Phuket – nähtävyydet ja tekemistä

Koh Racha
Phuketissa riittää näkemistä ja tekemistä. Kuva: S-F / Shutterstock.com

Phuketissa ei aika käy pitkäksi. Thaimaan suurimmalla saarella riittää nähtävyyksiä ja tekemistä vaikka useamman matkan tarpeiksi. Alla on esitelty vain osa Phuketin aktiviteeteista; joka vuosi Phuketiin avataan jotakin uutta enemmän tai vähemmän jännää ajanvietettä kuten ylösalaisin olevia taloja.

Phuketista voi tehdä myös useita retkiä upeille lähisaarille.

Phuketin parhaasta norsuleiristä kerrotaan sivulla Phuket lasten kanssa.

Phuketin nähtävyyksien sijainnit näyttää Phuket kartta.

Phuketin paras nähtävyys

thaimaa phuket kaupunki
Phuket Town, Thaimaa. Kuva: Efimova Anna / Shutterstock.com

Phuketin paras nähtävyys on saaren itäpuolella sijaitseva Phuket Townin vanhakaupunki, jossa on säilynyt korttelikaupalla värikkäitä ja koristeellisia vanhoja kauppiastaloja.

Phuket Towniin pääsee rannoilta omatoimisesti songthaew-kyydeillä – taksi tulee kalliiksi.

Wat Chalong – Phuketin komein temppeli

thaimaa phuket chalong temppeli
Chalong -temppeli. Phuket, Thaimaa. Kuva: Joey Santini / Shutterstock.com

Saaren itäpuolelta löytyy myös Phuketin suurin buddhalainen temppeli, Wat Chaiyataram, joka tunnetaan sijaintinsa takia myös nimellä Wat Chalong.

Temppeli perustettiin 1800-luvun alkupuolella, mutta näyttävä temppelitorni on uudempaa tekoa 2000-luvun alusta. Ylös voi kiivetä – tornissa on nähtävillä kristallipallon suojissa pyhäinjäännös, jonka sanotaan olevan palanen itsensä Buddhan ruumista.

Muista myös käydä sivurakennuksessa katsomassa hyvin aidon näköistä vahamunkkia. Patsas esittää temppelin kuuluisinta munkkia, Luang Pho Saemia, joka tunnettiin parantajanlahjoistaan.

Phuketin parhaat näköalapaikat

thaimaa phuket Promthep auringonlasku
Promthep-niemi on suosittu paikka auringonlaskun ihailemiseen. Phuket, Thaimaa. Kuva: Petch A Ratana / Shutterstock.com

Karon View Point löytyy päätieltä Kata Beachin eteläpuolelta. Paikalta avautuvat kauniit näkymät kolmelle peräkkäiselle lahdelle: Kata Noille, Katalle ja Karonille. Biitsejä suojaavat niemet ovat kuin sormia, jotka kurottavat kohti ulappaa. Täältä on otettu monet Phuketia mainostavat postikorttikuvat.

Phuketin eteläisin niemenkärki Promthep Cape on suosittu paikka käydä katsomassa auringonlaskua. Paikalla on aina suuret määrät thaimaalaisia kotimaanturisteja: heitä vetää paikalle majakka, joka on omistettu Thaimaan kuninkaallisille.

Phuketin suuri Buddha-patsas

Upeat maisemat avautuvat myös korkean kukkulan laelle pystytetyn jättimäisen Buddha-patsaan luota. Korkeutta patsaalla on huikaisevat 45 metriä. Patsas sijaitsee mäen laella, jonne vie mutkitteleva tie. Pikkutielle käännytään tieltä, joka kulkee saaren halki Katalta ja Chalongiin.

Phuketin kulttuuriesitykset – FantaSea vai Siam Niramit?

Phuketissa kaksi suurta ja näyttävää kulttuurishow’ta kilpailee asiakkaista. Kamala Beachilla sijaitseva FantaSea on näistä vanhempi ja Phuket Townin suunnalla sijaitseva Siam Niramit uudempi. Molemmissa on luvassa näyttävä show, joka käsittää turismin toiveisiin mukattua thaitanssia, erikoisefektejä, komiikkaa ja lavalle marssitettavia norsuja.

FantaSean pisteitä laskee alueella sijaitseva minieläintarha, ja Siam Niramitin esitys tapaa olla muutenkin tasokkaampi. Kuljetus hotellilta kuuluu molempien show’den hintaan. Siam Niramitin lipun voi ostaa etukäteen netistä – tosin jos aiot käydä Phuketissa vain yhdessä kultttuuriesityksessä, suosittelemme mieluummin ladyboy-show’ta.

Simon Cabaret – Phuketin ladyboy show

Patongilta Karonille johtavan tien alkupäässä on Simon Cabaret, jossa pääsee seuraamaan näyttävää laydyboy-kabareeta. Esityksiä on kahdesti illassa. Suosittelemme! Jonottamiselta säästyy, kun ostaa Simon Cabaret’n liput etukäteen netistä.

Gibbon Rehabilitation Project ja kansallispuisto Khao Phra Taeo

Eläintarhaa mieluummin kannattaa käydä saaren koillisosassa tutustumassa Gibbon Rehabilitation Projectiineli gibbonien kuntoutuskeskukseen. Hyväntekeväisyysprojektissa kuntoutetaan gibboneita takaisin luontoon, josta eläimet on aikoinaan ryövätty turisteille esiintymään.

Kun on täällä käynyt, ei tulisi enää ikinä mieleenkään kuvauttaa itseään ”kesyn” gibbonin kanssa.

Gibbonien kuntoutuskeskuksen vieressä sijaitsee kansallispuisto Khao Phra Taeo, viimeinen kaistale Phuketia aikoinaan peittänyttä viidakkoa. Gibbonien luota voi tehdä lyhyen kävelyn Bang Pae -vesiputoukselle.

Phuketin vesipuisto Splash Jungle Water Park

Splash Jungle Water Parkissa on useita hurjia vesiliukumäkiä. Rempseiden laskujen jälkeen voi rentoutua köllimällä traktorinrenkaalla hiljakseen virtaavassa Lazy Riverissä, joka kiertää koko alueen. Suurimpiin vesiliukumäkiin pääsee noin kuusivuotiaasta ylöspäin.

Hengenpelastajia ja henkilökuntaa on paljon, joten omansa tai lastensa turvallisuuden takia ei tarvitse olla huolissaan.

Vesipuisto sijaitsee saaren pohjoisosassa rauhallisella Mai Khao Beachilla, 40 kilometrin päässä suosituimmilta rannoilta, joten varaudu tunnin ajomatkaan.

Kokoonsa nähden puisto on varsin kallis: 1495 bahtia aikuisilta ja 750 bahtia lapsilta. Hintaan sisältyy kuljetus hotelleilta.

Tavarat voi jättää säilöön lukolliseen kaappiin. Vesipuistossa on ravintola (pääruuat 200–300 bahtia).

Rollerball Phuket

Rollerball Zorbing Phuketissa pääsee pyörimään jättimäisen pallon sisässä mäkiä alas. Erittäin hauskaa! Ratoja on kaksi erilaista: kannattaa aloittaa suorasta, ja kun on päässyt sinuiksi pallossa olemisen kanssa, voi siirtyä mutkittelevaan rataan, jossa pallo sinkoilee kuin flipperissä.

Rollerball Zorbing Phuket sijaitsee Patong Beachin lähellä. Yksi lasku maksaa 900 bahtia ja 1600 bahtilla saa laskea niin paljon kuin sielu – tai tässä tapauksessa tasapainoaisti – sietää. Hintaan sisältyy kuljetus hotellilta.

Viidakon kaapeliradat

Phuketista löytyy kaksikin köysirataa, joilla pääsee keikkumaan 40 metriä maan pinnan yläpuolella.

Cable Jungle Adventure on keskittynyt kokonaan zipline-kaapeilihin, joiden varassa kiidetään pitkin puiden latvustoa.

Flying Hanumanissa on ziplinen lisäksi riippusiltoja ja muita haasteita. Flying Hanuman (3200 bahtia) on tuplasti Caple Jungle Adventurea (1600 bahtia) kalliimpi ja pitempi, ja seikkailut tehdään Hanumanissa pienemmissä ryhmissä, joten jonottamistakin on vähemmän. Flying Hanumanin oppaina on hyvää englantia puhuvia showmiehiä. Lipun Fluing Hanumaniin voi hankkia etukäteen netistä.

Surfhouse Phuket

Kata Beachilla ja Patong Beachilla sijaitsevissa Surfhouse Phuketissa voi surffata tekoaalloilla.

Phuketin golfkentät

Phuketissa on kuusi golfkenttää, joista parhaina pidetään Blue Canyon Country Clubia ja Red Mountainia. Lue lisää golfista Phuketissa.

Katathong Golf Resort – erikoismaininnan arvoinen golfkenttä

Vau! Katahong Golf Resortista nauttimiseen kannattaa varata ainakin muutama päivä. Kuva: Juha-Matti Vuorinen

Mielenkiintoinen golfkenttä on myös Phangngan puolella sijaitseva Katathong Golf Resort, jonne on Phuketin lentokentältä noin tunnin ajomatka. Upea kenttä on säilynyt pienoisena salaisuutena, ja salaista tunnelmaa lisää sen sijainti laaksossa vehreiden vuorten ympäröimänä. Kenttä käsittää 18-väylää, rangen, kaksi putti- ja chippigriiniä sekä harjoitusbunkkerin.

Kuten Thaimaassa asuva golfopettaja Juha-Matti ”Juhis” Vuorinen sanoo: ”Katathong Golf on layoutiltaan yksi mielenkiintoisimmista kentistä, joilla olen Thaimaassa koskaan pelannut. Pelatessa ei tullut kertaakaan oloa, että tämä väylä on jo kertaalleen pelattu. Layout tarjoaa runsaasti korkeuseroja, ja potentiaalisia signature-reikiä voisi olla helpolla viisikin.”

Juhis myös suosittelee jäämään yöksi tai pariksi Katathong golfkentän hotelliin: ”Tämä resort kannattaa ehdottomasti yhdistää seuraavaan Khao Lakin tai Phuketin lomaan. Olen sataprosenttisen varma, että se tulee saavuttamaan vielä suuren suosion, kun sana kiirii!”

Thainyrkkeily Phuketissa

Phuketin thainyrkkeilystadioneista äänekkäin on Patong Boxing Stadium, joka mainostaa näkyvästi. Yleisön lisäksi länsimaalaisia näyttäisi olevan paljon myös kehässä. Paikallisempaa tunnelmaa voi hakea Phuket Townin nyrkkeilystadionilta.

Thainyrkkeilysaleja on saarella toistakymmentä. Tunnetuin lienee amerikkalaisen William McNamaran perustama Tiger Muay Thai -koulu, jossa pärjää mainiosti englannilla. Opetusta luvataan niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin.

Phuketin ”autiorannat”

Parasta ajanvietettä Phuketissa on etsiä omaa suosikkirantaansa. Vuokraa auto tai skootteri ja lähde matkaan.

Patong Beachin eteläpäästä voi lähteä ajamaan pitkin rauhallista pikkutietä, joka vie kolmelle kauniille pikkurannalle Tri Trangille, Paradise Beachille ja Freedom Beachille.

Näistä Freedom Beach on kaunein ja rauhallisin, sillä sille päästäkseen on kavuttava parkkipaikalta (100 bahtin parkkimaksu) alas jyrkkää polkua. Moni matkaakin Freedom Beachille suoraan pitkähäntäveneellä Patong Beachilta tai muilta suosituilta rannoilta.

Edellisempiä tuntemattomampi ja autiompi autioranta on Banana Beach, jonne löytää ajamalla Bang Taosta kaunista, kukkuloita ylös alas mutkittelevaa rantatietä pohjoiseen. Banana Beach sijaitsee Trisara-hotellin jälkeen ennen Naithon Beachia. Pieni kyltti kertoo rannasta, jolle laskeudutaan pitkin jyrkkää polkua.

Phuketin lähistöltä löytyy toinenkin Banana Beach – se sijaitsee tosin venematkan päässä Rawain rannalta Korallisaarella.

Snorklaus Phuketissa

Phuketin alueen parhaat snorklauskohteet löytyvät, kun tekee retken saarille Koh Raya Yai ja Koh Phi Phi.

Snorklaamista voi toki kokeilla myös suoraan Phuketin omilta rannoilta. Älä yritä turhaan snorklata hiekkapohjalla, vaan suuntaa rannan reunujen kivikkoihin, joissa kalat tapaavat viihtyä.

Snorklaamista voi kokeilla esimerkiksi Kata Beachin edustalla olevan pikkusaaren luona tai saaren eteläpäässä Rawain ja Naiharnin lähellä sijaitsevalla pienellä Ya Nui Beachillä.

Parhaiten nautit snorklaamisesta, kun valitset retkijärjestäjän, joka pitää ryhmänsä pieninä. Snorklaajia otetaan mukaan myös sukellusretkille – tällainen järjestely sopii yleensä parhaiten kokeneille snorklaajille.

Kalastamaan vai sukeltamaan?

Phuket on myös hyvä kohde lähteä retkelle kalastamaan ja sukeltamaan.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi