Ko Lanta – sukellus ja snorklaus

Koh Ha -luotojen vesissä sukelletaan sisään luolaan. Kuva: Tee Wong / Shutterstock.com

Ko Lanta on hyvä kohde sukeltajalle. Myös snorklaus onnistuu. Venematkan päässä Ko Lantalta löytyy kolme hienoa omaa sukelluskohdetta, minkä lisäksi sukellusretkiä tehdään myös Koh Phi Phin sukelluskohteille.

Jos mielessä on pääasiassa sukellusloma, kannattaa suunnata Khao Lakiin tai Phuketiin, joissa on enemmän sukelluskohteita. Ko Lanta on parhaimmillaan silloin, kun haluaa sukeltaa muun lomailun ohessa.

Ko Lantan parhaista sukelluskohteista kerrotaan lisää alla, samoin Ko Lantan suomalaisista sukelluskeskuksista.

Snorklaus Ko Lantalla

Ko Lantan rannoilla ei snorklaus onnistu: saari on niin lähellä mannerta, että vesi on siihen turhan sameaa. Snorklaamaan pääsee kuitenkin veneretkillä.

Suosituimpia ja parhaita retkiä aloittteleville snorklaajille ovat Neljän saaren retket Trangin saarille sekä retket Ko Rokille.

Kokeneiden snorklaajien kannattaa sen sijaan mennä retkelle upealle Ko Halle, jolle pääsee snorklaamaan sukelluskeskusten kautta.

Hin Daeng ja Hin Muang – Ko Lantan paras sukelluskohde

Kaukana avomerellä vierekkäin sijaitsevat Hin Daengin ja Hin Muangin luodot rankataan Thaimaan parhaiden sukelluskohteiden joukkoon. Sukeltajille on tarjolla komeita seinämäsukelluksia, haita, suuria barrakudaparvia ja monenlaisia pikkuotuksia.

Marras–joulukuulle ajoittuu kahden viikon rauskusesonki, jolloin suuria paholaisrauskuja kohdataan jatkuvasti. Muuten rauskuja on satunnaisesti.

Hin Daengin ja Hin Muangin sijaitsevat niin syrjässä, että niille tehdään yleensä sukellusretkiä vain kerran tai pari viikossa. Ko Halla ja Ko Rokilla pääsee sen sijaan sukeltamaan melkein joka päivä.

Ko Ha – kaunis ja jännittävä sukelluskohde

Koh Ha, Thaimaa. Kuva: Sittichoke Amatanon / Shutterstock.com

Ko Ha on viiden pikkusaaren – tai pikemminkin luodon – ryhmä, jonka vetonaulana on luola, jonka sisälle sukelletaan. Luolan sisällä noustaan pinnalle hengittämään. Erityistä luolasukelluskokemusta ei tarvita.

Ko Ha -retken sukelluksista toinen tehdään luolaan ja toinen hienolle koralliriutalle.

Ko Ha sopii erinomaisesti myös snorklaajille. Koralleissa riittää ihailtavaa ja snorklaajat voivat myös vapaasukeltaa luolan sisälle. Kokemus on huikea. Edessä on luolan musta suuaukko, jonne sukeltaminen taatusti jännittää. Riittääkö ilma keuhkoissa? Riittää se: heti luolan suuaukon sisällä voi nousta pintaan hengittämään.

Luolan sisällä on valoisaa. Sukeltaminen luolasta pois ei enää jännitä: luolan ulkopuolelta tulviva valo valaisee suuaukon poispäin mennessä.

Autiosaari Ko Rok

Kolmas suosittu sukelluskohde on Ko Rok, joka sopii hyvin myös snorklaajille ja auringonottajille – kaukaisella autiosaarella on upea valkohiekkainen hiekkaranta. Ko Rokin kaksoissaaria ympäröi koralliriutta, jolla näkee usein merikilpikonnia. Korallit sen sijaan ovat kärsineet pahasti haalistumisesta.

Ko Lantan suomalaiset sukelluskeskukset

Ko Lantan sukelluskeskukset ovat keskittyneet Saladanin satamakylään, mutta niillä on toimipisteitä myös saaren hiekkarantojen läheisyydessä.

Retkien hinnat vaihtelevat sukellusoperaattorien välillä. Edullisimmat retket järjestetään hitailla veneillä, kalleimmat pikaveneillä, joilla pitkät merimatkat taittuvat vauhdilla.

Ko Lantalla toimii suomalainen sukelluskeskus Raya Divers. Sukelluskeskus Lazy Seal on sen sijaan siirtynyt suomalaisomistuksesta sveitsiläisiin käsiin. Molempien kautta pääsee myös snorklaamaan.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!