Hua Hin – kohdeopas

thaimaa hua hin autio hiekkaranta
Hua Hin Beach, Thaimaa. Kuva: Kaban-Sila / Shutterstock.com

Hua Hin on historiallinen rantakaupunki lähellä Bangkokia, Thaimaan rantakohteiden vanha daami. Täältä alkoi thaimaalainen rantalomailu.

Ensimmäinen lomailija oli Thaimaan kuningas Rama VI, joka perusti Hua Hiniin kesäpalatsinsa vuonna 1923. Perässä seurasivat aateliset, jotka rakennuttivat tiikkihuviloitaan pienen kalastajakylän kauniille hiekkarannalle.

Niistä päivistä paljon on muuttunut Hua Hinissa, mutta jäljellä on edelleen kaunis vanha rautatieasema ja muita muistoja Hua Hinin historiasta. Parhaiten on säilynyt hillityn tyylikäs tunnelma. Suurin matkailijaryhmä ovat bangkokilaiset viikonlopun viettäjät, mikä takaa thaimaalaisen paikallistunnelman.

Miksi matkustaa: Hua Hinissa on tyylikästä rantakaupungin tunnelmaa, historiallisia nähtävyyksiä, houkuttelevia hotelleja ja tunnelmallisia ravintoloita. Golfareille Hua Hin on yksi maailman parhaista matkakohteista.

Miksi jättää väliin: Kauempaa Etelä-Thaimaasta löytyy Hua Hinia kirkkaampaa vettä ja paratiisimaisempia rantoja. Hua Hinissa ei voi snorklata.

Kenelle Hua Hin sopii parhaiten?

thaimaa buddhalainen patsas
Buddhan patsaita temppelissä Hua Hinin Khao Takiab -kukkulalla. Kuva: Helissa Grundemann / Shutterstock.com

Perheet: Hua Hin on perheiden suosiossa kätevän sijaintinsa, rauhallisen tunnelmansa ja mukavien hotelliensa ansiosta.

Jos rahat riittävät luksukseen, aivan ehdoton valinta on Hua Hin Hyatt Regency. Perheiden unelmahotellissa on mahtavat uima-altaat, jotka mutkittelevat ympäri trooppista puutarhaa. Kaiken kruununa on hauska vesiliukumäki. Pikkulasten altaan ääreen on tehty pikkuruinen tekohiekkaranta turvallisia hiekkaleikkejä varten.

Eläkeläiset: Yllä kuvatut Hua Hinin valtit houkuttelevat myös eläkeläisiä. Moni suomalainenkin muuttaa Hua Hiniin koko talvikaudeksi.

Jos etsit

Golf: Hua Hin on Thaimaan parhaita ellei paras golfkohde. Vartin ajomatkan päässä keskustasta on kymmenkunta toinen toistaan hienompaa golfkenttää. Rantakaupungissa on myös mukavia, golfaajille suunnattuja majoituksia kuten Hua Hin Golf Villa. Lue lisää Golfista Hua Hinissa.

Ravintolat: Thaimaalaiset kotimaanmatkailijat pitävät Hua Hinin kalaravintoloiden tason korkeana, ja ulkomaisia turisteja saa kiittää siitä, että myös länsimainen ruoka on hyvin edustettuna. Hua Hinissa on paljon hyviä italialaisia ravintoloita ja mukaan mahtuu mainio ranskalainenkin ravintola.

Hemmottelua: Hua Hin on kehittynyt Thaimaan johtavaksi kylpyläkaupungiksi. Hoitojen tason takaavat vaativat bangkokilaiset asiakkaat. Lue lisää Hua Hinin kylpylöistä.

Kulttuuri: Vaikka ensi silmäyksellä Hua Hinin keskusta saattaakin muistuttaa tavallista thaimaalaista betonikaupunkia, on Hua Hinissa säilynyt menneestä ajasta paljon historiallista nähtävää.

Kiteboarding: Leijalautailun harrastajat pitävät Hua Hinia yhtenä Thaimaan parhaista kohteista.

Ostokset: Hua Hinin ostosmahdollisuudet ovat paremmat kuin melkein missään muussa Thaimaan rantakohteessa (edelle menevät vain Pattaya ja Phuket).

Hua Hinin keskusta

Hua Hinin ydinkeskustaa on Damnoen Kasem -katu (Hua Hin Soi 61), jonka ympäristöön on keskittynyt suurin valikoima ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muita palveluita.

Katu kulkee koko matkan Hua Hinin rautatieasemalta rantaan vanhan Rautatiehotellin, nykyisen Centara Grand Beach Resortin kohdalle. Jos rahat riittävät, historiallinen hotelli on Hua Hinin ikimuistoisin paikka asua. Hotelli henkii menneiden aikojen tunnelmaa ja äärimmäisen keskeisestä sijainnista huolimatta hotellin ranta-alue on rauhallinen.

Toinen aivan Damnoen Kasem -kadun kulmilla sijaitseva hotelli on Hilton Hua Hin Resort, jonka korkea rakennus on yksi Hua Hinin näkyvimmistä maamerkeistä. Myös Hiltonissa asutaan niin keskellä Hua Hinia kuin mahdollista: hotelli sijaitsee Hua Hinin viihtyisällä ravintolakadulla, Naresdamri Roadilla, joka risteää rannan tuntumassa Damnoen Kasem -kadulta. Hotellilla on oma ranta-alueensa.

Pian Hiltonin jälkeen ravintolakatu Naresdamri kääntyy Hiltonin jälkeen meren äärelle, ja se seurailee hyvän matkaa rantaviivaa. Lopulta katu päättyy pitkään satamalaituriin, jota koristavat sinipunaiset kalastusveneet.

Laiturin edustalla ovat Hua Hinin puiset, vanhat kalastajakorttelit, joissa kalastajat korjailevat talojensa edessä verkkojaan ja kuorivat jättiläisrapuja.

Hua Hinin rannat

Hua Hinin keskustan hiekkaranta, Hua Hin Beach, alkaa heti Damnoen Kasem -kadun päästä ja jatkuu viiden kilometrin verran etelään.

Keskustan vieressä ranta on vilkas ja osin auringonvarjojen peittämä, mutta mitä kauemmaksi suunnistaa, sitä rauhallisemmaksi ja kauniiimmaksi ranta käy.

Khao Takiab Beach – Hua Hinin paras ranta

thaimaa hua hin khao takiab kukkula
Khao Takiab -kukkulaa koristaa suuri, seisovan Buddhan patsas. Hua Hin, Thaimaa. Kuva: TaliVikh / Shutterstock.com

Suunnilleen Hyatt Regency -hotellin kohdalla Hua Hin Beachin nimi vaihtuu Khao Takiab Beachiksi.

Täällä ranta on kauneimmillaan ja alueella sijaitsevatkin monet Hua Hinin houkuttelevimmista hotelleista, kuten ultratyylikäs designhotelli Let’s Sea Hua Hin, Thaimaan boutiquehotellien klassikko. Juuri tämä hotelli aloitti Thaimaassa suosituksi tulleen trendin, jossa oman huoneen terassilta pääsee suoraan pulahtamaan yhteiseen uima-altaaseen.

Let’s Sean vieressä sijaitseva Wora Bura edustaa puolestaan aivan toisenlaista tunnelmaa: Ihastuttava hotelli on rakennettu 1900-luvun alun huvilahenkeen rantakaupungin historiaa kunnioittaen. Aulan mustavalkoiset valokuvatkin kertovat kuningas Chulalongkornin Euroopan-matkoista Venäjän tsaarin ja Ruotsin kuninkaan vieraana. Lapsia varten on oma ”pikkuapinaklubinsa”.

Lopulta ranta päättyy Khao Takiab -kukkulaan, jonka juurella seisoo suuri Buddha-patsas.

Nong Kae – Hua Hinin rauhallinen ranta

Khao Takiab -kukkulan takaa alkaa toinen pitkä ranta, Nong Kae, vaikka harvan sen nimeä tunteekaan (välillä tätäkin rantaa kutsutaan Khao Takiab Beachiksi).

Rannan alkupäässä on muutama hotelli, kuten mukava Anantasila, jota iäkkäät sisarukset pyörittävät rakkaudella, mutta muuten ranta on säästynyt rakentamiselta.

Rannan omistaa Thaimaan armeija, joka on perustanut aivan rannan viereen suuren golfkentän Sea Pines Golf Clubin. Rannalla saa kuitenkin liikkua vapaasti.

Hua Hinin pohjoispuolen ranta

Anantara Hua Hin Resort. Kuva: Tooykrub / Shutterstock.com

Myös Hua Hinin keskustan pohjoispuolella on ranta, tosin se on eteläpuolen rantaa vaatimattomampi. Pohjoispuolen ranta jää nousuveden alle, tosin se ei välttämättä haittaa, jos yöpyy Anantara Hua Hinin tapaisessa ihanassa hotellissa.

Hotelli on yksi Hua Hinin tunnelmallisimmista ja edustaa thaimaalaisen Anantara-ketjun taattua laatua: arkkitehtuurissa näkyy paikallinen kulttuuri ja palvelu on thaimaalaista ystävällisyyttä parhaimmillaan. Puutarha on vehreä ja uima-allas kaunis.

Plussana tällä alueella ovat useat viihtyisät ravintolat, joista moni toimii vanhoissa, puisissa aatelishuviloissa. Ravintoloista kuuluisin on Baan Itsara, joka sijaitsee bangkokilaisen prinssin entisessä kesähuvilassa. Maineestaan ja suosiostaan huolimatta Baan Itsara on mutkaton ja kohtuuhintainen ruokapaikka.

Ravintola sijaitsee Hua Hin Soi 45 kohdalla meren rannalla, kilometrin verran keskustasta pohjoiseen.

Lyhyen kävelymatkan päässä ravintolasta – ja rannalta – sijaitsee modernin tyylikäs hotelli Asira Boutique HuaHin. Monesta huoneesta on yhteys suoraan uima-altaaseen.

Hua Hin – tekemistä ja kokemista

thaimaa Khao Sam Roi Yot kansallispuisto
Khao Sam Roi Yot -kansallispuisto, Thaimaa. Kuva: Miki Studio / Shutterstock.com

Hua Hinin nähtävyydet kertovat pitkälti rantakohteen historiasta. On historiallinen rautatieasema ja kaunis vanha tiikkipalatsi.

Vesipuistoja on ainakin kaksin kappalein.

Lähellä on myös useita loistavia päiväretkikohteita. Ikimuistoinen retkikohde on Pala-U-vesiputous, jolle vievällä viidakkotiellä näkee iltapäivisin melkein varmasti villinorsuja.

Sam Roi Yotin kansallispuistossa pääsee puolestaan ihailemaan komeita karstivuorimaisemia ja tunnelmallista Kuninkaiden luolaa.

Lue lisää Hua Hinin retkistä ja nähtävyyksistä.

Hua Hinin kylpylät

Hua Hinin kylpylät kuuluvat Thaimaan parhaisiin ja Hua Hin tunnetaankin Thaimaan kylpyläpääkaupunkina. Kaupungin kylpylöistä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Kylpyläkaupunki Hua Hin.

Hua Hin – ravintolat

Tom yam -keitto. Hua Hin, Thaimaa. Kuva: Ancha Chiangmai / Shutterstock.com

Hua Hinissa on ravintoloita joka lähtöön. Löytyy niin thaimaalaista, intialaista, japanilaista, eurooppalaisia keittiöitä kuin amerikkalaista BBQ:ta.

Hua Hinin viihtyisin ravintolakatu on rannan vieressä kulkeva Naretdamri, jolle tunnelmaa luovat vanhat puutalot. Kadun varrelta löytyy sekä länsimaisia ravintoloita että thaimaalaisia kalaravintoloita. Erityisen hyvin Hua Hin tunnetaankin merenelävistään, varsinkin thaimaalaisten keskuudessa.

Naretdamrin kalaravintolat sijaitsevat tunnelmallisilla vanhoilla satamalaitureilla veden päällä, tosin osa niistä on purettu viime vuosien aikana. Tarjolla on niin kaloja, rapuja kuin jättikatkarapujakin. Monet niistä on pyydystetty samana aamuna – tai pidetty polskimassa ravintolan omissa kala-altaissa – joten merenelävät ovat taatusti tuoreita.

Naretdamrin länsimaisista ravintoloista erityismaininnan ansaitsee Brasserie de Paris, tyylikäs ja tunnelmallinen ranskalaisravintola, joka on toiminut rantakaupungissa jo vuosikausia.

Naretdamrin toinen erinomainen länsimaalainen on Prime Steak House, jonka pihvit ovat Hua Hinin parhaat vaan eivät edullisimmat. Pihvit tulevat Australiasta ja Uudesta-Seelannista ja grillataan niin kuin kunnon steak housessa kuuluu.

Hua Hinin kuuluisin ravintola on Che Khiao Seafood. Sen tarina menee näin. Kalastajapariskunta perusti ravintolan, jossa vaimo kokkasi miehensä kalansaalista. Ja rouva todella osasi kokata. Che Khiao Seafood (tunnetaan myös nimellä Madame Green Seafood) on kasvanut suosion myötä, ja ravintolan seinät on vuorattu kuvilla julkkiksista poseeraamassa omistajattaren kanssa.

Jokainen thaimaalainen käy täällä ainakin kerran Hua Hinissa vieraillessaan. Tällaisesta thait pitävät: edullinen ja herkullinen. Ravintola sijaitsee meren rannalla keskustasta etelään Khao Takiab -rannan loppupäässä.

Hua Hinin iltatori

Iltamarkkinat. Hua Hin, Thaimaa. Kuva: Rolf_52 / Shutterstock.com

Suosittu herkuttelupaikka on myös Dechanuchit-kadulla sijaitseva Hua Hinin Night Market Walking Street eli iltatori, jolla on rinnan ruokaa ja rihkamakojuja.

Hua Hin – baarit ja yöelämä

Hua Hin on niin sanotusti rauhallinen paikka, jos verrataan vaikka Pattayaan tai Bangkokiin, mutta kyllä Hua Hinistakin iltaelämää löytyy.

Vauhdikkaimmat juhlat löytyvät yleensä Hiltonin yökerhosta Hua Hin Brewing Companysta. Kaupungin ykköspaikassa on iloinen meininki, kaupungin laajin juomavalikoima ja useina iltoina viikossa mukaansa tempaava live-bändi. Viikonloppuisin yökerho on usein tupaten täynnä, ja juhlat yltyvät usein vauhdikkaiksikin.

Hiltonin yökerho menee kiinni aamukahdelta, ja jos sen jälkeen vielä menohaluja riittää, niin ei hätää. Pitkälle aamuun asti auki olevat baarit ovat keskittyneet Hiltonin edestä lähtevälle Soi Bintabahtille ja sen lähikujille.

Monet baareista ovat ns. tyttöbaareja, mutta niissä tapaa viihtyä myös turistipariskuntia.

Kannattaa käydä myös Blue Angel Cabaret’ssa, pienimuotoisessa mutta hauskassa ladyboy-kabareessa.

Hua Hin – ostokset

Santorini Park, Cha-Am, Thaimaa. Kuva: Wassamon / Shutterstock.com

Hua Hin on Thaimaan parhaita kohteita, jos haluaa yhdistää rantaloman shoppailuun. Hua Hinin on monipuolinen paikka ostoksille: sekä ostoskeskuksia että toreja ja kauppoja on mukavasti tarjolla.

Keskustassa sijaitsevan Market Village Hua Hin -ostoskeskuksen arkkitehtuuriin on haettu vaikutteita rantakaupungin huvilaperinteestä. Kauppoja on paljon länsimaisista laatumerkeistä edullisiin aasialaisiin ostoksiin. Mutta varo elokuvateatteria: elokuvat on tavattu näyttää thaiksi dubattuna.

Hua Hinin toinen suurehko ostoskeskus on Bluport, joka sijaitsee lähempänä Khao Takiab Beachia.

Viikonloppuiltaisin Khao Takiabin kupeessa järjestettävä Cicada Market on boheemi tori, jolla myydään kaikkea mahdollista käsitöistä erikoisiin vaatteisiin. Myös musiikkiesityksiä.

Taksimatkan päästä, matkalla Cha-Amiin, löytyy FN Outlet HuaHin -myymälä, jossa myydään alennuksella kansainvälisiä merkkituotteita, kuten Polo Ralph Laurenia, Dieseliä ja Adidasta.

Hauska vierailukohde on myös ennen Cha-Amia sijaitseva Santorini Park, joka on rakennettu muistuttamaan kreikkalaista kylää. Matkamuistomyymälöiden lisäksi viihdykkeenä on maailmanpyörä ja muutama hurja huvipuistohärveli.

Venezia Hua Hin, Thaimaa. Kuva: Thiradech / Shutterstock.com

Toinen teemaostoskeskus on Venetsiasta innoituksensa saanut Hua Hin Venezia, jonne pitää maksaa pieni pääsymaksu. Moni on tosin valitellut, ettei pääsymaksulle saa oikein mitään vastinetta, kun kaupatkin ovat Hua Hinin Veneziassa tylsät.

Hua Hinin suomalaiset

Hua Hinin alueella toimii yhdistys Hua Hinin Seudun Suomalaiset. Yhdistys ylläpitää kirjastoa ja järjestää talvikaudella monenlaista tekemistä kuten pyöräilyretkiä ja kielenopetusta (englanti ja thai).

Seuran tukikohta on nimeltään Varikko, joka sijaitsee Soi 94/1:llä. Löydät sen Hua Hinin kartasta.

Hua Hinista löytyy myös suomalainen ravintola. Se toimii majatalo Mr. Dan Guesthousen yhteydessä. Pitkältä ruokalistalta löytyy suomalaisen ruuan lisäksi hampurilaisia ja thairuokaa. Herkuttelun lisäksi voi pelata biljardia ja pelikonsolilla. Suomalaisten kohtauspaikka.

Majatalo sijaitsee lähellä rautatieasemaa, hyvän matkaa rannasta (6 Amnuaysin Road)

Liikkuminen Hua Hinissa

thaimaa hua hin ostoskeskus
Hua Hinin pohjoisella rannalla sijaitseva Seenspace on tyylikäs lifestyle-ostoskeskus. Kuva: Mr. Aekalak Chiamcharoen / Shutterstock.com

Hua Hinin keskustan ja rantojen välillä voi liikkua songthaew-lavakseilla, tuktukeilla ja moottoripyörätakseilla. Songthaewilla matkat alkavat 10 bahtista ylöspäin. Tuktukeilla ja moottoripyörätakseilla matkat alkavat eurosta ylöspäin. Sovi hinta etukäteen.

Hua Hin – hotellit ja majoitus

thaimaa hua hin hotelli uima-allas
Hua Hinistä löytyy monta tyylikästä hotellia. Kuva: Tooykrub / Shutterstock.com

Hua Hinista hotellia varatessa kannattaa tehdä valinta, haluaako asua keskustassa palvelujen äärellä vai kauempana rauhallisemmilla rantaosuuksilla. Keskustaan pääsee liikkumaan hieman kauempaakin edullisesti songthaew-kyydeillä.

Hua Hinin parhaat hotellit panostaneet etenkin tilaviin ja viihtyisiin uima-altaisiin, sillä meri Hua Hinin edustalla ei houkuttele uimaan samaan tapaan kuin kaukaisilla ja kirkasvetisillä saarilla.

Suurten hotellien lisäksi on pieniä ja viihtyisiä, selvästi edullisempia pikkuhotelleja kuten Prinz Garden Villa, jotka sijaitsevat usein hieman kauempana rannalta.

Katso tarjoukset Hua Hinin hotelleihin.

Lennot ja pakettimatkat Hua Hiniin

Hua Hin on Thaimaan suosituimpia suomalaiskohteita, ja suurin osa suomalaisista matkatoimistoista myy pakettimatkoja Hua Hiniin.

Pakettimatkat ovat hyvä tapa matkustaa Hua Hiniin, sillä Hua Hinista nauttii parhaiten hyvässä hotellissa asuen, ja valmismatkoilla saa yleensä hyvän hotellin edullisemmin kuin suoraan hotellista varaamalla.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Matka Bangkokista Hua Hiniin

thaimaa hua hin ranta yöllä
Hua Hin Beach, Thaimaa. Kuva: Palo_ok / Shutterstock.com

Hua Hin sijaitsee Siaminlahdella 200 kilometriä Bangkokista lounaaseen. Moni suhauttaa Hua Hiniin Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä Suvarnabhumilta suoraan taksilla (1500–2000 bahtia). Matka kestää kolmisen tuntia.

Suvarnabhumin lentokentältä pitäisi myös olla suora bussiyhteys Hua Hiniin (350 bahtia). Bussi kulkee viidesti päivässä ensimmäisen kerroksen tasalta portin numero 8 edestä. Lähtöajat lentokentältä: 7.30, 9.30, 13.30, 16.30 ja 18.30. Bussilla pääsee myös Hua Hinista takaisin kentälle.

Tavalliset pitkänmatkan bussit Hua Hiniin lähtevät Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta, joka sijaitsee niin kaukana keskustasta, että minibussit ovat näppärämpiä.

Hua Hinin bussiasema on nelisen kilometriä keskustan ulkopuolella, mutta osa busseista ajaa keskustan kellotornille asti.

Tunnelmallisin – ja hitain – tapa on matkata junalla. Matkalla pääsee nauttimaan upeista maisemista – toisin kuin jos saapuu autolla pitkin tylsää valtatietä. Junamatka Bangkokista kestää viitisen tuntia.

Jatka matkaa

Hua Hinista etelään alkaa hieno rannikkoalue, jolta ei ole vaikeata löytää autiota hiekkarantaa. Ota juna Prachuap Khiri Khaniin tai Ban Krutiin tai vuokraa auto ja lähde muutaman päivän roadtripille. Et taatusti tule katumaan!

Jos taas kaipaa rauhallisten rantojen sijaan suurkaupungin sykkeeseen, kiehtova pääkaupunki Bangkok on vain kolmen tunnin bussimatkan päässä. Taksin Hua Hinista Bangkokiin saa edullisesti: taksit odottavat Centara Grand Beach Resortin kulmalla sivukujalla ja matkan hinnan saa neuvoteltua alle tuhannen bahtin (noin 25 euroa). Kyllä: taksimatka Hua Hinista Bangkokiin on huomattavasti edullisempi kuin Bangkokista Hua Hiniin.

Hua Hin kokemuksia

Hua Hinin kokemuksia kertoi matkailutoimittaja Antti Helin, jolle Hua Hin tuli tutuksi hänen asuessaan Thaimaassa. Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Hua Hinista.

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan Antti Helinin kirjoittamaa opaskirjaa Tripsteri Thaimaa.

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

3 KOMMENTIT

  1. Hua Hin on myös hyvä kohde harrastaa ja katsoa Muay Thai eli Thai- nyrkkeilyä! Vaikka asiasta usein ei mainita. Erilaisia campeja on paljon. Joista mm. Palapon Khao Tabiahilla on suositeltava! Ihan keskustan lähellä on Grand stadion, missä on ihan katsomisen arvoisia otteluiltoja. Yleensä perjantaisin.

  2. Hyvä juttu Hua Hinistä, mutta katujen nimet voisit tsekata. Esim rantakatu Naresdamri rd ei naretdamri. Baarikatu on Soi Bintabaht jne. Pikkujuttuja, mutta helppo laittaa oikeinkin.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi