Ko Lanta – tällainen on Thaimaan paras saari

Koh Lanta -saaren rannoilla riittää ihanaa rauhaa. Kuva: Ozerov Alexander / Shutterstock.com

Ko Lanta saattaa hyvinkin olla Thaimaan paras saari. Matkakohteena Ko Lanta on sopivan rauhallinen, mutta tekemistäkin on riittävästi. Koko saaren länsipuoli on yhtä kaunista rantojen silkkinauhaa. Vaikka majapaikkoja on runsaasti, Ko Lantan pitkät rannat eivät tunnu koskaan kovin vilkkailta.

Ko Lantan hotellit ja majatalot ovat melkein kaikki aivan rannassa ja niitä on jokaiselle kukkarolle.

Saaren 10 000 asukkaasta suurin osa on muslimeja, joista elävät vielä hyvin perinteiseen tapaan maanviljelyllä ja kalastuksella. Seksikauppaa ei ole ja rannoilta puuttuvat yli-innokkaat kaupustelijat.

Lanta ei ole myynyt vielä koko sieluaan turismille. Hiekkarantojen ulkopuolella tunnelma on edelleen hyvin paikallinen. Kun hiekkarannat ovat saaren länsipuolella, itäpuolta hallitsevat mangrovemetsät ja hedelmäviljelykset. Keskellä kohoavat komeat, viidakoiden peittämät kukkulat.

Ko Lantalta löytää edelleen helposti sitä kuuluisaa aidon Thaimaan tunnelmaa.

Ko Lanta korona-aikana

Ko Lanta on jälleen avoinna matkailulle. Ko Lantan matkailijamäärät ovat korona-aikana pudonneet minimaalisiksi ja monet palvelut ovat kiinni. Myös tavallisesti Phuketista kulkevat venekyydit on keskeytetty. Talven 2021 mittaan saari tulee kuitenkin todennäköisesti taas hieman vilkastumaan.

Korona-aikana Ko Lantalle matkustetaan Krabin kautta. Ensimmäinen vaadittava karanteeniyö kannattaakin varautua viettämään Krabin alueella.

Lue lisää, kuinka matkustaa Thaimaassa korona-aikana.

Käy myös katsomassa, mitkä hotellit ovat Ko Lantalla auki.

Miksi Ko Lantalle kannattaa matkustaa?

Ko Lanta
Koh Lanta kannattaa kiertää skootterilla. Kuva: Yuliia Kononenko / Shutterstock.com
  • Ko Lanta on Thaimaan sympaattisimpia saaria. Rannat ovat pitkiä ja vaaleita, auringonlaskut ikimuistoisia. Saarta on mukava kiertää skootterilla omaa suosikkirantaansa etsien.
  • Elämä on keskittynyt täällä rannalle eikä romuluiseen rantakylään niin kuin monessa muussa kohteessa. Suurin osa hotelleista on suoraan rannalla, joten rannalle päästäkseen ei tarvitse kävellä autotien yli.
  • Ko Lanta on Thaimaan suosituimpia perhekohteita – ja hyvästä syystä. Lue lisää: Ko Lanta lasten kanssa.
  • Reppureissaajia houkuttelee Ko Lantalle se, että saarelta löytää edelleen helposti myös edullisia rantabungaloweja, etenkin Klong Khong -rannalta.
  • Veneretken päässä Ko Lantalta on useita hienoja sukelluskohteita.

Miksi jättää väliin?

Muslimisaari voi olla joillekin liiankin rauhallinen: rentoa yöelämää löytyy rantabaareista, mutta mikään varsinainen biletyskohde Ko Lanta ei ole – kaukana siitä.

Saladan – Ko Lantan satamakylä

Saaren ”keskus” on parista kadunpätkästä koostuva Saladan, jossa sijaitsee saaren satama. Satamakylästä kulkee lavatakseja rannoille. Sataman vierestä voi myös vuokrata skootterin, jos haluaa lähteä omatoimisesti etsimään omaa unelmiensa rantaa ja majapaikkaa.

Saladanissa on useita ravintoloita ja monen sukelluskeskuksen pääkonttori. Muutama majatalokin löytyy, tosin kovin suurta syytä täällä yöpymiseen ei ole.

Saaren toinen kylä on tunnelmallinen, vanhan asunsa säilyttänyt Lanta Old Town, joka sijaitsee saaren itäpuolella. Täällä kannattaa käydä päiväretkellä.

Ko Lantan parhaat rannat

Kantiang Bay on Koh Lantan kauneimpia rantoja. Kuva: Anna Ewa Bieniek / Shutterstock.com

Lantalla on useita hiekkarantoja, jotka eroavat toisistaan tunnelmaltaan. Kaikki rannat ovat saaren länsipuolella – itäpuolta peittää mangrovemetsä.

Klong Dao – Ko Lantan paras ranta perheille

Satamakylä Saladanian lähinnä sijaitseva ranta Klong Dao on erityisesti perheiden suosiossa. Kolme kilometriä pitkä ja pehmeähiekkainen ranta on matala ja sopii hyvin lapsille. Palveluita on paljon. Rannan komeasti kaartuvaa pohjoispäätä kutsutaan nimellä Laem Kho Kwang.

Hyvä hotelli perheille on esimerkiksi Cha Da Beach Resort, jossa on hienot uima-altaat ja monenlaista tekemistä lapsille.

Phra Ae eli Long Beach – Ko Lantan pisin ranta

Heti Klong Daosta etelään on saaren pisin ranta, viisi kilometriä pitkä Phra Ae, jota kutsutaan myös Long Beachiksi. Nopeasti syvenevä ranta sopii hyvin uimiseen, mutta huonommin pienten lasten kanssa matkustaville.

Rannan tunnelma vaihtelee pitkin matkaa: mukaan mahtuu kaikkea luksushotelleista reppureissaajien majataloihin. Keskivaiheiltaan ranta on melkein autio.

Mukavaa aluetta on esimerkiksi rannan pohjoispää, jossa sijaitsee sydämellisten muslimirouvien pitämä viehättävä mökkikylä Sayang Beach rehevässä palmulehdossa (ei uima-allasta). Tällä kohtaa rantaa on myös useampikin pitkäaikainen rantaravintolasuosikki kuten Thai Cat.

Samassa osassa rantaa sijaitsee myös tyyriimpi Lanta Sand, joka panostanut tyylikkyyden lisäksi myös perheiden viihtyvyyteen: lapsia varten on pieni leikkilinna uima-altaan vierellä. Uima-altaita on peräti kolme. Hotellirakennukselle vaihtoehtona ovat romanttiset rantahuvilat, joissa on terassilla mukava päiväpeti löhöilyyyn.

Klong Khong – reppureissaajien ranta

Klong Khong on ollut perinteisesti reppureissaajien suosikkiranta Ko Lantalla. Täältä löytyy reppureissaajien pitkäaikainen suosikki Bee Bee Bungalows, laiskottelijan paratiisi, jota pitää ihastuttava thaimaalais-japanilainen pariskunta. Sinne tänne sojottavat mökit ovat arkaaiset mutta tunnelmalliset. Parasta on rannalle tehty laiskottelualue, jolla voisi löhöillä loputtomiin hedelmäsmoothieita siemaillen (myös majatalon ulkopuoliset vieraat tervetulleita). Mökin voi varata vain paikan päältä.

Jos Bee Been puumajat tuntuvat turhan eksoottisilta, melkein vieressä on tavanomaisempaa majatalotyyliä edustava Lanta New Coconut Bungalow, jossa on uima-allas.

Uima-allas löytyy myös pitkään toimineesta Lanta Rivierasta sekä vieläkin edullisemmasta Lanta Emerald Bungalowista. Kaikki kolme sijaitsevat aivan rannalla.

Klong Khongin rannalle on noussut myös muutama hieman kalliimpi ja tyylikkäämpi majapaikka, kuten viihtyisä Coco Lanta Resort.

Parasta Klong Khongilla ovat jopa poikkeuksellisen mukavat majapaikat ja tunnelma – rantana se on kivikkoinen ja laskuveden aikaan uiminen on hankalaa.

Klong Nin – ranta saaren risteyksessä

Seuraava ranta etelään on Klong Nin, jolla aivan rannan vierestä kulkee tie. Tunnelmaltaan Klong Nin onkin Ko Lantan vähiten paratiisimaisia.

Toisaalta sijainti on aika lailla keskellä saaren länsirannikkoa, ja Klong Ninin kohdalta kääntyy tie viidakkoisten kukkuloiden yli saaren itärannikolle. Täältä käsin onkin helppo kiertää saarta skootterilla.

Sopii erityisesti sellaisille matkailijoille, jotka aikovat kierrellä paljon saarella ja tehdä päiväretkiä eri rannoille.

Hyvä syy tällä rannalla asumiseen on myös hotelli SriLanta, joka henkii eteeristä, aasialaista tunnelmaa. Bungalowit sijaitsevat rinteessä, spa, ravintola ja uima-allas rannalla. Välistä kulkee ajotie.

Kantiang Bay – Ko Lantan luksusranta

Upeana puolikuuna kaartuva Kantiang on Ko Lantan luksusranta. Rannan keskiosa on rakentamatta. Eteläosaa hallitsee rannalta kukkuloille levittäytyvä saaren ylellisen hotelli, ihana mutta hävyttömän kallis Pimalai.

Rannan pohjoisosaan on noussut toinen tyylikäs majapaikka, kompakti Phra Nang Lanta, joka on sangen kallis tämäkin, mutta selvästi silti Pimalaita edullisempi.

Kantiang Beachilla kannattaa käydä päiväretkellä, vaikkei rannalla asuisikaan.

Klong Jark ja Bamboo Beach – Ko Lantan rauhalliset rannat

Lanta autioranta
Aivan saaren eteläkärjessä sijaitsee Mu Koh Lanta -kansallispuiston autioranta. Kuva: Pavel Szabo / Shutterstock.com

Kantiangin jälkeen tie muuttuu huonoksi ja rannat hyvin rauhallisiksi. Heti kohta saavutaankin pienelle ja kauniille autiorannalle.

Autiorannan jälkeen vuorossa on nätti ranta Klong Jark, jolla sijaitsee viihtyisä Anda Lanta Resort. Kivat mökit, kauniit yhteiset tilat ja jopa pieni uima-allas. Edullista ylellisyyttä!

Vielä Klong Jarkiakin kauniimpi ja rauhallisempi on seuraava ranta, Bamboo Beach eli Mai Pai, jolla on vain yksi pieni boutique-hotelli, ihana La Laanta Hideaway.

Bamboo Beachin jälkeen edessä onkin viidakkotie, joka vie aivan saaren eteläkärkeen Mu Ko Lanta National Parkin autiorannalle.

Ko Lantan nähtävyydet ja tekemistä

Vaikka Ko Lanta on syvimmältä olemukseltaan luotu laiskanpulskeaan lekotteluun, on saarella myös varsin paljon tekemistä. Saarta on mukava kiertää skootterilla, ja Ko Lantalta pääsee saariretkille Trangin saariston pienille paratiisisaarille.

Ko Lanta sopii hyvin myös sukeltajille. Lue lisää Ko Lantan sukellus- ja snorklauskohteista.

Lanta Old Town – Saaren paras nähtävyys

Koh Lantan Old Townin kylänraittia reunustavat tunnelmalliset puutalot.  Thaimaa. Kuva: PixHound / Shutterstock.com

Tunnelmallinen pikkukaupunki Lanta Old Town oli aikoinaan tärkeä välisatama kauppalaivoille, jotka matkasivat pitkin Andamaanien merta. Vanhat tiikkitalot seisovat puutolppien varassa meren rannalla.

Kylästä löytyy tunnelmallinen pieni kiinalaistemppeli, pikkuruinen kotiseutumuseo, pari majataloa, ravintoloita ja loistava riippumattokauppa Hammock House. Jälkimmäisestä voi poimia mukaansa käsin piirretyn mopoilukartan, joka muistuttaa vähän aarrekarttaa.

Old Town sijaitsee saaren itäpuolella ja perille pääsee parhaiten skootterilla ajamalla. Lanta Old Town onkin oiva kohde Ko Lantan skootteriretkelle.

Kierrä Ko Lanta skootterilla

Lanta on loistava paikka skootteriretkelle. Etäisyydet eivät ole saarella liian pitkiä tai lyhyitä, vaan juuri sopivia päiväretkelle. Tiet ovat – enimmäkseen – hyvässä kunnossa ja liikennettä on vähän. Suurimpana liikenneriskinä ovat maantien yli vilistävät kookkaat varaanit – ja norsut, jota tallustavat syrjäisillä hiekkateillä.

Vuokraa skootteri ja etsi oma suosikkisi saaren rantojen joukosta saaren länsipuolella. Muista myös käydä nauttimassa saaren itäpuolen maalaismaisemista ja Lanta Old Townista.

Länsipuolen rannoilta pääsee itäpuolelle kahta kautta: joko saaren pohjoiskären ja Saladanin satamakylän kautta tai saaren keskiosista pitkin kaunista tietä, joka kulkee yli viidakkoisten kukkuloiden. Kukkulan laella on mukava maisemaravintola.

Saaren halki vievän tien varrella on myös luolia, joihin voi tutustua paikallisten oppaiden avulla. Kyltit ohjaavat perille tien varrelta.

Saaren itäpuolella voi myös pysähtyä mangrovemetsän edustalla. Melomaan pääsee vuokrattavilla kajakeilla.

Tie itärannikolle kääntyy Klong Nin Beachin kohdalta. Saaren eteläkärjen ympäri ei kulje tietä.

Mu Ko Lanta – Ko Lantan kansallispuisto

Mu Ko Lanta -kansallispuistossa odottaa kaunis autioranta. Kuva: Pavel Szabo / Shutterstock.com

Ko Lantan eteläosa kuuluu suojeltuun kansallispuistoon Mu Ko Lanta. Perille vie länsirannikon rantakohteista tie, joka muuttuu loppumatkaltaan huonokuntoiseksi, muttei kuitenkaan kovin vaikeaksi ajettavaksi.

Tie johtaa kansallispuiston päämajalle, jonka edustalla on tunnelmallinen majakka ja autioranta. Majakan luota avautuvat komeat näkymät etelään ja Trangin saarille.

Viidakkoon voi tehdä lyhyehkön patikan pitkin jyrkkää polkua.

Vierailijoilta peritään kansallispuistoon 200 bahtin pääsymaksu, jonka saattaa tosin välttää, jos saapuu kansallispuiston alueelle myöhään iltapäivällä.

Kansallispuiston parkkipaikalla tapaa notkua makakiapinoita, joten paikalle ei kannata jättää eväitä vartioimatta.

Ko Lantan käärmeshow

Khlong Kongin baareissa järjestetään useina iltoina käärmeshow. Silloin tällöin esiintymisiä on myös Ae Phraella eli Long Beachillä.

Esiintyjä pussailee kobria, väistelee niiden hyökkäyksiä ja laittaa käärmeen pään suuhunsa. Kobrilla näyttäisi olevan vielä myrkkyhampaat tallella, sillä esiintyjä valuttaa käärmeistä myrkkyä lasiin. Ja lopuksi yleisö pääsee toki samaan kuvaan käärmeiden kanssa.

Kannattaa huomioida, ettei tällaisiin rientoihin osallistuminen täytä eettisen matkailun kriteereitä eikä sitä kannata tukea.

Retket Ko Lantalta saarille

Koh Talabeng on yksi Koh Lantan naapurisaarista. Kuva: Pixhound / Shutterstock.com

Suosituimpia päiväretkiä ovat Ko Lantalta järjestettävät Neljän saaren kierrokset, joiden ohjelmaan kuuluvat Trangin saaret Ko Ngai, Ko Mook, Ko Kradan ja edellisiä pienempi Ko Cherk Ko Lantan eteläpuolella.

Retkillä snorklataan ja vieraillaan Ko Mookin Smaragdiluolalla. Monesti retkillä ryhmäkoot isot ja järjestelyt vähän sinne päin – kannattaakin varata hyvämaineinen retkenjärjestäjä.

Saariretkille pääsee myös Ko Rokille, viidakon peittämälle autiosaarelle, jolla odottaa upea, valkoinen hiekkaranta ja hienot koralliriutat, jotka soveltuvat hyvin snorklaukseen.

Ko Lantan saariretket voi varata etukäteen netistä.

Liikkuminen Ko Lantalla

Saarella liikutaan mopotakseilla, tuktukeilla ja songthaew-lavatakseilla. Vuokraskootteri on kätevin tapa liikkua ympäriinsä. Tiet ovat hyvässä kunnossa aivan saaren eteläisintä osaa lukuun ottamatta, ja liikenne on yleensä rauhallista.

Ko Lanta – hotellit

Ko Lantalta löytyy majoitusta kaikenlaisiin toiveisiin – edullisista rantabungaloweista luksushotelleihin ja kaikkea siltä väliltä. Hotellia valitessa kannattaa ottaa huomioon se, millä rannalla hotelli sijaitsee. Voit etsiä suoraan hotellia rannalta, jolla haluat asua:

Ko Lanta – matka

Ko Lanta on siitä kätevä saarikohde, että sille voi ajaa autolla. Saari sijaitsee melkein kiinni mantereessa, ja autojen tarvitsee ylittää losseilla vain yksi kanava.

Pikkubusseja kulkee Krabista, jonne on runsaasti lentoja Bangkokista. Ajomatka kestää vajaat kolme tuntia. Pikkubussien meno ei tosin välttämättä sovi herkkähermoisille: kuskit ajavat kuolemaa halveksien. Itsekin olen istunut tällä matkalla pikkubussissa, joka törmäsi tielle löntystelleeseen lehmään. Huonosti kävi: lehmälle. Matkustajat sen sijaan selvisivät kolhuitta ja matka jatkui paikalle saapuneella uudella minibussilla.

Etukäteen voi myös varata yksityiskyydin Krabin lentokentältä Ko Lantalle – hyvä puoli on se, että silloin voi pyytää kuljettajaa ajamaan minibusseja hieman hitaammin ja paljon turvallisemmin.

Vaihtoehtona on Trang, jonne pääsee sinnekin lentämällä ja Bangkokista myös yöjunalla. Matka Trangista on suunnilleen saman pituinen kuin Krabilta, mutta minibusseja kulkee Trangista harvemmin. Minibussit lähtevät Trangin rautatieaseman läheltä, jonne pääsee lentokentältä minibussilla.

Laivat Ko Lantalle

Ko Lantalle pääsee myös laivalla Phuketista (Koh Phi Phin kautta, lähtöjä Phuketista aamuisin klo 13.30 asti), Krabista ja Ko Ngailta. Laivat kulkevat vain matkailusesongin aikana marraskuun vaihteesta toukokuulle.

Laivakyyti Krabi Townin satamasta kestää noin kolme tuntia ja maksaa suunnilleen saman kuin minibussikyyti.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Jatka matkaa

Koh Jum -saari. Krabi, Thaimaa. Kuva: Bang tongkeawsawat / Shutterstock.com

Krabin ja Ko Lantan välilä kulkevat laivat pysähtyvät matkan varrella Ko Jumilla, joka on hyvin rauhallinen saari. Ko Lantalta voi jatkaa laivalla matkaa myös Andamaanien merta etelämmäksi Trangin saarille.

Ko Lanta – vinkit

Ko Lantan asukkaat elävät vielä hyvin perinteisesti. Kunnioita paikallista kulttuuria ja vältä ottamasta aurinkoa yläosattomissa ja liikkumasta ranta-alueiden ulkopuolella pelkässä uima-asussa.

Saarelta löytyy sekä terveyskeskus että yksinkertainen, paikallinen sairaala.

Vilkkainta sesonkia on aivan vuodenvaihde, jolloin matkailijoita on paljon. Muun ajan vuodesta saari on hyvin rauhallinen. Monsuunikaudella aallot äityvät voimakkaiksi ja rannat ovat lähes autiot.

Ko Lanta kokemuksia

Ko Lanta on sivuston Kapteenin suosikkisaaria: ”Aina Ko Lantalle matkustaessani mietin ja pelkään, että onko saari muuttunut. Ja aina yllätyn iloisesti: Ko Lanta on entisellään.”

Kerro omia kokemuksiasia Ko Lanta -saaresta – oletko samaa mieltä, onko Ko Lanta Thaimaan paras saari?

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Tripsteri Thaimaa.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi