähtee useita minibusseja päivittäin.

Liikkuminen Rayongissa

Ban Phessa liikkuminen on helppoa, sillä satamakylä on pieni. Tarvittaessa paikasta toiseen liikkumiseen voi käyttää moottoripyörätakseja tai songthaew-lavatakseja. Omallakin vuokramopolla on helppo kulkea, koska liikennettä ei ole paljoa.

Rayongin rannat ovat pitkiä ja palvelut ovat usein etäällä toisistaan. Jos ei halua tutustua vain lähikulmiin, kannattaa vuokrata skootteri tai auto kulkuneuvoksi.

Rayong kokemuksia

Rayong-oppaan tekemisessä Kapteenia on auttanut Emilia Flodström. Kerro omia kokemuksiasi Rayongista matkakohteena.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi