Soppong ja seikkailujen majatalo

Tham Lod luola Thaimaa Soppong
Huima Lod-luola sijaitsee majatalon lähellä. Kuva: Antti Helin

Cave Lodge -majatalo on seikkailijan tukikohta Pohjois-Thaimaan Soppongissa, lähellä reppureissaajien suosimaa Paita. Soppongin alue tarjoaa huikeat mahdollisuudet monenlaisiin luontoseikkailuihin ja “off the beaten track” -kokemuksiin. Jos Etelä-Thaimaan rantaelämä ja saarihyppelyt kyllästyttävät, niin jatka lukemista!

Pieni Soppongin kylä sijaitsee Pang Maphan maakunnassa, noin 150 km Chiang Maista luoteeseen, Myanmarin rajan tuntumassa. Kylän keskustasta 8 kilometrin päässä on todellinen trekkaajien ja luolaseikkailijoiden basecamp, majatalo Cave Lodge. Paikkaa isännöi mielenkiintoinen australialainen herra John Spies thaivaimoineen.

Villit alkuajat

Cave Lodge Soppong
John vaimonsa Nangin kanssa. Kuva: Rosita Juurinen.

John saapui Thaimaahan vuonna 1977 tavoitteenaan reissata Aasian läpi Eurooppaan. Suunnitelmat muuttuivat, kun John tapasi Chiang Maissa vaellusopas Diew’n. He rakastuivat ja alkoivat yhdessä viedä reissaajia Pohjois-Thaimaan vuorille ja vuoriston heimokyliin. Lopulta he perustivat Cave Lodge Guesthousen. Majatalo sijaitsee alueella, josta John oli yhdessä australialaisten luolien etsimiseen perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa löytänyt lukuisia luolia. Luolat avattiin retkeilijöiden ihmeteltäviksi.

Siitä asti John on johdattanut seikkailunhaluisia matkailijoita luoliin, vaelluksille ja melontaretkille. Cave Lodge sijaitsee joen varressa lähellä majesteettista Tham Lod -luolaa, jonka läpi voi meloa kajakilla tai lipua bambulautalla. Majatalon lähettyviltä alkaa useita vaelluspolkuja.

Majatalon alkuaikoina, 1980-luvun vaihteessa, Soppong oli villiä seutua, kaukaista takapajulaa Bangkokista – ja jopa Chiang Maista katsottuna. Tieyhteydet olivat huonot, ja vuoristolaiset viljelivät oopiumia pelloillaan perinneasuissa. Viidakoissa kulki huumeiden salakuljettajia, ja John joutui välillä nukkumaan haulikko sänkynsä vieressä.

Cave Lodgen tontinkin John raivasi viidakosta, tarvitsematta ostaa maata keneltäkään, ensin toki kyläläisiltä suostumuksen pyydettyään. Cave Lodgea alettiin rakentaa vuonna 1984, ja majatalon tarkoitus oli toimia tukikohtana seikkailijoille ja reppureissaajille, jotka jo tuohon aikaan halusivat pois turistireiteiltä tehdäkseen omia seikkailujaan ja tutustuakseen vuoristoheimoihin.

Aluksi Cave Lodgeen saapui kahdenlaisia matkustajia. Oli nuoria seikkailijoita, joita vetivät puoleensa luontoseikkailut Thaimaan villissä pohjolassa, ja toisaalta matkaajia, joita kiinnostivat huumekokeilut ja alueen oopiumpellot.

Cave Lodge Soppong
Majatalossa on viihtyisää puumajahenkeä. Kuva: Rosita Juurinen.

Yhteistä aikaa

Vuosien myötä kävijäkunta on monipuolistunut. Nykyään ikähaarukka on laaja, ja mukaan mahtuu myös perheitä. Viimeiset oopiumpellotkin hävitettiin Soppongin alueelta 1990-luvun alussa.

Matkaajia on virrannut tasaista tahtia siitä saakka, kun majatalolle saatiin rakennettua tie, ja majataloa on laajennettu. John lupaa, että kaikki paikalle tulijat majoitetaan – johonkin. Periaatteessa yösija löytyy 60 henkilölle, mutta välillä on majoitettu kerralla satakin henkeä, kuka mihinkin, John kertoo.

Cave Lodge on bungaloweja ja yhteistiloja käsittävä bambu- ja puurakenteinen rakennelma joen ylle nousevalla rinteellä. Yhteisöllisyys on paikan kulmakiviä. Yhteisellä oleskelu- ja ravintola-alueella vietetään aikaa jutellen, pelaillen, syöden ja juoden. Siellä tutustuu varmasti muihin, voi jakaa seikkailukokemuksiaan ja kysellä muilta vinkkejä.

Seikkailujen luolat

John ja hänen vaimonsa palvelevat vieraitaan aamusta iltaan, tosin iltapäivisin John tekee muutaman tunnin retkiä lähiympäristöön tavoitteenaan löytää yhä uusia luolia. John löytää luolat tyypillisesti maassa olevien kolojen perusteella tai seuraamalla pieniä puroja ja vesivirtoja, jotka katoavat mystisesti maan alle.

Alueella on satoja luolia, ja noin 90 niistä on löydetty kivikautisia puuarkkuja, ihmisen luita ja astioiden paloja. John uskoo, että näitä arkkuluolia (Coffin Cave) löytyy vielä lisää.

John on kirjoittanut uskomattomasta elämästään ja kokemuksistaan Pohjois-Thaimaan vuorilla kirjan, jota voi ostaa Cave Lodgesta. Hänestä on myös tehty tv-dokumentti. Pyydettäessä John näyttää mielellään dokumentin vierailleen. Cave Lodgessa vieraillessani John sai tiedon kahden miljoonan dollarin lahjoituksesta Cave Lodgelle ja sille työlle, mitä hän täällä tekee!

Cave Lodge Soppong
Retkimenyy on laaja – seikkailuja riittää! Kuva: Rosita Juurinen.

Retket

Cave Lodge järjestää retkiä luolien tutkimiseen, melontaan ja vaelluksille ympäristön heimokyliin sekä näiden yhdistelmiä. Retket toteutetaan 3–5 hengen ryhmille minimissään. Ihan rapakuntoisena ei kannata retkille lähteä, sillä ne ovat suhteellisen rankkoja.

Monia retkiä voi tehdä myös omin päin. Kannattaa kuitenkin varustautua hyvin ja lähteä ryhmässä liikkeelle, mikä on aina turvallisempaa. Opastettujen retkien hinnat ovat 500–1800 bahtia (n. 12–45 euroa). Lisää infoa saa paikanpäältä Johnilta.

Luolaretkistä ja vaelluksesta Karen-heimon kylään kerrotaan myöhemmin lisää MinneThaimaassa-sivustolla.

Majoitus

Majoitusta löytyy dormihuoneesta lähtien aina mukavampiin perhebungaloweihin saakka hintahaarukalla 150–1000 bahtia.

Tarjolla on myös yrttistä höyrysaunaa ja hierontaa vaelluksen päätteeksi. Mitään varsinaista luksusta Cave Lodgesta ei löydy. Ylellistä on kuitenkin paikan rento yhteisöllinen tunnelma ja seikkailun tuoksu ilmassa.

Katso tarjoukset Cave Lodge -majataloon

Matka

Chiang Main Arcade Bus Terminalista voi ottaa paikallisbussin hintaan 105 bahtia (2,5 euroa). Matka kestää noin 5 tuntia. Hieman nopeampi on minibussi 250 bahtia (6 euroa), 4 tuntia. Näitä menee useita aamun ja iltapäivän välillä. Soppongin kylästä perille Cave Lodgeen vie mopotaksi tai iltaisin voi saada myös auton. Tähän kuljetukseen pitää varata jo 300 bahtia (7 euroa).

Myös moottoripyörällä voi lähteä Chiang Maista, ajella Pain ohi ja jatkaa siitä vielä noin 45 km Soppongiin. Monissa tiekylteissä Soppongista käytetään nimeä Pang Maphan. Soppong osuu mainion Mae Hong Son loopin varrelle. Hieno ajoreitti kiertää Chiang Maista Thaimaan korkeimman vuoren Doi Inthanonin, Mae Hong Sonin ja Pain kautta takaisin Chiang Maihin.

Blogitekstin on kirjoittanut Rosita Juurinen, Thaimaan ystävä, reissaaja ja osavuosioleskelija

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi