Phuket – opas Thaimaan suosituimmalle saarelle

thaimaa phuket ranta kamala
Kamala Beach. Phuket, Thaimaa. Kuva: Elena Pavlovich / Shutterstock.com

Phuket on Thaimaan suurin ja suosituin saari – ja yksi maailman hienoimmista. Suosion syynä ovat Phuketin hiekkarannat: Phuketin valkohiekkaiset rannat ovat pitkiä ja leveitä, ja meri saa turkoosin sävyjä. Ja rantoja on monta. Parin viikon lomalla voi mennä vaikka joka päivä uudelle, hienolle hiekkarannalle.

Miksi matkustaa: Matkakohteena Phuket on äärimmäisen monipuolinen. Rantojen lisäksi Phuket houkuttelee matkailijoita luksushotelleilla, hyvillä ravintoloilla, hienoilla sukellusmaastoilla ja upeilla retkikohteilla. Phuketista löytyy jokaiselle jotakin, jopa reppureissaajalle. Phuketista löytyy jopa autioita hiekkarantoja.

Miksi jättää väliin: Phuket on turhankin suosittu: saaren joutuu jakamaan viiden miljoonan muun turistin kanssa vuodessa. Phuketia ei ole aivan suotta kutsuttu myös turistirysäksi. Toisaalta Phuketista löytyy myös aidon Thaimaan tunnelmia historiallisesta Phuket Townista.

Kenelle Phuket sopii parhaiten?

Luksus: Luksuksen etsijöille Phuket tarjoaa hulppeita hotelleja ja jetset-elämää. Thaimaan luksuskohteista Phuket on kuuluisin; täältä moni maailman julkkiskin on hankkinut loma-asunnon. Phuketin parhaita luksushotelleja on omassa rauhassaan sijaitseva, järkyttävän kallis Trisara, jonka ravintola PRU sai hiljattain Phuketin ensimmäisen Michelin-tähden.

Perheet: Phuket on hyvä kohde perheille. Hotelleissa on upeat uima-altaat ja tekemistä riittää niin paljon, että Phuketissa lapset eivät taatusti ehdi kyllästyä! Lue lisää Phuketista lasten kanssa.

Jos etsit

thaimaa phuket sukellus
Phuketista käydään sukeltamassa myös Koh Phi Phin vesissä. Kuva: Gangoo / Shutterstock.com

Sukellus: Phuketista pääsee sukeltamaan monille Thaimaan parhaista sukelluskohteista. Phuket sopii kohteena sekä aloitteville että kokeineille sukeltajille – myös monentasoiset sukelluskurssit onnistuvat peruskurssista tekniikkakursseihin. Jos on kiinnostunut snorklaamisesta, kannattaa tehdä muutaman päivän retki Koh Phi Phille, joka kuuluu Thaimaan parhaisiin snorklauskohteisiin.

Kalastus: Phuketia ympäröivät hyvät kalavedet, joille kalastusretkiä järjestävät suomalaisetkin yrittäjät, niin ravintola Midnight Sun kuin Tuna Resortkin. Lue lisää kalastamisesta Phuketissa. Kalastajien suurimpana toiveena on tietenkin napata uistimeen majesteettinen marliini – vaikka todennäköisemmin koukkuun tarttuu pikkutonnikaloja eli bonitoja.

Ravintolat: Phuketin ravintolatarjonta on paras Thaimaan rantakohteista. Phuketin parhaat ravintolat ovat pääsee jopa Michelin-oppaaseen. Tarjolla on niin loistavia, bibi gourmand -maininnan saaneita katukeittiöitä kuin kansainvälisen tason huippuravintoloitakin.

Ostokset: Ostoskohteena Phuket on Thaimaan rantakohteista monipuolisimpia.

Kulttuuria: Kulttuurinystävien kannattaa viettää muutama päivä Phuket Townin ihastuttavassa vanhassakaupungissa.

Onko Phuket turistirysä?

thaimaa phuket kaupunki
Phuket Town, Thaimaa. Kuva: Efimova Anna / Shutterstock.com

Phuketin suosiolla on toki kääntöpuolensa. Phuketissa käy vuosittain miljoonia matkailijoita. Jotkut kutsuvat Phuketia turistirysäksi. Sitä se osin onkin – ainakin Patong Beachillä, Phuketin vilkkaimmassa matkailukeskittymässä, jossa näkyvät monet Thaimaan-matkailun kääntöpuolet ruuhkista seksiturismiin.

Mutta Patong on vain pieni osa Phuketia. Tältä saarelta löytyy myös hyvin rauhallisia rantoja, kuten Bang Tao Beach ja Nai Harn. Todellisuudessa Phuket on Thaimaan kiehtovimpia rantakohteita, monta lomakohdetta yhdessä. Millään muulla Thaimaan saarella ei ole yhtä paljon tarjottavaa.

Itse asiassa Phuket on paljon vähemmän turistirysä kuin Thaimaan pienemmät saaret, joilla kaikki elämän on keskittynyt matkailun ympärille. Phuket on niin suuri saari, että Phuketista löytyy myös aidon Thaimaan tunnelmia.

Jos antaa Phuketille mahdollisuuden, saari jaksaa kiehtoa monen loman ajan.

Phuketin parhaat rannat

thaimaa phuket ranta yanui
Phuketin rannoista valokuvauksellisin on pieni Yanui Beach, suosittu päiväretkien kohde, jonka rantavesissä voi myös kokeilla snorklaamista. Kuva: Tee11 / Shutterstock.com

Phuket on Thaimaan suurin saari ja kooltaan vaikuttava. Pituutta saarella on 50 kilometriä ja leveyttäkin 20 kilometriä. Etäisyydet paikkojen välillä voivat olla yllättävänkin pitkiä – ja taksilla ajettuna kalliita.

Kannattaakin miettiä, mitä lomaltaan haluaa, ja valita rantaloman kohteensa sen mukaan. Phuketin rantojen tunnelmissa on isoja eroja: ne ovat kaikki kuin omia matkakohteitaan.

Phuketin hienoimmat rannat löytyvät saaren länsipuolelta. Suurimmalla osalla rannoista on pitkät rivit aurinkotuoleja ja auringonvarjoja. Osa tykkää, toiset eivät. Niistä on vapaana vain muutama ranta.

thaimaa phuket ranta patong
Patong Beach -ranta. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Phuketin kuuluisin rantakohde, tavallaan koko saaren pääranta, on Patong Beach, joka tunnetaan etenkin yöelämästään. Myös Patongin ravintolatarjonta on monipuolista, ja rannalla sijaitsee mainio ostoskeskus JungCeylon. Patongilla sijaitsee myös suomalaisessa omistuksessa oleva viihtyisä Cello Hotel.

Vaikket Patongilla asuisikaan, tulet todennäköisesti käymään rantakaupungissa ainakin päiväretkellä.

Patong sijaitsee aika lailla keskellä (ainakin henkisesti) Phuketin länsipuolta. Seuraava isompi ranta Patongilta etelään on Karon Beach, joka on mukava yhdistelmä vilkasta ja rauhallista rantaa. Karon Beach on niin pitkä, että se omaa rauhaa löytää helposti, vaikka rannan varrella useita hotelleja onkin.

thaimaa phuket ranta kata
Kata Beach -ranta. Phuket, Thaimaa. Kuva: Windofchange64 / Shutterstock.com

Heti Karon Beachin eteläpuolella on erityisen kaunis Kata Beach, Patongin jälkeen saaren toiseksi vilkkain ranta. Tunnelmaltaan Kata on kuitenkin paljon Patongia leppoisampi. Ravintoloita on hyvä valikoima.

Katan (ja sen vieressä sijaitsevan Kata Noin) jälkeen hiekkarantojen ketju katkeaa. Aivan saaren eteläpäästä löytyvät vielä viihtyisät Rawai ja Naiharn Beach, jotka muodostavat yhdessä mukavan kokonaisuuden: Nai Harn on kaunis ja rauhallinen ranta, ja Rawaissa on kivoja ravintoloita.

thaimaa phuket ranta kamala
Kamala Beach -ranta. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Patongilta rannat jatkuvat myös pohjoiseen. Seuraavalla suurella lahdella on Kamala Beach, joka on nimestään huolimatta Phuketin mukavimpia isoja rantakohteita. Kivoja ravintoloita on paljon mutta yöelämää ei juuri laisinkaan. Kamala onkin perheiden ja muiden leppoisaa rantalomaa etsivien suosiossa.

Kamalaa seuraa rantojen ketjussa Surin, joka on sekä luksusmatkaajien että phuketilaisten viikonlopunviettäjien suosiossa. Hotellit, kuten designkaunotar Twinpalms, ovat pienen kävelymatkan päässä rannalta. Surinilla oli aikoinaan paljon rantaravintoloita, mutta ne saivat kyytiä Thaimaan sotilasjuntan valtakaudella.

thaimaa phuket ranta bang tao
Bang Tao Beach. Phuket, Thaimaa. Kuva: Kevin Hellon / Shutterstock.com

Surinin jälkeen vuorossa onkin vuorossa Bangtao, Phuketin rannoista kenties se kaikkein komein. Yli viiden kilometrin pituisella rannalla ei kulje edes rantatietä, vaan hotellien altailta voi kirmata suoraan mereen. Pääosin hyvin rauhallisen rannan keskivaiheilla on usean luksushotellin muodostama Laguna Complex, jossa on oma golfkenttä ja useita ravintoloita.

Bangtaon pohjoispäästä mutkitteleva pikkutie vie omassa rauhassaan olevalle Naithon Beach -rannalle. Rannalla on vain yksi hotelli, Naithonburi, ja muutama majatalo. Tänne on kiva tehdä Bangtaolta vaikka päiväretki. Asumiseenkin Naithon on viihtyisä, jos ei haittaa, että suurin osa rantaseuralaisista on velivenäläisiä. Muiden kansallisuuksien keskuudessa Naithon on huonosti tunnettu ja melkein salainen ranta.

Aivan saaren pohjoisosissa, Phuketin lentokentän vieressä, sijaitsevat rannat Nai Yang ja Mai Khao, jotka kuuluvat Sirinathin kansallispuistoon. Rannoilla käy marras–helmikuussa merikilpikonnia munimassa. Rannat on suojeltu osin rakentamiselta.

Nai Yang on nätti ranta, jonka tunnelmaa tosin hieman verottavat romuluiset ravintolamajat. Rannalla sijaitsee tyylikäs hotelli The Slate, entinen Indigo Pearl.

Mai Khao on suurimmalta osaltaan autio: kymmenen kilometriä pitkällä rannalla on vain muutama luksushotelli ja edullinen majatalo.

Rantoja löytyy myös Phuketin itäpuolelta, mutta ne eivät kuulu saaren kauneimpiin. Rannoilla on kuitenkin useita tyylikkäitä hotelleja, maineikkaimpina kaikista Cape Panwa, joka rankataan usein Phuketin parhaimpien joukkoon. Itäpuolen hotellit ovat aika eristyksissä saaren muusta elämästä.

Yllä kuvattujen rantojen lisäksi Phuketissa on useita pikkurantoja, joille voi tehdä päiväretkiä.

Phuketin pienemmistä rannoista löydät tietoa sivulta Phuket – nähtävyydet ja tekemistä.

Ao Chalong – Phuketin kohde omatoimimatkaajalle

thaimaa phuket chalong temppeli
Chalong -temppeli. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Phuketin itärannikolla sijaitseva Chalong on leppoisa satamakylä, josta lähtevät sukellusretket ja monet päiväretket lähisaarille. Suurin osa sukelluskeskuksista pitää täällä päämajaansa. Rantaa ei varsinaisesti ole, mutta skootterilla pääsee hurauttamaan vartissa hienolle Nai Harn Beachille.

Chalongissa on edullisia majataloja ja erittäin viihtyisä, suomalaisomistuksessa oleva Tuna Resort, joka tunnetaan erinomaisista kalastusreissuistaan. Chalongista käsin on helppo tehdä retkiä ympäri Phuketia, kiitos paikallisten bussiyhteyksien Phuket Townin, Chalongin ja länsipuolen rantojen välillä.

Chalongissa sijaitsee saaren hienoin buddhalainen temppeli, Wat Chalong, joka pitää sisällään Buddhan pyhäinjäännöksen.

Chalongin alue sopii majapaikaksi sukeltajille ja omatoimimatkaajille.

Phuket ja aurinkotuolit

Phuketin suosituimmilla rannoilla on paljon aurinkotuoleja vuokrattavaksi. Vuosien varrella aurinkotuolit on kertaalleen kiellettykin, mutta kielto on kumottu.

Liikkuminen Phuketissa

Phuketin ikäviä puolia on liikkuminen – kunnon julkista liikennettä ei ole rantakohteissa. Saarta kiertääkseen onkin turvauduttava (kalliiseen) taksiin tai vuokrattava auto tai skootteri. Edullisia paikallisbusseja kulkee vain rantojen, Chalongin ja Phuket Townin välillä, ei rannalta toiselle.

Phuketin taksit

Phuketissa toimii ”taksimafia”, joka on pitänyt taksien hinnat korkeina ja estänyt julkisen liikenteen rantojen välillä.

Taksikyydit ranta-alueen sisällä alkavat 200 bahtista, kyyti seuraavalle rannalle maksaa jo tuplasti.

Patongilla ja muilla rannoilla toimii myös mopotakseja. Lyhyet matkat taittuvat 40 bahtilla.

Auton ja mopon vuokraus Phuketissa

Jos aikoo liikkua paljon ympäriinsä, kannattaa vuokrata auto – se on paljon turvallisempaa kuin skootterilla päristely. Auton voi vuokrata jo lentokentältä.

Mopoa vuokratessa kannattaa olla tarkkana ja vuokrata mieluummin hieman syrjemmältä kuin Patongin rantakadulta. Rantakadun vuokraamoista on raportoitu vedätyksiä, jossa pyörää palautettaessa on vaadittu isoja korvauksia erilaisilla verukkeilla.

Katso tarjoukset autonvuokraan Phuketissa.

Lentäen vai bussilla Phuketiin?

Phuketiin matkustaa kätevimmin lentäen – joko eri puolilta Thaimaata tai suoraan Suomesta. Lue lisää: Phuketin lentokenttä.

Bussilla matka Bangkokista Phuketiin kestää yli 12 tuntia. Bussiasema sijaitsee Phuket Townissa, josta matkaa rannoille voi jatkaa songthaewilla. Phuket sijaitsee aivan mantereen vieressä, ja mantereelle pääsee siltaa pitkin.

Phuketiin ei kulje rautatietä.

Jatka matkaa Phuketista

Phuketista matkaa on helppo jatkaa matkaa laivoilla Etelä-Thaimaan saarille kuten Ko Phi Phille ja Koh Lantalle tai mantereen puolella Krabille. Vajaan tunnin merimatkan päässä on rauhallinen ja salaisuutena säilynyt saari Ko Yao Noi.

Bussilla pääsee Phuket Townista parissa tunnissa Khao Lakiin, Thaimaan sukellusmekkaan. Kolmessa tunnissa on puolestaan Khao Sokin hienossa sademetsässä.

Myös Thaimaan itärannikolle on useita busseja päivässä.

Phuket – hyvä tietää

Phuketissa on useita kansainvälisen tason sairaaloita. Parhaana pidetään Phuket Townin lähellä sijaitsevaa Bangkok Hospitalia, joka kuuluu suureen, thaimaalaiseen sairaalaketjuun. Palvelu pelaa erinomaisesti englanniksi ja sairaala hyväksyy esimerkiksi Ifin matkavakuutuksen, jolloin lasku lähtee suoraan vakuutusyhtiöön.

Thaimaan sadekaudella aallot yltyvät suuriksi ja meressä on petollisia virtauksia. Ole varovainen: joka vuosi Phuketissa hukkuu useita uimareita.

Phuket kokemuksia

Kokemuksia Phuketista kertoi Thaimaassa asunut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on kirjoittanut matkaopaskirjan Tripsteri Thaimaa. Alta löytyy kommenttiosuus, jossa voit kertoa omia kokemuksiasi Phuketista.

Phuketin hotellit, ravintolat ja nähtävyydet

Lue lisää Phuketin ravintoloista, ostoksista, nähtävyyksistä tai Phuketin hotelleista.

Saaren parhaiden paikkojen sijainnit näyttää Phuketin kartta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

 1. Phukettiin / Thaimaahan tulijoille vinkiksi, etta matkavakuutus lahtiessa kuntoon!! Phuketissa sairauden iskiessa Bangkok Phuket Hospital ja International Hospital todella laadukkaita sairaaloita, mutta ilman vakuutusta myos todella kalliita. Molemmat sairaalat sijaitsevat Phuket townissa.

 2. Me olemme käyttäneet saman oppaan palveluja jo
  useammilla Thaimaan matkoilla. Hän on järjestänyt meille
  taksimatkoja, retkiä saarille ja Khao Sokin luonnonpuistoon.
  Retket puolta halvemmalla kuin matkatoimistot.Suosittelemme
  tätä
  luotettavaa, englantia taitavaa opasta.
  Yhteystiedot: Rainy mobile: +66843073993 tai +66887541237
  email: [email protected]
  Jos haluat keskustella aiheesta niin osoitteeni on : [email protected]

  Kale

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi