Rauhalliset rantaparatiisit Hua Hinista etelään

ban-grood
Ban Krutin 12 kilometriä pitkä ranta on kaunis ja rauhallinen.

”Tuntuu kuin olisimme elokuvassa The Beach”, israelilainen Saar Josef hihkuu, kun vaaleansininen vene keikkuu kohti edessä häämöttävää saarta, Koh Talua, ja sen valkoisina loistavia hiekkarantoja.

Meri on turkoosia ja niin kirkasta, että korallit näkyvät pinnan alla.

”Ei kerrota tästä paikasta kenellekään. Olisi pitänyt ottaa mukaan lippu ja lyödä se hiekalle. Olemme varmasti saaren ensimmäiset israelilaiset.”

Saar on häämatkalla vaimonsa Dianan kanssa. He ovat päättäneet tutustua Thaimaahan tunnettujen turistikohteiden ulkopuolella.

”Kuulimme Koh Talusta matkailijalta, jonka tapasimme Prachuap Khiri Khanissa”, Saar sanoo. Koh Talulle vievään veneeseen he ovat nousseet Bang Saphanista.

Bang Saphan? Koh Talu? Prachuap Khiri Khan? Paikannimet eivät sano monelle matkailijalle mitään – vaikka ne sijaitsevat lyhyen matkan päässä suositusta turistikohteesta Hua Hinista.

Pariskunta on lähtenyt etsimään rauhaa oikeasta suunnasta. Kun moni matkailija etsii turhaan salaisia paratiisirantoja kaukaa Etelä-Thaimaasta, heti Hua Hinista etelään alkaa 200 kilometrin pätkä koskematonta rannikkoa. Koh Talullakin on vain yksi bungalowihotelli.

Rannikon kohteet ovat säilyneet salaisina, sillä ne ovat liian kaukana, jotta bangkokilaiset ehtisivät niille viikonlopun viettoon, ja silti niin lähellä pääkaupunkia, ettei alueella ole lentokenttiä. Alue muodostaakin mainion kohteen muutaman päivän roadtripille vaikkapa Hua Hinista.

Roadtrip autolla tai junalla

Kohteisiin on helppo matkustaa. Tunnelmallisimmin matka taittuu junalla, vaikka busseillakin pääsee liikkumaan. Kiskot kulkevat halki kauniiden maisemien ja rautatieasemat ovat tunnelmallisia vanhoja puuasemia.

Kätevin tapa liikkua on kuitenkin vuokrata auto, jolla on vapaa liikkumaan oman mielensä mukaan ja menemään paikkoihin, joihin junalla ei pääse. Toinen vaihtoehto olisi matkustaa junalla kaupunkien välit ja vuokrata aina kustakin majapaikasta päiväksi tai pariksi skootteri.

Alla on esitelty ohjelma Hua Hinista alkavalle muutaman päivän roadtripille omalla autolla (jos on liikkeellä junalla, helpointa on suunnata suoraan Prachuap Khiri Khaniin).

1. Kuninkaiden luola

Kuninkaiden-Luola-sam-roi-yot-
Ensimmäinen pysähdyspaikka on kuninkaiden luola.

Ensimmäinen pysähdys kannattaa tehdä Sam Roi Yot National Parkissa. Lähde Hua Hinista liikkeelle viimeistään kahdeksalta aamulla, jotta ehdit kello kymmeneksi Phraya Nakhon -luolaan katsomaan, kuinka aamuauringon säteet maalaavat kuninkaallisen paviljongin kullalla.

Rentoudu luolalle kipuamisen jälkeen kauniilla ja rauhallisella Laem Sala Beachilla. Hiekkaranta sijaitsee luolan juurella. Tutustu mielesi mukaan Sam Roi Yotin muihin nähtävyyksiin.

2. Kui Burin villinorsut

Viimeistään kahdelta kannattaa lähteä ajamaan kohti Myanmarin rajaa ja Kui Buri National Parkia, Thaimaan parasta paikkaa nähdä villinorsuja. Matkaa on noin 60 kilometriä – osa pitkin hitaita maalaisteitä. Norsusafareille pääsee kello 15­–18. Eläinkunnan jättiläisiä näkee puistossa lähes varmasti.

Voit pysähtyä yöksi tai pariksi tyylikkääseen designhotelliin X2 Kui Buriin tai jatkaa matkaa Prachuap Khiri Khaniin asti.

3. Thaimaan viihtyisin rantakaupunki

Prachuap Khiri Khan temppelillä
Temppeli Prachuap Khiri Khanin laella.

Prachuap Khiri Khan on Thaimaan viihtyisämpiä rantakaupunkeja. Maisemat ovat upeat: kaupunkia ympäröivät karstivuoret ja hienot hiekkarannat. Kaupunkiin on helppo saapua auton lisäksi junalla: rautatieasema on aivan keskustassa. Prachuap Khiri Khanissa vierähtää helposti pari päivää – tai vaikka koko loma.

4. Viehättävä Ban Krut

Seuraava kohde on Ban Krut, jonka upealta, 12 kilometriä pitkältä rannalta löytyy ihastuttava majatalo Rachavadee.

Tännekin pääsee helposti junalla, matkaa Prachuap Khiri Khanista on vajaat 70 kilometriä.

Ban Krutissa voi löhöillä rannalla ja tehdä retkiä lähiseudulle.

5. Paratiisisaari Koh Talu

Vain parinkymmenen kilometrin päässä Ban Krutista sijaitsee Bang Saphan Noi, jonka rannasta lähtevät veneretket Koh Thalu -saaren hienoille snorklausvesille. Korallit ovat hyvässä kunnossa ja nähtävänä on isoja kalaparvia – ja jopa pieniä rauskuja.

Bang Saphanin ranta on pitkä muttei yhtä kaunis kuin Ban Krutin ranta. Kannattaakin jäädä asumaan Ban Krutiin ja järjestää sieltä retki Koh Thalulle.

6. Autioranta Bang Berd

bang-berd
Kalastajia Bang Berdin rannan alkupäässä.

Ban Krutista kannattaa myös tehdä päiväretki Bang Berdiin, Bang Saphanin eteläpuolelle, tämän roadtripin hienoimmalle rannalle. Hiekka on pehmeää ja valkoista, meri saa turkoosin sävyjä. Kaukaisuudessa siintävät siniset karstivuoret.  Ja silti ranta on aivan autio. Kilometrien säteellä ei ole ainoatakaan hotellia. Ranta on vielä täydellinen uimiseenkin. Täydellisempää rantaa – tai rauhaa – ei voisi olla.

Komeiden hiekkadyynien reunustaman rannan sanotaan säilyneen kehitykseltä, koska maat omistava kuningasperhe on halunnut pitää Bang Berdin koskemattomana.

Matkaa Bang Berdiin kertyy Ban Krutista noin 50 kilometriä. Perille löytää ajamalla Bang Saphaniin ja sieltä rantatietä eteenpäin ja seuraamalla kylttejä, joissa lukee milloin Bang Bird, Ban Boet tai mitä tahansa siltä väliltä.

7. Chumphon – portti saarille

Bang Berdistä on enää 50 kilometriä Chumphoniin, jonka satamasta jatkuu taas turistien Thaimaa. Satamalaiturista lähtevät laivat Ko Taolle, Koh Phanganille ja Samuille. Saaret ovat kauniita, mutta yhtä rauhallisia rantoja niiltä ei löydy kuin tältä roadtripiltä.

Ennen saarille siirtymistä voi vielä pysähtyä päiväksi tai pariksi nauttimaan rauhasta Chumphonin parhaalla rannalla, Thung Wu Laenilla, jolta löytyy jopa suomalaisravintola.

Chumphoniin pääsee Ban Krutista sekä junalla että bussilla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi