Bambutatuointi – pysyvä matkamuisto Thaimaasta

thaimaa bambu tatuointi
Uusi kuva syntyy.

Oletko harkinnut tatuoinnin hankkimista Thaimaasta ? Jos olet, et varmastikaan ole ainoa. Tatuointien ottaminen reissun päällä on suosittua ajanvietettä ja monille osa matkakokemusta. Bambutatuointeja ei juuri tehdä kotopuolessa, joten sellaisen hankkimisen voi nähdä osana thaikulttuuriin tutustumista.

Reppureissaajakohteissa tatuointiliikkeitä on toinen toisensa vieressä, joten tarjontaa riittää. Joillekin bambutatuoinnin ottaminen voi olla osa reissun ”bucket listiä” ja jotkut keräävät pysyviä matkamuistoja eri kohteista tatuointien muodossa.

Vaikket olisikaan tatuointeihin menevää tyyppiä, varo vaan, houkutus tatskan hankintaan Thaimaan-reissulla saattaa kasvaa vastustamattoman suureksi. Rennossa lomatunnelmassa idea saattaa alkaa tuntua päivä päivältä paremmalta.

Muiden reissareiden tatskakertomuksia kuunnellessa ja lomaleimoja tutkiessa into lisääntyy, ja ennen kuin huomaatkaan, loputkin esteet karisevat!

Mikä ihmeen bambutatuointi?

Bambutekniikka on joitakin tuhansia vuosia vanha Kaakkois-Aasiassa käytetty tatuointimenetelmä. Maakohtaisesti käytetty tekniikka hieman vaihtelee.

Bambutatuointi tehdään käsityönä bambukepin päässä olevien neulojen (tyypillisesti 5 ohutta neulaa) avulla mustetta ihon alle tikaten. Perinteisiä bambutekniikalla toteutettuja onnea tuottavia tatuointisymboleja kutsutaan Thaimaassa nimellä ”Sak Yant”.

Buddhalaismunkit olivat pioneereja bambutatuointien tekemisessä. Sak Yant -symbolien tatuoimisen ihoon uskottiin tuovan hyvää onnea, siunausta sekä suojaavan pahoilta hengiltä.

Nämä perinteiset, pysyvinä onnenamuletteina toimivat kuva-aiheet ovat suosittuja reissaajien keskuudessa. Niitä voi ottaa myös joissain temppeleissä.

Thaimaalaiset bambutatuointiartistit ovat hyvin ylpeitä näistä käsityötaidoistaan ja tuntuvat arvostavan tekniikkaa enemmän kuin koneellista tatuointia. Tatuoijat ovat usein oppineet taidon isältä pojalle -periaatteella ja tehneet tatuointeja teini-ikäisestä saakka.

Mutta koska koneellisen tatuoinnin oppiminen on helpompaa, on jonkin verran noussut esiin huolta perinteisen bambutekniikan säilymisen puolesta.

tatuointi thaimaa
Näin se syntyy bambutikulla.

Bambutatuoinnin edut, riskit ja hoito

Bambutatuoinnin etuja ovat sen huolettomuus ja nopea parantuminen. Rupeutuminen ja verenvuoto on harvinaista. Seuraavana päivänä voi jo hyvinkin mennä uimaan ja olla auringossa.

Ohjeet tästä tuntuvat tosin hieman vaihtelevan. Toiset tatuoijat sanovat, että kaikkea voi tehdä heti ja toiset neuvovat välttämään pari päivää uimista ja auringonpalvontaa.

Kuva kannattaa pitää puhtaana eli pestä ja suojata sitten rasvalla kuten öljyllä (esim. kookosöljyllä), vaseliinilla tai bepanthenilla. Toinen hyöty koneella tehtäviin nähden on se, että bambutekniikka on useimmille vähemmän kivulias. Tähänkin toki vaikuttaa paikka, johon kuva otetaan sekä tatuoijan otteet.

Kokemukseni mukaan thaimaalaiset tatuoijat suunnittelevat kuvia mielellään itse ja piirtävät iholle vapaalla kädellä. Näin saat varmasti uniikin kuvan, joka ei ole mistään suoraan kopioitu.

Bambutatuointien hinnat

Bambutatuoinnit ovat melko edullisia Suomessa tehtäviin konetatskoihin nähden. 1000–2000 bahtilla (n. 25–50 euroa) saa jo 5–10 cm halkaisijaltaan olevan kuvan. Eri kohteissa hinnat vaihtelevat, ja voit myös koettaa tinkiä (erityisesti low seasonilla) tai kysellä könttähintoja, jos otat useamman kuvan tai kaverin kanssa yhtaikaa.

tatuointi thaimaa
Siam Hutin tatuointistudio on erittäin ”professionaalin” näköinen liike.

Ero koneella tehtyyn

En ole kuullut tulehtuneista bambutatuoinneista, mutta varautua voi siihen, että käsityönä tehtävä bambutatska on muutoin luonteeltaan erilainen kuin koneella nakutettu. Koneella tehtynä jälki on usein tarkempaa ja erilaiset liukuvärjäykset, varjostukset  ja värienkäyttö ylipäätään onnistuvat koneella paremmin. Bambutekniikka sopiikin parhaiten yksivärisiin mustiin ja perinteishenkisiin kuviin.

Bambutekniikassa käsin tekemisen jälki näkyy. Tietynlaista epätäydellisyyttä voi pitää autenttisuuden lisäksi bambutekniikan viehätyksenä.

Ihotyypistä ja tekijästä riippuen saattaa käydä, kuten itselläni, että väri hieman leviää ihon alla.

Olen myös tavannut ihmisiä, jotka ovat olleet ylipäätään pettyneitä puolihuolimattomasti tehtyihin bambutatuointeihinsa. Jos olet sen tyypin ihminen, että pienet epätäydellisyydet tatuoinnissasi saattavat pilata matkasi ja seuraavat pari vuotta, kannattaa miettiä ottaako leimaa sittenkään reissun päällä.

tatuointi thaimaa
Hetkeä ennen tatuointia: mitäköhän sieltä tällä kertaa ihoon tallentuu?

Omia kokemuksia bambutatuoinneista

Itse hankin ensimmäisen bambutatskani Koh Phi Phillä (Tattoo Bar) vuonna 2011. Tämä tapahtui spontaanisti hieman yllytyshulluna hetken mielijohteesta ja alkoholilla voidaan todeta olleen osuutta asiaan.

Annoin herra artistille vapaat kädet fiksailla vanhaa leimaa olkapäässä ja lisäillä siihen uutta koukeroa. Siinä kohtaa vapaalla kädellä tussattu kuva vaikuttikin vallan hyvältä.

Seuraavana päivänä huomasin kuitenkin, että väri oli levähtänyt ihon alle. Damn! No asialle ei ollut varsinaisesti mitään tehtävissä. Kun kävin liikkeellä huomauttamassa tilanteesta,  ensin etsittiin syytä kaikkialta muualta kuin tatuoijasta itsestään. Hän lupasi sitten kyllä fiksata jälkeä mutta en sitten sillä kohtaa ehtinyt jäädä korjailtavaksi. Levähtäneen musteen nähneet tatuoijat ovat sanoneet, että väri on lyöty liian syvälle.

Seuraavan kerran menin saman tatuoinnin kanssa fiksailtavaksi syksyllä 2013 Koh Changilla Mr. Onelle. Onella on parikin liikettä rantaan vievällä baarikujalla. Pyysin, että kuvaa korjailtaisiin kivempaan suuntaan ja että vanha ruusu peitettäisiin uudella kukalla. Näin tapahtuikin ja hommaa tehtiin parina päivänä.

Muutenkin jumituimme Onen liikkeen eteen joka ilta lasilliselle jos toisellekin. Tatuointi meni selvästi taas parempaan suuntaan, vaikken ehkä vieläkään ollut täysin tyytyväinen.

Seuraavatkin bambutatuointini otin niinikään Koh Changilla keväällä 2014. Mr. One oli aina menossa, kun liikkeellä poikkesin, ja lopulta päädyinkin Mr. Lekin  (Siam Hut) tikattavaksi.

Tällä kertaa otin sääreeni tekstin ”Girl That Lives” ja muutaman päivän päästä laitettiin lisäväriä olkapään kukkaan ja fiksattiin muutenkin vähän. Jälki ei nyt ollut ehkä aivan täydellistä tälläkään kertaa, ja tekstissä oli nähtävissä taas lievää värin leviämistä.

Olimme jo sopineet aiemmin baarissa, että maksan omantunnon mukaan, joten en ainakaan maksanut ylihintaa. Saatan ensi kerralla poiketa Lekin pakeilla pyytämässä pikkuviilauksia kuviin.

tatuointi thaimaa
Vanhaa kuvaa korjaillaan.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen tatuoinnin ottamista?

Tatuoinnin ottaminen ei ole samanlaista kuin Suomessa. Thaimaassa hommat tehdään aika paljon rennommin. Asiaan kuuluu, että aikataulut eivät pidä, tatuointiartistisi naukkailee välillä bisseä ja käy välillä röökillä tai syömässä. Kissat ja koirat makaavat kainalossasi, kun olet tikattavana lattialla tai sohvalla.

Ja tatuointia ottaessasi voit itsekin ottaa ajan vietteeksi pari drinkkiä. Voi myös olla, että sinut kutsutaan tatskaliikkeelle syömään ja juomaan päivän päätteeksi.

Kannattaa tsekkailla eri tatuointiliikkeitä, käydä katsomassa työn jälkeä ja hygieniaa ja suunnittelemassa kuvaa, kilpailuttaa hintoja ja kysellä suosituksia.

Parasta on, jos ei ole kiire ottaa kuvaa, vaan voi tehdä kartoitustyötä kaikessa rauhassa ja ehkäpä tutustua paikallisiin tatuoijiin päivien mittaan.

Jos haluat, että tatuoija on selvin päin, sitäkin voi pyytää ja tehdä mahdollisesti tiedusteluja kuka missäkin kunnossa leimoja tekee. Yleensä iltapäivät ja alkuillat ovat tässä suhteessa potentiaalisinta tatuointien ottamisen aikaa.

Pääosin tatuoijat ovat asiansa osaavaa sakkia. Toiset ovat toki taitavampia ja kokeneempia kuin toiset. Toisille raha merkkaa enemmän kuin tyytyväinen asiakas.

Kaiken kaikkiaan voin suositella bambutatuoinnin ottamista Thaimaassa, vaikka omat kuvani eivät ihan 100 prosenttisen onnistuneita olleetkaan. Kokemuksina ne ovat olleet hauska osa reissaamista, enkä vaihtaisi niitä pois.

Tatuoinnit ovat tarinoita ja muistoja matkojen varrelta ja vähän pieleen mennyt kuva on hyvä syy mennä seuraavalla reissulla fiksaamaan sitä jälleen parempaan suuntaan!

Rosita Juurinen, Thaimaan-ystävä, reppureissaaja ja osavuosioleskelija.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi