Reilu matkailu Thaimaassa – 13 vinkkiä, joilla teet Thaimaan-matkasta reilumman ja hauskemman

Kaupallinen yhteistyö: Tourism Authority Thailand

Thaimaan kauniin luonnon suojelu vaatii ajattelevaisuutta myös matkailijoilta. Näillä vinkeillä matkustat aiempaa ekologisemmin ja reilummin! Kuvassa Khao Lakin paratiisimainen Ton Chong Fa -vesiputous. Kuva: Iammotos / Shutterstock.com

Näillä vinkeillä matkustat Thaimaassa mahdollisimman ekologisesti ja reilusti. Ja mikä parasta – monet näistä reilun matkailun vinkeistä tekevät matkasta myös entistä hauskemman!

Thaimaa on maailman suosituimpia matkakohteita – mikä tarkoittaa sitä, että matkailijoiden käytöksellä on todella suuri vaikutus maan ympäristölle. Ja samalla koko maailmalle, sillä esimerkiksi meriin päätyvät muovijätteet eivät tunne maiden rajoja.

Ja muista: meistä jokaisen valinnoilla on merkitystä. Elämällä itse ympäristöystävällisten periaatteiden mukaan on lopulta tehokkain tapa muuttaa maailmaa. Mitä useampi ihminen alkaa seurata ympäristöystävällisiä periaatteita, sitä herkemmin kaupat reagoivat toiveisiin ja alkavat tarjota ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Voit ajatella asiaa vaikka näin: maailmassa varmaan ainakin muutama sata miljoonaa ihmistä miettii, onko heidän valinnoillaan lopulta merkitystä. Jos ja kun he luopuvat miettimästä ja sen sijaan tekevät oikeita valintoja, on sillä jo valtava merkitys.

1 Matkusta turistisesongin ulkopuolella

thaimaan ilmasto
Thaimaan kesään mahtuu myös aurinkoa – ainakin Koh Samuilla.

Lomakohteet rakennetaan lähes aina vilkkaimman turistisesongin ehdoilla eli esimerkiksi hotelleja on paljon enemmän kuin kohteessa muuten tarvittaisiin. Thaimaan vilkkain turistikausi ajoittuu vuodenvaihteeseen joulukuusta helmikuulle.

Turistikauden ulkopuolella on muutenkin mukavampi matkustaa, kun väkeä on vähemmän ja tunnelma aidompi ja rauhallisempi.

Turistikauden ja sadekauden väliin jää useita kuukausia (maaliskuu, huhtikuu ja marraskuu), jolloin Thaimaassa-matkustaminen on parhaimmillaan. Kannattaa myös huomioida, ettei edes kesäkuukausiin ajoittuva sadekausi estä matkustamista. Matkailijan kannalta Thaimaan sadekaudellakin on hyvät puolensa.

2 Pitääkö tuntea huonoa omaatuntoa lentämisestä Thaimaahan?

Kyllä ja ei. Lentäminen on toki suuri rasitus ympäristölle, mutta olisi myös epärealistista olettaa, että luopuisimme kaukolomista kokonaan.

Toki Thaimaahan voi matkustaa myös maata pitkin junilla ja busseilla, mutta liikennevälineitä tulee jo käytettyä niin paljon, ettei vaihtoehto taida olla nykytietämyksen mukaan enää lentämistä ekologisempi. Varsinkin kun kaikki Aasiassa kulkevat bussit eivät välttämättä ole kovin moderneja ja ympäristöystävällisiä.

Kun lennät Thaimaahan, voi vähentää lentämisen ympäristörasitusta valitsemalla monipolvisten vaihtojen sijaan suoran lennon. Se on tietenkin myös mukavampaa.

3 Käy Thaimaassa harvemmin mutta pidempään

Khao Yai -kansallispuisto on Thaimaan paras kohde safareille. Kuva: Kajornyot Wildlife Photography / Shutterstock.com

Ja kun lennät Thaimaahan, mene saman tien pitkäksi aikaa sen sijaan, että kävisit Thaimaassa kerran vuodessa lyhyellä lomalla. Näin ehdit myös nähdä ja kokea Thaimaata laajemmin. Aikaa jää pelkän rannalla loikoilun ohella myös tutustua Thaimaan upeisiin luontokohteisiin.

4 Käytä Thaimaassa junaa

Hua-Hin-juna
Thaimaassa on paljon kauniita, vanhoja rautatieasemia. Kuvassa Hua Hinin rautatieasema, joka on edelleen käytössä. Kuva: TAT

Lentäminen Thaimaassa on edullista ja kätevää, mutta juna on ekologisin ja tunnelmallisin vaihtoehto. Kun bussit kulkevat pitkin ilmeettömiä moottoriteitä, rautatiet vievät läpi kauniin maaseudun.

Junalla pääsee Thaimaassa moneen paikkaan, niin vuoristoiseen pohjoiseen kuin moneen Etelä-Thaimaan rantakohteeseenkin.

5 Miten löytää reilun matkailun hotelli?

Tämä on vaikea kysymys. Nyrkkisääntönä on yleensä, että kannattaa suosia pieniä perheomisteisia hotelleja suurten kansainvälisten ketjuhotellien sijaan. Valinta ei kuitenkaan ole Thaimaassa niin yksinkertainen.

Varsinkin Thaimaan saarilla majatalot ovat yleensä muutaman rikkaan paikallisen perheen omistuksessa ja niissä käytetään työvoimana burmalaisia siirtotyöläisiä, joilla ei ole mitään oikeuksia ja palkkakin on huono. Pienet majatalot myös harvemmin pitävät huolta jäteveden puhdistamisesta, vaan se päätyy valitettavan usein sellaisenaan mereen.

Toki itsenäisiäkin majataloja on, mutta niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Kansainvälisten hotelliketjujen hyvä puoli on se, että niissä yleensä pidetään huolta sekä ympäristönormeista että työntekijöiden oikeuksista. Eli Thaimaassa voit hyvällä omalla tunnolla panostaa hyvään hotelliin.

Lue lisää hotellien varaamisesta Thaimaassa.

6 Syö kasvisruokaa

Lihatalous aiheuttaa suuren ympäristörasitteen maapallolle – ja on toki monen mielestä eettisestikin arveluttavaa. Kasvisruuan löytäminen ei tosin aina ole aivan yksinkertaista: jonkin verran lihaa tai mereneläviä tavataan laittaa ruokaan kuin ruokaan, ja vaikka annoksessa ei lihaa olisikaan, sen maustamiseen on silti saatettu käyttää kalakastiketta.

Toki Thaimaasta löytyy myös hyviä, erityisesti kasvisruokaan erikoistuneita ravintoloita. Niitä löytää etenkin Bangkokista ja Chiang Maista. Rantakohteista paras paikka kasvissyöjälle on hippihenkinen Koh Phayam, jossa sijaitsee monen asiaan vihkiytyneen mielestä koko Thaimaan paras kasvisravintola Cha Chai Home. Saarella on muutenkin kasvisruoka hyvin edustettuna.

7 Vältä muovia

Meriin päätyvät muoviroskat ovat yksi tämän päivän suurimmista ympäristöongelmista. Pidä mukana kangaskassia tai paria ostoksia varten ja osta hotellihuoneeseen vesi isossa, monen litran tonkassa, josta voit täydentää vettä mukana kannettavaan juomapulloon.

Kaikkein ekologisin tapa on tietysti ottaa mukaan vedenpuhdistin ja suodattaa juomavesi vesijohtovedestä.

Joillain saarilla on jo otettu käyttöön vesiautomaatteja, joista voi täyttää edullisesti ja ekologisesti vesipullonsa. Tällaisia on esimerkiksi Koh Taolla.

Jos reissun päällä iskee kylmän juoman himo, suosi kaupassa tölkkejä ja lasipulloja.

8 Säästele sähkön käytössä ja vältä vedellä lotraamista

Ilmastointi syö todella paljon sähköä – ja lämmittää ulkopuolella olevaa ilmaa. Älä jätä ilmastointia päälle huoneesta lähdettyäsi ja käytä sitä muutenkin harkiten.

Varsinkaan rantakohteissa ilmastointia ei edes tarvitse, vaan tuuletin – tai merituuli – riittää takaamaan mukavat yöunet. Ilmastoinnilla varustetuista bungaloweista joutuu myös maksamaan enemmän.

Vesi on iso ongelma tropiikissa – ja matkailijat tapaavat lotrata makealla vedellä paljon paikallisia enemmän. Vältä siis pitkiä suihkuja. Ongelma on erityisen suuri pienillä saarilla, joille joudutaan usein tuomaan vettä mantereelta.

Meressä uimisen jälkeen ei välttämättä tarvitse käydä heti suihkussa – suolavesi tekee itse asiassa hyvää iholle ja hiuksille.

9 Älä anna ostoshuumalle valtaa

Thaimaan ostoskeskukset ovat komeita ostosparatiiseja, mutta kannattako niissä silti lomaansa tuhlata? Kuvassa Pattayan Terminal 21 -ostoskeskus. Kuva: Mr. Piya Meena / Shutterstock.com

Thaimaan ostosmahdollisuudet ovat houkuttelevan monipuoliset ja edulliset, mutta mieti kahdesti kuinka paljon aikaa haluat oikeasti viettää ostoskeskuksissa. Ostoskeskukset tapaavat olla samanlaisia ympäri maailmaa ja niiden ilmastointi vie valtavasti energiaa. Olisiko sittenkin kivempi tutustua kohteen uniikkeihin kulttuurikohteisiin kuten temppeleihin ja museoihin?

Shoppaillessa tulee myös helposti ostettua aivan turhia vaatteita ja muita tuotteita, jotka jäävät kotona kaappiin pölyä keräämään.

Osta halpavaatteiden ja rihkaman sijaan mieluummin jotain uniikkia, jolla on sinulle oikeasti merkitystä.

10 Muista eläinten oikeudet

Norsuja Chiang Main Elephant Nature Parkissa, joka on näyttänyt mallia, millainen on hyvä, reilun matkailun norsuleiri. Kuva: Oriol Querol / Shutterstock.com

Thaimaassa ja monessa muussa kaukomaassa eläinten oikeudet ovat valitettavasti edelleenkin huonolla tolalla. Suurin osa Thaimaan ”eläintarhoista” kannattaa kiertää kaukaa: eläimillä on niissä kurjat olot.

Onneksi muutos on ilmassa, mikä näkyy selvimmin Thaimaan norsuleireissä. Kun norsuleirien vetonaulana oli ennen norsuilla ratsastaminen, mikä vaati norsujen väkivaltaista kouluttamista, Thaimaahan on avattu yhä enemmän reilun matkailun norsuleirejä, joissa norsujen hyvinvointi tulee ykkösenä.

Vieläkin parempia paikkoja norsujen ihailemiseen ovat Thaimaan kansallispuistot kuten Khao Yai ja Kui Buri National Park, joissa on hyvät mahdollisuudet aitoja villinorsuja.

Älä missään nimessä syyllisty siihen virheeseen, että antaisit rahasi turistikohteissa kierteleville kaupustelijoille, joilla on mukanaan jokin söpö ja eksoottinen eläin kuvaamista varten. Eläimet on järjestään pyydystetty laittomasti luonnosta.

11 Suojele koralleja

Suojaa snorklatessa ihosi aurinkorasvan sijaan vaatteilla. Jumppahousut ovat hyvä idea, mutta olkapäät ja käsivarret suojaava märkäpaita olisivat selvästi kuvasa olevaa toppia parempi ratkaisu. Kuva on Koh Taolta. Kuva: Aleksei Kornev / Shutterstock.com

Thaimaassa on useita upeita kohteita sukeltamiseen ja snorklaamiseen. Mutta matkailijamäärät ovat iso uhka korallien hyvinvoinnille.

Suorin uhka on se, että veneet laskevat ankkureitaan koralleille ja päästelevät öljyn jämiä huonokuntoisista moottoristaan. Varomattomat matkailijat myös tallovat tai potkivat räpylöillään koralleja. Opettele siis etukäteen räpylöiden oikeaoppista käyttöä: potkimisen sijaan niitä kuuluu liplutella kaikessa rauhassa.

Koralleja uhkaavat myös aurinkorasvojen kemikaalit. Eli kun menet snorklaamaan tai sukeltamaan, käytä mahdollisimman vähän aurinkorasvaa. Varsinkin yläkeho on helppo suojata auringolta t-paidalla tai vieläkin mukavammin uimiseen tarkoitetulla märkäpaidalla.

Muista myös jättää kauniit kotilot ja simpukankuoret rannalle myös muiden matkailijoiden ihasteltavaksi. Niiden vieminen pois maasta on kaiken lisäksi laitonta.

12 Kunnioita paikallista kulttuuria

bangkok wat po jättibuddha
Ei näin! Vältä hassun hauskojen selfieiden ottamista Buddha-patsaiden vieressä. Kuvassa Bangkokin Wat Po -temppelin suuri Buddhan-patsas. Kuva: Antti Helin

Reiluun matkailuun kuuluu ympäristön lisäksi paikallisen kulttuurin kunnioittaminen.

Jos matkailija ei ole perehtynyt etukäteen thaimaalaiseen kulttuuriin, hän syyllistyy helposti muutamaan pahaan mokaan, jotka olisi helposti vältettävissä.

Vakavimman virheen matkailijat tekevät usein Buddhan-kuvien kohdalla. Muista, että ne ovat thaimaalaisille pyhiä! Suhtaudu Buddhan-kuviin kunnioittavasti: älä osoita niitä jalkapohjillasi äläkä varsinkaan istu patsaiden syliin hassua selfietä varten.

Mieti myös, haluatko oikeasti ostaa Buddha-patsaan kotiisi merkityksettömäksi sisustuselementiksi. Ja jos ostat, älä kanna sitä ympäriinsä patsasta sen päästä roikottaen. Sellainen on thaimalaisten mielestä erityisen epäkunnioittavaa ja poliisikin saattaa puuttua asiaan.

Äläkä tatuoi Buddhaa kehoosi – se on Thaimaassa laitonta.

Kun perehdyt thaimaalaiseen kulttuuriin, saat matkastasi myös paljon enemmän irti. Thaimaalainen kulttuuri on täynnä kiehtovan mielenkiinoisia ja kummallisia tapoja!

13 Tee hyvää

Thaimaan-matkallaan voi tehdä myös suoraan hyvää, vaikkapa osallistumalla eläintensuojeluun. Suomalainen Ekomatkaajat-matkatoimisto järjestää matkoja lähes koskemattomana säilyneelle Ko Phra Thong -saarelle, jolla toimii kilpikonniensuojeluprojekti.

Tämän artikkeli on kirjoitettu Tourism Authority of Thailandin eli Thaimaan valtion turistitoimiston tuella. Kaikki mielipiteet ovat omiamme.

 

Kun varaat äkkilähdöt ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!