Mikä ihmeen Kultainen kolmio?

Golden Triangle Thaimaa
Kyltti osoittaa Mekongin kohtaa, jossa kolmen maan rajat kohtaavat. Kuva: Antti Helin

Mekong-joen rannalla kyltti kertoo, että tässä on Kultainen kolmio, Golden Triangle. Nimi Kultainen kolmio tuo yleensä ihmisten mieleen etäisiä mielikuvia seikkailuista, oopiumin salakuljetuksesta ja muista hämärähommista.

Edessä levittäytyy näkymä Mekong- ja Ruak -jokien risteykseen, mutaiselle joutomaalle, jossa kohtaavat kolmen maan – Thaimaan, Laosin ja Myanmarin (Burman) – rajat.

Mitään kovin kultaista paikassa ei ole: pikemminkin se näyttää turistirysältä.

Paikalle on pysähtynyt pitkä rivi turistibusseja. Valokuvia otetaan kyltistä ja edessä avautuvasta ei-kenenkään-maasta. Kyltin vieressä on valtava Buddhan-kuva ja vierestä kulkevaa maantietä reunustavat rihkamakojut. Niissä myydään paitoja ja maisemakortteja, joissa lukee Golden Triangle.

Alueen paheellisuus näyttää jäävän Myanmarin puolelle rakennettuun kasinohotelliin, joka onnistuu sijainnillaan kiertämään Thaimaan tiukkoja uhkapelilakeja, vaikka sen ovatkin rahoittaneet thaimaalaiset bisnesmiehet.

Paikalla seistessä ei voi olla ihmettelemättä: Mitä se Kultainen kolmio oikein tarkoittaa? Ja juuri tässäkö se sijaitsee?

Ei sijaitse.

Golden Triangle Thaimaa
Vaikka kyltti muuta väittää, tässä ei ole Kultainen kolmio. Kuva: Antti Helin

Kultainen kolmio on paljon laajempi alue kuin mihin silmä kyltin luota kantaa. Todellinen Kultainen kolmio levittäytyy pitkin Thaimaan, Myanmarin ja Laosin vuoristoisia rajaseutuja alueelle, jonka kooksi on arvioitu satatuhatta neliökilometriä.

Thaimaan turistiviranomaiset ovat vain keksineet markkinoida tätä kolmen maan kohtaamispistettä Kultaisen kolmion maineella.

Lempinimensä alue sai vuonna 1971, kun Yhdysvaltojen ulkoministeriön virkamies manasi lehdistötilaisuudessa, kuinka ”Kultaisen kolmion” huumeparonit takoivat valtaisia voittoja heroiinikaupalla ja ylläpitivät hampaisiin asti aseistautuneita yksityisarmeijoita. Huumeparonit väittivät rahoittavansa huumerahoilla kansojensa itsenäisyystaistelua Myanmarin sotilasjunttaa vastaan. Pahamaineisin huumeparoneista oli Thaimaan puolella sotilasleiriään pitänyt Khun Sa, jota shan-kansa pitää edelleen vapaussoturinaan.

Kultainen kolmio Thaimaa
Thaimaan ja Burman rajavuoret olivat 80-luvulla maailman oopiumintuotannon keskus. Kuva: Antti Helin

Alue oli 1970- ja 1980-luvuilla maailman oopiumintuotannon keskus, ja Khun San sanotaan tuottaneen valtansa huipulla 70 prosenttia Yhdysvaltoihin päätyneestä heroiinista.

Sittemmin oopiuminviljely on vähentynyt radikaalisti: unikkopellot ovat kadonneet Thaimaasta lähes kokonaan ja muutettu kaalimaaksi sekä teeplantaaseiksi. Kultaisessa kolmiossa kasvatetaan enää viisi prosenttia maailman oopiumista, pääosin Burman puolella.

Turistibussien ei kannata kuitenkaan antaa hämätä. Huumekauppa on muuttanut muotoaan muttei kadonnut. Oopiumia tärkeämmäksi vientituotteeksi ovat nousseet viidakkolaboratorioiden valmistamat amfetamiinijohdannaiset, joille on kova kysyntä sekä Thaimaassa että Kiinassa. Shan-kansan armeijan tilalle huumekaupan johtoon on noussut wa-kansan vapautusarmeija.

Thaimaan rajametsissä kuhisee edelleen. Vaellusturistien lisäksi metsissä rämpivät Myanmarin hallitusta vastaan taistelevat sissit, rajavartijat, huumeiden salakuljettajat ja näitä jahtaavat erikoisjoukkojen poliisit. Ja aina välillä heiltä kaikilta menevät roolit sekaisin: poliisista tulee salakuljettaja ja salakuljettajasta itsenäisyystaistelija. Ja on niinkin käynyt, että matkailijoita on liittynyt itsenäisyystaistelijoiden joukkoihin.

Missä sijaitsee Kultainen kolmio?

Kultaiseksi kolmioksi virheellisesti mainostettu kolmen maan kohtaamispiste sijaitsee Sop Ruakissa, 10 kilometrin päässä Chiang Saenista. Retkiä alueelle järjestetään pääasiassa Chiang Raista.

Koe Kultainen kolmio

Kultainen kolmio Thaimaa
Mekong toimi hyvänä kuljetusväylänä huumeille. Kuva: Antti Helin

Kultaisen kolmion tunnelmia pääsee parhaiten kokemaan, kun tekee skootterilla retkiä pitkin Chiang Rain provinssia vuoristosta Mekongin rantaan.

Kiinnostavia kohteita ovat esimerkiksi entisten Kuomingtang-sissien kylä Mae Salong, jossa oopiuminviljely on vaihtunut teenviljelyyn, ja Mekongin rannalla sijaitseva Chiang Saen, jota yhä ympäröivät vanhat kaupunginmuurit.

Lue Chiang Rai -luvusta lisää retkistä provinssin alueelle. Chiang Rain provinssista, Mae Saista, on myös mahdollista ylittää raja Myanmarin puolelle.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi