Chiang Main Lanna-kulttuuri – kun pieni on kaunista

Wat Phra Singh -temppeli. Chiang Mai, Thaimaa. Kuva: Pikoso.kz / Shutterstock.com

”Ihanaa! Täällä vallitsee aivan Lanna-tunnelma”, pohjoisthaimaalainen matkailija ihastelee ystävälleen Gap’s House -majatalossa Chiang Maissa. Siis mikä ihmeen Lanna?

Majatalon sisäpihalla näyttää siltä, kuin pieni viidakko olisi ottanut siellä vallan. Vehreät lehdet luovat maahan valojen ja varjojen maalauksia, linnut visertävät. Satavuotias tiikkitalo seisoo kaiken keskellä arvokkaana mutta ystävällisenä kuin kaiken nähnyt isoisä.

Käsityöt leikkivät kasvien kätköissä kuurupiiloa. Yhden puun takaa kurkistelee puinen riikinkukko, toisen varjoihin on jähmettynyt keraaminen tanssijatar yhden jalan varaan. Jättiläisruukun takana on hiekkakivestä tehty pikkunorsu.

Gap’s Housen sisäpihalle unohtuu mielellään koko päiväksi lueskelemaan, ajattelemaan, kirjoittamaan päiväkirjaa tai kuuntelemaan musiikkia. Siis viettämään Lanna-elämää.

Chiang Mai temppeli
Lanna-tyyliin tehty temppeli Chiang Maissa.

Nimi Lanna viittaa sekä pohjoisthaimaalaiseen kulttuuriin että kuningaskuntaan, jonka kuningas Mangrai Suuri perusti vuonna 1296 Chiang Maihin. Valtakunnan kulta-aikaa oli 1400-luku, kunnes se alistui 1500-luvulta eteenpäin vuoroin burmalaisten ja siamilaisten vallan alle. 1800-luvun lopulla Siam, eli nykyinen Thaimaa, sulautti valtakunnan lopullisesti itseensä.

Sanatarkasti Lanna tarkoittaa miljoonaa riisiviljelmää. Maan sanotaan olevan Pohjois-Thaimaassa niin vihantaa, ettei siihen ole tarvinnut kuin heittää riisinjyvät tuuleen ja istua odottelemaan.

Runsaat sadot ovat tehneet elämästä helppoa, ja pohjoisthaimaalaisille on jäänyt aikaa istua puutarhataloissaan, musisoida ja tehdä koristeellisia käsitöitä.

Turismin myötä Lannasta on kasvanut 2000-luvulla Pohjois-Thaimaalle samantapainen brändi kuin Balista on tullut Indonesialle. Hotellit mainostavat olevansa Lanna-tyylisiä, ja kauppojen hyllytilan ovat vallanneet komeat kuvakirjat, joilla on sellaisia nimiä kuin Lanna Living.

Lanna-tyyli on eleganttia maalaismaisuutta. Hotelleissa se näkyy rauhallisina, vehreinä sisäpihoina ja pelkistettyinä huoneina, joihin tuovat eloa kauniit, maanläheiset kankaat. Puu on tärkeässä osassa. Puupinnat luovat arvokkuutta ja rauhallisuutta, yhteyden menneisyyteen.

Lanna on kaukana pröystäileväisyydestä – Lanna tyyliin tehdyt temppelitkin tapaavat olla huolimatta pienempiä ja matalampia kuin keskithaimaalaiset temppelit.

Lannaa on ajatus siitä, että pieni ja hillitty on kaunista.

Lue lisää Chiang Maista.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi