Thaimaan parhaat norsuleirit

thaimaa paras norsuleiri
Kaikilla parhailla norsuleireillä pääsee kylvettämään norsuja. Kuva: Antti Helin

Thaimaassa on yli 100 norsuleiriä, ja joukkoon mahtuu sekä hyviä että huonoja leirejä. Jos menee satunnaiseen, ensin vastaan tulevaan norsuleiriin, on varsin suuri todennäköisyys päätyä huonoon tai parhaimmillaankin välttävään norsuleiriin.

Syy on se, että suurin osa norsuleireistä on puhtaan kaupallisia, norsut ovat kalliita eläimiä ylläpitää ja norsuleirien välillä on kova kilpailu. Voitto puristetaan norsujen ja niiden hoitajien selkänahasta.

Osin syynä on myös tietämättömyys: Aasiassa ihmisten ajatus eläinten oikeuksista ja kunnollisesta kohtelusta on usein kaukana länsimaita jäljessä.

Onneksi tietoisuus norsuleireistä on kasvanut, ja epäilyttävien norsuleirien rinnalle on noussut norsuleirejä, joissa norsujen hyvinvointi on päätavoite.

Huonolla leirillä käyminen voi olla ahdistava kokemus, mutta parhaimmillaan norsuleirillä käynti on elämyksellinen päivänmittainen kurkistus norsujen kiehtovaan maailmaan ja Aasian ikivanhaan kulttuuriin, jossa ihmiset ja jättiläiseläimet ovat eläneet rinnakkain vuosituhansien ajan.

Vuosia norsujen parissa työkennellyt Phuketissa toimineen mutta sittemmin jo suljetun Siam Safarin työntekijä, amerikkalainen Jon kertoi, että eläimet jaksavat lumota hänet joka päivä uudelleen.

”Jokainen niistä on yksilö – ja ne kommunikoivat koko ajan keskenään. Ei tarvitse kuin katsoa norsua silmiin ja näkee, kuinka älykkäitä ne ovat. Norsut miettivät paljon.”

Mistä tunnistaa huonon norsuleirin?

Yleensä huonon norsuleirin tunnistaa jo lippuluukulla edullisesta pääsymaksusta. Näissä leireissä norsuihin tutustaan isoissa ryhmissä ja norsut ovat ylityöllistettyjä. Tällaisilla leireillä norsut viihdyttävät yleisöä luonnottomilla tempuilla kuten pelaamalla jalkapalloa, tanssimalla ja maalaamalla tauluja.

Hauskaltahan se näyttää, jos ei tiedä, mitä esityksen takana usein on. Perinteisesti norsut koulutetaan ja alistetaan ihmisen tahtoon väkivaltaa käyttämällä.

Myös pienillä, muutaman norsun leireillä eläimillä voi olla huonot oltavat, jos niiden mahoutit eli norsunohjastajat ovat työhönsä kyllästyneitä tai huonosti koulutettuja, jolloin he saattavat purkaa omaa turhautumistaan eläimiin kohtelemalla niitä kaltoin, esimerkiksi pitämällä niitä jatkuvasti kahlittuina, nälässä tai pieksemällä niitä.

Pieniä leirejä löytää usein etenkin saarilta, ja kannattaakin koettaa kysellä etukäteen, miten norsuja milläkin leirillä kohdellaan.

Lue lisää norsujen kouluttamisesta artikkelista Saako norsulla ratsastaa?

Thaimaan hyvät norsuleirit

chiang mai elephant nature park
Eettisyydestään tunnetussa Elephant Nature Parkissa saa norsulta pusun muttei kyytiä. Kuva: Antti Helin

Suurin osa hyvämaineisista norsuleireistä toimii hyväntekeväisyysperiaatteella: ne ottavat suojiinsa kaltoin kohdeltuja norsuja tarjotakseen niille paremman elinympäristön. Eniten tällaisia leirejä on Chiang Main ympäristössä.

Hyvissäkin norsuleireissä norsuja voi nähdä kahlittuna osaksi aikaa, varsinkin silloin kun mahout eli norsunohjastaja ei ole sen vierellä. Tämä on käytännössä välttämätöntä vierailijoiden turvallisuuden kannalta, sillä kesytettykin norsu on pohjimmiltaan yhä villi eläin ja äärimmäisen vaarallinen sille päälle sattuessaan.

Ja käytännössä kaikissa norsuleireissä mahoutin apuna on piikkipäinen metallikeppi norsun ohjastamiseen. Keppiä voi käyttää hyvin tai huonosti – hyvä mahout ei käytä sitä eläimen rankaisemiseen vaan ohjaamiseen.

Hyvät norsuleirit eivät ainoastaan kohtele hyvin norsujaan vaan myös niiden ohjastajia, mahouteja, joille maksetaan kunnon palkkaa ja osoitetaan arvostusta vaativasta työstä.

Alle on valittu muutamia hyvämaineisia norsuleirejä (muitakin hyviä leirejä Thaimaasta toki löytyy). Sataprosenttista varmuutta niistäkään on mahdotonta antaa, sillä Thaimaassa hyväntekeväisyyskin saattaa muuttua ajan saatossa bisnekseksi ja hyvät aikeet antaa tilaa tosielämän realiteeteille.

Mutta lähtökohtaisesti nämä ovat paikkoja, joissa voi luottaa norsujen hyvinvointiin.

Chiang Main Elephant Nature Park ja Phuket Elephant Sanctuary

Miksi: Thaimaan kuuluisin norsuleiri on noussut maineeseen järkähtämättömyydellään – täällä norsuilla ei päästetä edes ratsastamaan. Päivävierailulla kylvetetään ja ruokitaan norsuja ja saadaan niiltä pusu. Pitemmillä, jopa viikonmittaisilla, vierailuilla osallistutaan tiiviimmin norsujen hoitoon. Lue lisää Elephant Nature Parkista.

Nykyisein Elephant Nature Parkilla on eettinen norsuleiri myös Phuketissa, Phuket Elephant Sanctuary, josta voi luke lisää artikkelista Phuket lasten kanssa.

Missä: Elephant Nature Park sijaitsee noin tunnin matkan päässä Chiang Maista. Kuljetukset kuuluvat retken hintaan. Päivävierailut alkaen 2500 bahtia.

Phuket Elephant Sanctuary sijaitsee Phuketin rauhallisella itäpuolella.

Boon Lotts Elephant Sanctuary

Miksi: Ehkä koko Thaimaan paras norsuleiri, sillä tänne ei oteta edes päivävierailijoita, vaan kaikki halukkaat jäävät vähintään yöksi, mieluiten useammaksi auttamaan leirin ylläpidossa. Leirillä etsitään norsuille ruokaa viidakosta, hoidetaan ja korjataan leirialuetta, kylvetetään ja ruokitaan norsuja, haetaan mahoutien kanssa norsuja takaisin niiden laidunmailta ja vietetään aikaa paikallisten kyläläisten kanssa. Myöskään täällä ei norsuilla ratsasteta.

Missä: Sukhothain lähellä. Leirillä olo maksaa 5000 bahtia/päivä.

Patara Elephant Farm

Miksi: Välimuoto erittäin tiukan ja tavallisen norsuleirin välillä. Leirin Elephant Owner for a Day -ohjelmassa tutustutaan norsujen elämään läheltä ja opitaan paljon norsuista ja niiden ohjastajista. Norsuja pestään ja ruokitaan, ja jopa niiden lantaa tutkitaan. Lopuksi ratsastetaan norsuilla metsässä ilman satulaa.

Missä: Chiang Main lähistöllä. Kuljetukset kuuluvat retken hintaan.

Thai Elephant Conservation Centre

Miksi: Yksin Thaimaan vanhimmista ja arvostetuimmista norsuleireistä. Täällä vierailija oppii norsujen lisäksi paljon niiden ohjastamisesta ja norsunohjastajien eli mahoutien elämästä ja kulttuurista. Norsuilla myös ratsastetaan. Norsuleirin tuotot menevät keskuksen ylläpitämän norsusairaalan tukemiseen. Keskuksessa työskentelee yksi Thaimaan johtavista norsuasiantuntijoista, Richard Lair, joka on myös kirjoittanut erittäin kiinnostavan tutkimuksen kesytettyjen norsujen tilanteesta Aasiassa.

Missä: Lampangissa, 90 kilometriä Chiang Main pohjoispuolella. Päivävierailu maksaa vain 150 bahtia, syvällisempi 1–3 päivän kotimajoitusvierailu 3500–9500 bahtia.

Golden Triangle Asian Elephant Foundation

Miksi: Jos on varaa luksuskokemukseen. Norsuleiri toimii luksushotelli Anantara Golden Trianglen yhteydessä, ja norsuilla on valtavat läänitykset, jossa ne laiduntavat kaikessa rauhassa mahoutiensa kanssa. Keskus ei omista norsuja, vaan maksaa palkkaa niiden omistajille eli mahouteille. Ideana on antaa molemmille hyvä koti ja tukea norsujen koulutuksessa inhimillisempiä metodeja verrattuna vanhoihin rajuihin keinoihin. Norsujen kanssa pääsee monenlaiseen kanssakäymiseen, myös ratsastamaan.

Missä: Chiang Rain seudulla luksushotelli Anantara Golden Triangelin yhteydessä.

Thom’s Pai Elephant Camp

Miksi: Tämä on hyvä esimerkki siitä, että myös pieni norsuleiri voi olla hyvä paikka norsuille. Leiriä pitää ihastuttava neiti Thom yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Thomin perhe on ohjastanut norsuja sukupolvien ajan ja norsut ovat hänelle kuin perheenjäseniä. Leirillä kylvetetään ja ratsastetaan norsuja ja lopuksi mennään joelle harrastamaan norsurodeota eli norsut ravistelevat ratsastajat selästään veteen, mikä ei tosin ole aivan vaaratonta.

Missä: Paissa noin neljän tunnin matkan päässä Chiang Maista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi