Thaimaan vaarat ja turvallisuus

Thaimaa on yleisesti ottaen varsin turvallinen maa matkustaa. Suuriin matkustajamääriin nähden tapahtuu vähän rikoksia, mutta toki niitä tapahtuu, myös erittäin vakavia.

Elokuussa 2014 Ko Taolla murhattiin yöllä rannalla kaksi länsimaalaista nuorta matkaajaa. Reilua kuukautta aiemmin amerikkalainen turisti puukotettiin kuoliaaksi Krabissa baaririidan päätteeksi ja Bangkokissa taksikuski surmasi amerikkalaisen asiakkaan, jonka kanssa oli syntynyt riita maksusta.

Ei siis kannata tuudittautua liialliseen turvallisuuden tunteeseen edes Hymyjen maassa, vaan pitää yllä normaalia varovaisuutta.

1. Thaimaan suurin vaara on liikenne

thaimaa liikenne onnettomuus
Skootteri kolarin jälkeen. Miten mahtoi käydä kuskille? Kuva: Kaentian Street / Shutterstock.com

Thaimaan vaaroista suurin on liikenne. Onnettomuuksia sattuu paljon: niin busseille kuin yksityisajoneuvoillekin. Erityisen vaarallista on skootterilla ajaminen. Käytä aina skootterilla ajaessa kypärää, vaikka kaikki muut eivät käyttäisikään. Auton vuokraaminen on huomattavasti skootterilla ajamista turvallisempaa. Turvallisin kulkuneuvo on lentokone, juna tulee kakkosena.

2. Ovatko Thaimaan venekyydit turvallisia?

Thaimaassa liikutaan paljon veneillä, ja liikkumisen määrään nähden onnettomuuksia tapahtuu vähän. Mutta silti niitä tapahtuu joka vuosi.

Yleensä onnettomuudet tapahtuvat veneille/laivoille, joita on huollettu huonosti ja lastattu liian täyteen tavaraa ja ihmisiä. Jos siis vene näyttää epäilyttävältä, jätä kyyti väliin ja mene seuraavalla.

Sukellusretkille kannattaa valita hyvämaineinen sukelluskoulu, jollaisella on todennäköisimmin asialliset veneetkin käytössään. Halvin sukelluskoulu ei ainakaan ole paras.

3. Onko Thaimaassa varkaita?

Varkaudet hotellihuoneista eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä toki tapahtuu. Usein tilaisuus tekee varkaan ja jo pienellä varotoimella – pitämällä matkalaukkunsa lukittuina – saa kameran ja passin pysymään turvassa. Laukkujen vetoketjut kannattaa lukita pikkulukolla myös lentojen ajaksi. Turvallisinta olisi tietenkin säilyttää arvoesineitä hotellin turvalokerossa.

4. Älä vastusta ryöstäjää

Ryöstöt ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu. Jos joudut ryöstön kohteeksi, anna kamera ja arvotavarat suosiolla. Vastusteleminen kääntää tilanteen helposti väkivaltaiseksi. Matkavakuutus kyllä korvaa aineellisen vahingon.

5. Onko Thaimaassa malariaa?

Malariaa Thaimaassa ei tarvitse pelätä: sitä esiintyy vain syrjäisillä rajaseuduilla. Sen sijaan ympäri maata tavataan dengue-kuumetta, johon ei ole rokotusta tai lääkitystä.

Dengue-kuume nostaa vaarallisen korkean kuumeen. Paras ehkäisy on suojautua hyttysen pistoilta on käyttää ilta-aikaan pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Muutaman hyttysenpiston takia ei tarvitse kuitenkaan menettää yöuniaan: matkailijan riski sairastua on pieni.

6. Älä haasta riitaa thaimaalaisen kanssa

Älä missään nimessä haasta riitaa thaimaalaisen kanssa. Toistan: älä haasta riitaa thaimaalaisen kanssa, vaikka olisit itse millainen ninja tahansa. Riita kääntyy thaimaassa helposti väkivaltaiseksi, ja vierasmaalainen häviää Thaimaassa aina – ei sen takia, että kaikki thaimaalaiset olisivat muay thai -mestareita, vaan koska tappelun syntyessä thaimaalaiset pitävät yhtä ja käyvät tarvittaessa vaikka porukalla vieraan kimppuun.

7. Suojaudu auringolta

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta trooppinen auringonpaahde ei ole leikin asia. Suojaudu trooppiselta auringonpaahteelta. Käytä hattua, vahvoja aurinkovoiteita ja välttele suoraa auringonpaahdetta päivän kuumimpina tunteina kello 10–15 välillä.

8. Enkeleitä ja demoneita

Thaimaalaiset voivat vaikuttaa iloisuuden perikuvilta, mutta se on vain pintaa. Hymyn takana thaimaalaisen pinna on lyhyt, ja kun se katkeaa, seuraukset voivat olla vakavat. Thaimaalaisia on osuvasti kuvattu enkeleiksi, jotka muuttuvat hetkessä demoneiksi. Paikallisissa lehdissä kirjoitetaan jatkuvasti silmittömistä väkivallanteoista, jotka ovat saaneet alkunsa mitättömiltä tuntuvista asioista, kuten autontorven tööttäämisestä.

Varo etenkin riidan haastamista poliisien ja taksikuskien kanssa. Poliisit ovat ampuneet Thaimaassa muutaman matkailijan riidan päätteeksi, ja todella moni Bangkokissa asuva länsimaalainen on joutunut vaaralliseen tilanteeseen riitaannuttuaan taksikuskin kanssa (monella kuskilla on pinna herkässä).

9. Varo vesikauhuisia apinoita

thaimaa vihainen apina
Apinat voivat olla aggressiivisia, eikä niiden kanssa ole syytä pelleillä. Kuva: JicKaro / Shutterstock.com

Jos joudut eläimen puremaksi, vaikkapa kulkukoiran ja äkäisen apinan, hakeudu välittömästi lääkäriin ottamaan rabiesrokotus. Ajalla on ratkaiseva merkitys, jotta rokotus ehditään antaa ennen sairauden puhkeamista. Sairauden puhjettua se johtaa kuolemaan.

10. Thaimaan myrkylliset käärmeet

Tropiikissa kun ollaan, Thaimaassa asustaa monenlaista ötökkää. Myrkyllisiä käärmeitä on useaa sorttia. Matkailijalle niistä on harvoin haittaa. Todennäköisyys joutua lomallaan vaikkapa käärmeen puraisemaksi on olematon.

Viidakon lisäksi kobria elää myös asutuilla alueilla, jopa Bangkokissa. Varo siis liikkumista korkeassa heinikossa, jossa et näe, mihin astut. Noudata varovaisuutta myös golfkentillä. Jos näet käärmeen, poistu rauhallisesti taaksepäin – äkkinäisillä liikkeillä vain pelästytät käärmeen, mihin se saattaa vastata hyökkäämällä.

11. Hiv Thaimaassa

Hivpontin (entinen Hiv-tukikeskus) mukaan hiv-tartuntojen esiintyvyys on Thaimaassa yli kymmenkertainen Suomeen verrattuna, ja yksittäisenä maana Thaimaa on ollut viime vuosina merkittävin suomalaisten hiv-tartuntojen alkuperämaa. Tartunnoista suurin osa on todettu heteromiehillä. Tartunnan saaneiden miesten keski-ikä on ollut 45 vuotta.

YK:n (UNAIDS) mukaan Thaimaassa elää 440 000 hiv-positiivista. Tilasto on vuodelta 2015.

Lue lisää Thaimaan hiv-tilanteesta.

Muista siis Thaimaassa käyttää kondomia! Aina.

12. Huumeet Thaimaassa

Älä ota turhia riskejä, vaan jätä suosiolla huumeiden käyttö väliin Thaimaassa. Thaimaan huumausainerangaistukset ovat kovat, ja vankiloissa istuu huumeista tuomioita useita länsimaalaisia.

13. Levottomuudet Malesian rajalla

Muslimiseparatistit ovat tehneet eteläisimmässä Thaimaassa terrori-iskuja vuodesta 2004 alkaen. Thaimaan armeija on vastannut väkivallalla. Vajaassa kymmenessä vuodessa yli 4500 ihmistä on kuollut. Väkivaltaisuudet ovat keskittyneet Malesian rajalle Yalan, Pattanin ja Narathiwatin maakuntiin, joihin ei missään nimessä kannata matkustaa. Muutama pommi-isku on tapahtunut myös Hat Yain kaupungissa, jossa sijaitsee vilkas lentokenttä. Väkivaltaisuudet eivät ole levinneet turistialueille.

Turvallista matkaa!

P.S. Ja kannattaa muistaa, että Thaimaassa voi aina hakea lisäturvaa paikallisista amuleteista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi