Thaimaan pahimmat turistirysät

James Bond Island, Phang Nga, Thaimaa. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Jos kammoat turistirysiä, kierrä seuraavat Thaimaan paikat kaukaa.

1. James Bond -saari, Phang-Nga-lahti

Lupaus: Retki James Bond -saarelle vie elokuvan 007 ja kultainen ase maisemiin. Phang-Nga-lahden huikean hienoissa karstisaarimaisemissa sijaitseva saari nousee merestä pystysuorana kuin jättimäinen tappi kohti taivasta. Korkealla saaren huipulla sijaitsi elokuvan pahiksen päämaja. Kuulostaako jännittävältä?

Todellisuus: Todellisuudessa saari on paljon pienempi kuin elokuvassa – sen huipulle ei todellakaan mahtuisi James Bondin vihollisen labyrinttimaista tukikohtaa, pikemminkin pahainen koirankoppi. Kaiken lisäksi saari on niin suosittu retkikohde Phuketista ja Krabista, että se on alati kymmenien pitkähäntäveneiden ympäröimä.

Suositus: Saari ei silti ole toivoton retkikohde – jo matka saarelle halki upeiden karstisaarimaisemien on elämys (vaikka matkasta iso osa taitetaankin autossa). Mene, jos vähääkään kiinnostaa. Kunhan vaan saarella olisi pokeripöytä, martinibaari ja smokkipakko – se vasta olisi jotain.

2. Maya Bay, Koh Phi Phi

Maya Bay Koh Phi Phi
Maya Baylla riittää tohinaa. Kuva: Antti Helin

Lupaus: Tämä upea, karstijyrkänteiden kätkemä ranta esitti salaista paratiisirantaa Leonardo di Caprion tähdittämässä elokuvassa The Beach.

Todellisuus: Maisemat ovat toki hienot, mutta Maya Bay on niin suosittu päiväretkikohde, että hiekkaa tuskin näkee aurinkopyyhkeiden alla. Onhan tämä koomista: tuhannet ihmiset saapuvat katsomaan tupaten täyttä rantaa, joka tuli kuuluisaksi esittäessään koskematonta paratiisia.

Ei ole vaikea kuvitella, kuinka The Beach -elokuvalle kuvattaisiin joskus parinkymmenen vuoden päästä jatko-osa Return to the Beach. Leonardo di Caprio esittäisi pönäkkää ja kaljuuntunutta seksituristia, joka palaisi nuoruutensa maisemiin ja löytäisi salaisen rantansa tyttöbaarien peittämänä.

Suositus: Maya Bayta on vaikea välttääkään, jos vierailee Koh Phi Phillä – vierailu rannalla kuuluu melkein kakkien päiväretkien ohjelmaan. Eli mene ja näe osana snorklausretkeä, mieluiten iltapäivällä, jolloin matkailijamäärät ovat hieman rauhoittuneet.

Maya Baylle järjestetään myös yön yli kestäviä telttaretkiä. Kun viimeisetkin päiväretkeläiset palaavat myöhään iltapäivällä hotelleihinsa, muutaman tunnin ajan voi kuvitella olevansa kuin Leonardo di Caprio autiolla paratiisirannallaan. Ei kannata silti odottaa suurta hiljaisuutta: kaupungilla kerrotaan, että leiriytymiset tuppaavat olemaan perin viinanhuuruisia.

3. Patpong, Bangkok

Patpong Thaimaa
Punaisten lyhtyjen loisteessa Bangkokin Patpongilla. Kuva: Antti Helin

Lupaus: Patpongista tuli Bangkokin kuuluisin punaisten lyhtyjen alue Vietnamin sodan aikaan, kun Vietnamissa taistelevat jenkkisotilaat kävivät kadun varren gogo-baareissa rentoutumassa. Ohjelmaan kuuluu tanssin lisäksi pingpong-esityksiä, joissa naiset ampuvat jalkojensa välistä palloja ja ties mitä rekvisiittaa.

Todellisuus: Gogo-baarejakin enemmän on t-paitakauppiaita, ja baarit ovat pahamaineisia: muutaman juoman hinta nousee pilviin ja rahoja kerätään gorillamaisen portsarin uhalla. Kaikkein karuimpia ovat pingpong-show’t: kyllästyneet esiintyjät näyttävät siltä kuin he olisivat vetäneet samaa ohjelmanumeroa Vietnamin sodasta asti.

Suositus: Kierrä kaukaa, kukaan Bangkokissa asuva ei kuvittelisikaan menevänsä Patpongille – paitsi turisteja huijaamaan. Jos välttämättä haluat ihmetellä punaisten lyhtyjen aluetta, mene Soi Cowboylle, jonka neonvalojen loisteessa on kuvattu monia elokuviakin, kuten Bangkok Dangerous ja Hangover 2. Eikä Soi Cowboylla tarvitse pelätä tulevansa huijatuksi.

4. Night Bazaar, Chiang Mai

Lupaus: Chiang Main kuuluisimmalta ostosalueelta, iltamarkkinoilta, löytää kaiken haluamansa. Basaarin sanotaan juontavan juurensa jo eteläisen silkkitien ajoilta, jolloin ponikaravaanit toivat tavaroita Kiinasta asti.

Todellisuus: Suurin osa tavaroista on edelleen Kiinassa tehtyjä, tosin ”löytöjen” sijaan täältä löytää samaa halpaa turistirihkamaa ja privaattitavaraa kuin Thaimaan kaikilta muiltakin turistitoreilta.

Suositus: Ajanhukkaa. Yöbasaaria viehättävämpi ostospaikka Chiang Maissa on Sunnuntain iltatori Ratchadamnoen-kadun varrella vanhankaupungin muurien sisäpuolella. Myynnissä on paljon paikallisten suunnittelijoiden ja artesaanien kädentuotteita (toki myös turistirihkamaa, jota on Thaimaassa ilmeisen mahdoton välttää).

5. Pitkäkaulaiset naiset, Mae Hong Son

pitkäkaulainen nainen thaimaa
Kamerat laulat pitkäkaulaisten naisten kylissä.

Lupaus: Pitkäkaulaiset naiset edustavat Aasiaa eksoottisimmillaan. Naisten kaulaa pidentävät metallirenkaat, jotka saavat heidät näyttämään ihmiskirahveilta.

Todellisuus: Kayan padaung -heimoon kuuluvat naiset ovat paenneet Burmaa johtavan sotilasjuntan vainoja Thaimaan puolelle, missä heistä on tehty turistinähtävyyksiä. Naiset ovat käytännössä vankeina kylissään sillä he eivät ole saaneet Thaimaahan oleskelulupia eivätkä siksi voi matkustaa kyliensä ulkopuolelle.

Suositus: Jätä väliin. Tämä on pällistelyturismia pahimmillaan.

Kerro kommenttiosuudessa omat kokemuksesi thaimaalaisista turistirysistä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi