Kalastus Thaimaassa

Kala kiinni! Kuva: Wanchalerm_Thailand / Shutterstock.com

Thaimaassa pääsee kalastamaan sekä merellä että sisämaan tekojärvillä, joilla kiskotaan maailmanluokan ennätyskaloja, parhaimmillaan parin sadan kilon kokoisia järkäleitä. Merellä tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja heittokalastuksesta vetouisteluun ja syöttikalastukseen.

Helpoin ja ylellisin tapa lähteä Thaimaassa kalaan ovat ilman muuta valmiit kalastusretket, joita järjestetään useimmista rantakohteista. Ammattitaitoinen, englantia puhuva miehistö ja tilava vene maksimoivat päivän onnistumisen. Valmiit retkipaketit sisältävät kattavan välineistön ja useita vapoja, mikä lisää mahdollisuuksia kalansaantiin.

Jos haluaa saada kalastuksesta kaiken irti, ei kannata pihtailla ja valita kalaretkeä hinnan perusteella, vaan mieluummin maksaa laadusta. Thaimaassa kalastaessa nimittäin korkeampi hinta tietää useimmiten parempaa kalastamista. Hintoja polkevia puliveivareita kyllä riittää, mutta kunnon kalavehkeet ja kokemus tapaavat heiltä puuttua. Valitettavan usein kuulee myös tarinoita siitä, kuinka kalareissu onkin muuttunut snorklauspainotteiseksi retkeksi, jossa kalastaminen on jäänyt toissijaiseksi.

Kannattaa siis vertailla vaihtoehtoja ja etsiä kokemuspohjaista tietoa esimerkiksi internetin keskustelupalstoilta. Hyviä valintoja ovat suomalaiset kalastusretkien järjestäjät: heiltä voi kysyä suoraan suomeksi, mitä kaikkea retki sisältää ja millaisilla välineillä kalastetaan. Suomalaisista kalaretkien järjestäjistä kerrotaan lisää alla.

Oma elämyksensä on toki myös järjestää itse retki paikallisen kalastajan kanssa.

Paras aika kalastaa Thaimaassa?

Merivirrat ja sää saattavat osaltaan vaikuttaa kalan aktiivisuuteen, mutta käytännössä Thaimaa on kalastuksen kannalta ympärivuotinen kohde. Tyynellä ilmalla mahdollisuudet ovat toki huipussaan, ja vedenpinnan rikkovat, isoja kaloja houkuttelevat pikkukalaparvet on helpompi havaita.

Vetouistelun yleisin saalis, tonnikala, on aktiivisimmillaan aamuisin ja alkuillasta.

Vetokalastus Thaimaassa

Barrakuda on komea saalis ja maukas ruokakala. Thaimaa. Kuva: Istvan Kovacs / Shutterstock.com

Vetokalastus tapahtuu Thaimaassa pinnasta vetämällä, räpistelevin houkuttimin. Vieheinä käytetään mustekalajäljitelmäjigejä, jotka roikkuvat tasaisin välimatkoin vetosiimassa.

Tyypillisimmin vapoja on veneessä noin kuusi. Niistä ulommaisimpien siimat vedetään out triggerillä veneen sivuille ja loput vavat asetetaan uistelemaan kohtisuoraan veneen perästä. Out trigger vastaa blaanareiden ja kelkkojen käyttöä, joiden tarkoitus on leventää kalastusaluetta ja estää siimojen sotkeentuminen toisiinsa.

Uisteluvauhti on huomattavasti Suomessa totuttua rivakampi, mutta ovathan nuo kalastettavat kalatkin kotimaisia fisujamme räväkämpiä.

Tonnikalalajeista yleisimpiä kohteen vesillä ovat muutaman kilon painoiset, raidoistaan tunnetut skipjackit ja niitä kilolla tai kahdella suuremmat bonitot. Myös blackfin- ja yellowfin tunat osuvat usein syötteihin. Pienestä koostaan huolimatta näissä tonnikalalajeissa riittää voimaa ja ne antavat kunnioitettavan vastuksen siiman päässä. Puhumattakaan siitä, jos niitä osuu kaksi tai kolme samaan aikaan saman vavan syötteihin.

Kalan tällätessä kapteeni himmaa vauhtia reilusti, ja sinä asettelet itsesi kalastajan tuoliin tukien vavan vapatelineeseen. Sitten se onkin menoa. Kelataan ja vedetään, kuunnellaan tarvittaessa oppaan ohjeita. Suuremmilla väsytyksillä ei tarvitse lähteä kikkailemaan vaan kala pyritään kelaamaan nopeasti ylös. Tässä menossa ainakin naisella voi väsyä hauis useamman ylösnoston jälkeen.

Mikäli kalaa tulee, ja yleensä sitä tulee, valmistaa miehistö siitä lounaan veneessä. Itse kalastamia tonnikaloja kelpaakin sitten maistella veneen kannella upeissa maisemissa. Ja näitä pieniä tonnikaloja voi myös syödä (ja kalastaa) hyvällä omalla tunnolla: ne eivät ole uhanalaisia niin kuin osa isommista tonnikalalajeista.

Tonnikalansaanti on melkein varmaa osaavien retkenjärjestäjien käsissä, sen sijaan vain ani harva kalastusreissuille lähtijöistä pääsee todistamaan suuren ja kuuluisan purjekalan koukutuksesta seuraavaa jännitysnäytelmää, mutta sitäkin tapahtuu. Suomalaiset kalastusretkien järjestäjät tapaavat onnistua purjekalan nappaamisessa useita kertoja sesongin aikana.

Mahdollisuudet palkintokalojen saamiseen kasvavat sitä mukaa, mitä kauemmas merelle lähdetään ja mitä enemmän aikaa on käytettävissä. Tämän tyyppiset kalareissut vaativat myös jo paljon enemmän pohjatietoa kohteen vesistä ja siitä, mistä ja miten kalaa lähteä etsimään. Eli kokeneen reissunjärjestäjän merkitys kasvaa entisestään.

Vastuulliset retkenjärjestäjät noudattavat suurien ja harvinaisten kalalajien suhteen catch and release -tekniikkaa eli kalat vapautetaan välittömästi pyydystyksen jälkeen. Tällä eettisellä ajattelutavalla ja toiminnalla pyritään ylläpitämään kalakantojen säilyvyyttä.

Urheilukalastuksen keskus Phuket

Thaimaa kalastus
Syötti on paikoillaan.

Vetouistelun keskus on Phuket, josta lähtee merelle merelle toistakymmentä joka päivä. Haaveena kaikilla kalastajilla on varmasti napata purjekala tai marliini, tosin yleensä koukkuun tarttuu parin kilon tonnikaloja. Niitä sitten kiskotaankin ylös urakalla. Useiden tonnikalojen saalis on melkein varma. Olkoon tästä todisteena vaikka oma reissuni, jolloin tonnikalasaldoksi tuli 22.

Suomalaisista kalastusretkien järjestäjistä Tuna Resort edustaa kaikkein fanaattisimpia kalastajia: näillä reissuilla kalastus otetaan niin tosisaan, ettei edes alkoholia tarjoilla.

Hyvät reissut on ainakin myös Midnight Sun -ravintolalla, jonka veneille sopii myös ottaa mukaan kisajuomaa. Jos asiakkaat haluavat, lounastauolla on mahdollista käydä myös snorklaamassa, mutta kalastus on selvästi retkien pääasia.

Perheystävällisimpiä retkiä taitavat olla Raya Diversin leppoisat kalastusretket. Raya toimii Phuketin lisäksi myös Krabilla, Khao Lakissa ja Ko Lantalla.

Phuketissa parhaat kala- apajat sijoittuvat Racha Noi ja Racha Yai saarien ympäristöön noin tunnin venematkan päässä. Parhaat kalavadet ovat kuitenkin kauempana Similaninsaarilla.

Ko Similanin kuuluisat kalavedet

Thaimaa urheilukalastus
Kalastusta Phuketissa Midnight Sunin veneellä.

Jos oikein tosissaan haluaa narrata purjekaloja ja muita isoja vonkaleita, kannattaa suunnata Ko Similan -saarten suunnalle. Ne kuuluvat Thaimaan parhaisiin kalavesiin.

Muutama yrittäjä, kuten suomalainen Midnight Sun -ravintola, järjestää erikoistoiveesta Phuketista kalaretkiä Similanille. Retket ovat vähintään kahden päivän mittaisia, sillä venematka Phuketista Ko Similanille kestää kahdeksan tuntia.

Phuketia lähempänä Similania sijaitsee Khao Lak, josta onnistuvat myös päiväretket Similanin kalavesille.

Ko Similan -saarten lähivedet on suojeltu, ja kalastaminen tapahtuu noin viiden kilometrin päässä saarten rannasta, suojelualueen ulkopuolella.

Vaihtoehtoina Ko Lanta ja Krabi

Mielenkiintoinen vaihtoehto Phuketille on Ko Lanta, josta voi kysellä kalastusreissuja Ko Ha -saarille, joiden vesistä on mahdollista narrata purjekaloja. Kalastusretkiä tosin järjestetään paljon satunnaisemmin kuin Phuketista – ja voikin käydä niin, että vene pitää vuokrata omaan käyttöönsä.

Suomalainen Kipparikalle-yritys järjestää kalastusretkiä Krabilla.

Bangkokin lähellä Pattaya

Bangkokin läheltä Pattayalta löytyy yllättävänkin hyvät kalavedet. Suomalaisen Siam Great Adventuresin järjestämillä kalareissuilla sekä vetokalastetaan isoilla vehkeillä että narrataan pohjaongella eksoottisia kaloja.

Pattayasta vähän itään Koh Changilla urheilukalastusretkiä järjestää ainakin suomalaisomisteinen Koh Chang Game Fishing, jonka hinnat ovat 6000 bahtista ylöspäin veneeltä eli hinta henkilöä kohden määräytyy ryhmän koon mukaan.

Makean veden ennätyskaloja

Merikalastustakin paremmin Thaimaa tunnetaan makean veden kalalammista, joista voi heittokalastaa tekojärviin istutettuja maailmanennätysyksilöitä kuten kissakalaa ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa arapaimaa.

Saaliiksi on myös tiikeritetraa, monnia ja 15-kiloisiksi kasvavia käärmeenpääkaloja, jotka ovat kovia taistelijoita.

Kuuluisin kalalampi on Krabissa sijaitseva Gilhams Fishing Resort, jolla on tehty useita kansainvälisiä ennätyksiä. Järvessä polskivat muun muassa 200-kiloinen arapaima, 150-kiloinen Mekongin kissakala ja satakiloinen makeanveden rausku. Kaikkiaan vonkaleita on 46 eri lajia.

Toinen kuuluisa kalajärvi on Bungsamran, joka sijaitsee puolentoista tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Kaloja on puolensataa eri lajia ja saaliin keskimääräiseksi kooksi ilmoitetaan 15 kiloa. Mutta yli satakiloisiinkin vonkaleisiin on mahdollisuudet. Kuljetus perille järjestyy kalalammen kautta.

Vähemmän kuuluisia kalastuslampia löytyy ympäri Thaimaata.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi