Pohjois-Thaimaa

Riisiterasseja Pohjois-Thaimaassa. Kuva: Yutsukhe / Shutterstock.com

Pohjois-Thaimaassa odottaa aivan toisenlainen maa kuin etelän rannoilla. Pohjoisessa meri on vain kaukainen muisto: täällä maisemaa hallitsevat metsäiset vuoret ja laaksot, joilla riisivainiot hohtavat säihkyvän vihreinä.

Etnisesti rikas Pohjois-Thaimaa

Akhat ovat yksi Pohjois-Thaimaan vähemmistökansoista. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Banana Republic Images / Shutterstock.com

Aina 1800-luvun lopulle asti Pohjois-Thaimaa oli oma valtakuntansa, joka tunnettiin nimellä Lanna, eli Miljoona riisivainiota. Pohjoisthaimaalaiset puhuvat eri kieltä kuin Keski-Thaimaan asukkaat. Kirjoitusmerkitkin ovat erilaiset.

Pohjoisthaimaalaisessa kulttuurissa ja ruuassa, kuten khao soi -nuudeleissa, monen mielestä Thaimaan parhaassa nuudeliherkussa, näkyy Burman ja Laosin vaikutus. Pohjoinen on asukkailtaan etnisesti rikas: eksoottisten vuoristokansojen lisäksi alueella asuu merkittävä shan-vähemmistö, etenkin Mae Hong Sonin provinssissa.

Valtakunta eli kukoistuskauttaan 1400-luvulla, minkä jälkeen se oli vuosisadat vasallisuhteessa voimakkaampiin naapureihinsa, vuoroin Burmaan ja Siamiin (nykyiseen Thaimaahan). Lopullinen yhdistyminen Siamiin tapahtui 1800-luvun lopulla rauhanomaisesti kuninkaallisten naimakauppojen myötä.

Suurin osa matkailijoista saapuu Pohjois-Thaimaahan tehdäkseen retkiä vuoristokansojen eksoottisiin kyliin, mutta pohjoisessa on paljon muutakin tekemistä moottoripyöräilystä koskenlaskuun ja chillailuun maaseudulla. Pohjoisessa on myös monta norsuleiriä, joissa pääsee tekemään tuttavuutta isokorvaisten jättiläisten kanssa.

Osa norsuleireistä on toimintaperiaatteiltaan kyseenalaisia, mutta mukaan mahtuu myös reilun matkailun periaatteita noudattavia norsuleirejä, joissa vierailu on ikimuistoinen kokemus.

Chiang Mai – portti Pohjois-Thaimaahan

Wat Phra Singh -temppeli. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: Pikoso.kz / Shutterstock.com

Portti Pohjois-Thaimaahan on Chiang Mai, vanhan Lanna-valtakunnan pääkaupunki. Vaikka kaupunki on Thaimaan neljänneksi suurin, sitä ei helposti huomaisi. Pohjimmiltaan Chiang Mai on edelleen pikkukaupunki niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin – korkeita rakennuksia on vain kourallinen.

Chiang Mai on harvinaisen viihtyisä kaupunki, johon moni jää pitemmäksi aikaa kuin oli aikonutkaan.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Pai – reppureissaajien paratiisi

Pain kanjoni Huai Nam Dang -kansallispuistossa on upean erikoinen patikointikohde. Kuva: Doidam 10 / Shutterstock.com

Neljän tunnin bussimatkan päässä Chiang Maista on kauniissa laaksossa sijaitseva Pai, josta on muodostunut reppureissaajien suosikkikohde. Tunnelma muistuttaa Bangkokin reppureissaajakatua Khao San Roadia vuoristoon siirrettynä, tosin paljon chillimmässä muodossa. Paissa järjestetään Thaimaan parhaat koskenlaskuretket – niistä kylän suosio sai alun perin alkunsakin.

Jos Pai alkaa tuntua liian vilkkaalta ja ”turistiselta” voi matkaa jatkaa 45 kilometriä Mae Hong Sonin suuntaan, missä odottaa seikkailullinen Soppong. Soppongissa voi seikkailla kivikautisten ihmisten asuttamisssa luolissa ja tehdä vaelluksia vuoristolaisten kyliin.

Mae Hong Sonin kierros

Tung Bua Tongin auringonkukkapellot ovat upea näky. Mae Hong Son, Thaimaa. Kuva: CC7 / Shutterstock.com

Mae Hong Son on tunnelmallinen pikkukaupunki aivan Burman rajalla. Provinssi on Thaimaan vuoristoisin, viidakkoisin ja vähiten asuttu.

Kiehtovin tapa alueeseen tutustumiseen on vuokrata Chiang Maista moottoripyörä tai skootteri ja ajaa niin sanottu Mae Hong Son Loop, joka kiertää Chiang Maista Thaimaan korkeimman vuoren Doi Inthanonin kautta Mae Hong Soniin, Paihin ja takaisin Chiang Maihin.

Hienoja ajoreittejä löytyy myös Chiang Rain läheltä.

Chiang Rai – Kultaisessa kolmiossa

Akha-kansaan kuuluva nainen laittaa ruokaa avotulella. Chiang Rai, Thaimaa. Kuva: Yuttana Joe / Shutterstock.com

Chiang Rai tarjoaa Chiang Maille vaihtoehdon aloittaa Pohjois-Thaimaan kiertäminen. Myös Chiang Raihin on hyvät lentoyhteydet Bangkokista.

Chiang Rai sijaitsee Kultaisen kolmion alueella, jota hallitsivat vielä 1980-luvulla pahamaineiset huumeparonit. Sittemmin alue on rauhoittunut, mutta tarjoaa edelleen monenlaista seikkailullista tekemistä. Lyhyen matkan päässä ovat niin Burman rajavuoret kuin Mekong-jokikin, jonka toisella puolen on Laos. Chiang Rai on myös suosittu paikka lähteä vaelluksille vuoristolaisten maille.

Kultainen kolmio on oikeasti laaja alue, mutta sen nimellä kulkee myös pieni paikka Mekongin ja Sop Ruak -joen risteyksessä, jossa kolmen maan – Thaimaan, Myanmarin ja Laosin – rajat kohtaavat. Paikka olisi muuten aika kitsi turistirysä, ellei sen yhteydessä toimisi yhtä Thaimaan hienoimmista museoista. Hall of Opium esittelee eläväisesti oopiumin historiaa Thaimaassa ja ympäri Aasiaa. Ja vain kivenheiton päässä Sop Ruakista on erittäin viihtyisä Chiang Saenin pikkukaupunki.

Chiang Saen – Mekongin rannalla

Wat Phra That Pha-Ngao -temppelistä aukeaa komea maisema. Chiang Saen, Thaimaa. Kuva: Krithnarong Raknagn / Shutterstock.com

Chiang Saen on viihtyisä, vanhojen kaupunginmuurien ympäröimä kaupunki Mekongin rannalla. Tunnelmaa lisäävät eri puolilla kaupunkia kohoavat vanhat temppelinrauniot. Tänne on helppo tehdä päivän tai parin retki Chiang Raista.

Jos on varaa luksuspaikkaan, Chiang Saenin vieressä, Mekong-joen varrella sijaitsevat Anantara Golden Triangle on yksi upeimmista paikoista kokea Pohjois-Thaimaan taika. Tunnelmallisen hotellin yhteydessä toimii myös reilun matkailun periaatteita toteuttava norsuleiri.

Chiang Saenista 50 kilometrin päässä sijaitsee Chiang Khon, josta pääsee rajan yli Laosiin. Pikkukaupungissa on useita majataloja palvelemassa rajanylittäjiä.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi