Sangkhlaburi ja Kolmen pagodan sola – roadtrip Kanchanaburista Myanmarin rajalle

Sangkhlaburi
Sangkhlaburi on raukea pikkukaupunki järven rannalla.

Sangkhlaburi on kylämäisen idyllinen pikkukaupunki 215 kilometrin päässä Kanchanaburista – sopiva kohde muutaman päivän roadtripille.

Yhdensuuntainen matka Kanchanaburista kestää reilut kolme tuntia ilman pysähdyksiä. Matkantekoon voi tosin varata koko päivä, sillä matkan varrella on hienoja nähtävyyksiä kuten kaunis Erawan-vesiputous ja Hellfire Pass, Kuolemanrautatien pahamaineisin paikka.

Alkumatkasta tie on tasaista maanviljelysmaata, jota koristavat eriskummallisen muotoiset karstikukkulat. Loppumatkasta maisemat muuttuvat todella komeiksi, kun tie alkaa nousta Myanmarin rajavuoristoon.

Vuorten rinteillä on Karen-heimon kotikyliä, joiden talot on tehty bambusta ja heinistä. Tämä on sitä paljon puhuttua ”aitoa Thaimaata”.

Sangkhlaburin nähtävyys on Thaimaan pisin puusilta

Sangkhlaburi
Mon-silta on Sangkhlaburin tunnetuin nähtävyys.

Sangkhlaburi sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla, vuoriston keskellä. Kylä on lahden rannalla, jonka ylittää Sangkhlaburin kuuluisin nähtävyys, Thaimaan pisin puusilta Mon Bridge.

Silta tasapainoilee ohuiden paalujensa varassa kuin puinen tuhatjalkainen, jonka jalat ovat menneet solmuun.

Silta näyttää hämmästyttävän hennolta, ja se sortuikin tulvissa joitakin vuosia sitten, mutta on rakennettu uudelleen. Tunnelmallisimmillaan silta on aamuvarhaisella, kun oranssikaapuiset munkit kulkevat sitä pitkin almukierroksellaan.

Sangkhlaburin toinen nähtävyys on veden alle osin jäänyt temppelitorni, jota voi ihastella veneestä käsin. Temppelille voi meloa myös omin voimin kajakeilla, joita vuokrataan sillan juurella. Jos vesi on korkealla, torni saattaa kadota kokonaan näkyvistä.

Temppeli jäi veden alle, kun Vajiralongkorn-pato rakennettiin järven alajuoksulle vuonna 1984.

Kolmen pagodan sola

Kolmen pagodan sola
Kolmen pagodan solaa koristaa kolme pientä pagodaa.

Kolmen pagodan sola sijaitsee aivan Thaimaan ja Myanmarin rajaviivalla, puolen tunnin ajomatkan päässä Sangkhlaburista.

Nimi soi kuin seikkailu – ja Kolmen pagodan solaan liittyykin paljon historiaa. Se oli vuosisatojen ajan tärkein kauttakulkupaikka Burman ja Siamin (nykyinen Thaimaa) välillä ja burmalainen sotajoukko toisensa perään marssi sitä pitkin tekemään hyökkäyksiä thaimaalaista Ayutthayan valtakuntaa vastaan.

Lopulta solaan rakennettiin kolme pagodaa rauhan symboliksi.

Sanotaan myös, että buddhalaisuus olisi saapunut solan kautta Thaimaahan 200-luvulla. Toisen teorian mukaan buddhalaisuus saapui Thaimaahan etelästä merireittiä pitkin Nakhon Si Thammaratin kautta. Ehkä uskonto saapui molempia reittejä.

Maineeseensa nähden Kolmen pagodan sola onkin sitten paikan päällä aikamoinen antikliimaksi. Nähtävää on vähän: rajavyöhykkeen vieressä on rinnakkain kolme pientä, valkeaksi kalkittua stupaa. Rajamarkkinatkin ovat varsin pienet.

Kannattaa täällä silti käydä – jo hienon nimen takia.

Majoitus Sangkhlaburissa

Sangkhlaburin majatalot ovat edullisia. Katso tarjoukset Sangkhlaburin majoitukseen.

Matka

Sangkhlaburiin kulkee busseja ja minibusseja Kanchanaburista. Hauskin tapa matkustaa paikalle on ajaa skootterilla.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!