Phuket – Thaimaan paras kohde korona-aikana

thaimaa phuket ranta kamala
Kamala Beach. Phuket, Thaimaa. Kuva: Elena Pavlovich / Shutterstock.com

Phuket on Thaimaan suurin ja suosituin saari. Matkakohteena Phuket on erittäin monipuolinen ja vastaa moniin toiveisiin. Phuketista löytyy jokaiselle jotakin, jopa reppureissaajalle, kunhan vaan osaa etsiä omaa suosikkipaikkaansa turistisimpien alueiden ulkopuolelta.

Phuket korona-aikana

Erityisen hyvä kohde Phuket on nyt korona-aikana: perille pääsee Finnairin suoralla lennolla, saari on kauniimpi kuin pitkiin aikoihin ja saarelaiset ovat pääosin rokotettuja. Phuketissa aletaan jakaa jo kolmatta rokotusta, kun muualla Thaimaassa rokotuskattavuus on vielä alle 50 prosentin.

Phuketissa ollaan totuttu korona-ajan matkailuun, sillä Thaimaan turistikohteista juuri Phuket avattiin ensimmäisenä, heinäkuussa 2021. Silloin Phuketissa testattiin Sandbox-ohjelmalla matkailun avaamista. Kokeilu oli onnistunut ja sittemmin Thaimaata on avattu laajemminkin.

Enää sandbox-ohjelmalla ei ole suomalaisen kannalta väliä, sillä Suomesta saa matkustaa ilman karanteenia ympäri Thaimaata. Phuket on silti kätevä valinta, sillä tällä yhdellä saarella voi kokea kootusti oikeastaan kaikki Thaimaan parhaat elämykset.

Thaimaahan päästäkseen on täytettävä etukäteen netissä Thailand Travel Pass -hakemus.

Lue tarkemmin, Thaimaan-matkoista korona-aikana.

Kannattaako Phuketiin matkustaa?

thaimaa phuket sukellus
Phuketista käydään sukeltamassa myös Koh Phi Phin vesissä. Kuva: Gangoo / Shutterstock.com

Phuketilla on ristiriitainen maine. Saari on suosittu, mutta myös parjattu. Jotkut haukkuvat Phuketia turistirysäksi. Kannattaako Phuketiin siis matkustaa? Kannattaa. Phuketia parjaavat yleensä ne, jotka eivät kunnolla edes tunne koko saarta. Maailmassa on harvoja yhtä monipuolisia matkakohteita.

  • Phuketin rannat kuuluvat Thaimaan komeimpiin. Valkohiekkaiset rannat ovat pitkiä ja leveitä, ja meri saa turkoosin sävyjä. Ja rantoja on monta. Parin viikon lomalla voi mennä vaikka joka päivä uudelle, hienolle hiekkarannalle. Myös autioita hiekkarantoja löytyy.
  • Thaimaan luksuskohteista Phuket on kuuluisin; täältä moni maailman julkkiskin on hankkinut loma-asunnon. Phuketin parhaita luksushotelleja on omassa rauhassaan sijaitseva, järkyttävän kallis Trisara, jonka ravintola PRU sai Phuketin ensimmäisen Michelin-tähden.
  • Phuket on hyvä kohde myös perheille. Hotelleissa on upeat uima-altaat ja tekemistä riittää niin paljon, että Phuketissa lapset eivät taatusti ehdi kyllästyä. Lue lisää: Phuket lasten kanssa.
  • Phuketista pääsee sukeltamaan monille Thaimaan parhaista sukelluskohteista. Sukelluskohteena Phuket sopii sekä aloitteville että kokeineille sukeltajille – myös monentasoiset sukelluskurssit onnistuvat peruskurssista vaativiin tekniikkakursseihin.
  • Jos on kiinnostunut snorklaamisesta, kannattaa tehdä muutaman päivän retki Koh Phi Phille, joka kuuluu Thaimaan parhaisiin snorklauskohteisiin. Lähettyvillä on muitakin hienoja retkikohteita snorkaukseen.
  • Phuketia ympäröivät hyvät kalavedet, joille kalastusretkiä järjestävät suomalaisetkin yrittäjät. Lue lisää kalastamisesta Phuketissa.
  • Phuketin ravintolatarjonta on paras Thaimaan rantakohteista. Phuketin parhaat ravintolat ovat pääsee jopa Michelin-oppaaseen. Tarjolla on myös loistavia, bib gourmand -maininnan saaneita katukeittiöitä.
  • Ostospaikkana Phuket on Thaimaan rantakohteista monipuolisimpia.
  • Kulttuurinystävien kannattaa viettää muutama päivä Phuket Townin ihastuttavassa vanhassakaupungissa.
  • Phuketissa on paljon villoja, joita voi vuokrata. Vuokraamiseen voi pyytää apua Phuketissa asuvalta Mandala Travelin Mika Itävaaralta ([email protected]).

Lue lisää Phuketin nähtävyyksistä.

Miksi jättää väliin – onko Phuket turistirysä?

Phuket
Phuketin suosituimmilla rannoilla voi olla paljon porukkaa. Kuva on Kata Beachilta. Kuva: Windofchange64 / Shutterstock.com
thaimaa phuket kaupunki
Rantojen vastapainona Phuket Townin kauniista vanhastakaupungista löytyy aitoa thaimaalaista elämää. Kuva: Efimova Anna / Shutterstock.com

Phuketin suosiolla on toki kääntöpuolensa. Ennen koronapandemiaa Phuketissa kävi vuosittain miljoonia matkailijoita. Jotkut kutsuvatkin Phuketia turistirysäksi. Sitä se osin onkin – ainakin Patong Beachillä, Phuketin vilkkaimmassa matkailukeskittymässä, jossa näkyvät monet Thaimaan-matkailun kääntöpuolet ruuhkista seksiturismiin.

Mutta Patong on vain pieni osa Phuketia. Tältä saarelta löytyy myös hyvin rauhallisia rantoja, kuten Bang Tao Beach ja Nai Harn. Todellisuudessa Phuket on Thaimaan kiehtovimpia rantakohteita, monta lomakohdetta yhdessä. Millään muulla Thaimaan saarella ei ole yhtä paljon tarjottavaa.

Itse asiassa Phuket on paljon vähemmän turistirysä kuin Thaimaan pienemmät saaret, joilla kaikki elämän on keskittynyt matkailun ympärille. Phuket on niin suuri saari, että Phuketista löytyy myös aidon Thaimaan tunnelmia.

Autenttista thaimaalaista elämää kannattaa käydä ihailemassa esimerkiksi historiallisessa Phuket Townissa, Thaimaan kauneimmassa vanhassakaupungissa.

Jos antaa Phuketille mahdollisuuden, saari jaksaa kiehtoa monen loman ajan.

Phuketin parhaat rannat

thaimaa phuket ranta yanui
Phuketin rannoista valokuvauksellisin on pieni Yanui Beach, suosittu päiväretkien kohde, jonka rantavesissä voi myös kokeilla snorklaamista. Kuva: Tee11 / Shutterstock.com

Phuket ei ole mikään pieni paratiisisaari, jossa olisi helppo kävellä paikasta toiseen. Phuket on kooltaan vaikuttava. Pituutta saarella on 50 kilometriä ja leveyttäkin 20 kilometriä. Etäisyydet paikkojen välillä voivat olla yllättävänkin pitkiä – ja taksilla ajettuna kalliita.

Kannattaakin miettiä, mitä lomaltaan haluaa, ja valita sen mukaan Phuketin rantojen välillä. Rantojen tunnelmissa on isoja eroja: ne ovat kaikki kuin omia matkakohteitaan.

Phuketin hienoimmat ja suosituimmat rannat löytyvät saaren länsipuolelta. Itäpuolella on muutama hiljainen ranta. Jotkut tykkäävät niiden tunnelmasta, mutta kannattaa huomioida, että länsipuolen vilskeeseen on pitkä matka eivätkä itäpuolen rannat ole lähimainkaan yhtä hienoja.

Patong Beach

thaimaa phuket ranta patong
Patong Beach -ranta. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Phuketin kuuluisin rantakohde, tavallaan koko saaren pääranta, on Patong Beach joka tunnetaan etenkin yöelämästään. Myös Patongin ravintolatarjonta on monipuolista, ja rannalla sijaitsee mainio ostoskeskus JungCeylon.

Vaikket Patongilla asuisikaan, tulet todennäköisesti käymään rantakaupungissa ainakin päiväretkellä.

Lue lisää Patong Beachista tai katso tarjoukset Patongin hotelleihin.

Karon Beach

Patong sijaitsee aika lailla keskellä Phuketin länsirannikkoa. Seuraava isompi ranta Patongilta etelään on Karon Beach, joka on mukava yhdistelmä vilkasta ja rauhallista rantaa. Karon Beach on niin pitkä, että se omaa rauhaa löytää helposti, vaikka rannan varrella useita hotelleja onkin.

Lue lisää Karon Beachista tai katso tarjoukset Karonin hotelleihin.

Kata Beach

Heti Karon Beachin eteläpuolella on erityisen kaunis Kata Beach, Patongin jälkeen saaren toiseksi vilkkain ranta. Tunnelmaltaan Kata on kuitenkin paljon Patongia leppoisampi. Ravintoloita on hyvä valikoima.

Lue lisää Kata Beachista tai katso tarjoukset Katan hotelleihin.

Rawai Beach

Katan (ja sen vieressä sijaitsevan Kata Noin) jälkeen hiekkarantojen ketju katkeaa. Aivan saaren eteläpäästä löytyvät vielä viihtyisät Rawai ja Naiharn Beach, jotka muodostavat yhdessä mukavan kokonaisuuden: Nai Harn on kaunis ja rauhallinen ranta, ja Rawaissa on kivoja ravintoloita. Tällä alueella asuu paljon Phuketiin muuttaneita länsimaalaisia.

Kamala Beach

thaimaa phuket ranta kamala
Kamala Beach -ranta. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Patongilta rannat jatkuvat myös pohjoiseen. Seuraavalla suurella lahdella on Kamala Beach, joka on nimestään huolimatta Phuketin mukavimpia isoja rantakohteita. Kivoja ravintoloita on paljon mutta yöelämää ei juuri laisinkaan. Kamala onkin perheiden ja muiden leppoisaa rantalomaa etsivien suosiossa.

Lue lisää Kamala Beachista tai katso tarjoukset Kamalan hotelleihin.

Surin Beach

Kamalaa seuraa rantojen ketjussa Surin, joka on sekä luksusmatkaajien että phuketilaisten viikonlopunviettäjien suosiossa. Hotellit, kuten designkaunotar Twinpalms, ovat pienen kävelymatkan päässä rannalta.

Bangtao Beach

thaimaa phuket ranta bang tao
Bang Tao Beach. Phuket, Thaimaa. Kuva: Kevin Hellon / Shutterstock.com

Surinin jälkeen vuorossa onkin Bangtao, Phuketin rannoista kenties se kaikkein komein. Yli viiden kilometrin pituisella rannalla ei kulje edes rantatietä, vaan hotellien altailta voi kirmata suoraan mereen.

Pääosin hyvin rauhallisen rannan keskivaiheilla on usean luksushotellin muodostama Laguna Complex, jossa on oma golfkenttä ja useita ravintoloita.

Lue lisää Bangtao Beachista tai katso tarjoukset Bangtaon hotelleihin.

Naithon Beach

Bangtaon pohjoispäästä mutkitteleva pikkutie vie omassa rauhassaan olevalle Naithon Beach -rannalle. Rannalla on vain yksi hotelli, Naithonburi, ja muutama majatalo.

Tänne on kiva tehdä Bangtaolta vaikka päiväretki. Asumiseenkin Naithon on viihtyisä, jos ei haittaa, että suurin osa rantaseuralaisista on velivenäläisiä. Muiden kansallisuuksien keskuudessa Naithon on huonosti tunnettu ja melkein salainen ranta.

Nai Yang ja Mai Khao -rannat

Aivan saaren pohjoisosissa, Phuketin lentokentän vieressä, sijaitsevat rannat Nai Yang ja Mai Khao, jotka kuuluvat Sirinathin kansallispuistoon. Rannoilla käy marras–helmikuussa merikilpikonnia munimassa, minkä takia rannat on suojeltu osin rakentamiselta.

Nai Yang on nätti ranta, jonka tunnelmaa tosin hieman verottavat romuluiset ravintolamajat. Rannalla sijaitsee tyylikäs hotelli The Slate, entinen Indigo Pearl.

Mai Khao on suurimmalta osaltaan autio: kymmenen kilometriä pitkällä rannalla on vain muutama luksushotelli ja edullinen majatalo.

Cape Panwa

Rantoja löytyy myös Phuketin itäpuolelta, mutta ne eivät kuulu saaren kauneimpiin. Rannoilla on kuitenkin useita tyylikkäitä hotelleja, maineikkaimpina kaikista Cape Panwa, joka rankataan usein Phuketin parhaimpien joukkoon.

Yllä kuvattujen rantojen lisäksi Phuketissa on useita pikkurantoja, joille voi tehdä päiväretkiä.

Ao Chalong – Phuketin kohde omatoimimatkaajalle

thaimaa phuket chalong temppeli
Chalong -temppeli. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Phuketin itärannikolla sijaitseva Chalong on leppoisa satamakylä, josta lähtevät sukellusretket ja monet päiväretket lähisaarille. Suurin osa sukelluskeskuksista pitää täällä päämajaansa. Rantaa ei varsinaisesti ole, mutta skootterilla pääsee hurauttamaan vartissa hienolle Nai Harn Beachille.

Chalongissa on edullisia majataloja ja erittäin viihtyisä, suomalaisomistuksessa oleva Tuna Resort, joka tunnetaan erinomaisista kalastusreissuistaan. Chalongista käsin on helppo tehdä retkiä ympäri Phuketia, kiitos paikallisten bussiyhteyksien Phuket Townin, Chalongin ja länsipuolen rantojen välillä.

Chalongissa sijaitsee saaren hienoin buddhalainen temppeli, Wat Chalong, joka pitää sisällään Buddhan pyhäinjäännöksen.

Chalongin alue sopii majapaikaksi sukeltajille ja omatoimimatkaajille.

Villan-vuokraaminen Phuketissa

Phuketissa on myös paljon huviloita, joita voi vuokrata. Huviloita löytää esimerkiksi Airbnb:stä. Hyvä vaihtoehto on kääntyä Phuketissa asuvan, Mandala Travelista tutun matkailuyrittäjä Mika Itävaaran puoleen. Hän voi myös auttaa sopivan vuokra-asunnon etsimisessä. Mikaan saa kätevimmin yhteyden maililla: [email protected]

Phuket ja aurinkotuolit

Phuketin suosituimmilla rannoilla on aurinkotuoleja vuokrattavaksi. Vuosien varrella aurinkotuolit on kertaalleen kiellettykin, mutta kielto on kumottu.

Liikkuminen Phuketissa

Phuketin ikäviä puolia on liikkuminen – kunnon julkista liikennettä ei ole rantakohteissa. Saarta kiertääkseen onkin turvauduttava (kalliiseen) taksiin tai vuokrattava auto tai skootteri. Edullisia paikallisbusseja kulkee vain rantojen, Chalongin ja Phuket Townin välillä, ei rannalta toiselle.

Phuketin taksit

Phuketissa toimii ”taksimafia”, joka on pitänyt taksien hinnat korkeina ja estänyt julkisen liikenteen rantojen välillä.

Taksikyydit ranta-alueen sisällä alkavat 200 bahtista, kyyti seuraavalle rannalle maksaa jo tuplasti.

Patongilla ja muilla rannoilla toimii myös mopotakseja. Lyhyet matkat taittuvat 40 bahtilla.

Auton ja mopon vuokraus Phuketissa

Jos aikoo liikkua paljon ympäriinsä, kannattaa vuokrata auto – se on paljon turvallisempaa kuin skootterilla päristely. Auton voi vuokrata jo lentokentältä.

Mopoa vuokratessa kannattaa olla tarkkana ja vuokrata mieluummin hieman syrjemmältä kuin Patongin rantakadulta. Rantakadun vuokraamoista on raportoitu vedätyksiä, jossa pyörää palautettaessa on vaadittu isoja korvauksia erilaisilla verukkeilla.

Katso tarjoukset autonvuokraan Phuketissa.

Lentäen vai bussilla Phuketiin?

Phuketiin matkustaa kätevimmin lentäen – joko eri puolilta Thaimaata tai suoraan Suomesta. Lue lisää: Phuketin lentokenttä.

Bussilla matka Bangkokista Phuketiin kestää yli 12 tuntia. Bussiasema sijaitsee Phuket Townissa, josta matkaa rannoille voi jatkaa songthaewilla. Phuket sijaitsee aivan mantereen vieressä, ja mantereelle pääsee siltaa pitkin.

Phuketiin ei kulje rautatietä.

Jatka matkaa Phuketista

Phuketista matkaa on helppo jatkaa matkaa laivoilla Etelä-Thaimaan saarille kuten Ko Phi Phille ja Koh Lantalle tai mantereen puolella Krabille. Vajaan tunnin merimatkan päässä on rauhallinen ja salaisuutena säilynyt saari Ko Yao Noi.

Bussilla pääsee Phuket Townista parissa tunnissa Khao Lakiin, Thaimaan sukellusmekkaan. Kolmessa tunnissa on puolestaan Khao Sokin hienossa sademetsässä.

Myös Thaimaan itärannikolle on useita busseja päivässä.

Phuketin sairaalat

Phuketissa on useita kansainvälisen tason sairaaloita. Parhaana pidetään Phuket Townin lähellä sijaitsevaa Bangkok Phuket Hospitalia, joka kuuluu suureen, thaimaalaiseen sairaalaketjuun.  Palvelu pelaa erinomaisesti englanniksi ja sairaala hyväksyy esimerkiksi Ifin matkavakuutuksen, jolloin lasku lähtee suoraan vakuutusyhtiöön.

Toinen erittäin laadukas sairaala on Phuket International Hospital, joka sekin sijaitsee Phuket Townissa.

Kannattaa huomioida, että molemmat ovat paitsi hyviä myös erittäin kalliita. Eli kun matkustat Phuketiin, muista matkavakuutus!

Phuket sadekaudella

Thaimaan sadekaudella aallot yltyvät suuriksi ja meressä on petollisia virtauksia. Ole varovainen: joka vuosi Phuketissa hukkuu useita uimareita.

Phuket kokemuksia

Kokemuksia Phuketista kertoi Thaimaassa asunut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on kirjoittanut matkaopaskirjan Tripsteri Thaimaa. Alta löytyy kommenttiosuus, jossa voit kertoa omia kokemuksiasi Phuketista.

Phuketin hotellit, ravintolat ja nähtävyydet

Lue lisää Phuketin ravintoloista, ostoksista, nähtävyyksistä tai Phuketin hotelleista.

Saaren parhaiden paikkojen sijainnit näyttää Phuketin kartta.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!