Kelluva nunna ja Kanchanaburin kerrassaan erikoiset temppelit

Wat Tham Sua -temppeli (Tiger Cave Temple). Kanchanaburi, Thaimaa. Kuva: 1989studio / Shutterstock.com

Kanchanaburin nähtävyyksiin kuuluvat myös kerrassaan erikoiset temppelit. Vai miltä kuulostaa Kelluvan nunnan temppeli? Entä jättimäiseltä pääsiäismunalta näyttävä temppeli? Tai tippukiviluolaan tehty temppli, johon marssitaan sisään lohikäärmeen suusta?

Monet temppeleistä seisovat komeasti Kanchanaburin maisemia koristavien karstikukkuloiden laella.

Tutkimusmatkalle Kanchanaburin hämmästyttäviin temppeleihin on hyvä ottaa alleen vuokraskootteri ja pukeutua asiallisesti. Matkat eivät ole kovin pitkät, vaan retken voi tehdä myös ekologisemmin polkupyörällä.

Kelluvan nunnan temppeli

Päivän ensimmäisenä kohteena on Wat Tham Mongkon Thong, joka tunnetaan paremmin Kelluvan nunnan temppelinä.

Temppeli nousi muutamia vuosikymmeniä sitten maineeseeen nunnasta, joka meditoi kellumalla vesialtaassa. Sittemmin nuoremmat nunnat ovat jatkaneet traditiota ja paikalle saapuu siunattavaksi väkeä ympäri Thaimaata. Kuulostaa jännittävältä!

Seikkailupäivä alkaa keskustasta Chukkadonin-torin rannasta, josta pääsee kätevästi lautalla Mae Klong -joen toiselle puolelle. Matkaa temppelille on vain viitisen kilometriä.

Matkan varrella voi halutessaan piipahtaa mulperimarjatehtaalla, Kanchana Organic Mulberry Tea, josta tätä kaiken vaivan taltuttavaa ja Suomessa sangen arvokasta teetä saa naurettavan halvalla.

Pian mulperitehtaan jälkeen saavutaankin jo temppeliin, jossa kelluva nunna on juuri aloittamassa näytöstään. Mitään varsinaista aikataulua ei ole, vaan nunnat kelluvat, kunhan paikalla on tarpeeksi maksavia asiakkaita. Temppelille tehtävästä lahjoituksesta saa kaiketi kaupan päälle myös hyvää karmaa.

Jos luulee näkevänsä yliluonnollisesti lootusasennossa kelluvan nunnan, joutuu yllättymään. Nunnan selällään kelluminen suolavesialtaassa onnistuisi itseltäkin, yleisön edessä tai ilman.

Luolassa sijaitseva temppeli ei kuitenkaan tuota pettymystä vaan ihmetyttää ja hieman puistattaakin, kun kömpii avojaloin luolan kapeita tunneleita pitkin lepakoiden suhahtaessa pään yli. Tunnelma on aavemaisen kunnioitettava.

Thaimaan suurin puu

Kelluvan nunnan temppeliltä kannattaa ottaa suunnaksi lähettyvillä sijaitseva jättiläispuu, jota väitetään Thaimaan suurimmaksi. Korkeudeltaan tämä satavuotias puu ei ole huimaava, mutta oksat levittyvät noin 52 metrin levyiselle alueelle.

Puun varjossa on hyvä hengähtää, ennen kuin matka jatkuu seuraavaan temppeliin.

Wat Tham Suea – Tiikerinluolatemppelin jättimäinen Buddha

Wat Tham Sua -temppeli (Tiger Cave Temple). Kanchanaburi, Thaimaa. Kuva: Pornthida Phalinyot / Shutterstock.com

Wat Tham Suea kohoaa vaikuttavasti viereisen kylän ja riisipeltojen yläpuolelle. Arkkitehtuuri on erikoista: päätemppeli näyttää puolikkaalta, avonaiselta pääsiäismunalta, jonka sisällä on valtava, säihkyvä Buddha-patsas.

Temppelin muut rakennukset edustavat monia eri temppelityylejä, muun muassa japanilaista, kiinalaista ja thaimaalaista temppeliarkkitehtuuria.

Wat Tham Suea tarkoittaa Tiikerinluolatemppeliä – mutta tätä temppeliä ei kannata sekoittaa Kanchanaburin pahamaineiseen, nyttemmin jo suljettuun Tiikeritemppeliin. Täällä ei paijata huumattuja tiikereitä.

Wat Tham Suea sijaitsee melkein joenrannassa, ja lounastauon voikin viettää joen varrelle rakennetuissa ravintoloissa.

Lohikäärmetemppeli Wat Ban Tham

Wat Ban Tham -temppelin sisäänkäynti. Kanchanaburi, Thaimaa. Kuva: Sombat Muycheen / Shutterstock.com

Ohjelmassa on vielä kolmaskin temppeli – se kaikkein erikoisimman näköinen. Joenrannan rinteeseen rakennettu Wat Ban Tham näyttää jättiläismäiseltä kiinalaiselta lohikäärmeeltä. Sen suusta astutaan sisään ja nielua pitkin kuljetaan temppelinä toimivaan tippukiviluolaan.

Kitalakeen on maalattu kohtauksia thaimaalaisesta kansantarinasta Khun Chang Khun Phaen.

Temppeliluolasta voi jatkaa kiipeilyä näköalapaikalle ihailemaan vehreää näkymää joen ja kaupungin ylle.

Lohikäärmetemppelin jälkeen onkin jo aika huristella kiinalaisten hautausmaiden kautta takaisin keskustaan. Kiinalaisen uskomuksen mukaan parhaimman tuonpuoleisen elämän saavuttaa, kun rakentaa hautapaikkansa joen ja vuoren väliin. Täyttä feng shuita!

Samoissa maisemissa lepää kuolleiden lisäksi myös matkaajan silmä.

Lue lisää Kanchanaburista.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi