Pahimmat mokat Thaimaassa?

Thaimaalaiset suhtautuvat varsin suvaitsevasti turistien hölmöilyihin, joten kauhean huolissaan ei tarvitse käytöstavoistaan olla. Ulkomaalaiset kun käyttäytyvät joka tapauksessa thaimaalaisten silmissä oudosti kuin avaruusoliot.

Mutta kyllä se mokaaminenkin onnistuu, myös kokeneilta Thaimaan-matkaajilta. Alla siis 10+1 vinkkiä, kuinka mokaat Thaimaassa oikein kunnolla.

1. Moi!

Tervehdi suomalaisia tuttuja hihkaisemalla kovaan ääneen ”moi!”

Paha moka: moi tarkoittaa thaiksi naisen intiimikarvoitusta.

2. Pikku vitsi vaan

thaimaan kuningas
Thaimaan kuninkaan muistokulkue. Kuva: Ches Patt / Shutterstock.com

Vitsaile Thaimaan kuninkaallisista. Se ei ole ainoastaan paha moka vaan jopa vaarallista. Thaimaan edesmennyt kuningas Bhumibol Rama IX on Thaimaassa edelleen äärettömän arvostettu ja rakastettu – ja kuningasperheen loukkaaminen on ankarasti lailla kielletty. Moni ulkomaalainenkin on joutunut oikeuden eteen kuninkaanpilkasta.

Älä edes rypistä seteleitä, koska niissä on kuninkaan kuva.

3. Senkin idiootti

Suutu ja huuda tuktuk-kuskille, joka on vienyt väärään osoitteeseen. Malttiaan ei sovi menettää missään tilanteessa, eikä varsinkaan pikku mokien kohdalla. Huutamalla ei saa muuta aikaan kuin itsensä nolaamisen.

Hymyilemisestä on enemmän apua – tai ainakin vähemmän haittaa. Thaimaalaisen loukkaaminen voi johtaa vakaviin seurauksiin.

4. Buddhahan oli ihan hippi

buddhan patsas
Mutta tämähän oli niin mukava penkki. Kuva: Rosita Juurinen

Kiipeä Buddhan-kuvan päälle hassua valokuvaa varten.

Buddhan-kuviin ja munkkeihin tulee suhtautua kunnioituksella. Buddhan-kuvan häpäiseminen on lailla kiellettyä, eivätkä naiset saa missään nimessä koskea munkkia. Naisten ei sovi edes ojentaa munkeille mitään kädestä käteen (yleensä välissä on vähintään almukulho).

Myös Buddha-tatuoinnin ottaminen on Thaimaassa laitonta.

5. Suudelma vielä

Taputtele tuntemattomia pikkulapsia toverillisesti päähän. Pää on ruumiin pyhin paikka, sielun koti, ja sielu saattaa karata lapsen päästä pakoon, jos vieras ihminen sen pelästyttää. Tämä ohje tosin koskee vain kaikkein perinnetietoisimpia thaita.

Muutenkin ruumiillista koskettamista kannattaa välttää: esimerkiksi kättelemään ei olla totuttu Bangkokin bisnespiirien ulkopuolella, ja puolituttujen halaaminen sekä poskisuudelmien vaihtelu on monelle thaimaalaiselle vieras ajatus.

Pannassa ovat etenkin julkiset hellyydenosoitukset. Tyttö- tai poikaystäväänsä ei missään nimessä kuulu halailla tai pussailla julkisesti.

6. Jalalla koreasti

thaimaa kenkiä temppelin ovella
Thaimaassa kengät pitää riisua ennen temppeliin astumista. Kuva: Eakwiphan Smitabhindhu / Shutterstock.com

Sulje taksin ovi jalallasi.

Jalkapohjat ovat ihmisen saastaisin osa eikä niillä sovi osoittaa ketään – eikä varsinkaan Buddhan-kuvaa temppelissä.

Jaloilla ei sovi myöskään esimerkiksi aukaista tai sulkea ovia, vaikka molemmat kädet olisivat varattuja. Muista myös aina ottaa kengät pois temppeleiden sisään astuessa – ja yleensä myös muihin sisätiloihin mennessä, esimerkiksi maaseudun pikkukaupoissa.

7. Waihan menee ihan heittäen

thaimaalainen tervehdys wai
Thaimaalaisen wai-tervehdyksen tekeminen ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää. Kuva: Puwanai / Shutterstock.com

Morjensta thaimaalaista leppoisasti wai-tervehdyksellä. Teet sen kuitenkin väärin.

Wai-tervehtimistä säätelevät monimutkaiset kulttuuriset normit – tervehdyksen oikein tehdäkseen pitäisi tietää ketä waiaa ja miten waiaa, muuten tulee helposti kunnioittamisen sijaan loukanneeksi kohdetta. Nyökkää mieluummin kohteliaasti.

8. Rusketusrajat kunniaan

yläosaton auringonpalvoja pakarat
Thaimaan uimarannoilla ei sovi näyttää liikaa paljasta pintaa. Kuva: Andrey Paltsev / Shutterstock.com

Ota aurinkoa yläosattomissa.

Alastomuus on Thaimaassa tabu – ja paikalliset kokevat rannalla vilahtavat tissit erittäin halventavina. Suurin osa thaimaalaisista on hiekkarannallakin täysissä pukeissa.

Periaatteessa alastomuudesta voi saada sakotkin, tosin suosituimmissa lomakohteissa kuten Phuketissa ja Pattayalla thaimaalaiset ovat tottuneet kaikkeen.

9. Sehän oli jo ihan seniili

Väitä vastaan vanhemmalle tai korkea-arvoisemmalle henkilölle.

Iän ja statuksen kunnioittaminen on Thaimaassa tärkeämpää kuin se, kuka on oikeasti oikeassa. Älä esimerkiksi missään nimessä kyseenalaista julkisesti opettajan tai pomosi sanomisia, vaan tee se kahden kesken tilaisuuden jälkeen, jos se on välttämätöntä.

10. Kyllä = ei

Luota sokeasti suuntaohjeisiin, jotka saat paikallisilta. Saat kyllä taatusti kysymyksiisi vastauksen, muttet välttämättä oikeaa.

Thaimaalaiseen kulttuuriin ei kuulu sanoa ei, joten thaimaalaiset osoittavat kädellään mieluummin täysin väärään suuntaan leveästi hymyille kuin tunnustaisivat, etteivät tiedä vastausta. Kysy siis neuvoa usealta ihmiseltä ja varustaudu siihen, että yksi neuvoo ensin yhteen suuntaan ja toinen täysin päinvastaiseen.

10+1. Osta baari Pattayalta

Myy omaisuutesi Suomessa ja perusta Pattayalle baari. Niin menetät rahasi varmemmin kuin Las Vegasissa. Vain todella harva länsimaalainen onnistuu perustamaan Thaimaahan menestyvän yrityksen.

Lue lisää Thaimaan parhaista matkakohteista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Noista suuntaohjeista on kyllä itsellä kokemusta Thaimaassa. Pari kertaa olen kysynyt neuvoa ja vastaus on yleensä ”se on noin 15min kävelymatkan päässä”. Yleensä kohde on 20min AJOMATKAN päässä. Noh ainakin on tullut kuntoiltua.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi